detector.media
25.04.2017 16:55
У Стеця може з’явитися радник з питань безпеки журналістів – НСЖУ
У Стеця може з’явитися радник з питань безпеки журналістів – НСЖУ
Сьогодні, 25 квітня, під час прес-конференції у Національній спілці журналістів України (НСЖУ), присвяченій темі безкарності, міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що впровадить посаду радника з питань безпеки журналістів

Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

Пан Стець сказав, що  МІП готовий об’єднати зусилля із журналістами у справі боротьби з безкарністю за злочини проти працівників ЗМІ. Як повідомляє НСЖУ, міністр запевнив, що «результатом зустрічі буде впровадження посади його радника з питань безпеки журналістів. Але ця людина буде не призначена самим міністром, а визначена в журналістському середовищі».

«Зі свого боку я буду "штормити" колег, для того, щоб вони бачили ці фотографії закривавлених журналістів і відповідно реагували. Прийшов час використати усі ресурси, в тому числі і мій ресурс для зрушення справи з місця», – сказав пан Стець.

На заході НСЖУ презентувала спецвидання «Жертви безкарності».  Голова Спілки Сергій Томіленко зауважив, що головна мета, яку НСЖУ ставить у цьому напрямку, - це досягнення прогресу у справах про насильство по відношенню до журналістів, покарання винних і певне застереження для інших, що журналістів бити не можна.

Телеоператор Володимир Зінченко, який під час подій на Майдані втратив око, звернув увагу на справу вбивства Вʼячеслава Веремія, з яким потоваришував якраз у ті часи.

«Останнім часом розгорнулася ціла кампанія з метою очорнити В’ячеслава Веремія, а от на його захист чомусь ніхто в журналістському середовищі не стає», – сказав пан Зінченко і зазначив, що дуже важливою є журналістська солідарність у цій справі.

данський журналіст Йоханнес Вамберг Андерсен звернув увагу на кілька проблем у медіасередовищі, серед яких – певна політизація з боку самих журналістів: «Це такі речі, які дають владі привід "наїхати" на журналістів».

«У мене на одязі були залишки від гранати, за допомогою яких можна би було встановити тих, хто кидав. Але їх загубили в прокуратурі. Я не можу ознайомитися з матеріалами справи, а інвалідність мені досі не дають, бо лікувався і в Польщі і всі документи на польській мові», – розказав фотожурналіс Ігор Демченко, який втратив зір від вибуху світлошумової гранати на Майдані.

Медіаюрист ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко зазначила, що захищати права журналістів дуже складно, але тут важливо і самим журналістам привертати увагу до випадків порушення прав колег. За її словами, журналісти можуть і повинні скаржитися до Європейського суду з прав людини, якщо в своїй державі не можуть добитися правосуддя.

Нагадаємо, 21 квітня, під час конференції НСЖУ та Міністерства інформаційної політики України говорили про те, як уникнути агресії проти журналістів і перешкоджання їхній роботі та яким чином солідарність може допомогти в подоланні безкарності. Тоді директор Бюро Представника ОБСЄ з питань свободи медіа (Відень) Фране Мароєвич зазначив, що тільки спільними зусиллями можна чогось добитися в цих питаннях.

«Ті, хто нападають на журналістів, не повинні думати, що вони можуть уникнути покарання. Дуже важливо, щоб кожен такий випадок, кожна така справа була ретельно розслідувана», – сказав він.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY