Китайський суд засудив журналіста з Гонконгу до 5 років ув’язнення за шпигунство

31 Серпня 2006
16631
31 Серпня 2006
15:39

Китайський суд засудив журналіста з Гонконгу до 5 років ув’язнення за шпигунство

16631
Китайський суд засудив журналіста з Гонконгу до 5 років ув’язнення за шпигунство

Чен Чін шпигував на користь Тайваню з 2000-го до 2005-го року - стверджують слідчі. Суд над журналістом тривав у закритому режимі, без свідків.
 
Чен Чін - перший гонконгівський журналіст, засуджений після 1997 року, коли офіційний Пекін відновив контроль над Гонконгом. За даними китайських правоохоронців, Державне управління безпеки Тайваню завербувало журналіста, який працював на одну із сингапурських газет, на початку 2000 року. Відтоді Чен Чін нібито отримував таємну інформацію про військовий сектор країни, політику та економіку. За свою роботу уряд Тайваню нібито заплатив йому кілька сотень тисяч доларів. Журналісту загрожувала смертна кара - таке покарання за шпигунство у КНР. Однак суд, який відбувався за зачиненими дверима без участі свідків, вирішив ув'язнити журналіста на 5 років.

Хі Пейхуа, адвокат Чен Чіна:
- Він має право на оскарження вироку. Цього прагне його родина. Та рішення ухвалюватиме він сам.

В тому, що вирок суду несправедливий, переконані і родичі та друзі журналіста. А колеги Чен Чіна пов'язують його арешт зі спробами журналіста отримати неопубліковані архіви колишнього генерального секретаря Китайської комуністичної партії Чжао Цзияна. Здивовані вироком і правозахисники.

Он Ю-Кім, правозахисник:
- Найбільше мене дивує в цій історії, що заарештований тільки Чен. Цікаво, де ж його поплічники, де урядовці, що допомагали йому отримати таємну інформацію? Через які фундації чи агенції він переправляв цю інформацію? Що роблять нині ці люди? Ви ж не можете шпигувати одноосібно.

Змінити вердикт китайського суду - практично неможливо, стверджують правозахисники. Тож єдине, що залишається журналісту, змиритися зі своєю долею. Оскарження вироків у КНР - рідкість, стверджують правозахисники.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16631
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду