Вшановано валійського журналіста, який писав правду про Голодомор в Україні

5 Травня 2006
17855
5 Травня 2006
10:36

Вшановано валійського журналіста, який писав правду про Голодомор в Україні

17855
Вшановано валійського журналіста, який писав правду про Голодомор в Україні
2 травня в Університеті Валії (м. Абериствіт) відкрито меморіальну дошку на вшанування пам’яті відомого валійського журналіста Ґарета Джонса (1905-1935), який один з перших у західному світі відкрито заговорив про штучний голод в Україні 1932-1933 років.

Ґарет Джонс, випускник Абериствітського та Кембриджського університетів, знавець кількох іноземних мов, не лише писав для багатьох британських та американських газет, а й був радником із закордонних справ екс-прем’єр-міністра Великої Британії Ллойда Джорджа. Інтерес до України в журналіста з’явився після розповідей його матері, яка свого часу кілька років там працювала гувернанткою в родині власника металургійного заводу, свого земляка Джона Юза (John Hughes).

Ґарет Джонс – чи не єдиний з тогочасних західних журналістів, який особисто побував на Україні та чесно повідомив про страшний голод 1932-1933 років. За свої викривальні репортажі йому було заборонено повертатися в СРСР. Радянська влада та її прихильники на заході, зокрема сумновідомий кореспондент „Нью-Йорк Таймс”  Уолтер Дюранті, всіляко намагались дискредитувати журналіста, який не побоявся сказати правду. Якийсь час Ґарет Джонс жив та працював у Японії та Китаї, де в серпні 1935 року, за не з’ясованих обставин, його було вбито.

На відкритті меморіальної дошки виступали президент Університету Валії лорд Елістон Морґан, український історик з Канади п. Любомир Луцюк, племінниця журналіста Марґарет Сірол Коулі, яка є автором книжки про Ґарета Джонса. Українську державу представляв посол України у Великій Британії Ігор Харченко. Він заявив, що українці, які пройшли через дуже важкі періоди в минулому, завжди будуть вдячні за кожне слово правди про історію України, що довгий час замовчувалася.

Серед присутніх було чимало членів валійської асамблеї (парламенту), лорд-мер Абериствіту, представники української громади Великобританії, Канади, США та Австралії.

Священики Валійської православної церкви та Української автокефальної православної церкви у Великій Британії відправили панахиду національними мовами та освятили барельєф видатному журналістові.                                                                                     

Пам’ятну дошку встановлено в головному залі одного з найстаріших корпусів університету (збудований 1872 року) – це перша в історії пам’ятка із написом англійською, валійською та українською мовами.

Дошку підготували до відкриття низка українських громадських та релігійних організацій Канади, США та Великобританії у тісній співпраці з Університетом Валії.

Більше  інформації про Ґарета Джонса на сайті, створеному його внуком Найджелом Лінсен Коулі – http://colley.co.uk/garethjones


"Детектор медіа" за інформацією Любомира Крупніцького (Тернопільська газета)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17855
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду