Частина депутатів від опозиції відмовляється здавати мандати

19 Квітня 2007
2439
19 Квітня 2007
12:40

Частина депутатів від опозиції відмовляється здавати мандати

2439
Частина депутатів від опозиції відмовляється здавати мандати

Однією з проблем на шляху реалізації останнього плану Юлії Тимошенко з дострокового розпуску Верховної Ради може стати небажання депутатів фракцій Наша Україна і БЮТ здавати мандати.

"Я точно знаю, що крім мене ніяких заяв не писали ще багато людей. А Юлія Володимирівна останнім часом стала робити такі заяви, що її стає жалко", – цитує «Коммерсант-Україна» бютівца Олексія Данілова.

Його колега по фракції Дмитро Видрін також не писав жодних заяв, хоч і обіцяв у коментарі Західній інформаційній корпорації «як слухняний холоп» підкоритися першому ж розпорядженню «пані» і розлучитися з депутатським посвідченням.

Також Комерсант з посиланням на народного депутата Леся Танюка повідомляє, що всі члени Народного руху, що входять у фракцію НУ, а це 13 чоловік, відмовилися писати заяви. На його думку, писати зараз будь-які заяви – це означає визнати легітимність парламенту. Крім того, вважає депутат, в НУ не врахували багатьох юридичних деталей. "З`їзд буде визнаний нелегітимним. Адже згідно із законом йому повинні передувати з`їзди кожної з партій. Будь-який Лавринович (міністр юстиції.–Ъ) завтра скаже, що це були просто збори людей", – упевнений пан Танюк. Щоправда, у РУХу не приховують, що таким чином партія демонструє свою образу на те, що в "Нашій Україні" відмовилися від ідеї створення мегаблоку, куди б увійшли націонал-демократичні партії. "Ця акція (масове складання повноважень.–Ъ) була б повністю логічною, якби вони прийняли нашу головну умову про створення мегаблоку", – сказав депутат.

Причому, Танюк назвав не єдиний, і навіть не перший підводний камінь, що може стати причиною краху «плану Тимошенко». Комерсант стверджує, що у розпорядженні редакції опинився документ – аналітична записка, підготовлена для лідера Нашої України В’ячеслава Кириленка. Нібито, в ній приводиться юридичне обгрунтування такого кроку з боку депутатів і можливі ризики, які можуть виникнути після складення депутатами своїх повноважень.

Перелік цих ризиків і загроз, стверджує видання, займає три чверті всього документа. Перш за все автори документа самі визнають, що їхня юридична аргументація небездоганна і називають слабкі місця, якими скористаються їхні опоненти.

Але в "Нашій Україні" і БЮТ упевнені, що законодавчі нюанси цікаві тільки юристам, а не простим виборцям. "Для формування громадської думки, з урахуванням того, що більшість громадян не орієнтуються в тонкощах конституційного права, вони будуть досить істотними", – такого висновку дійшли розробники.

Проте в записці указується, що провести таку масштабну операцію зі складення депутатських мандатів буде вельми складно. Зокрема, потрібно враховувати "суб`єктивний чинник".

Нагадаємо, влітку 2006 року, коли подібний план вже у опозиції вже був (він з`явився після того, як не вдалося створити коаліцію в складі НУ, БЮТ і Соцпартії) "суб`єктивним чинником" опинилося просте небажання частини депутатів писати заяви і позбавлятися депутатських привілеїв.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2439
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду