detector.media
14.04.2023 09:00
Працевлаштування та навчання ветеранів і ветеранок
Працевлаштування та навчання ветеранів і ветеранок
“Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується”
Конституція України, стаття 43.

Однією з ключових потреб адаптації ветеранів і ветеранок до цивільного життя, є їх працевлаштування та підвищення конкурентоспроможності на ринку праці. Для багатьох учасників та учасниць бойових дій пошук роботи може бути стресовим. 

Розуміючи ці потреби і ключові запити, держава, громадські організації, ініціативні групи та бізнес постійно розширюють можливості для навчання ветеранів і ветеранок, тим самим допомагають їм освоїти нові професії і підвищити свою кваліфікацію. Ми зібрали найбільш повний огляд ініціатив з безкоштовним навчанням для захисників і захисниць України.

Національна Асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України відкрила Школу сімейного фермерства для ветеранів і ветеранок війни. У рамках навчання для ветеранів готують:

  1. навчальний курс з основ сімейного фермерства
  2. низку інформаційно-навчальних заходів
  3. допомогу у створенні сімейного фермерського господарства
  4. забезпечення дорадчого супроводу господарств, створених ветеранами і ветеранками.

Метою проєкту є збільшення можливостей для працевлаштування ветеранів та ветеранок війни, які відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» мають право на першочергове отримання земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, ведення особистого селянського господарства, садівництва і городництва. Для початку навчання фахівці започаткували опитування для виявлення ветеранів і ветеранок, зацікавлених у створенні та розбудові сімейних фермерських господарств.

Українські вищі навчальні заклади також відкривають нові можливості для навчання ветеранів і ветеранок. 

Так, факультет інформатики Національного університету "Києво-Могилянська академія" разом з Київським міським Центром допомоги учасникам АТО започатковують курси з підготовки ІТ фахівців, для учасників бойових дій, які захищаючи Україну втратили здоров'я та отримали першу чи другу групу інвалідності. Запланований термін навчання від 9 до 12 місяців. Основна спеціалізація випускників є молодший спеціаліст з веб розробки. В ході навчання слухачі освоять наступні дисципліни: основи програмування, основи комп'ютерних алгоритмів, основи веб технологій, розробка користувацького інтерфейсу, інструменти та принципи веб-розробки. Спочатку треба заповнити анкету (найближчий дедлайн 27.03.23). За детальною інформацією звертайтесь за номером Київського міського Центру допомоги учасникам АТО 0 800 300 633 і вибирайте з'єднання з спеціалістом медичного відділу, який проконсультує вас. 

Полтавський інститут економіки і права та Полтавський фаховий коледж Університету «Україна» - науково-навчальний комплекс пропонують безкоштовне навчання для ветеранів, військовослужбовців та членів їх сімей. Навчання за рахунок коштів державного бюджету відбувається за програмою соціальної та професійної адаптації (Постанова Кабінету Міністрів від 21 червня 2017 року № 432 (із змінами) «Про затвердження Порядку та умов забезпечення соціальної та професійної адаптації осіб, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членів сімей таких осіб, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України та постраждалих учасників Революції Гідності»). 

Детальну інформацію про вступ можна дізнатись у приймальній комісії, телефон +38 050 404 28 04. 

Так, іноді цей шлях не легкий, та може бути з індивідуальними викликами, та варто пам’ятати, для чого ви це робите, а також можна надихатись історіями інших ветеранів та ветеранок, які пройшли схожий досвід.

Матеріал було підготовлено ГО Доступно.UA в рамках проєкту, що проводиться завдяки Програмі реінтеграції ветеранів, яку реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY