«Ніяка це не антитерористична операція»

«Ніяка це не антитерористична операція»

4 Квітня 2015
5038
4 Квітня 2015
09:27

«Ніяка це не антитерористична операція»

5038
Репортер Олександр Моторний розповідає про «Спецкора», налагодження особистих стосунків із командирами на сході країни і необхідність казати правду про війну
«Ніяка це не антитерористична операція»
«Ніяка це не антитерористична операція»

Журналіст Олександр Моторний - один із тих, хто майже рік розповідає глядачам про події у зоні антитерористичної операції на двох каналах. «Я - ведучий і шеф-редактор «Спецкору» на «2+2», нікуди не переходив, залишаюся кореспондентом ТСН на «1+1», ми живемо в одному ньюзрумі, - каже Олександр. - Практика співіснування «Спецкора» і ТСН дає позитивні результати. В АТО постійно їздять п'ятеро журналістів, плюс я з Русланом Ярмолюком. Сюжети робимо і для «Спецкора», і для ТСН».

 

«На мою країну напав ворог»

- Олександре, чи змінилося ваше особисте сприйняття того, що відбувається на сході України, у часовому проміжку від перших ваших поїздок у зону антитерористичної операції дотепер?

- Сприйняття не змінилося. Хоча на початку була надія, що все скоро скінчиться. Тепер розуміємо, що ніяка це не антитерористична операція. На сході України - справжня війна, жорстка, на якій гинуть люди. У мене є чітке розуміння - хоч я і журналіст і мав би оперувати якимись іншими категоріями - на мою країну напав ворог! Україна захищає своє, те, що їй належить.

 

- Скільки часу впродовж одного відрядження ви перебуваєте у зоні АТО, за якими графіками працюєте?

- На нинішньому етапі ми, журналісти медіагрупи «1+1», побудували свою роботу на особистих контактах і знайомствах, на особистій довірі з конкретними командирами. Тому що в силу тих або інших обставин, на жаль, великої допомоги від штабу АТО немає. Час від часу є певні успіхи. Але змінюються люди, і старання зводяться нанівець. Тому вирішили вибудовувати власні контакти.

 

Звісно, ми виконуємо всі вимоги, які надсилає штаб АТО: акредитація, сповіщення маршрутів і т.д. Але намагаємося працювати з командирами - і це приносить результат. Щоб налагодити контакт - тижня мені не вистачає, тому з моїм напарником у центральному секторі С і Б, як правило, їдемо на два тижні, колись трохи на довше, колись - на 10 днів.

 

- Чи відрізняється журналістська робота в різних секторах?

- Зараз у зоні АТО одночасно працюють наші три групи: одна на Луганщині, інша - в центральному секторі і третя - на півдні. Якщо стежите за ситуацією, розумієте: сьогодні найбільше напруження тут, учора було там.

 

АТО розпочиналося із центрального сектору - зі Слов'янська. Тоді працювала від телеканала одна знімальна група, яка охоплювала все. Це тривало десь до осені. Коли розгорнулися події навколо Маріуполя, кілька разів туди виїхали журналісти з центрального сектору, потім відправили туди - на південний напрямок - окрему знімальну групу. Згодом така ситуація виникла і на Луганщині.

 

- Чи взаємодіють між собою у зоні АТО знімальні групи різних каналів?

- Коли розпочалася АТО, журналістам на сході було дуже складно працювати. Тоді у штабі пресою займався Олексій Дмитрашківський, він дуже старався організувати плідну роботу з пресою і намагався всім допомагати, але впоратися з усім одній людині було нереально. Від кожного канала, який там постійно присутній, принаймні від центральних, по 2-3 групи там працюють. Ми якось сіли (жили фактично в одному готелі) й поговорили, що не має бути якоїсь відвертої конкуренції. Бо інформацію здобувати, виїжджати на передову дуже важко. Якщо хтось кудись зміг потрапити, дуже важливо з іншими поділитися навіть відео, «картинкою», синхронами, контактами. Ми так робили і робимо без зайвих вагань. Можливо, це не надто правильно з точки зору менеджменту канала. Але, на мій журналістський погляд, зона АТО - не місце для конкуренції між телеканалами. Усі телевізійники мають показати якомога більшому глядацькому загалу, що насправді відбувається на сході України, - щоб люди усвідомили, що там триває війна, і потрібна допомога кожної людини, щоб здобути перемогу в цій війні.

 

«Бійці люблять спілкуватися з симпатичними розумними дівчатами»

- Вважаєте, люди недостатньо знають про те, що насправді відбувається у зоні АТО?

- Достатньо чи ні інформації надходить до людей - хай визначає Мінінформації Юрія Стеця, якщо таке взагалі може існувати. Я вважаю, що кожна людина має розуміти: на жаль, в Україні триває безжалісна війна. І це справа усіх, а не лише хлопців, які воюють на передовій, і тих людей, які залишаються на сході.

 

Ми маємо більше показувати реальних речей (не кажу, що треба показувати відірвані руки і ноги, хоча, на жаль, це теж частина цієї війни), казати правду про втрати і поразки. Коли зі штабу АТО виходить одна інформація, а потім з'ясовується, що це відверта брехня, - це найжахливіше. Якщо на передовій відбувається одне, а рапортують про це зовсім інше - це складно пояснити не тільки іноземним колегам. Журналісти не претендують на те, щоб розголошувати секретну інформацію або бути присутніми на секретних оперативних нарадах у штабах. Водночас репортерам повинні принаймні не перешкоджати, а ще краще - сприяти у можливості працювати якомога ближче до епіцентру подій, безпосередньо на передовій. Думаю, це пішло б лише на користь.

 

- Ви долучаєтесь до зйомок суспільно-патріотичного проекту «Хоробрі серця». Напевно, про війну треба розповідати у різних медійних форматах.

- «Хоробрі серця» - дуже емоційна і патріотична програма. У студії там реальні люди, які роблять дуже важку, дуже потрібну і відверто героїчну роботу. Цих людей треба показувати. Країна має знати своїх героїв . Як би банально ця фраза не звучала, вона дуже влучно характеризує проект. Я з багатьма з цих людей знайомий і гордий з того. Тому що довелося з ними і під обстрілами побувати, і в окопах посидіти, і поночувати в їхніх місцях дислокації. Це люди з великої літери і їм місце, щонайменше, на таких програмах.

 

- Чи є історія, яка вас найбільше вразила в зоні АТО?

- Таких історій за цей неповний рік війни було багато. Але одна з тих, що безумовно залишаться у пам'яті назавжди, - це марш-кидок у вересні 2014-го до терміналів Донецького аеропорту, який у підсумку 242 дні боронили українські «кіборги». Це насамперед бійці Кіровоградського полку спецназ, десантники 95-ї та 79-ї бригад, воїни відверто героїчної і вже легендарної насправді 93-ї механізованої бригади та загони добровольців із «Правого сектору», полку «Дніпро-1» та ОУН.

 

- Досить часто репортажі із зони АТО ведуть жінки-репортери. На вашу думку, чому менше чоловіків-репортерів працює у ньюзрумах телеканалів?

- У мене, як у редактора «Спецкора», немає якоїсь гендерної «політики», коли, наприклад, приймаємо людей на роботу. Єдине, коли наші дівчата збираються у відрядження до зони АТО і мене питають, чи можна поїхати, мені складно відповісти «так». Бо розумію, що це молоді дівчата, їм треба жити, виходити заміж, народжувати дітей - а там справді небезпека чатує на кожному кроці. За такі слова вони тільки ображаються і в результаті я їх відпускаю. Дівчата працюють на рівні з чоловіками. Дуже часто у них виходить навіть краще! Адже бійці на сході, коли сидять в окопах доволі довгий час, не мають навіть можливості поспілкуватися з новими людьми. А тут приїжджає до них симпатична, розумна та ще й безстрашна дівчина! Їм насправді просто приємно з нею спілкуватися.

 

Валентина Самченко, «Україна молода»

Фото - http://umoloda.kiev.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Валентина Самченко, «Україна молода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5038
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду