Київські журналісти звернулися до голови Комітету з питань екологічної політики В.Кальченка з відкритим листом

5 Березня 2007
8234
5 Березня 2007
10:44

Київські журналісти звернулися до голови Комітету з питань екологічної політики В.Кальченка з відкритим листом

8234
Київські журналісти звернулися до голови Комітету з питань екологічної політики В.Кальченка з відкритим листом

«Детектор медіа» отримала текст відкритого листа, направленого групою київських журналістів до Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Валерія Кальченка. У листі висловлено занепокоєння щодо змісту проекту Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про захист тварин від жорстокого поводження”, що знаходиться на розгляді в Комітеті. Зокрема, висловлюється думка, що законопроект лобійовано комунальними службами, і метою його є збільшення поборів з власників тварин.

Нижче наводимо текст листа повністю.


Відкритий лист

Голові Комітету з питань екологічної політики,

природокористування та ліквідації

наслідків Чорнобильської катастрофи

п. Валерію Кальченко

від журналістів м. Києва



Шановний п. Валерію!

На розгляді Комітету під Вашим головуванням знаходиться проект Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про захист тварин від жорстокого поводження”, поданий народними депутатами М. Комаром, В. Матюхою та С. Сасом 28.12.2006 р. Звертаємо Вашу увагу на те, що у Висновку науково-експертного управління щодо зазначеного законопроекту навіть не зауважено, що пропонуються не поправки до діючого Закону, а зовсім інший закон. Автори законопроекту пропонують і нову назву закону, а саме: „Про основні засади утримання тварин та забезпечення їх захисту”.

З позиції здорового глузду незрозуміло, навіщо потрібно було змінювати Закон, який діє усього лише рік, і до якого ще не встигли, як свідчить практика, звикнути навіть правоохоронці.

Зважаючи на зміст нового законопроекту, вочевидь його лобіювали комунальні служби, що зацікавлені не в захисті тварин, а в поборах з кишень їхніх власників. Зокрема, щомісячні комунальні послуги за утримання собак поповнить армію безпритульних тварин, що підвищить прибутки гицелів. Зацікавлені в новому проекті й мисливці усіх рангів, які безкарно винищують генофонд дикої фауни України. Новий проект нехтує захистом лабораторних, сільськогосподарських, а також циркових та інших тварин, яких використовують у видовищних заходах. Фактично йдеться про підміну діючого Закону на сурогат, який знівелює саму сутність цього найгуманнішого за історію Незалежності законодавчого документу. Отже, виникає небезпека втратити правове регулювання взаємин людини з тваринним світом, а це призведе до ще більшого зростання жорстокості, якої доволі сьогодні в українському соціумі.

Мусимо зауважити, що дії авторів законопроекту, а також посадовців, які підписали Висновок науково-експертного управління, можуть бути класифіковані як навмисне викривлення інформації, перекручення фактів та підміна понять, що є порушенням Закону України „Про державну службу”. Дії цих осіб, таким чином, підпадають під кримінальну відповідальність.

Варто зазначити, що прийняття Закону „Про захист тварин від жорстокого поводження” 2006 року позитивно вплинуло на імідж української держави. На думку міжнародних експертів, цей Закон адаптовано до Європейських стандартів. Однак, наразі йдеться про дискредитацію цих здобутків. Адже жорстоке ставлення до тварин є не сумісним з прагненням української держави до європейської інтеграції.

Мусимо висловити глибоке здивування некомпетентним з правового погляду й необ’єктивним висновком Науково-експертного управління Верховної Ради України, який може ввести народних депутатів в оману під час голосування. Аби Київ не схибив з вірного шляху і не прийняв ганебний законопроект Комара-Матюхи-Саса, вимагаємо його негайного відхилення як такого, що істотно погіршить ситуацію з правовим захистом тварин і довкілля й негативно позначиться на репутації української держави.

Анжеліка Комарова, Перший національний, 8 067 583 70 89

Тетяна Метельова, Член Національної Спілки журналістів України 513 9452

Борис Бахтєєв, газета „Свобода”

Сергій Грабовський, член Асоціації українських письменників

Вікторія Ярош, Київська державна регіональна телерадіокампанія

Олександр Заїка, телеканал „ІНТЕР”

Тетяна Монтян, правозахисник

Лідія Маркович, 5 TV канал, 239 16 86

Коваленко Наталя, радіо „Свобода”

Ярина Матвійчук, радіо „Свобода”

Тетяна Ярмощук, радіо „Свобода”

Трохова Галина, радіо „Свобода”

Манільчук Тетяна, ТК „Київ”

Олег Миколайчук, Державний театральний центр Леся Курбаса

Прокопчук Андрій , 5 TV канал

Кім Ірина, 5 TV канал

Остапенко Поліна, 5 TV канал

Сукан Роман, 5 TV канал

Наталія Жижко, 5 TV канал

Білицька Олена, 5 TV канал

Тищенко Катерина, 5 TV канал

Башкатова Тетяна, 5 TV канал

Мелехіна Ірина, 5 TV канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8234
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду