Буш розкритикував The New York Times

27 Червня 2006
19219
27 Червня 2006
17:36

Буш розкритикував The New York Times

19219
Буш розкритикував The New York Times

Білий дім в особі президент Буша обрушився з критикою на впливові американські газети і в першу чергу на The New York Times, що опублікувала статтю, в якій розповідалося про те, що американські спецслужби таємно відстежують всі платежі, що проходять через міжнародну міжбанківську систему SWIFT, що вважалася повністю конфіденційною.

"Люди, які розкривають існування секретної програми, і газети, які публікують ці відомості, – заявив Джордж Буш, – наносять великого збитку Сполученим Штатам Америки і ускладнюють проведення війни проти тероризму". На думку правлячої партії, після публікації цієї статті існування програми буде поставлено під загрозу.

Не дивлячись на те, що The New York Times не була єдиною газетою, що опублікувала матеріал, "по шапці" впізнаване саме це друковане видання, оскільки раніше газета вже публікувала секретні, на погляд Білого дому, матеріали. Йдеться про тотальне і незаконне прослуховування телефонів американців. На думку Буша, будь-які порушення особистих прав і свобод людини можуть бути пояснені інтересами національної безпеки.

"Американський народ чекає від нас, що ми захищатимемо конституційні свободи і, в той же час, перешкоджатимемо завданню ударів терористами. Тому моніторинг грошових потоків – справа потрібна, але газета все розкрила, ускладнивши війну проти терору".

За словами президента, моніторинг програми SWIFT, в якій щодня здійснюється більше 12,7 банківських операцій між Сполученими Штатами і закордонними партнерами "абсолютно законний", і, крім того, "конгрес був в курсі того, що відбувається".

Як заявив головний редактор газети Біл Келлер, журналісти після довгих обговорень питання про публікацію в газеті і з чиновниками адміністрації і силових відомств, вирішили, що вони не мають права втаювати від громадян інформацію, якою володіють.

"Впродовж декількох тижнів ми обговорювали з урядом, публікувати статтю чи ні. Уряд виступав проти, стверджуючи, що це може підштовхнути іноземні банки до припинення співпраці, а терористи використовуватимуть інші методи для пересилки грошей, – говорить Келлер. – Але ми визнали ці аргументи неконкретними, оскільки банки зобов'язані співпрацювати відповідно до існуючих законів".

Проте, в адміністрації Білого дому різко засудили дії ЗМІ. Проте, на думку деяких політичних спостерігачів у Вашингтоні, за непримиренним протистоянням із ЗМІ може приховуватися намір республіканців перетворити листопадові вибори на конгрес в народний референдум по безпеці, щоб демократична партія опинилася в складній ситуації.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19219
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду