НТКУ, Інститут журналістики та МГО "Інтерн’юз" підписали Меморандум про співпрацю

20 Жовтня 2005
837
20 Жовтня 2005
15:35

НТКУ, Інститут журналістики та МГО "Інтерн’юз" підписали Меморандум про співпрацю

837
НТКУ, Інститут журналістики та МГО "Інтерн’юз" підписали Меморандум про співпрацю
Сьогодні в Інституті журналістики КНУ імені Т.Шевченка було підписано Меморандум про співпрацю між трьома організаціями, які працюють в галузі медіа: Національною телекомпанією України, Міжнародною громадською організацією "Інтерн’юз-Україна" та самим Інститутом. Від кожної зі сторін підписи під Меморандумом поставили, відповідно, Андрій Шевченко, Костянтин Квурт та Володимир Різун.

Як зазначає Андрій Шевченко, який очолює інформаційну службу Першого національного, "НТКУ зробила той внесок, який зразу відчують люди, що є майбутнім журналістики, тобто студенти. В якості першої ініціативи ми заявили про готовність щороку брати на стажування 5 найкращих студентів Інституту з перспективою подальшого працевлаштування. Це допоможе перетворити НТКУ на справжній полігон для журналістської освіти та підвищення кваліфікації кадрів. Ми говоримо про ті можливості, які в нас є, про найбільші в Україні павільйони й нашу технічну базу. І я хотів би підкреслити, що це робиться не для Першого каналу, а для цілого ринку."

Щодо політичних аспектів, то пан Шевченко вважає за потрібне наголосити, що в складі Наглядової ради НТКУ мали би бути представники ІЖ та "Інтерн’юзу". "Я б хотів схарактеризувати укладення Меморандуму як узаконення дуже давніх, дружніх та ефективних стосунків. Уявіть, що ви кілька років живете з людиною, яка вам подобається, і нарешті вирішили формалізувати ваші стосунки. Це означає, що це усвідомлений вибір, який дає нам додаткові можливості," - стверджує Андрій Шевченко.

Відповідаючи на запитання кореспондента "Детектор медіа" щодо того, чи не змінилася ситуація з призначенням Президента НТКУ, пан Шевченко підкреслив відсутність змін. "Ми розуміємо, що це питання є в компетенції лише однієї людини - Президента України. Ми знаємо, що в нього зараз багато пріоритетів - сподіваємось, скоро дійде черга й до призначення президента НТКУ, тому що вже давно пора", - каже пан Андрій.

Тарас Петрів, заступник директора Інституту журналістики з міжнародного співробітництва: "ІЖ дуже чітко розуміє, що нам треба працювати з провідними мас-медіа, як і з організаціями, які займаються перепідготовкою журналістських кадрів. Сьогоднішній Меморандум ми розглядаємо саме як школу такої співпраці. Відповідно, мас-медіа чіткіше усвідомлюватимуть, з якими фахівцями мають справу, школи журналістики - які запити медіа-ринку. Ну і, звісно, питання перекваліфікації журналістських кадрів стоїть зараз дуже гостро. Ті стандарти, які впроваджує "Інтерн’юз", є надзвичайно корисними і для ЗМІ, і для наших студентів.

Іще одна складова - навчальні методики практичного спрямування, які ми хотіли б застосувати при підготовці журналістських кадрів. Ми сподіваємось, що ця модель партнерства, започаткована сьогодні, стане розповсюдженою по всій Україні, екстраполювавшись у регіони. Ми відкриті до партнерства. Треба готувати студента до того, що він є конкурентоспроможним на вітчизняному і світовому ринках - в контексті Болонського процесу. Поступ у галузі медіа неминуче спричинить поступ у всій суспільній царині, хоч ми й не завжди це усвідомлюємо."

Щодо того, яким чином добиратимуться п’ятеро студентів для стажування на НТКУ, пан Петрів повідомив, що технічно механізм добору ще не визначено. "Ми вже здійснювали подібний експеримент цього року, і мали дуже багато охочих працювати на НТКУ. Однак всі одразу туди потрапити не зможуть, так як і не всі в Америці потрапляють на CNN. Ми хотіли б, аби були якісь конкурсні засади, і я думаю, що ми спільно і з партнерами, і зі студентським середовищем зможемо напрацювати їхні критерії", - повідомив пан Тарас.

Наводимо повний текст Меморандуму:

"Меморандум про співпрацю

Прагнучи зміцнити фахові стандарти в українській журналістиці, спираючись на професійний досвід, вважаючи свободу слова запорукою демократичного розвитку України,

Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка,

Національна телекомпанія України,

Міжнародна громадська організація "Інтерн’юз-Україна"

об’єднують зусилля для забезпечення України відповідальними фахівцями-журналістами.

1.Сторони будують особливе партнерство, у якому:

- Інститут журналістики є базовою школою для журналістської освіти;

- Національна телекомпанія є базовим підприємством для впровадження на українському телебаченні світових журналістських стандартів;

- "Інтерн’юз-Україна" є базовою організацією для підвищення кваліфікації телевізійних кадрів країни.

2.У цьому партнерстві сторони визначили такі пріоритети:

- реформа журналістської освіти в Україні з метою відповідності сучасним професійним вимогам і за стандартами Болонського процесу;

- створення в Україні системи суспільного мовлення на базі державного;

- впровадження стандартів інформаційної журналістики в українських мас-медіа.

3.Сторони вважають цей меморандум кроком до гуртування інституцій та фахівців, які поділяють заявлені принципи, і закликають об’єднати зусилля всіх зацікавлених у співпраці.

від Інституту журналістики - Володимир Різун

Від НТКУ - Андрій Шевченко

Від МГО "Інтерн’юз-Україна" - Костянтин Квурт

Київ, 20.10.2005".

Роман Горбик, для "Детектор медіа"

Читайте також:

ВОЛЯ та ІТК домовилися про розвиток цифрового телебачення (оновлено)

Тренерами закарпатських журналістів виступили колеги з Туманного Альбіону

Науковці та практики журналістської освіти поєднали зусилля

IREX за підтримки USAID починає програму обмінів для регіональних ЗМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
837
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду