Поети стали на бік Мельниченка

12 Лютого 2003
742
12 Лютого 2003
13:52

Поети стали на бік Мельниченка

742
Оживити розслідування справи Гонгадзе спробувала у вівторок спеціальна слідча комісія парламенту. Народні депутати та "поети-шістдесятники" Борис Олійник та Іван Драч підтвердили автентичність їхніх розмов із Кучмою, записаних екс-майором Миколою Мельниченком.
Поети стали на бік Мельниченка
Олійник та Драч були запрошені на засідання комісії, де прослухали уривки своїх бесід із президентом. Депутати по черзі заходили в кабінет голови комісії Григорія Омельченка, сідали перед комп'ютером і впізнавали голоси: себе та "гаранта". Звук не дуже, але було чутно. Олійник говорив із Кучмою про фонд культури, ідею створення народно-патріотичного об'єднання "За Україну" та вшанування пам'яті Олеся Гончара. Драч скаржився, що йому, голові Держкомінформу, не дають призначити "своїх" заступників, і пропонував видавати в Москві газету "Український кур'єр".

Опісля ознайомлення з доробком Мельниченка Олійник зізнався, що до цього ніколи не чув плівки, а Драч попросив переписати йому свою розмову з Кучмою. Кожному вистачило хвилин по п'ять діалогів, щоб підтвердити їх автентичність.

Третім учасником комісії у вівторок мав бути журналіст В'ячеслав Піховшек, який, втім, не прийшов. Розмова Кучми з Олійником відбулася 8 червня 2000. Піховшек же і Драч в один день, 12 червня 2000 року, відвідали Кучму.

В цей же день у кабінеті Кучми відбулися ще дві розмови, які можуть бути ключем до розкриття злочинів – вбивства Георгія Гонгадзе та викрадення Олексія Подольського, який брав участь у виготовленні опозиційних бюлетенів "Ми".

12 червня 2000 тогочасний міністр внутрішніх справ Кравченко телефоном доповідав Кучмі, як його бригада вивезла Подольського в ліс і побила. Сам Подольський теж прийшов у вівторок на комісію та підтвердив: Кравченко розповідає Кучмі про цю операцію такі речі, які могла знати тільки люди, що здійснювали викрадення.

І, також 12 червня 2000, екс-глава СБУ Леонід Деркач показав Кучмі тепер уже легендарну статтю з "Независимой газеты" на тему "Андрій Деркач – це український Путін". Повідомивши, що це все вигадав Гонгадзе (хоча насправді – сам Деркач-молодший). Тут же татко обіцяє розібратися з наклепником.

Деркач: Леонид Данилович, почитайте буквально две минуты. Это то шо, кто организовал эту статью, что следующий украинский Путин – это Андрей Деркач. Ну это вот Гонгадзе.

Кучма: Гонгадзе это?

Деркач: Да, да.

Кучма: Так вы ж ему пиздец можете сделать?

Деркач: Да, так все, пиздец ему. Я его, бля, задрочу. Бродский ему деньги давал.



Деркач: Шо Гонгадзе еще скотина, я просто, шоб вы просто знали, то что он написал эту статью – то все дурь, и она никому не нужна, но вот что он делает (показывает Кучме статьи). Я его все равно задрочу за вас и за себя. Вот, написал вот такие вот стишки… не читайте, грязь это. (Кучма читает).

Кучма: Н-да, ну так если Гриша финансирует.

Деркач: Ну это, это хорошо. Это ж адвокат купил ее. Вы ж реально понимаете, шо если такие… просто так, они ж не просто так, они играют в свою игру.

Кучма: Гонгадзе на, я не читаю. Разберись с ним как следует.

Деркач: Гонгадзе поставлю на место, а если эти будут финансировать, то будем тоже… (Распечатка предоставлена Григорием Омельченко. На русском языке)


Як повідомив Омельченко, зовсім нещодавно, вже у 2003-му "Бек-Тек" провела дослідження цього епізоду. Підтверджено – все автентично, монтажу та вилучень немає.

Щоправда, не зрозуміло, де стратегічний інтерес комісії у підтвердженні правдивості записів з боку Олійника і Драча. І до цього, ще в 2000 році, Тарас Чорновіл та Олександр Турчинов підтверджували достовірність своїх голосів на плівках.

Як версія, можливо і таке: зараз комісія хоче зібрати такий пакет доказів, щоб показати свою незалежність від Олександра Жира, який і далі не віддає диктофон та частину оригіналів записів по Гонгадзе. Можливо, свідчення депутатів потрібні для підготовки до судового процесу за кордоном?

Безперечно, до всього це ще й спроба тримати громадську увагу на проблемі. При цьому нівелюючи клятви Кучми і Піскуна про "фальшивку" заявами символів нації Бориса Олійника та Івана Драча.

Патріархи підтвердили тільки окремі епізоди, однак своїм авторитетом вони допоможуть легалізувати весь архів Мельниченка. В очах тих, хто ще сумнівається.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/archive/2003/february/11/3,shtml">УП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
742
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду