Amnesty Іnternatіonal нагородила російських журналістів за висвітлення подій у Чечні

27 Червня 2006
23315
27 Червня 2006
12:59

Amnesty Іnternatіonal нагородила російських журналістів за висвітлення подій у Чечні

23315
Amnesty Іnternatіonal нагородила російських журналістів за висвітлення подій у Чечні

На п'ятнадцятій щорічній церемонії вручення Amnesty Іnternatіonal-Велика Британія за роботу в засобах масової інформації Станіслав Дмитрієвський і Оксана Челишева одержали спеціальну нагороду за журналістику в сфері захисту прав людини під загрозою.

Дмитрієвський і Челишева працюють журналістами в російсько-чеченському інформаційному агентстві, що висвітлює події в Чечні, а також є провідними членами правозахисної організації "Товариство російсько-чеченської дружби", видавця газети "Правозащита".

На адресу Дмитрієвського і Челишевої не раз надходили погрози, пов'язані з їхньою роботою в інформагентстві, а в лютому поточного року Дмитрієвський постав перед судом за обвинуваченням у "екстремістській діяльності" і був засуджений до двох років позбавлення волі умовно за публікацію статей чеченських лідерів, що закликають до мирного врегулювання конфлікту. В агентстві проводилися перевірки, ініційовані податковими органами і міністерством юстиції, як видно, з метою залякування, що є звичайною тактикою переслідування з боку держави в Росії і колишніх радянських республіках.

У своїх репортажах журналісти висвітлювали випадки серйозних правопорушень у Чечні. Крім того, вони намагалися виступити як посередники у переговорах при захопленні школи в Беслані в 2004 році.

Директор Amnesty Іnternatіonal-Велика Британія Кейт Аллен сказала: "Перед російськими журналістами, що висвітлюють події в Чечні, стоять найскладніші і найнебезпечніші журналістські завдання. Я приклоняюся перед роботою Станіслава й Оксани, що не може не викликати поваги".

За її словами, "нагорода є визнанням того, що сама робота журналістів небезпечна, а також того, що Станіслав і Оксана вносять величезний вклад у справу захисту прав людини у своїй професійній сфері".

"Станіслав і я щасливі одержати цю нагороду, але насправді вона належить усім людям, чиї права порушуються в Чечні. Нагорода стане для нас новим стимулом до написання статей про події, про які багато росіян навіть не чули, і допоможе нам стати частиною співтовариства журналістів у сфері захисту прав людини", - сказала Оксана Челишева.

Церемонія вручення нагород Amnesty Іnternatіonal-Велика Британія за роботу в засобах масової інформації, спонсором якої виступила "PCІ Fіtch", пройшла в діловому центрі Cafe Royal у Лондоні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23315
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду