Заступник голови ФДМУ вважає обмеження на іноземні інвестиції у ЗМІ невиправданим

12 Липня 2007
13901
12 Липня 2007
15:27

Заступник голови ФДМУ вважає обмеження на іноземні інвестиції у ЗМІ невиправданим

13901
Заступник голови ФДМУ вважає обмеження на іноземні інвестиції у ЗМІ невиправданим

12 липня 2007 року у Верховній Раді України за сприяння Центру стратегічних досліджень, Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні та Центру документації та інформації НАТО у Києві було проведено круглий стіл «Законодавче забезпечення діяльності ЗМІ та їх реформування».

 

Одне з головних питань, яке обговорили учасники заходу, – роздержавлення друкованих ЗМІ. Перший заступник голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко зазначила, що бачить два шляхи цього процесу: провести роздержавлення повністю за рахунок державного бюджету або за кошти самих редакцій (з умовою передачі їм приміщень та майна). Особисто народний депутат схиляється до другого варіанту.

 

«Эти газеты и так 70 и более лет жили за счет государственного или коммунальных бюджетов. А теперь еще и разгосударствление хотят провести за наш с вами счет. По-моему, это нечестно с позиции честной конкуренции по отношению к коммерческим изданиям», – сказала Олена Бондаренко.

 

З позицією першого заступника голови парламентського комітету майже повністю погодився заступник голови Фонду держмайна Олександр Потімков. «Хоч як майстри слова – журналісти –  називають цей процес (роздержавлення чи декомуналізація), насправді це звичайна приватизація. Її треба проводити за тими ж принципами, що й інших об’єктів», – зазначив він. Крім того, пан Потімков зупинився на змінах до закону «Про телебачення і радіомовлення». Йому, зокрема, не зрозуміло, чому інвестування телеканалів іноземними компаніями обмежене 35 відсотками. «Сьогодні у ТРК одна з головних проблем – де брати кошти на розвиток. Банківські установи чи інші підприємства зазвичай беруть ці кошти з міжнародних фінансових джерел. То чому цього не можуть зробити телеканали? Адже інвестиції можуть надати троє іноземців, частка кожного складатиме менше 35-ти відсотків, а загалом – більше», – сказав заступник голови Фонду держмайна.

 

Представник Посольства США в Україні Мішель Логсдон розповіла присутнім, що вже багато років слідкує за процесом роздержавлення в нашій державі. Але вона вважає, що роздержавлення не є панацеєю для ЗМІ і не зробить медіа автоматично незалежними.

 

Учасники круглого столу провели дискусію щодо законодавчого забезпечення діяльності та реформування ЗМІ, окремо зупинившись на деяких законопроектах, і зазначили, що цей процес призупинився через політичну кризу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13901
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду