detector.media
05.05.2006 10:36
Вшановано валійського журналіста, який писав правду про Голодомор в Україні
2 травня в Університеті Валії (м. Абериствіт) відкрито меморіальну дошку на вшанування пам’яті відомого валійського журналіста Ґарета Джонса (1905-1935), який один з перших у західному світі відкрито заговорив про штучний голод в Україні 1932-1933 років.

Ґарет Джонс, випускник Абериствітського та Кембриджського університетів, знавець кількох іноземних мов, не лише писав для багатьох британських та американських газет, а й був радником із закордонних справ екс-прем’єр-міністра Великої Британії Ллойда Джорджа. Інтерес до України в журналіста з’явився після розповідей його матері, яка свого часу кілька років там працювала гувернанткою в родині власника металургійного заводу, свого земляка Джона Юза (John Hughes).

Ґарет Джонс – чи не єдиний з тогочасних західних журналістів, який особисто побував на Україні та чесно повідомив про страшний голод 1932-1933 років. За свої викривальні репортажі йому було заборонено повертатися в СРСР. Радянська влада та її прихильники на заході, зокрема сумновідомий кореспондент „Нью-Йорк Таймс”  Уолтер Дюранті, всіляко намагались дискредитувати журналіста, який не побоявся сказати правду. Якийсь час Ґарет Джонс жив та працював у Японії та Китаї, де в серпні 1935 року, за не з’ясованих обставин, його було вбито.

На відкритті меморіальної дошки виступали президент Університету Валії лорд Елістон Морґан, український історик з Канади п. Любомир Луцюк, племінниця журналіста Марґарет Сірол Коулі, яка є автором книжки про Ґарета Джонса. Українську державу представляв посол України у Великій Британії Ігор Харченко. Він заявив, що українці, які пройшли через дуже важкі періоди в минулому, завжди будуть вдячні за кожне слово правди про історію України, що довгий час замовчувалася.

Серед присутніх було чимало членів валійської асамблеї (парламенту), лорд-мер Абериствіту, представники української громади Великобританії, Канади, США та Австралії.

Священики Валійської православної церкви та Української автокефальної православної церкви у Великій Британії відправили панахиду національними мовами та освятили барельєф видатному журналістові.                                                                                     

Пам’ятну дошку встановлено в головному залі одного з найстаріших корпусів університету (збудований 1872 року) – це перша в історії пам’ятка із написом англійською, валійською та українською мовами.

Дошку підготували до відкриття низка українських громадських та релігійних організацій Канади, США та Великобританії у тісній співпраці з Університетом Валії.

Більше  інформації про Ґарета Джонса на сайті, створеному його внуком Найджелом Лінсен Коулі – http://colley.co.uk/garethjones


"Детектор медіа" за інформацією Любомира Крупніцького (Тернопільська газета)
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY