Держдепартамент зв’язку та інформатизації стверджує, що програму впровадження цифрового мовлення узгоджено з представниками Нацради

27 Липня 2007
11899
27 Липня 2007
16:03

Держдепартамент зв’язку та інформатизації стверджує, що програму впровадження цифрового мовлення узгоджено з представниками Нацради

11899
Держдепартамент зв’язку та інформатизації стверджує, що програму впровадження цифрового мовлення узгоджено з представниками Нацради

«ТК» попросила прокоментувати ситуацію, що склалась унаслідок конфлікту між Національною радою з питань телебачення і радіомовлення та Міністерством транспорту і зв’язку, Першого заступника голови Державного департаменту з питань зв’язку та інформатизації Петра Яцука. На жаль, відповіді у письмовій формі після подання офіційного запиту довелося чекати півтори доби. Наводимо відповідь у повному обсязі без змін.

 

- Пане Петре, на брифінгу 25.07.2007 року Перший заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ігор Курус наголосив на тому, що Міністерство транспорту та зв’язку України намагається затвердити програму з розвитку цифрового телебачення, яка на його думку є неефективною (а саме, за його словами, Міністерство транспорту та зв’язку України приділяє увагу лише розповсюдженню цифрового сигналу і не бере до уваги виробництво продукту і його доступність до споживача; в програмі передбачені завеликі кошти на будівництво веж Концерну РРТ, натомість не передбачені кошти на закупівлю цифрових перетворювачів сигналу, так само в проекті йдеться про освоєння лише одного мультиплексу, і не враховується  ще 7 наявних частотних покриттів). Чи могли б ви це прокоментувати?

- Нині у світі йде процес заміни аналогового телерадіомовлення на цифрове. У відповідності з рішенням Регіональної угоди Женева-06, до якої приєдналася і Україна, всі країни Європи до 2015 року припиняють аналогове телевізійне мовлення і замінюють його на цифрове мовлення формату DVB-T. Тому перед Україною постає завдання формування інфраструктури цифрового мовлення. Державним департаментом з питань зв’язку та інформатизації Міністерства транспорту та зв’язку України здійснюється розробка Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні.

 

Щомісяця відбуваються зустрічі міжвідомчих робочих груп (остання – у середині липня 2007 р.) та узгоджувальні наради з питань Державної програми. Учасниками цих зустрічей та нарад постійно є представники Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, як члени міжвідомчої робочої групи з розробки Програми.

 

Науково-дослідними інститутами галузі зв’язку та сфери інформатизації прораховано вартість інфраструктури цифрового мовлення в Україні. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення таких розрахунків не надала. За логікою пана Ігоря Куруса саме на будівництво інфраструктури передбачено завеликі кошти. Сума, що передбачається на реалізацію Програми, дозволяє забезпечити цифровим мовленням 100 % території країни. В іншому випадку, за обмеженого фінансування, цифрове мовлення буде доступним тільки у густонаселених місцевостях України.

 

Також великі міста та промислові регіони є привабливими для комерційних структур, які мають бажання розвивати цифрове мовлення і готові вкладати кошти у його розвиток.

 

Проте, зважаючи на соціальну функцію телебачення, ним має бути охоплена уся територія країни. А це нині може забезпечити тільки Концерн РРТ, що має досвід будування інфраструктури у малонаселених та важкодоступних місцевостях. Для комерційних структур ці місцевості не є привабливими.

 

Прерогативою Міністерства транспорту та зв’язку України є побудова інфраструктури цифрового мовлення. Створення контенту у цифровому форматі  - предмет діяльності Держкомтелерадіо.

 

Національної ради з питань телебачення та радіомовлення висуває вимоги щодо забезпечення 15 мільйонів українських домогосподарств цифровими перетворювачами сигналу. Нині не існує жодного законодавчого або нормативного акту , який би регламентував би придбання засобів для отримання телевізійного сигналу.

 

Міністерство транспорту та зв’язку України до проекту Програми включило пункт щодо підготовки законодавчої бази та окремих спеціальних програм, у тому числі регіональних, щодо сприяння придбання цифрових перетворювачів (приставок) населенням, зокрема і на дотаційній основі, за координацією Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Це створить підстави для дотацій приставок з місцевих бюджетів.

 

- На якій стадії знаходиться розробка Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні?

- На стадії узгодження позицій зацікавлених сторін. Членам міжвідомчої робочої групи розіслано варіант Програми з урахуванням зауважень та доповнень, що були висловлені зацікавленими сторонами. Пропозиції Національної ради з питань телебачення та радіомовлення також у цьому варіанті враховано.

 

Розгляд та затвердження Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні Кабінетом Міністрів України планується на серпень 2007 року.

 

- Чи зверталась до вас Національна рада з питань телебачення та радіомовлення із пропозиціями щодо вдосконалення проекту Програми? Чи відреагувало на це Міністерство?

- Для розробки Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні було утворено спеціальну робочу групу, до якої увійшли представники міністерств, інших органів виконавчої влади, а також підприємств галузі зв’язку та сфери інформатизації України. До складу робочої групи також увійшли представники Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, які були на усіх засідання робочої групи.

 

Члени робочої групи неодноразово обговорювали спірні моменти Програми, узгоджуючи позиції щодо впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні. З представниками Національної ради з питань телебачення та радіомовлення також постійно проводились консультації з цього приводу.

 

Розробка Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні неодноразово висвітлювалась на веб-сайті Держзв’язку, у центральних та галузевих засобах масової інформації. 


 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11899
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду