Затверджено Стратегію національної безпеки України

22 Лютого 2007
12467
22 Лютого 2007
17:24

Затверджено Стратегію національної безпеки України

12467
Затверджено Стратегію національної безпеки України

Президент України указом від 12 лютого 2007 року № 105/2007 затвердив Стратегію національної безпеки України.

Стратегія визначає принципи, пріоритетні цілі та механізми забезпечення життєво важливих інтересів особи, суспільства і держави від, захисту від зовнішніх і внутрішніх загроз. Її головна мета – забезпечити такий рівень національної безпеки, який би гарантував поступальний розвиток України, її конкурентоспроможність, забезпечення прав людини і громадянина та основних свобод, подальше зміцнення міжнародних позицій та авторитету Української держави у сучасному світі.

У документі, зокрема, наголошується на тому, що на інформаційний простір України посилюється негативний зовнішній вплив, а це загрожує розмиванням суспільних цінностей і національної ідентичності. Крім того, залишаються недостатніми обсяги вироблення конкурентоспроможного національного інформаційного продукту та наближається до критичного стан безпеки інформаційно-комп'ютерних систем в галузі державного управління, фінансової і банківської сфери, енергетики, транспорту, внутрішніх та міжнародних комунікацій тощо.

Стратегія відзначає, що необхідно продовжити реформування політичної системи, зокрема у напрямку свободи слова. Також потребує реформи і мовна політика, яка має провадитись із додержанням конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування української мови (як державної та мови офіційного спілкування у всіх сферах суспільного життя на всій території України), а також щодо вільного використання громадянами російської чи іншої рідної їм мови.

Крім того, Стратегія передбачає забезпечення інформаційної безпеки при інтеграції до структур глобального інформаційного суспільства.

Інформаційне законодавство, відповідно до Стратегії, також має бути вдосконалено шляхом ухвалення Закону України „Про перехоплення телекомунікацій” та через доведення до європейських стандартів законодавства з питань охорони державної таємниці.

Реалізація стратегії повинна відбуватись під контролем держави та громадськості, що буде здійснюватися за такими принципами: відкритості інформації про діяльність суб'єктів забезпечення національної безпеки, що не становить державну таємницю(шляхом підготовки та періодичного оприлюднення „білих книг”); відповідальності посадових осіб за своєчасність, повноту і достовірність інформації, що надається, та за належне реагування на звернення громадян, громадських організацій та виступи у засобах масової інформації.

Текст Стратегії розміщено на офіційному сайті Президента України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12467
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду