detector.media
27.06.2006 12:59
Amnesty Іnternatіonal нагородила російських журналістів за висвітлення подій у Чечні

На п'ятнадцятій щорічній церемонії вручення Amnesty Іnternatіonal-Велика Британія за роботу в засобах масової інформації Станіслав Дмитрієвський і Оксана Челишева одержали спеціальну нагороду за журналістику в сфері захисту прав людини під загрозою.

Дмитрієвський і Челишева працюють журналістами в російсько-чеченському інформаційному агентстві, що висвітлює події в Чечні, а також є провідними членами правозахисної організації "Товариство російсько-чеченської дружби", видавця газети "Правозащита".

На адресу Дмитрієвського і Челишевої не раз надходили погрози, пов'язані з їхньою роботою в інформагентстві, а в лютому поточного року Дмитрієвський постав перед судом за обвинуваченням у "екстремістській діяльності" і був засуджений до двох років позбавлення волі умовно за публікацію статей чеченських лідерів, що закликають до мирного врегулювання конфлікту. В агентстві проводилися перевірки, ініційовані податковими органами і міністерством юстиції, як видно, з метою залякування, що є звичайною тактикою переслідування з боку держави в Росії і колишніх радянських республіках.

У своїх репортажах журналісти висвітлювали випадки серйозних правопорушень у Чечні. Крім того, вони намагалися виступити як посередники у переговорах при захопленні школи в Беслані в 2004 році.

Директор Amnesty Іnternatіonal-Велика Британія Кейт Аллен сказала: "Перед російськими журналістами, що висвітлюють події в Чечні, стоять найскладніші і найнебезпечніші журналістські завдання. Я приклоняюся перед роботою Станіслава й Оксани, що не може не викликати поваги".

За її словами, "нагорода є визнанням того, що сама робота журналістів небезпечна, а також того, що Станіслав і Оксана вносять величезний вклад у справу захисту прав людини у своїй професійній сфері".

"Станіслав і я щасливі одержати цю нагороду, але насправді вона належить усім людям, чиї права порушуються в Чечні. Нагорода стане для нас новим стимулом до написання статей про події, про які багато росіян навіть не чули, і допоможе нам стати частиною співтовариства журналістів у сфері захисту прав людини", - сказала Оксана Челишева.

Церемонія вручення нагород Amnesty Іnternatіonal-Велика Британія за роботу в засобах масової інформації, спонсором якої виступила "PCІ Fіtch", пройшла в діловому центрі Cafe Royal у Лондоні.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY