У Стеця може з’явитися радник з питань безпеки журналістів – НСЖУ

У Стеця може з’явитися радник з питань безпеки журналістів – НСЖУ

25 Квітня 2017
1344
25 Квітня 2017
16:55

У Стеця може з’явитися радник з питань безпеки журналістів – НСЖУ

1344
Сьогодні, 25 квітня, під час прес-конференції у Національній спілці журналістів України (НСЖУ), присвяченій темі безкарності, міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що впровадить посаду радника з питань безпеки журналістів
У Стеця може з’явитися радник з питань безпеки журналістів – НСЖУ
У Стеця може з’явитися радник з питань безпеки журналістів – НСЖУ

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Пан Стець сказав, що  МІП готовий об’єднати зусилля із журналістами у справі боротьби з безкарністю за злочини проти працівників ЗМІ. Як повідомляє НСЖУ, міністр запевнив, що «результатом зустрічі буде впровадження посади його радника з питань безпеки журналістів. Але ця людина буде не призначена самим міністром, а визначена в журналістському середовищі».

«Зі свого боку я буду "штормити" колег, для того, щоб вони бачили ці фотографії закривавлених журналістів і відповідно реагували. Прийшов час використати усі ресурси, в тому числі і мій ресурс для зрушення справи з місця», – сказав пан Стець.

На заході НСЖУ презентувала спецвидання «Жертви безкарності».  Голова Спілки Сергій Томіленко зауважив, що головна мета, яку НСЖУ ставить у цьому напрямку, - це досягнення прогресу у справах про насильство по відношенню до журналістів, покарання винних і певне застереження для інших, що журналістів бити не можна.

Телеоператор Володимир Зінченко, який під час подій на Майдані втратив око, звернув увагу на справу вбивства Вʼячеслава Веремія, з яким потоваришував якраз у ті часи.

«Останнім часом розгорнулася ціла кампанія з метою очорнити В’ячеслава Веремія, а от на його захист чомусь ніхто в журналістському середовищі не стає», – сказав пан Зінченко і зазначив, що дуже важливою є журналістська солідарність у цій справі.

данський журналіст Йоханнес Вамберг Андерсен звернув увагу на кілька проблем у медіасередовищі, серед яких – певна політизація з боку самих журналістів: «Це такі речі, які дають владі привід "наїхати" на журналістів».

«У мене на одязі були залишки від гранати, за допомогою яких можна би було встановити тих, хто кидав. Але їх загубили в прокуратурі. Я не можу ознайомитися з матеріалами справи, а інвалідність мені досі не дають, бо лікувався і в Польщі і всі документи на польській мові», – розказав фотожурналіс Ігор Демченко, який втратив зір від вибуху світлошумової гранати на Майдані.

Медіаюрист ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко зазначила, що захищати права журналістів дуже складно, але тут важливо і самим журналістам привертати увагу до випадків порушення прав колег. За її словами, журналісти можуть і повинні скаржитися до Європейського суду з прав людини, якщо в своїй державі не можуть добитися правосуддя.

Нагадаємо, 21 квітня, під час конференції НСЖУ та Міністерства інформаційної політики України говорили про те, як уникнути агресії проти журналістів і перешкоджання їхній роботі та яким чином солідарність може допомогти в подоланні безкарності. Тоді директор Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи медіа (Відень) Фране Мароєвич зазначив, що тільки спільними зусиллями можна чогось добитися в цих питаннях.

«Ті, хто нападають на журналістів, не повинні думати, що вони можуть уникнути покарання. Дуже важливо, щоб кожен такий випадок, кожна така справа була ретельно розслідувана», – сказав він.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1344
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду