Дискредитація Байдена та "Україна винна у війні". Антизахідні та проросійські наративи в українських онлайн-медіа у 2020–2021 роках

9 Червня 2021
7079
9 Червня 2021
13:19

Дискредитація Байдена та "Україна винна у війні". Антизахідні та проросійські наративи в українських онлайн-медіа у 2020–2021 роках

7079
37% проросійської дезінформації та маніпуляцій, які активно поширюються в Україні, є спрямованими проти західних країн, причому переважно проти США.
Дискредитація Байдена та "Україна винна у війні". Антизахідні та проросійські наративи в українських онлайн-медіа у 2020–2021 роках

Такими є результати дослідження Інститутом масової інформації контенту 15 сайтів*, у яких протягом 2020–2021 років під час різних моніторингів фіксувалися проросійські та антизахідні наративи, фейки, маніпуляції та інформаційні кампанії, які проводились одночасно з російськими пропагандистськими медіа.

Дослідження виявило в українському сегменті інтернету шість сайтів з-поміж 50 найвідвідуваніших, які систематично поширюють проросійські та антизахідні наративи. І після санкцій РНБО щодо пулу телеканалів Медведчука ці сайти сумарно втратили лише чверть аудиторії. До блокування медіа Медведчука ці шість сайтів мали понад 42 млн переглядів на місяць (дані спеціалізованого сайту similarweb.com). За наслідками рішення РНБО три із шести сайтів змінили домени й утратили аудиторію, тоді як інші три залишили аудиторію і сумарно мають 31 млн переглядів на місяць.

Також під час дослідження встановлено, що найпоширенішими категоріями наративів у цих медіа є "зовнішнє керування Україною" (18,5% російської пропаганди в Україні) та "ескалація україно-російської війни – це справа рук України" (14,15%). Найчастіше ці наративи спрямовані проти президентів США та України – Джо Байдена і Володимира Зеленського.

Для цього дослідження обрано шість періодів:

1) 16–22 березня 2020-го – період річниці "святкування референдуму" в Криму;

2) 14–20 травня 2020-го – період інформаційної кампанії щодо діяльності "таємних американських біологічних лабораторій" в Україні та оприлюднення так званих плівок Деркача;

3) 4–10 вересня 2020-го – період інформаційної кампанії щодо американських бомбардувальників, які пролітали над Україною;

4) 2–8 листопада 2020-го – період голосування та встановлення результатів президентських виборів у США;

5) 4–10 січня 2021-го – період штурму Капітолія;

6) 1–7 квітня 2021-го – період ескалації російської агресії щодо України.

Протягом цих періодів дослідженням виявлено 1526 матеріалів з різноманітними наративами, з яких 567 матеріалів (або 37% усіх) містять антизахідні наративи, а 959 матеріалів (63%) – проросійські наративи. Тобто можна казати про проведення в досліджених медіа не лише систематичних проросійських пропагандистських кампаній, а й систематичних антизахідних пропагандистських кампаній.

Загалом найбільше матеріалів із проросійською риторикою виявлено на таких сайтах: "Страна" (381), 112ua (287) та ZIK (285).

АНТИЗАХІДНІ НАРАТИВИ

Розподіл матеріалів з антизахідними наративами не рівномірний за періодами дослідження і пов’язаний із проведенням у ці періоди в українських медіа антизахідних інформаційних кампаній. 

Так, протягом 14–20 травня 2020 року зафіксовано 107 матеріалів з антизахідними наративами (або 19% усіх матеріалів з антизахідними наративами). На цей період припадає кампанія з розкручування так званих плівок Деркача: записів розмови Байдена-Порошенка і заяви щодо необхідності розслідування корупції за участю американських та українських посадовців. Ще один пік припав на січень 2021 року, коли було зафіксовано 137 матеріалів з антизахідними наративами (24% всіх матеріалів). На цей період припала активна критика нової адміністрації США, зокрема нового президента Джо Байдена. Проросійські матеріали активно висвітлювали найменші нюанси подій у Капітолії, порушували питання про можливу фальсифікацію виборів у США. Також проросійські медіа активно поширювали інформацію про зовнішнє управління Україною. У квітні 2021-го почав поширюватися наратив, що саме Захід (зокрема, НАТО) прагне нашкодити РФ і країнам пострадянського простору ("Європа і США розігрують свої комбінації")

Водночас не спостерігається значного зменшення матеріалів антизахідного спрямування після блокування медіа, які входять до сфери впливу Віктора Медведчука.

Найбільше матеріалів з антизахідними наративами виявлено на сайті strana.ua – 173. Також до ключових каналів поширення таких наративів входять медіа з пулу Віктора Медведчука (112ua.tv, zikua.tv, newsoneua.tv), де сумарно виявлено 195 матеріалів з антизахідними наративами. 

  • Найпоширенішою категорією антизахідних наративів є "зовнішнє керування Україною", що охоплює такі твердження, наприклад, як "західні центри керування", "МВФ прийшов, щоб продати українську землю", "іноземні куратори підштовхують Україну до війни", "українська влада звітує перед західними зовнішніми управлінцями", "Сорос і його емісари в Україні", "соросята". Тобто йдеться про кампанію дискредитації співпраці як держави загалом із західними партнерами, так і окремих посадовців та політиків. Ця кампанія зводиться до того, що всі біди українців – від "зовнішнього управління" і тому від співпраці із Заходом треба відмовитися. Ці наративи виявлено у 18,15% всіх матеріалів. Лідерами з поширення цих наративів є golos.ua, strana.ua та 112ua.tv. Окремо аналітики ІМІ виділили наративи про негативний вплив МВФ на українську владу. Зокрема, йдеться про проведення реформ на вимогу зовнішніх кредиторів, введення ринку землі на вимогу МВФ задля того, щоб іноземці могли розкупити українські чорноземи, тощо. Ці матеріали спрямовані на підрив співпраці України з МВФ, відмову від впровадження реформ, як наслідок – втрата вигідних кредитів та економічний колапс. Зазначені наративи зафіксовано в 1,83% матеріалів.
  • Другою за поширенням антизахідною категорією наративів є "кінець легенди демократії в США". Йдеться, зокрема, про інформаційну кампанію нардепа Андрія Деркача щодо так званих записів розмови Байдена-Порошенка і розслідування корупції за участю американських та українських посадовців, кампанію, побудовану навколо цитат із книжки Гантера Байдена, і нарешті про "перемогу Трампа і фальсифікації на виборах" та висвітлення штурму Капітолія. У межах цього наративу поширеною категорією маніпуляцій була "у Трампа вкрали перемогу на президентських виборах". Йдеться про інформаційну кампанію на підтримку штабу експрезидента США, яку в листопаді 2020-го розгорнув сайт strana.ua. Це була ціла серія публікацій щодо фальсифікацій під час встановлення результатів президентських виборів у США, зокрема твердження про вкидання бюлетенів, голосування вигаданих американців, приписування нулів до кількості голосів на користь Байдена. Такою інформаційною кампанією не лише формувався однобокий погляд на перебіг підрахунку результатів волевиявлення, а й створювалася та підживлювалася недовіра щодо Байдена та його команди, а також загалом до держави США як до країни, неспроможної  провести вибори відповідно до демократичних стандартів. Ці матеріали "Страна" оприлюднювала з посиланням на російські сайти, акаунти Трампа в соцмережах, заяви представників його виборчого штабу. Загалом матеріали в межах цього наративу спрямовані на підрив авторитету США в очах українців, на дискредитацію курсу України на європейську інтеграцію і зближення з НАТО. Наративи цієї категорії зустрічаються в 11,93% матеріалів, найчастіше вони з’являлися на сайтах пулу Медведчука та на strana.ua. 
  • У категорії "дискредитація США і країн Європи" (6,75% матеріалів) зібрано наративи з безпідставною критикою інституції Євросоюзу та США, окремих представників влади та міжнародних інституцій, а також демократичного устрою західних країн. До цієї ж категорії аналітики ІМІ зарахували інформаційну кампанію щодо оприлюднення у вересні 2020-го владою Білорусі так званих записів Лукашенка – нібито перехоплених розмов іноземців, у яких обговорювалося створення проблем для Путіна, щоб він не втручався в справи Білорусі. Ці начебто записи мали підтвердити, що жодного отруєння російського опозиціонера не було, а історія з отрутою "Новічком" – вигадка європейців. 

ПРОРОСІЙСЬКІ НАРАТИВИ

  • Найпоширенішою категорією проросійських наративів є "ескалація україно-російської війни – це справа рук України" (виявлено в 14,15% матеріалів), яка охоплює твердження про порушення та невиконання Україною Мінських угод, спроби України зірвати перемир’я на Донбасі, підготовку української армії до наступальних дій. Тобто в такий спосіб створюється враження, що Росія та її маріонетки прагнуть миру, тоді як українська влада вдається до ескалації. Як наслідок, Росія намагається уникнути своєї ролі сторони війни й створити тло для скасування накладених на неї санкцій. Збільшення кількості матеріалів з цими наративами спостерігаються протягом вересня 2020 року (період загострення в районі населеного пункту Шуми Донецької області та ультиматуму "ДНР" почати обстріл українських позицій) і квітня 2021-го (період загострення на Донбасі й стягування Росією військ до кордону з Україною). Основними поширювачами цього наративу є "Страна", "Голос.юа" і "Вести". 
  • Другою категорією проросійських наративів за кількістю матеріалів є "дискредитація чинної влади", тобто необґрунтована критика, яка йде з боку Росії, проросійських партій, політиків та експертів. У межах цього наративу просувалася також дискредитація Революції гідності та концепція "Україна – держава, що не відбулася". У такий спосіб намагаються підірвати довіру до влади, розхитати ситуацію в державі, створити умови для перевиборів і зміни позиції української влади щодо Росії. Цю категорію наративів зафіксовано у 12,58% матеріалів, а основними поширювачами є пул сайтів Медведчука – 112ua.tv, zikua.tv та newsoneua.tv.
  • Наступною категорією проросійських наративів за кількістю матеріалів є "Росія успішно бореться проти коронавірусу" (10,35%). До цієї категорії зараховано твердження про успішне розроблення Росією ефективної вакцини "Спутнік-V", готовність Путіна продати цю вакцину Україні як знак миролюбної позиції Кремля, відмову офіційного Києва піти на цю пропозицію навіть зі шкодою для здоров’я українців. Піком поширення матеріалів з цими наративами є осінь 2020 року, а лідерами за публікаціями – 112ua.tv, zikua.tv, newsoneua.tv та strana.ua.
  • Далі за кількістю матеріалів іде категорія наративів "Екстремізм / націоналізм / нацизм / радикали в Україні" – 9,64% загальної кількості матеріалів із проросійськими та антизахідними наративами. До цієї категорії зараховано маніпуляції щодо великого поширення ідей нацизму в Україні, зображання українців як фашистів та радикалів, твердження, що українська влада діє під тиском та в співпраці з радикалами. Також у межах цього наративу поширювалась інформація про утиски російськомовних громадян та Російської православної церкви в Україні. У такий спосіб створюються підстави для виникнення розколу в середовищі українських громадян, ненависті до українських вуличних активістів, перетворення патріотично налаштованих українців на об’єкти ненависті як усередині України, так і в Росії. Найчастіше в такому світлі подавали інформацію strana.ua та 112ua.tv.
  • І ще одна категорія наративів, яка виділяється на тлі інших, – "Україна вчиняє репресії" (10,94%). Йдеться про маніпуляції навколо санкцій щодо проросійських політиків та медіа, у другому – щодо утисків російської мови та російськомовних в Україні, російської православної церкви тощо. Цей наратив може бути використаний для дискредитації демократичного устрою держави та виправдання російської військової агресії щодо України задля захисту від переслідувань проросійської частини населення країни. Лідерами з публікацій цього наративу є 112ua.tv, zikua.tv та newsoneua.tv.

Далі приклади проросійських та антизахідних наративів у матеріалах сайтів.

СТРАНА

 За місяць збирає 25 млн переглядів (тут і далі – за даними сайту similarweb.com). Засновником цього медіа на сайті strana.ua зазначено ТОВ "Ласмак". Згідно з реєстраційними даними, бенефіціарними власниками цього ТОВ є Ігор Гужва та Ганна Солнцева, а засновниками – Ганна Солнцева та ТОВ "Маджері".

 Основні категорії наративів, які поширювала "Страна":

1. "Ескалація україно-російської війни – це справа рук України, Україна винна в невиконанні Мінських домовленостей" – 53 матеріали протягом усього періоду дослідження. Спостерігається збільшення матеріалів з цим наративом навесні 2021-го, в період стягування російських військ до кордону з Україною та до окупованого Криму.

Приклади:

2. "У Трампа вкрали перемогу на президентських виборах" – 36 матеріалів у період 2–8 листопада 2020 та 4–10 січня 2021 року. Спостерігається ухил щодо однобічного висвітлення підрахунку голосів, зокрема цитування Дональда Трампа (насамперед із соцмереж) та представників його штабу.

Приклади:

3. "Зовнішнє управління" – 37 матеріалів протягом усього періоду дослідження.

Приклади:

  • "Группа прокуроров, которая уже шестой год занимается делом Майдана, а точнее продолжает выводить из-под подозрения истинных виновников расстрелов, спонсируется и поддерживается за счет западных кураторов. В частности, международного фонда "Возрождение", который принадлежит Джорджу Соросу" в матеріалі від 14.05.2020.
  • "Раздался окрик от внешних кредиторов – хозяев нынешней власти" в матеріалі від 03.11.2020.
  • "Зеленский ценит кадры, близкие к "семипосольщине" в матеріалі від 07.11.2020.

4. "Екстремізм / націоналізм / нацизм / радикали в Україні" – 46 матеріалів протягом усього періоду дослідження.

Приклади:

5) "Кінець легенди демократії, Байден – корупціонер" – 34 матеріали. Зокрема, "Страна" почала поширювати цей наратив протягом 19–20 травня 2020-го, коли Андрій Деркач оприлюднив так звані записи телефонної розмови Байдена-Порошенка. По суті, "Страна" здійснювала інформаційний супровід цієї інформаційної операції, яку сама редакція назвала "Байденгейт".

Приклади:

Також на сайті "Страна" поширювалися наративи, якими заперечувалось отруєння Навального ("Если бы это был "Новичок", то живым бы мы его не увидели" у матеріалі від 07.09.2020) та наголошувалося на причетності іноземців до фальсифікації отруєння. У другому випадку йдеться про так звані записи Лукашенка – оприлюднені у вересні 2020-го нібито перехоплені розмови іноземців, у яких обговорювалося створення проблем для Путіна, щоб він не втручався в справи Білорусі.

І ще в переліку матеріалів з категорією наративів "НАТО загрожує Росії" є новина за 06.09.2020 "Американские самолеты отрабатывают ракетные удары по территории России". 

Значна частина цих наративів іде як редакційний матеріал. Також антизахідні та проросійські наративи просували:

  • посадовець часів президентства Януковича Андрій Портнов;
  • заступниця головного редактора сайту "Страна" Світлана Крюкова;
  • працівниця сайту "Страна" Олеся Мєдвєдєва;
  • журналіст сайту "Страна" Олексій Романов;
  • лікарка Ольга Голубовська;
  • політолог Кость Бондаренко;
  • політолог Дмитро Співак;
  • адвокат Януковича Віталій Сердюк;
  • народний депутат ОПЗЖ Рінат Кузьмін;
  • народний депутат ОПЗЖ Вадим Рабінович;
  • народний депутат Андрій Деркач;
  • екснардеп Олександр Оніщенко;
  • екснардеп Давид Жванія.

 

ГОЛОС.ЮА

 За місяць збирає 2 млн переглядів. Засновником та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "ГОЛОС.ЮА" в реєстраційних документах значиться Оксана Ващенко. Це дружина лідера Комуністичної партії України Петра Симоненка.

Основні категорії наративів, які поширював сайт golos.ua:

1. "Зовнішнє управління" – 51 матеріал.

Приклади:

2. "Ескалація україно-російської війни – це справа рук України" – 31 матеріал.

Приклади:

3) "Успішна боротьба Росії проти коронавірусу, вакцина "Спутнік-В" – 15 матеріалів.

Приклади:

Антизахідні та проросійські наративи просували:

  • адвокат Ігор Сєрков;
  • юрист Ростислав Кравець;
  • політолог Сергій Толстов;
  • політолог Валентин Гайдай;
  • політолог Олександр Лазарєв;
  • політолог Михайло Погребинський;
  • політолог Андрій Золотарьов;
  • політолог Олексій Якубін;
  • політолог Володимир Воля;
  • політолог Михайло Чаплига;
  • політолог Кирило Молчанов;
  • політолог Павло Рудяков;
  • експерт-міжнародник Руслан Бізяєв;
  • економіст Олексій Кущ;
  • аналітик Валентин Землянський;
  • блогер Олег Пономарьов;
  • журналіст Олексій Куракін;
  • народний депутат Віктор Медведчук;
  • народний депутат ОПЗЖ Юрій Загородний;
  • народний депутат ОПЗЖ Олег Волошин;
  • народний депутат ОПЗЖ Рінат Кузьмін;
  • ексдепутат Петро Симоненко;
  • ексдепутат Давид Жванія.

112ua.tv

Дані щодо переглядів за останні місяці відсутні. До потрапляння телеканалів з пулу Медведчука під санкції сайт збирав на місяць 7,5 млн переглядів. Сайт 112ua.tv (до блокування 112.ua) входить до медіапулу Віктора Медведчука, як і zikua.tv (до блокування zik.ua) та newsoneua.tv (до блокування newsone.ua).

1. "Дискредитація чинної влади України" – 56 матеріалів.

Приклади:

  • "Власть в Украине специально обостряет ситуацию на Донбассе. Они понимают, что внимание общества необходимо отвлекать от повышения тарифов, пандемии, провальной вакцинации. Это можно делать удобным для них способом – обострением ситуации на Донбассе. Задачи достигнуть мира на востоке Украины у этой власти нет и уже никогда не будет. Не ждите от этого режима решения войны, они способны только на хаос, смерти и боль", – сказав Ілля Кива в матеріалі від 04.04.2021.
  • "Власть должна прекратить делать провокационные заявления и обеспечить переговорный процесс для достижения мира в Украине", – сказав Юрій Бойко в матеріалі від 07.04.2021.
  • "Конфликт на Донбассе продолжается, хаотичная кадровая политика разрушает систему госуправления, вместо поддержки граждан и экономики в приоритете погашение масштабных внешних заимствований – таковы ключевые итоги работы власти" в матеріалі від 15.05.2021.

2. "Успішна боротьба Росії проти коронавірусу, вакцина "Спутнік-В" – 30 матеріалів.

Приклади:

3. "Екстремізм / націоналізм / нацизм / радикали в Україні" – 29 матеріалів.

Приклади:

4. "Ескалація україно-російської війни – це справа рук України" – 31 матеріал.

Приклади:

5) "Зовнішнє управління" – 55 матеріалів.

Приклади:

Ще сайт 112ua.tv помічено в проросійській та антиамериканській інформаційній кампанії щодо так званих "секретних американських біологічних лабораторій в Україні". "Это какими же нужно быть ничтожествами, чтобы скрывать от своего народа информацию об американских бактериологических лабораториях и об опытах, которые там проводятся?! Это не власть – это организованная преступная группа, а население Украины для них – биомасса для безнаказанного проведения опытов с боевыми вирусами!" – йшлося в матеріалі за 14.05.2020.

Серед матеріалів з антиамериканськими наративами варто відзначити такі:

  • Новину з наративом про занепад Заходу від 08.01.2021: "Полный провал легенды о "демократии по-американски", которую США цинично пытаются навязать всему миру".
  • Заяву з наративом про занепад Заходу від 08.01.2021: "Штурм Капитолия праворадикалами, в результате которого погибли люди, и поджоги магазинов, полицейский участков и грабежи со стороны леворадикалов два месяца назад свидетельствуют о глубоком расколе американского общества".
  • Відео з наративом щодо загрози від США у відеоновині від 09.09.2020 про проліт над Україною американських літаків: "Это крайне опасный шаг по дальнейшей эскалации напряженности, связанной с военно-политической ситуацией вокруг Украины, постсоветского пространства и Черноморско-Каспийского региона, начало которой было положено еще в ходе развязанного в 2008 году режимом Саакашвили осетинского конфликта".

Антизахідні та проросійські наративи просували:

  • політолог Дмитро Співак;
  • політолог Михайло Погребинський;
  • політолог Вадим Карасьов;
  • експерт Дмитро Маруніч;
  • аналітик Олексій Калініченко;
  • аналітик Валентин Землянський;
  • журналістка Ірина Гаврилова;
  • журналіст Юрій Молчанов;
  • експерт Володимир Кацман;
  • експерт Віктор Скаршевський;
  • конфліктологиня Марина Черенкова;
  • народний депутат ОПЗЖ Віктор Медведчук;
  • народний депутат ОПЗЖ Вадим Рабінович;
  • народний депутат ОПЗЖ Юрій Бойко;
  • народний депутат ОПЗЖ Рінат Кузьмін;
  • народний депутат ОПЗЖ Ілля Кива;
  • народний депутат ОПЗЖ Олег Волошин;
  • народний депутат ОПЗЖ Віктор Чорний;
  • керівник молодіжного крила ОПЗЖ Артем Марчевський;
  • екснардепка Ганна Герман;
  • екснардеп Петро Симоненко;
  • експрем’єр Микола Азаров;
  • політик Андрій Пальчевський;
  • Анатолій Шарій. 

ВЕСТИ

За місяць збирає 4 млн переглядів. Домен vesti.ua зареєстровано на кіпрську компанію MEDIA HOLDING VESTI UKRAINE LTD. Цю ж компанію вказано і на самому сайті. Медіахолдинг "Вести Україна" пов'язують із міністром-утікачем Олександром Клименком, який після Революції гідності переховувався в Росії.

Основні категорії наративів, які поширювала "Страна":

1) "Ескалація україно-російської війни – це справа рук України" – 23 матеріали.

Приклади:

2. "Кінець легенди демократії, Байден – корупціонер" – 19 матеріалів.

Приклади:

3. "Зовнішнє управління" – 13 матеріалів.

Приклади:

Сайт "Вести" орієнтовно з лютого 2021 року збільшив у рази кількість матеріалів із проросійськими наративами. Це співпало з ескалацією на фронті. Зокрема, 05.04.2021 поширив фейк про вбитого українськими військовими хлопчика: "С момента очередного обострения агрессии Киева против Донбасса это уже вторая жертва, погибшая в результате теракта, организованного украинскими боевиками".

Значна частина цих наративів іде як редакційний матеріал. Також антизахідні та проросійські наративи просували:

  • політолог Руслан Бортнік;
  • політолог Денис Жарких;
  • політолог Кирило Сазонов;
  • політолог Олексій Якубін;
  • політолог Олексій Вороненко;
  • політолог Тарас Чорновол;
  • політолог Сергій Марков;
  • експерт-міжнародник Денис Пілаш;
  • експерт Сергій Розенбаум;
  • медиа-експертка Лариса Дроздова;
  • народний депутат Андрій Деркач;
  • народний депутат Віктор Медведчук;
  • народний депутат Василь Німченко;
  • народний депутат Максим Бужанський;
  • екснардеп Віталій Журавський;
  • Анатолій Шарій.

ВИСНОВКИ

У лютому 2021-го РНБО завдала удару по проросійській пропаганді в українському телеефірі. Тоді під санкції потрапили телеканали з пулу Медведчука: 112-й, Newsone, ZIK. Пізніше була зупинена спроба вийти цим медіа в ефір під новою вивіскою "Першого незалежного" телеканалу.

Як наслідок, кількість проросійських і антизахідних інформаційних кампаній та наративів в ефірі українського телебачення значно скоротилася. Частина спікерів, які озвучували ці наративи на каналах Медведчука, перейшли на телеканали "Наш" та "Україна-24". Проте загальний градус проросійської риторики дещо зменшився. Разом з аудиторією, яка її споживала.

Натомість в інтернеті такого різкого падіння не відбулося. Після лютневих санкцій РНБО онлайн-аудиторія, на яку поширювали антизахідні та проросійські наративи, зменшилася лише на чверть.

Так, трійка сайтів з пулу Медведчука до санкцій мала загальну кількість місячних переглядів на рівні 11 млн (112.ua – 7,5 млн, Newsone – 2,5 млн, ZIK – 1,2 млн). Нині на спеціалізованому сайті similarweb.com не доступна статистика переглядів цих медіа на нових доменах. Це вказує на низькі показники переглядів зазначених сайтів.

Натомість дослідження ІМІ встановило, що шість сайтів, які протягом 2020–2021 років поширювали матеріали з антизахідними та проросійськими наративами, проводили цілі інформаційні кампанії маніпуляцій та дезінформації, сумарно мали понад 42 млн переглядів на місяць. Тепер же три сайти, які не потрапили під санкції, сумарно мають 31 млн переглядів на місяць (strana.ua – 25 млн, vesti.ua – 4 млн, golos.ua – 2 млн).

Тобто можна казати, що українська онлайн-аудиторія все ще піддається проросійським кампаніям маніпуляцій. І ці медіа з проросійськими власниками продовжують поширювати антизахідні та проросійські наративи. 

Ба більше, аналітики ІМІ зазначають, що сайти пулу Медведчука, strana.ua та vesti.ua, після лютого 2021-го збільшили кількість матеріалів з проросійськими наративами. Зокрема, вони стали лідерами з поширення наративів категорій "зовнішнє управління" та "ескалація україно-російської війни – це справа рук України" під час загострення ситуації на фронті та стягування Росією військ до кордонів з Україною та до окупованого Криму.

*Сайти, які охопило дослідження: 112ua, ZIK, Newsone, "Страна", "Голос.юа", "Вести", "Українські новини", "Подробности","Багнет", "КП в Україні", "Апостроф", "Коментарі", "Телеграф". Загальна вибірка – 1526 матеріалів. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7079
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду