Депутати просять Андрія Шевченка провести засідання Комітету з питань свободи слова та інформації

25 Квітня 2007
9893
25 Квітня 2007
14:48

Депутати просять Андрія Шевченка провести засідання Комітету з питань свободи слова та інформації

9893
Депутати просять Андрія Шевченка провести засідання Комітету з питань свободи слова та інформації

25 квітня семеро членів парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації на чолі з першим заступником голови Оленою Бондаренко (фракція Партії регіонів) намагалися провести засідання Комітету. Олена Бондаренко зголосилася головувати на засіданні, повідомивши попередньо голову Комітету, через те, що, за її словами, Андрій Шевченко цілеспрямовано блокує роботу Комітету, вже вчетверте поспіль не проводячи планові засідання.

 

Перед засіданням його учасникам була роздана заява Андрія Шевченка, в якій він звертає увагу народних депутатів на визначений Законом «Про комітети Верховної Ради України» порядок скликання засідань. Згідно з частиною 1 ст. 43 закону, засідання комітету скликає його голова. Закон гарантує право й іншим членам комітету ініціювати засідання, але визначає для цього спеціальну процедуру (частина 2 ст. 43): «Голова комітету зобов’язаний скликати засідання комітету, якщо на цьому наполягає не менше третини членів комітету. У разі, якщо голова комітету на вимогу його членів не скликає засідання, вони можуть зібратися самостійно і за наявності кворуму обрати ad hoc головуючого для ведення цього засідання».

 

У цій заяві також зазначено, що станом на 9.00 25 квітня ні голова Комітету, ні Комітет у цілому не отримував звернень із пропозицією провести засідання. Отже, законних підстав для проведення засідання 25 квітня Андрій Шевченко не бачить, але у разі отримання ним письмового звернення не менше, ніж чотирьох членів Комітету, голова буде зобов’язаний скликати засідання.

 

Олена Бондаренко наполягала на негайному проведенні засідання, мотивуючи тим, що в законі не зазначено про надання письмового звернення, і що голова знав про бажання провести засідання. За її словами, те, що не відбулося понад три засідання Комітету, згідно з регламентом Верховної Ради України, є підставою до слухання звіту голови в сесійній залі.

 

За негайне проведення засідання висловилися секретар Комітету Леонід Мордовець (фракція СПУ) та Олексій Федун (фракція «Наша Україна»), який нещодавно приєднався до коаліції. Проти виступили Володимир Ландік (фракція Партії регіонів) та Сергій Потімков (фракція БЮТ), нещодавно виключений із партії «Батьківщина». Вони переконали решту членів Комітету виконати умову голови. Таким чином, сім членів Комітету з питань свободи слова та інформації (окрім названих, комуніст Олександр Голуб та «регіонал» Дмитро Волошенков) підписали письмове звернення до Андрія Шевченка про проведення засідання Комітету 26 квітня о 12 годині в приміщенні Верховної Ради України. Крім того, вони хочуть почути від Андрія Шевченка, чи виконуватиме він свої обов’язки як голова Комітету з питань свободи слова та інформації, чи все ж вважає себе депутатом, який склав повноваження.

 

Присутні обговорили проект порядку денного засідання Комітету на 26 квітня. Депутати планують не тільки обговорити ситуацію, яка склалася в Комітеті, а й розглянути проекти законів: про внесення змін і доповнень до Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» (щодо порядку припинення повноважень членів Нацради), внесений Оленою Бондаренко; про внесення змін до закону «Про інформацію» (щодо надання інформації на запити чи звернення народного депутата України), внесений Юрієм Мірошниченком. Крім того, в проекті порядку денного – проекти постанов про звіти Нацради з питань телебачення і радіомовлення, президентів НТКУ та НРКУ, про тимчасову слідчу комісію для перевірки діяльності Нацради з питань ТБ і РМ.

 

Світлана Остапа, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9893
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду