Кабельники вимагають від Нацради виключити «Інтер» із універсальної програмної послуги

25 Жовтня 2007
32339
25 Жовтня 2007
09:49

Кабельники вимагають від Нацради виключити «Інтер» із універсальної програмної послуги

32339
Кабельники вимагають від Нацради виключити «Інтер» із універсальної програмної послуги
До редакції «ТК» надійшов відкритий лист Генерального директора Спілки кабельного телебачення України Юлії Молчанової (за дорученням Ради директорів), адресований голові Національної ради з питань телебачення і радіомовлення України Віталію Шевченку. У листі містяться заклики та вимоги щодо певних дій, спрямованих, на думку кабельників, на покращення ситуації на  ринку послуг кабельного телебачення. Зокрема, Віталія Шевченка закликали «невідкладно ініціювати відповідні зміни в Законі України «Про телебачення і радіомовлення» задля його приведення у відповідність щодо європейського законодавства».
 
«З-поміж багатьох недоліків закону, затвердженого ВР у 2006 році, одним із найочевидніших є перейменування кабельних операторів у провайдерів програмної послуги, що спричинило подвійне ліцензування їх діяльності і буцімто автоматично зробило відповідальними за зміст ре трансльованих телепрограм телеканалів, на який у кабельних операторів не було, немає і не може бути жодного впливу. Інакше кажучи, кабельні оператори, хоч як їх називайте, в усьому цивілізованому світі є насамперед зв’язківцями, що передають сигнал від продуцента до абонента. Не більше і не менше. Зміст роботи продуцента контролює закон і держава, ми ж відповідаємо за якість донесеного сигналу», - йдеться в листі. На думку кабельників, їх «принесли в жертву», зробивши винуватцями «гри без правил» на телеринку, яка ведеться вже багато років.
 
«Одним із засобів адміністративного тиску на кабельних операторів була вибрана універсальна програмна послуга, тишком-нишком пролобійована і без обговорення з фахівцями внесена до закону. Ця нібито державна вимога про обов’язкове включення певних телеканалів до мінімального пакету для абонентів насправді перетворилась на узаконену форму преференцій для одних телеканалів і цензури – для інших», - стверджує автор листа, зазначаючи далі, що ця норма закону є вигідною насамперед для каналу «Інтер». «Той «Інтер», контрольний пакет акцій якого перебуває в руках нерезидентів. Про це свідчать багато останніх публікацій, не спростованих представниками телеканалу, зокрема на сайтах from-ua.com. cripo.com.ua, for-ua.com. Нерезиденти – це юридичні особи, які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства іншої держави, а не України. За що ж Нацрада так універсально й дбайливо догоджає їм? Відколи у нас стало законним відверте лобіювання державним органом приватного телеканалу, олігархічні власники якого не мають нічого спільного з нашою державою, окрім викачування надприбутків із кишень громадян України?», - пише Юлія Молчанова.
 
Лобіювання полягає в тому, зазначає вона, що «універсальна послуга змушує кабельних операторів усієї України за власні кошти ретранслювати всю рекламу телеканалу «Інтер».
 
«Саме тому ми одностайно – тепер уже публічно – вимагаємо від Вас виключити канал «Інтер» з універсальної послуги всіх операторів кабельного телебачення України», - резюмує автор листа.
 
«ТК» з’ясовує позицію Національної ради та каналу «Інтер» і оприлюднить її найближчим часом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32339
Читайте також
14.11.2007 10:08
Василий Анипченко, для «Детектор медіа»
41 556
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергей
6034 дн. тому
Ну наконец то хоть кто то заговорил об этом безприделе Нац рады. Но вопрос нужно ставить более радикально. Упразднить универсальную услугу вообще. Все эфирные каналы входят в эту услугу оставляя, оставляя за бортом украинские спутниковые каналы.
Polly
6048 дн. тому
И заодно Плюсы, у которых 60% тоже у нерезидентов. После этого, конечно, кабельные пакеты будут покупать лучше.
Глеб
6048 дн. тому
Да,действительно. "Интермальчики" в последнее время распоясались до безобразия.
Les
6048 дн. тому
А не хочуть кабельники виключити канал, який погоду показує лише для православних міст? На посміх людям.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду