Андрій Шевченко: Чинний редакційний статут робить НТКУ структурним підрозділом Кабінету Міністрів

26 Березня 2007
6393
26 Березня 2007
18:21

Андрій Шевченко: Чинний редакційний статут робить НТКУ структурним підрозділом Кабінету Міністрів

6393
Андрій Шевченко: Чинний редакційний статут робить НТКУ структурним підрозділом Кабінету Міністрів

Як уже повідомляла «ТК», після суперечки в ефірі програми «Свобода Слова» (ICTV) між президентом НТКУ Віталієм Докаленком та народним депутатом Ольгою Герасимюк на першій сторінці сайту Першого каналу зявився текст редакційного статуту НТКУ. Публікація датована 7 березня.

 

Радник президента НТКУ Олена Ратушняк у телефонній розмові з кореспондентом «ТК» повідомила, що 28 лютого 2007 року редакційний статут НТКУ був поданий на підпис голові Держкомтелерадіо, та затверджений 7 березня й у той самий день розміщений на сайті НТКУ у розділі «Про нас». 

 

Робота над документом, за словами пані Ратушняк, відбувалася таким чином. Творчими об’єднаннями телекомпанії у юридичне управління подавалися пропозиції щодо тексту, обговорення якого проводилось на  круглих столах за участю журналістів НТКУ. За основу був взятий проект, який надавав Інститут Медіа Права. За словами Олени Ратушняк, участь у роботі над статутом брав профспілковий комітет НТКУ, очолюваний Оленою Касаткіною. Редакційний статут НТКУ був затверджений президентом НТКУ Віталієм Докаленком та головою Держкомтелерадіо Едуардом Прутніком.

 

«Я щиро радий факту оприлюднення редакційного статуту Національної телекомпанії України, – каже голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, колишній віце-президент НТКУ Андрій Шевченко. –  Водночас шкодую, що державний телеканал зробив це лише після скандалу з «Толокою» і критикою керівництва телекомпанії. Документ прогресивний, якісний, ґрунтовний. Приємно, що він відтворює структуру, текстові формулювання і цілі новели тих засад редакційної політики, які розроблялись мною і були введені в дію на НТКУ 17 травня 2005 року. Той документ враховував напрацювання Коаліції суспільного мовлення, Засад редакційної політики 5 каналу, редакційних настанов Бі-бі-сі і напрацювання експерта «Інтерньюз-Україна» Ігоря Куляса. Тому я думаю, що сумарно документ, яким зараз користуватиметься НТКУ як редакційним статутом, насправді добротний продукт великої групи фахівців». За його словами, всі державні ТРО можуть брати цей документ за основу для своїх редакційних статутів.

 

Андрій Шевченко шкодує, що, оприлюднюючи документ із запізненням, НТКУ порушила норми закону «Про ТБ і РМ». «Якби цей редакційний статут був оприлюднений вчасно і якби на каналі не призупиняли дію засад редакційної політики, які були введені тодішнім президентом НТКУ Тарасом Стецьковим, тоді б ми, можливо, не  мали такого нищівного для репутації державного телеканалу скандалу з «Толокою», – сказав він.

 

Голова комітету також має застороги щодо механізму затвердження редакційного статуту і подальших змін до нього. «Йдеться, зокрема, про четверту і п’яту частини, які описують порядок внесення змін. У такому вигляді – це редакційний статут кабмінівського телеканалу. За тим статутом, що ми побачили, і сам статут, і зміни до нього мають затверджуватися Держкомтелерадіо. А таке формулювання остаточно робить НТКУ структурним підрозділом уряду і Держкомтелерадіо. Насправді, в інтересах громадськості зміни до редакційного статуту і документи такого рівня мали би погоджуватись із Громадською радою Національної телекомпанії України, а ця рада мала би представляти інтереси Верховної ради, Президента, різних політичних сил і представників громадських організацій. Тому я думаю, що ми будемо пропонувати підкоригувати ці норми. Тим більше, що ми рухаємось у напрямку суспільного мовлення, тож такі важливі документи мають враховувати інтереси громадськості, а не лише кабмінівських інституцій», – сказав Андрій Шевченко.

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6393
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду