Головотяпство чи... цензура?

13 Січня 2010
19018
13 Січня 2010
13:01

Головотяпство чи... цензура?

19018
Віктор Качула: «Останнім часом склалося враження, що чиновники навмисне доводять «Кримську світлицю» до банкрутства»
Головотяпство чи... цензура?

Всі роки свого існування «Кримська світлиця», а вона виходить в Сімферополі з 1992 року, зазнавала негараздів. То фінансування затримають, то тираж заарештують. Та не дивлячись на це газета, єдиний в Криму часопис українською мовою, досі якось утримувалась - змінювались засновники, джерела фінансування, але незмінним залишалось одне - газета в суціль російськомовному регіоні та з переважно російськомовним населенням, широко публікувала українознавчі та державницькі матеріали, відстоювала право кримчан говорити та навчатись українською мовою. Газета через негаразди так і не стала щоденним виданням, зменшила формат, зате стала видавати додаток для дітей «Джерельце», зареєструвалася як загальноукраїнське видання.

 

Однак, новий 2010 рік приніс газеті найболісніший удар - 29 грудня, наказом, підписаним директором державного підприємства «Газетно-журнальне видавництво» Віталієм Сатаренком і завізованим міністром культури Василем Вовкуном (міністерство нещодавно стало одним із засновників, наймолодшим за «стажем»), було без погодження з іншими засновниками звільнено головного редактора газети «Кримська світлиця» Віктора Качулу. Формально - за «систематичні порушення вимог наказів і розпоряджень Міністерства культури без поважних причин і неналежне виконання службових обов'язків». Фактично - Заслуженого журналіста України Віктора Качулу звільнили за те, що на сторінках газети було «занадто багато Президента й патріотичної тематики». Саме такі пояснення на адресу колективу «Кримської світлиці» та її редактора лунали з уст чиновників міністерства. Віктор Качула каже також, що від нього вимагали радикального скорочення колективу редакції, з чим він погодитися не міг, а, зважаючи на специфіку регіону, навпаки, домагався розширення штату журналістів.

 

Доказом саме такої позиції засновників є те, що одночасно зі звільненням головного редактора «засновники» з міністерства вдалися до фактичного арешту першого номера «Кримської світлиці», який донині лежить на складі видавництва. Держпідприємство «Преса», яке отримало наказ «до особливого розпорядження» з Державного журнально-газетного видавництва Міністерства культури і туризму України «Кримську світлицю» до передплатників не пускати. Такого в історії «Кримської світлиці» ще не траплялося. Як заявила одна з російських агенцій - редакція поставила не на того кандидата в Президенти...

 

Зараз редакція уже випустила другий номер за нинішній рік, але.. тільки в інтернеті. Паперового варіанту газети вже немає, і передплатникам доставляти нема чого.

 

Мінкульт став співзасновником (разом з редакцією газети) лише два роки тому. Це було зроблено для того, щоб дозволити фінансування газети з держбюджету, чого не могли добитись попередні засновники - товариство «Просвіта» та Спілка письменників. Міністерство отримувало з держбюджету кошти на підтримання «Кримської світлиці», але вони в редакцію не надходили. Через проблеми фінансування із держбюджету газета цього року заборгувала видавництву 65 тисяч гривень і ще 25 тисяч - за оренду приміщення. Разом із відмовою повноцінного фінансування новітні співзасновники з Києва вдвічі (з 48 до 99 гривень) підняли ціну на передплату і в серпні 2009 року роздрібну ціну одного примірника підняли до двох гривень, внаслідок чого 48-50% газет, які потрапляли до кіосків, - стали списуватись. За словами Віктора Качули, з такою ціновою політикою жодне україномовне видання в Криму не витримає конкуренції з дешевими російськомовними.

 

В зв'язку з цим голова Кримської філії Наукового товариства ім. Тараса Шевченка, доктор філософії, академік УЕАН, заслужений діяч науки і техніки АР Крим Петро Вольвач та єпископ Сімферопольський і Кримський Климент Української православної церкви Київського патріархату звернулися до Президента України Віктора Ющенка, голови Національної ради з питань культури і духовності при Президентові України академіка Миколи Жулинського, голови комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, народного депутата України Володимира Яворівського з проханням вжити заходів до припинення цензури щодо «Кримської світлиці»: «Брутально і самочинно, без згоди співзасновників - трудового колективу «Об'єднаної редакції газети «Кримська світлиця» та Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, вже призначено нового редактора, а редакцію газети переводять до Києва. Привертає увагу те, що безвідповідальні київські голови заборонили поширювати в Україні саме те число часопису, у якому подається ваш (Президента. - Авт.) розлогий виступ на регіональному зібранні інтелігенції у м. Сімферополі. До того ж, у цьому номері розміщене Різдвяне послання Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, звернення від імені Української Греко-Католицької Церкви отця Віктора Гуменюка, вітання голови Кримської республіканської організації «Політична партія «Наша Україна» Богдана Дубаса та аналітичний матеріал «Болючі проблеми утвердження української державності у Криму». Складається враження, що чиновники з Мінкультури вперше після Помаранчевої революції намагаються запровадити у країні політичну цензуру та руйнують вистражданий та виборений українською громадськістю за 18 років Незалежності України єдиний україномовний та державний друкований орган у Криму...»

 

Віктор Качула розповідає «Дню»: «Останнім часом склалося враження, що чиновники навмисне доводять «Кримську світлицю» до банкрутства. В діях київських чиновників вбачається намагання привласнити вже популярний бренд «Кримської світлиці» рейдерським способом: довести видання до банкрутства, а потім його привласнити... Співзасновники мають намір видавати «Кримську світлицю» в Києві і вже призначили свого головного редактора. Є інформація, що готується до друку альтернативний номер газети. Сімнадцять років ми творили газету, гуртували навколо непоборного бренду «Кримської світлиці» людей з усієї України - від Заходу до Сходу. А тепер у нас хочуть брутально забрати газету, яка є бажаною в багатьох українських домівках, а навзамін запропонують хіба що «туристичний буклет» - можливо, безкоштовну, але й порожню за змістом газету-шароварщину, яка буде далека від проблем українців Криму. Але ми здаватися не збираємося і будемо оскаржувати наказ чиновників Мінкультури в суді. Сподіваємося на журналістську солідарність».

 

Редакцію «Кримської світлиці» підтримали не тільки Комітет моніторингу свободи преси в Криму, Кримська асоціація вільних журналістів, але й держслужбовці з Севастопольської міської адміністрації. Так, в першому кварталі 2010 року всі школи Криму отримуватимуть безкоштовно «Кримську світлицю». Це стало можливо завдяки підтримці депутата парламенту Криму від фракції «Блок Куніцина» голови відділення Антимонопольного комітету України в Севастополі Олександра Лієва. А Сімферопольський інформаційний прес-центр готовий надати звільненому головному редакторові безкоштовну юридичну допомогу на випадок суду. На зборах трудового колективу співробітники «Кримської світлиці» прийняли рішення видавати газету власними силами й звернулися за підтримкою до громадськості й кандидатів у президенти України.

 

«Випадок безпрецедентний! - пише колектив редакції в другому інтернет-випуску газети. - Ніби у тому номері вміщено заклик до війни, до державного перевороту... Просто один співзасновник, переступивши через двох інших - і, що найбрутальніше, через передплатників, - раптом вирішив поміняти незговірливого кримського редактора, який нібито заважає реформувати газету, на свого, київського, а редакцію «телепортувати» із Сімферополя до Києва. Тоді ніхто не заважатиме скорочувати колектив, поліпшувати дизайн, якість друку, нарощувати тираж?

 

Оце так реформа? А зміст? А дух, ідея, позиція? А довіра людей, яка роками плекалася стараннями кожного «світличанина»? А наші мрії збільшити періодичність виходу «Світлиці», відродити усі три її додатки - це тільки мрії колективу, чи, може, це й державі було б потрібно?..»

 

Трудовий колектив редакції, як один з засновників газети, офіційно закликав двох інших співзасновників - Міністерство культури і туризму України та Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка, сідати за стіл переговорів і конструктивно вирішувати проблему так, щоб не нанести шкоди ні передплатникам, ні виданню, ні українській справі в Криму.

 

Микола Семена, Сімферополь, для газети «День»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Микола Семена, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19018
Читайте також
24.03.2010 11:44
Журнал «Старожитності та сучасність»
43 351
13.01.2010 16:10
Анатолій Ковальчук, для «Детектор медіа»
21 776
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду