Віталій Шевченко відповів на відкритий лист кабельників щодо виключення «Інтера» із універсальної програмної послуги

1 Листопада 2007
22829
1 Листопада 2007
09:28

Віталій Шевченко відповів на відкритий лист кабельників щодо виключення «Інтера» із універсальної програмної послуги

22829
Віталій Шевченко відповів на відкритий лист кабельників щодо виключення «Інтера» із універсальної програмної послуги
Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко відповів на відкритий лист Генерального директора Спілки кабельного телебачення України Юлії Молчанової, у якому міститься низка закликів, що стосуються, зокрема, виключення каналу «Інтер» із універсальної програмної послуги. Наводимо повний текст відповіді.
 
Відповідь голови Національної ради Віталі Шевченка  на звернення Спілки кабельного телебачення України 
 
Генеральному директорові Спілки кабельного телебачення  України Юлії Молчановій
                       
Шановна Юліє Віталіївно! 
Відповідаючи на Вашого листа, звертаю увагу на те, що Ви в цілому берете під сумнів необхідність виконання норм чинного Закону України «Про телебачення і радіомовлення», намагаючись нав’язати дискусію щодо правомірності деяких його статей. Не зволікаючи, відповідаю: закон треба виконувати. А однією з головних функцій Національної ради є нагляд за дотриманням телерадіоорганізаціями законодавства та умов ліцензій.
 
Якщо Вас цікавить моя особиста думка, то вона абсолютно співзвучна з нормами законодавства щодо ліцензування провайдерів програмної послуги. Цю позицію я неодноразово обстоював у пресі та на прес-конференціях. І справа не в тому, хто на кого перекладає, як Ви пишете, відповідальність за програми, що транслюються. Відповідати мають ті, хто транслює, логіка очевидна і прийнята всіма цивілізованими країнами.
 
Стосовно універсальної послуги, то раджу Вам уважно прочитати статті 4 та 9 Закону «Про телебачення і радіомовлення», у яких ідеться не про лобіювання, як Ви зазначаєте, а про захист національних мовників, розвиток національної бази телебачення і радіомовлення та про здійснення політики протекціонізму щодо розповсюдження програм і передач вітчизняного виробництва. Для будь-якої держави беззаперечними речами є захист її національних інтересів, у тому числі в інформаційній сфері.
 
Засновники і керівники кабельних телерадіоорганізацій, які досі цього не усвідомили і намагаються перевести свою діяльність суто в комерційну площину, як на мене, мають зосередити свою діяльність на якомусь іншому бізнесі.
 
Запровадження універсальної програмної послуги значно покращило інформаційне забезпечення населення різних регіонів України. Збільшилася кількість ефірних програм у низці населених пунктів. Приміром, у містах: Зеленодольську Дніпропетровської області – з 4-х до 13-ти, Жмеринці Вінницької області – з 4-х до 17-ти, Кіровську Луганської області – з 5-ти до 11-ти, перелік можна продовжити. Заперечити позитиви неможливо.
 
До прийняття норми закону про обов’язкове включення провайдером  універсальної програмної послуги до всіх пакетів програм траплялися непоодинокі випадки, коли оператори кабельного телебачення (провайдери) не хотіли включати до складу програмної послуги місцевого мовника. Причини були різні – від особистої неприязні до політичних уподобань. Такі ситуації часто траплялися в Харківській, Львівській, Рівненській та інших областях. Тепер ситуацію виправлено.       
 
Лукавите Ви, пані Юліє, зазначаючи, що прийняття чинних нині норм  законодавства в сфері телебачення і радіомовлення відбувалося без належного обговорення. Скликалося безліч круглих столів, прес-конференцій, на яких обговорювалися, зокрема, і пропозиції Спілки кабельного телебачення. Щодо  можливого ініціювання з нашого боку змін до існуючого закону, то мушу нагадати, що Національна рада не є суб’єктом законодавчої ініціативи.
 
Що стосується  конкретно телеканалу «Інтер», який, за Вашими словами, є нерезидентом, мушу зазначити, що  висновок щодо його засновництва  мають зробити відповідні судові органи, до яких передовсім і раджу звернутися, а не послуговуватися припущеннями, розповсюдженими в Інтернеті. 
 
З повагою, Голова Національної ради                                                             Віталій Шевченко 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22829
Читайте також
14.11.2007 10:08
Василий Анипченко, для «Детектор медіа»
41 556
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Владимир да другой
6036 дн. тому
Цікавий мотив для діалогу. Стверждую що багато змін йде в правильному напрямку, але... Монополіст "Воля" нав"язує потребу купувати тільки тюнер, не бачачи всіх своїх клієнтів впритул. Інколи складається таке враження, що вони існують окремо від законів, весь час знімаючи с соціального пакету все, що стосується російського напрямку. Нав"язують свій сервіс при декількагодинному перириві в своїх подачах, хіба цікавить глядача, чому в нього п"ять годин не працює телевізор. Лучше всего "Воля" работает, когда её руководитель отдыхает в СИЗО.
Владимир
6041 дн. тому
М-да, наконец-то дошло. Что-то там заговорили кабельщики о вреде провайдерства, о двойном лицензировании, о том, что они связисты... Так ведь все эти подходы были введены при принятии нового закона о тв и рв, который протащил главный гринджоловед страны Н.Томенко. Так ведь сделано было это при активнейшей поддержке Спилки кабельного телевидения, через которую и были пролоббированы все атикабельные нормы закона о тв и рв. Как говорят испанцы - чешитесь, когда вас кусают, а не после...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду