„Кримська світлиця” може поміняти засновників

12 Березня 2003
1317
12 Березня 2003
14:26

„Кримська світлиця” може поміняти засновників

1317
„Кримська світлиця” може поміняти засновників
Сьогодні в першій половині дня редакцію газети „Кримська світлиця” відвідали Голова Верховної Радик Криму Борис Дейч, міністри кримського уряду, представники громадськості.

Вони зустрілися з колективом, обговорили проблеми видання україномовної газети в Криму. Позиція спікера кримського парламенту Бориса Дейча полягала в тому, що в Криму дуже потрібна газета з українською мовою видання та з українською державницькою позицією. Він високо оцінив творчі зусилля колективу по виданню газет „Кримська світлиця” та україномовних додатків до неї. Однак, оскільки Автономна Республіка Крим не може ставити Києву умови щодо видання газет на її території, то спікер сказав, що Крим, виходячи з потреб української громади півострова, мав би видавати таку газету своїми силами. Сьогодні ж кримський бюджет не може фінансувати „Кримську світлицю”, яка не є державним виданням.

На зустрічі з колективом редакції представники влади запропонували журналістському колективу газети вирішити питання про те, щоб перереєструвати газету. Оскільки нинішні засновники газети – „Просвіта” та Кримська письменницька організація не в змозі фінансувати видання та вирішувати всі інші матеріальні, кадрові, організаційні умови, то бо видавцем її може стати або ж Представництво Президента в Криму, або ж, інший варіант – Верховна Рада Криму та Рада міністрів Криму.

Борис Дейч висловив думку, що саме при таких засновниках могли б бути вирішені всі організаційні та інші проблеми видання, і газета могла б видаватися українською мовою, висвітлювати ту ж саму тематику, створюватись силами того ж самого колективу.

Як повідомив кореспонденту „Детектор медіа” головний редактор Віктор Качула, це питання має бути вирішене загальними зборами колективу, які, очевидно, відбудуться, завтра, в четвер, однак Віктор Качула сказав, що він особисто, як керівник видання, „Я не вірю вже Києву, мені нікому там вірити, тому на 90 відсотків і я, і, очевидно, колектив, схильні до того, щоб дивитися на речі реально. Погодившись співпрацювати з Верховною Радою та урядом Криму ми збережемо головне – українську газету, українську тематику, колектив, державну позицію...”

Однак, керівник Кримського незалежного центру політичних дослідників та журналістів Володимир Притула, який брав участь у зустрічі, висловив кореспондентові „Детектор медіа” думку, що „він побоюється, що засновництво парламенту та уряду Криму зроблять „Кримську світлицю” україномовною копією блідої газети „Крымские известия», яка є фактично органом влади, і „Кримська світлиця” поступово втратить державницьку позицію та свого читача.” Натомість він висловив думку, що найоптимальнішим варіантом, з його точки зору, було б продовженням основного фінансування з державного бюджету, а кримський бюджет міг би фінансувати додатки до „Кримської світлиці” -- молодіжну газету „Будьмо” та дитячу „Джерельце”, адже попит на них є великий...”

Слово за колективом „Кримської світлиці”.

Микола СЕМЕНА, спеціально для „Детектор медіа”, Сімферополь.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1317
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду