Костянтин Грубич: «Болять воєнні реалії, бо маю рідню в Луганську»

Костянтин Грубич: «Болять воєнні реалії, бо маю рідню в Луганську»

27 Червня 2015
4031
27 Червня 2015
11:23

Костянтин Грубич: «Болять воєнні реалії, бо маю рідню в Луганську»

4031
Телеведучий разом із чотирма десятками регіональних журналістів показує у телеефірі проблеми Донбасу
Костянтин Грубич: «Болять воєнні реалії, бо маю рідню в Луганську»
Костянтин Грубич: «Болять воєнні реалії, бо маю рідню в Луганську»

«Донбас: чесно» - це суспільно-політичне ток-шоу, яке глядачі мають змогу дивитися в ефірі Київської державної (КДРТРК, Центральний канал) та інших регіональних і обласних телерадіокомпаній. Головна мета нового медійного продукту - показати справжнє життя у прифронтовому Донбасі. Адже центральні топові канали, окрім новин, мало зачіпають цю тему або висвітлюють проблеми однобоко. Про намагання бути максимально відвертим і об'єктивним у проекті, який виробляє громадська організація «Детектор медіа» у партнерстві з Асоціацією польських журналістів у рамках Польсько-канадської програми підтримки демократії, - наша розмова з ведучим «Донбас: чесно» Костянтином Грубичем.

 

- Костянтине, багато хто пам'ятає вас як ведучого телепрограми про якість товарів та послуг «Знак якості». Зараз - просто радикальна зміна вектора. Чому? Наскільки вам близька суспільно-політична тематика?

- Не називаю свою нинішню роботу зміною вектора. На мені ж не написано, що я якась бронзова деталька в якомусь механізмі і виконую якусь функцію. По-перше, я журналіст, працював у різних жанрах, вів різну тематику. Не один рік працював у ТСН, де зміна вектора в мене була щодня: сьогодні горять склади, завтра - летять у космос, а післязавтра - ще щось відбувається. По-друге, я громадянин (і цим усе сказано), а тому не можу залишатися осторонь того, що відбувається в країні. Я радий, що мені «Детектор медіа» запропонувала співпрацю, запримітили мою здатність професійно змінювати вектор. Для мене це показник того, що мене цінують. Знаєте, для журналіста, а тим паче вже з певним досвідом, це багато чого вартує. Думаю, мої колеги зрозуміють, про що я кажу...

 

- Чи не складно переорієнтуватися на дуже серйозну тематику?

- Я продовжую викладати в Київському національному університеті культури і мистецтв, записую на СТБ сюжети для проекту «Все буде добре». Але щодня живу і подіями, які відбуваються на сході країни, говорю про це в колі своєї сім'ї, з друзями. Коли почав про це говорити у студії «Донбас: чесно», - розмови стали органічним продовженням моїх повсякденних упродовж останнього року міркувань. Мені болять ці воєнні реалії ще й тому, що в мене є родичі в Луганську, з найближчих. Я там був багато разів: у власних справах, у відрядженнях на заводах, ще будучи керівником та інспектором з якості в «Знакові...». Словом, неначе дуже добре знаю тих людей. Але той розгул бандитизму, який там зараз відбувається, ну це ж злого джина випустили з пляшки!

 

- Програма «Донбас: чесно» транслюється наживо. Прямий ефір - це завжди складніше, ніж варіант, коли можна щось змонтувати. Чи складно залучати експертів? Чи охоче вони йдуть на не центральний канал, навіть якщо саме так його назвали?

- Це не найтяжча частина нашої журналістської роботи. Із цим щодня стикаються редактори і журналісти на десятках каналів чи проектах. Така специфіка. Звичайно, певні ризики є завжди і часом буває важкувато, проте ми до такого готові, бо намагаємося все прораховувати. Нашими експертами в студії були речник СБУ Олена Гітлянська, народні депутати Ірина Геращенко й Наталя Веселова, волонтери й колеги-журналісти.

 

- Хто визначає теми кожного випуску проекту?

- Я є ведучим і співавтором сценарію, а робота над проектом, зрозуміло, колективна.

 

Не скажу, що ми щоразу всі збираємося в одному місці. Із нинішніми технологіями - аби тільки був інтернет. Всього заплановано 8 випусків ток-шоу - по одному кожного третього тижня. Узагалі, проект розрахований до кінця року, та ми не виключаємо, що може бути і продовження. Побачимо. Узагалі, перша тема у нас була загальна, я б сказав, філософська - «Почути Донбас». Це було закликом, який українці насправді чули ще задовго до Революції гідності, чують його і тепер, коли частина Донбасу у вогні війни. В цілому, наша головна мета - не вдаватися до звичайної описовості тамтешнього явища чи ситуації, подаючи синхрони від людей і чиновників, а аналізувати. Хоча у кожній темі, в наповненні кожного випуску має бути драматургія, конкретні випадки. Бо ми хочемо масштабно показати, чим нині живе прифронтовий Донбас та які проблеми має місцеве населення. А кінцева мета - домогтися вирішення нагальних для людей питань, донісши їх через медіа до влади.

 

- Які корективи робите у проекті після перших випусків?

- Наш проект не може бути в усіх на вустах, бо виходить не на рейтинговому загальнонаціональному каналі. Утім схвальних відгуків уже дуже багато. Дуже добре, що випуски можна переглянути в інтернет-мережі. Наш проект є справді дуже потрібним і важливим сьогодні. Ми будемо ще ближчими до людей. Розповідали про систему перепусток та відбудови житла на Донбасі. Саме на часі - тема про місцеві вибори: як вони насправді відбуватимуться, ну, хоча б на українській частині, адже далі - все дуже і дуже сумно...

 

До речі, сюжети для програми «Донбас: чесно» готують 40 регіональних журналістів (16 тележурналістів та 24 представники преси й онлайн-ЗМІ) у партнерстві з обласними державними телерадіокомпаніями. Всі вони перед відрядженнями на Донбас проходять тренінги з безпеки роботи в зоні воєнного конфлікту та дотримання журналістських стандартів при висвітленні подібних тем. Перший тренінг провели польський журналіст і політолог Павел Боболович, який неодноразово бував у відрядженнях на Донбасі, та Еміне Зіяєтдінова, кримська журналістка і сертифікований Міжнародною федерацією журналістів тренер із безпеки роботи в зонах воєнних дій. Роман Шутов, експерт із моніторингу російської пропаганди, консультує з питань уникнення у матеріалах так званої мови ворожнечі, коли журналісти пишуть і показують про конфлікт на cході України.

 

Валентина Олійник, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Олійник, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4031
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду