detector.media
12.07.2007 15:27
Заступник голови ФДМУ вважає обмеження на іноземні інвестиції у ЗМІ невиправданим

12 липня 2007 року у Верховній Раді України за сприяння Центру стратегічних досліджень, Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні та Центру документації та інформації НАТО у Києві було проведено круглий стіл «Законодавче забезпечення діяльності ЗМІ та їх реформування».

 

Одне з головних питань, яке обговорили учасники заходу, – роздержавлення друкованих ЗМІ. Перший заступник голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко зазначила, що бачить два шляхи цього процесу: провести роздержавлення повністю за рахунок державного бюджету або за кошти самих редакцій (з умовою передачі їм приміщень та майна). Особисто народний депутат схиляється до другого варіанту.

 

«Эти газеты и так 70 и более лет жили за счет государственного или коммунальных бюджетов. А теперь еще и разгосударствление хотят провести за наш с вами счет. По-моему, это нечестно с позиции честной конкуренции по отношению к коммерческим изданиям», – сказала Олена Бондаренко.

 

З позицією першого заступника голови парламентського комітету майже повністю погодився заступник голови Фонду держмайна Олександр Потімков. «Хоч як майстри слова – журналісти –  називають цей процес (роздержавлення чи декомуналізація), насправді це звичайна приватизація. Її треба проводити за тими ж принципами, що й інших об’єктів», – зазначив він. Крім того, пан Потімков зупинився на змінах до закону «Про телебачення і радіомовлення». Йому, зокрема, не зрозуміло, чому інвестування телеканалів іноземними компаніями обмежене 35 відсотками. «Сьогодні у ТРК одна з головних проблем – де брати кошти на розвиток. Банківські установи чи інші підприємства зазвичай беруть ці кошти з міжнародних фінансових джерел. То чому цього не можуть зробити телеканали? Адже інвестиції можуть надати троє іноземців, частка кожного складатиме менше 35-ти відсотків, а загалом – більше», – сказав заступник голови Фонду держмайна.

 

Представник Посольства США в Україні Мішель Логсдон розповіла присутнім, що вже багато років слідкує за процесом роздержавлення в нашій державі. Але вона вважає, що роздержавлення не є панацеєю для ЗМІ і не зробить медіа автоматично незалежними.

 

Учасники круглого столу провели дискусію щодо законодавчого забезпечення діяльності та реформування ЗМІ, окремо зупинившись на деяких законопроектах, і зазначили, що цей процес призупинився через політичну кризу.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY