Парад нестандартних PR-акцій від Інни Підлуcької, Фонд

18 Вересня 2001
1387
18 Вересня 2001
05:48

Парад нестандартних PR-акцій від Інни Підлуcької, Фонд

1387
Партійне ноу-хау перед початком кампанії (парад нестандартних PR-акцій)
Парад нестандартних PR-акцій від Інни Підлуcької, Фонд
“Якщо собака покусав перехожого – це не новина. От якщо перехожий покусав собаку...”

(старий редакторський жарт) Провести PR-акцію – справа сама по собі нехитра. Знайти на неї гроші – теж можна. А от провести таку PR-акцію, яка не сприйматиметься як PR-акція, а викличе потрібний резонанс і відгукнеться виборчими голосами – це вже мистецтво. Насамперед – мистецтво аналітиків, які спланували PR-акцію, прорахували вигоди і витрати від її проведення чи непроведення, спрогнозували реакцію на неї і точно вгадали межу, за якою PR-акція перестає виглядати принаймні умовно щирим заходом і викликає у глядачів (виборців) враження, протилежне потрібному. Наскільки добре це вдається політичним партіям – покажуть результати виборів. Ми ж, тим часом, заносимо деякі оригінальні, варті уваги PR-акції політичних партій до скарбнички партійного ноу-хау. 20 липня стартувала рекламна експедиція “Соборна Україна”, присвячена її організаторами – партії “Собор” (А. Матвієнко) та Форуму національного порятунку” - 10-річчю незалежності України і 800-річчю з дня народження “першого українського короля” Данила Галицького. Серед учасників – Анатолій Матвієнко, Григорій Омельченко, Анатолій Єрмак, Костянтин Ситник. Ноу-хау від “Собору”: по усьому маршруту експедицію супроводжувала бригада медичних працівників, які везли за собою рідкісну в “глибинці” апаратуру і безкоштовно консультували місцеве населення. Безкоштовні консультації також надавали усім бажаючим група юристів і навіть спеціаліст із землеустрою. У процесі експедиції, яка стала першою офіційною акцією Форуму національного порятунку, учасники провели близько ста зустрічей з біля тридцятьма тисячами людей, організованих активістами ФНП: УНП «Собор», УРП і УХДП. Протягом походу на апараті УЗО було обстежено близько 1050 пацієнтів, серед яких третина - діти. Близько 30% цих пацієнтів одержали, за повідомленням Кореспондент.net, первинні діагнози і рекомендації з лікування. (LIGA ONLINE)

1 серпня Партія зелених України розпочала акцію "Зелені - за чистоту Чорного та Азовського морів", спрямовану на привернення уваги як на себе, так і на проблеми курортних зон Одеси, Феодосії, Маріуполя та Бердянська. Зокрема, місту Маріуполь (Донецька обл.) ПЗУ запропонувала надати статус "зони екологічного лиха", оскільки це місто посідає перше місце в Україні за техногенним навантаженням. Серед аргументів “зелених” - 85 підприємств міста визнано забруднювачами природи, на березі моря знаходиться 40 га відходів виробництва (ртуті, кадмію, свинцю тощо), а з 1990 року кількість онкохворих у місті збільшилась на 23%. В Одесі "зелені" вимагають припинити каналізаційні викиди "Одесаводоканалу" в пляжних зонах, заборонити вхід до епідеміологічно небезпечних територій та вжити необхідних заходів для нормалізації санітарного стану міських пляжів. У місті Бердянську Запорізької області ПЗУ вимагає проведення капітального ремонту центрального каналізаційного колектору, встановлення очисних споруд на підприємствах міста та підтримання встановлених санітарних норм акваторії порту. У Феодосії ПЗУ вимагає перенесення Феодосійської нафтобази від узбережжя, а в разі неможливості цього - провести реконструкцію й зробити нафтобазу екологічно безпечним об'єктом. (УНІАН, 1.08.2001.).

Всеукраїнський союз обманутих вкладників та партія "Батьківщина" оголосили про створення всеукраїнської мережі з повернення вкладів громадян, які стали жертвами трастових авантюр, повідомила на прес-конференції на початку липня 2001 року Юлія Тимошенко. Того ж дня у офісі партії "Батьківщина" 8 обманутих вкладників одержали чеки, по яким вони - як було обіцяно – зможуть одержати свої вклади в Ощадбанку України. За інформацією голови Всеукраїнського союзу обманутих вкладників Віктора Терена, 100 осіб одержали подібні поштові перекази ("Форум"), однак суму, яку вони одержали, він назвати відмовився, мотивуючи відмову таємницею вкладу. За словами Тимошенко, “тисячі вкладників уже одержали свої вклади на тисячі гривень", але ця акція – лише початок “відновлення соціальної справедливості”. За кілька років, на переконання Тимошенко, можна повернути гроші вкладникам трастів, яких, згідно з її даними, 20 тисяч осіб. "Ми почали шукати кошти, які були не надто чесним шляхом взяті у громадян, і тепер шукаємо, де ці кошти знаходяться, на яких рахунках і хто їх власник ", - заявила Тимошенко. Про способи пошуку і подальшого повернення коштів не повідомлялося (LIGA ONLINE, 07.07.2001)

А ПРП тим часом “знайшла” кошти для повернення боргів Ощадбанку СРСР, запропонувавши повертати кошти власникам знецінених рахунків у колишньому Ощадбанку колишнього СРСР за рахунок відрахувань від продажу земельних ділянок державної власності і ще 30% коштів – від продажу земельних ділянок комунальної власності. Про це йшлося під час розгляду у Верховній Раді законопроекту "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", внесеного членами ПРП Сергієм Терьохіним, Борисом Безпалим, Ігорем Осташем та Володимиром Бондаренком. (Корреспондент.net 04.07.2001)

Наприкінці червня Партія “Реформи і порядок” запросила журналістів на пікнік і футбол. У футбольному матчі між командами ПРП та журналістів перемогли партійці. До того ж, лідер ПРП Віктор Пинзеник переграв журналістів у преферанс. З точки зору рекламного ходу партійці вчинили необачно – перемогли практично в усіх конкурсах і вікторинах і не поділилися з журналістами призами. До певної міри вдалою спробою компенсувати це був куліш, зварений власноруч Віктором Пинзеником. (LIGA ONLINE, 25.06.2001)

У кожній загальноосвітній школі України з 1 вересня цього року буде запроваджено урок футболу, сказав у середині липня на прес-конференції президент Федерації футболу України і один з лідерів СДПУ(о) Григорій Суркіс і одночасно наголосив на можливості запровадження у школах уроків з інших видів спорту як заміни для тих учнів, які не бажають займатися саме футболом. (17.07. 2001. УНІАН) Прес-служба СДПУ(о) поширила заяву Віктора Медведчука про те, що СДПУ(о) повністю підтримує ідею чесних виборів, висловлену рядом громадських організацій і необхідність "громадського контролю як безпосередньо за проведенням голосування, так і за суворим дотриманням законів та критеріїв моралі при проведенні усієї виборної кампанії", включно із способами пропаганди і контрпропаганди у ЗМІ. Пропозиція СДПУ(о) – створити громадських моніторинговий комітет, який би відслідковував виборну кампанію на телебаченні, радіо і в пресі, аналізував її з точки зору чинного законодавства і застосування недостойних, з точки зору моралі, методів політичної боротьби. (LIGA ONLINE, 10.07.2001)

Віктор Ющенко здійснив сходження на Говерлу з боку Закарпаття і зустрів там частину членів фракції Народного Руху України і більше половини (14 з 22) членів фракції Українського Народного Руху, які піднімалися на гору з іншого боку. Більшість депутатів перед сходженням ночували у палатках у лісі, а Павло Мовчан взагалі відзначив цим сходженням свій 62-й день народження. (LIGA ONLINE, 17.07.2001)

Член депутатської групи “Трудова Україна” Тетяна Задорожна заявила про необхідність прийняти закон про зміну податкової системи – "Безподатковий Кодекс правил і основоположень держави”, який має зробити трансформацію нашої свідомості – “кошти у бюджет має збирати не армія податківців, а громадяни самі повинні зрозуміти, що чим більше грошей вони віддадуть державі, тим краще держава про них піклуватиметься” (LIGA ONLINE 31.07.2001)

10 серпня на головній площі Луганську стартував триденний автопробіг, присвячений 10-й річниці Незалежності - "1000 км дорогами Луганщини за Нашу Україну". Ініціатором і організатором автопробігу, у якому взяли участь 10 машин, стала Луганська обласна організація УНР. Серед учасников – Незалежна профспілка гірників України, Молодий Рух, Громадська служба правової допомоги, Союз офіцерів України, "Просвіта", Союз власників землі, Спілка інвалідів. Всі учасники автопробігу були одягнуті у спеціально виготовлені футболки з портретом Віктора Ющенка і надписом: "Довіряю Ющенку. Вірю в Бога. "Наша Україна". (LIGA ONLINE, 09.08.2001)

СДПУ(о) проводить всеукраїнську акцію "10-річчю Незалежності України - 10 добрих справ". В рамках акції активісти СДПУ(о) Луганщини закінчують підготовчі роботи по запуску підприємства по виготовленню вугільних брикетів в м. Свердловську, на якому працюватимуть, серед інших, і 40 колишніх гірняків, чії шахти були закриті. Генеральний директор нового підприємства – секретар Свердловського міському СДПУ(о). Первомайский міськком СДПУ(о) включив до свого списку добрих справ ремонт шкіл та училищ силами членів молодіжної організації соціал-демократів – УСДМ, а також облаштування могил загиблих шахтарів. (LIGA ONLINE, 20.08.2001)

З цього року 19 серпня – православне релігійне свято “Преображеніє Господнє і Яблучний Спас”, відзначатиметься і як власне офіційне свято партії "Яблуко". Таке рішення прийняв Президіум Політради партії. За словами лідера партії М. Бродського, мета свята – “розважити людей, надати їм конкретну безкоштовну допомогу, донести ідеї "Яблука" до широких мас". 19 серпня у Києві, обласних центрах, багатьох містах і селищах активісти партії обіцяли пригощати усіх бажаючих свяченими яблуками. (LIGA ONLINE, 09.08.2001)

Інна Підлуcька, Фонд "Европа ХХI"

Матеріал вийде в журналі "Аналітика, №2, жовтень.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1387
Читайте також
27.03.2003 12:38
Controller Editorial Policy November 2002
521
12.02.2003 13:52
pravda,com,ua/archive/2003/february/11/3,shtml">УП
736
03.02.2003 14:54
«Детектор медіа»,
1 041
03.02.2003 14:32
zn,kiev,ua/ie/show/429/37525/">"Дзеркало тижня"
728
03.02.2003 14:30
(віце-президент Інституту масової інформації), "Дзеркало тижня"
825
31.01.2003 18:36
pravda,com,ua/archive/2003/january/30/3,shtml">УП
741
30.01.2003 14:53
«Детектор медіа»
505
27.01.2003 14:10
"Коммерсантъ-Деньги"
687
20.12.2002 15:11
pravda,com,ua/archive/2002/december/20/2,shtml">УП , Maryann Bird, Time
703
15.11.2002 10:29
gzt,ru/rubricator,gzt?rubric=novosti&id=27550000000003252">GZT
782
13.11.2002 14:23
rupor,info/news/2002/11/13/132608,html">rupor,info
544
12.11.2002 17:35
part,org,ua/index,php?art=55361969">www,part,org,ua
661
11.11.2002 12:55
zerkalo-nedeli,com/nn/show/418/36708/">”Зеркало недели”
567
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду