Європарламент закликає провести переголосування другого туру - резолюція

2 Грудня 2004
487
2 Грудня 2004
18:11

Європарламент закликає провести переголосування другого туру - резолюція

487
Європарламент закликає провести переголосування другого туру - резолюція
Європейській парламент прийняв резолюцію стосовно України. Повний текст резолюції розміщено на сайті "НУ":

Європейський парламент,

- беручи до уваги свої попередні резолюції стосовно України,

- беручи до уваги, зокрема, свою резолюцію, прийняту 28 жовтня 2004 року,

- беручи до уваги Угоду про партнерство та співробітництво між ЄС та Україною, яка набула чинності 1 березня 1998 року,

- беручи до уваги Спільну стратегію Ради Європи 1999/877/ CFSP стосовно України, прийняту Радою Європи в Гельсінкі 11 грудня 1999 року,

- беручи до уваги Остаточну постанову щодо рекомендацій Комітету з парламентської співпраці ЄС та України 16-17 лютого 2004 року,

- беручи до уваги Комюніке Комісії від 11 травня 2004 року стосовно Європейської політики сусідства – СОМ (2004) 373 (остаточний),

- беручи до уваги Спільну постанову саміту Україна-ЄС, який відбувся 8 липня 2004 року в Гаазі,

- беручи до уваги заяви й парламентські рішення, а також висновки місії міжнародних спостерігачів щодо президентських виборів в Україні протягом двох турів,

- беручи до уваги заяву голландського президента про другий тур президентських виборів в Україні,

- беручи до уваги звернення високоповажного представника Європейського Союзу Хав’єра Солани до Комітету закордонних справ Європейського парламенту щодо України,

- беручи до уваги оголошення остаточних результатів президентських виборів в Україні Центральною виборчою комісією,

- беручи до уваги процедуру звернення до Верховного Суду України про законність другого туру президентських виборів,

- беручи до уваги рішення, прийняте українським парламентом на спеціальній сесії 27 листопада 2004 року про другий тур президентських виборів та нинішньої політичної кризи,

- беручи до уваги Постанову 103 (2) Регламенту,

А. У той час, як Європейське товариство визнає прагнення України до Європи та повагу України як країни із глибокими історичними, культурними та економічними зв’язками із країнами - членами Європейського Союзу, і тоді, як чесне та збалансоване партнерство може бути встановлено на спільних цінностях, особливо беручи до уваги демократію, верховенство права та повагу до прав людини-громадянина. (PSE)

Б. У той час як обставини, за яких відбувалися президентські вибори в Україні, буде переглянуто як такі, що стали серйозним випробуванням для демократії в Україні та щодо дотримання державними органами цих спільних цінностей. (PSE)

В. У той час як міжнародні спостерігачі визнали, що другий тур президентських виборів в Україні було позначено великою кількістю серйозних порушень і що він далеко не відповідав міжнародним стандартам демократичних виборів. (PSE)

Г. У той час як було зроблено серйозні заяви про масові шахрайства під час підрахунку голосів на користь чинного прем’єр-міністра Віктора Януковича та існує багато доказів, що підтверджують ці заяви. (PSE)

Д. У той час як Центральна виборча комісія відмовилася розглянути ці заяви про фальшування і навіть на беручи до уваги всі ці докази того, що істинне волевиявлення народу України не було враховано протягом виборчого процесу, - офіційно визнала Януковича переможцем виборів. (PSE)

Е. У той час як Верховний Суд України своїм рішенням призупинив процес опублікування рішення Центральної виборчої комісії й на цю хвилину перебуває в процесі розгляду законності президентських виборів в Україні. (UEN/PSE)

Ж. У той час як більша частина громадян України довела свою політичну зрілість і дотримання європейських цінностей. (ЕРР)

З. У той час як парламент України, багато представників уряду та міжнародних організацій, зокрема ЄС та уряд США, а також багато провідних політиків України та інших держав просили скасувати результати виборів другого туру та якомога скоріше провести новий тур виборів. (PSE)

І. У той час як Російська Федерація та, зокрема, її президент намагалися впливати на результати президентських виборів в Україні і таким чином забезпечити перемогу одному кандидатові, п. Януковичу. (PSE)

Ї. У той час як сотні тисяч українських громадян вийшли на вулиці із протестом проти маніпулювання виборами. (PSE)

Й. У той час як ситуація навколо цих виборів призвела до серйозної політичної кризи в Україні та навіть загрожує розколом єдності держави. (PSE)

К. У той час як Європейський Союз та його держави-члени швидко відреагували й прислали посередників, які запобігли поглибленню кризи шляхом домовленості кандидатів сісти за стіл переговорів і зменшити напруження. (PSE/VERTS)

Л. У той час як Президент Леонід Кучма та прем’єр-міністр Віктор Янукович заявили 29 листопада про підтримку нових виборів. (ЕРР)

1. Виражає свою солідарність з українським народом, чиє право вільно обирати свого президента має бути визнано, реалізовано і не спаплюжено. (EPP/ALDE)

2. Рішуче засуджує обставини, за яких відбувся другий тур президентських виборів в Україні, що стосується як останньої фази передвиборної кампанії, так і порушень та очевидних шахрайств під час підрахунку голосів. (PSE)

3. Засуджує рішення ЦВК оголосити В.Януковича переможцем президентських виборів, без попередньої детальної та вичерпної оцінки законності виборів і виборчого процесу, таким чином повністю знехтувавши волю народу України. (PSE)

4. Закликає українську владу анулювати другий тур президентських виборів і провести переголосування другого туру до кінця цього року з участю міжнародних спостерігачів, у той же час гарантуючи відкритість і прозорість виборчого процесу відповідно до міжнародних демократичних стандартів як під час передвиборної кампанії, так і протягом самого голосування й підрахунку голосів. (PSE/EPP)

5. Повністю підтримує зусилля високого представника ЄС Солани та польського президента Квасневського віднайти мирне та політичне розв’язання кризи в Україні й закликає всіх тих, котрі в Україні, до співпраці для віднайдення такого політичного рішення. (PSE)

6. Закликає стосовно цього Раду Європи та Єврокомісію дати зрозуміти українській владі, що в жодному разі застосування сили проти мирного й демократичного протесту не буде толеровано, в іншому випадку угоду про партнерство та співпрацю буде негайно анульовано й застосовано санкції. (VERTS)

7. Закликає всіх демонстрантів дозволити нормально функціонувати органам державної влади в Україні й відмовитися від блокування головних будівель цих державних органів. (PSE)

8. Вважає неприпустимими всі загрози сепаратизму та розділу України, а також висловлює свою відданість територіальній цілісності України.

9. Засуджує заяви, особливо зроблені російським президентом, про те, що вираження ЄС та міжнародною спільнотою своєї підтримки права українців реалізувати свої демократичні конституційні права, спровокує насильство; і підкреслює водночас, що Росія має значну відповідальність за ситуацію, яка склалася в Україні. (EPP/UEN)

10. Вірить, що відносини з Україною залежать від демократичного розв’язку ситуації, і зобов’язується надавати свою підтримку й допомогу у встановленні українським народом вільної та відкритої демократичної системи, створенні успішної ринкової економіки та в тому, щоб їхня країна зайняла своє повноправне місце в європейській спільноті демократичних націй. (ALDE)

11. Доручає своєму президенту передати цю резолюцію Єврокомісії, Раді Європи, парламенту та уряду України, Парламентським Асамблеям ОБСЄ та Ради Європи, а також уряду та парламенту РФ. (PSE/ALDE/VERTS)

Razom.org.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду