Працевлаштування та навчання ветеранів і ветеранок

Працевлаштування та навчання ветеранів і ветеранок

14 Квітня 2023
4654
14 Квітня 2023
09:00

Працевлаштування та навчання ветеранів і ветеранок

4654
Працевлаштування та навчання ветеранів і ветеранок
Працевлаштування та навчання ветеранів і ветеранок
“Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується”
Конституція України, стаття 43.

Однією з ключових потреб адаптації ветеранів і ветеранок до цивільного життя, є їх працевлаштування та підвищення конкурентоспроможності на ринку праці. Для багатьох учасників та учасниць бойових дій пошук роботи може бути стресовим. 

Розуміючи ці потреби і ключові запити, держава, громадські організації, ініціативні групи та бізнес постійно розширюють можливості для навчання ветеранів і ветеранок, тим самим допомагають їм освоїти нові професії і підвищити свою кваліфікацію. Ми зібрали найбільш повний огляд ініціатив з безкоштовним навчанням для захисників і захисниць України.

  • Мінцифра та Дія.Цифрова освіта розробили безкоштовний освітній курс для ветеранів і ветеранок “Як знайти бажану роботу після військової служби”У розробці матеріалів до серіалу взяло участь понад 100 учасників бойових дій та ветеранів АТО/ООС, які поділилися власним досвідом працевлаштування після військової служби. акож свої рекомендації надали компанії, у яких успішно працюють ветерани.
  • Для ветеранів, що повертаються до цивільного життя та мають сумніви щодо напрямку професійної реалізації, в якому варто розвиватися далі, не знають, які спеціалісти та навички зараз потрібні країні та що відбувається на ринку праці, реалізується навчання та підтримка ветеранів та ветеранок,  які знаходяться у пошуках роботи. Під час переходу від військової служби до цивільної кар'єри, люди з бойовим досвідом можуть зіштовхнутись з низкою труднощів. Деякі з них не повертаються до професій та компаній, в яких працювали до війни. Аби процес працевлаштування став ефективнішим, швидшим та менш стресовим, започатковано Програму м’яких навичок, яка допоможе професійно зростати (в програмі розкриті такі теми як лідерство, ефективна комунікація, вирішення конфліктів, ділові перемовини, самопрезентація, налагодження партнерств). В ході навчання ви також зможете підготувати разом зі спеціалістами своє резюме та мотиваційний лист, отримати менторську підтримку HR спеціаліста / психолога та здобути практичні навички. Наразі реєстрація вже закрита, однак якщо ви зацікавлені в тому, щоб пройти таке навчання можете звернутись за поштою: dbezsmertna@irex.org
  • Проєкт «Veterano Cyber Cluster» від ГО «Наукова асоціація кібербезпеки України» - це комплексна екосистема реінтеграції ветеранів та ветеранок через профорієнтацію, навчання, стажування та працевлаштування в компанії за фахом кібербезпека. Дана ініціатива у процесі реалізації. Якщо хочете долучитись, звертайтесь до керівниці проєкту Марини Євдокименко, m.yevdokymenko@scsa.org.ua та myevdokymenko.project@gmail.com

Національна Асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України відкрила Школу сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок війни. У рамках навчання для ветеранів готують:

  1. навчальний курс з основ сімейного фермерства
  2. низку інформаційно-навчальних заходів
  3. допомогу у створенні сімейного фермерського господарства
  4. забезпечення дорадчого супроводу господарств, створених ветеранами і ветеранками.

Метою проєкту є збільшення можливостей для працевлаштування ветеранів та ветеранок війни, які відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право на першочергове отримання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, ведення особистого селянського господарства, садівництва і городництва. Для початку навчання фахівці започаткували опитування для виявлення ветеранів і ветеранок, зацікавлених у створенні та розбудові сімейних фермерських господарств.

  • Проєкт “Робота для ветерана є”, що реалізується Happy Monday, має на меті проведення кар’єрних консультацій та тренінгів для ветеранів/-ок, які планують опанувати цивільну професію, а також навчання HR-спеціалістів в приватних компаніях щодо налагодження ефективної комунікації з ветеранами та ветеранками та формування дружньої до ветеранів  та ветеранок корпоративної культури. Щоб отримати кар’єрну консультацію,  заповніть анкету. Також команда Happy Monday розробили порадник для ветеранів та ветеранок АТО/ООС, який допоможе скласти резюме, супровідний лист, податися на вакансію та пройти співбесіду і при цьому не замовчувати свій військовий досвід, а інтегрувати його в цивільну кар'єру. 

Українські вищі навчальні заклади також відкривають нові можливості для навчання ветеранів і ветеранок. 

Так, факультет інформатики Національного університету "Києво-Могилянська академія" разом з Київським міським Центром допомоги учасникам АТО започатковують курси з підготовки ІТ фахівців, для учасників бойових дій, які захищаючи Україну втратили здоров'я та отримали першу чи другу групу інвалідності. Запланований термін навчання від 9 до 12 місяців. Основна спеціалізація випускників є молодший спеціаліст з веб розробки. В ході навчання слухачі освоять наступні дисципліни: основи програмування, основи комп'ютерних алгоритмів, основи веб технологій, розробка користувацького інтерфейсу, інструменти та принципи веб-розробки. Спочатку треба заповнити анкету (найближчий дедлайн 27.03.23). За детальною інформацією звертайтесь за номером Київського міського Центру допомоги учасникам АТО 0 800 300 633 і вибирайте з'єднання з спеціалістом медичного відділу, який проконсультує вас. 

Полтавський інститут економіки і права та Полтавський фаховий коледж Університету «Україна» - науково-навчальний комплекс пропонують безкоштовне навчання для ветеранів, військовослужбовців та членів їх сімей. Навчання за рахунок коштів державного бюджету відбувається за програмою соціальної та професійної адаптації (Постанова Кабінету Міністрів від 21 червня 2017 року № 432 (із змінами) «Про затвердження Порядку та умов забезпечення соціальної та професійної адаптації осіб, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності»). 

Детальну інформацію про вступ можна дізнатись у приймальній комісії, телефон +38 050 404 28 04. 

Так, іноді цей шлях не легкий, та може бути з індивідуальними викликами, та варто пам’ятати, для чого ви це робите, а також можна надихатись історіями інших ветеранів та ветеранок, які пройшли схожий досвід.

Матеріал було підготовлено ГО Доступно.UA в рамках проєкту, що проводиться завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду