«Мінстець» прийде – порядок наведе

«Мінстець» прийде – порядок наведе

5 Грудня 2014
6984
5 Грудня 2014
18:18

«Мінстець» прийде – порядок наведе

6984
«Мінстець» прийде – порядок наведе
«Мінстець» прийде – порядок наведе
Міністерство... розробляє та затверджує в установленому порядку державні стандарти телевізійного виробництва, державні стандарти соціальної реклами та здійснює нагляд за дотриманням цих стандартів», «координує висвітлення й аналізує проходження у державних засобах масової інформації офіційної інформації державних органів влади та органів місцевого самоврядування», «здійснює у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, державну реєстрацію друкованих засобів масової комунікації та інформаційних агентств», «здійснює нормативно-правове регулювання стандартів в сфері інформації, телевізійного виробництва та рекламних стандартів, в тому числі на зовнішніх носіях», «розробляє та затверджує стандарти з професій в сфері медіа та інформації» - це не «міністерство Правди» Оруела, це міністерство інформації Стеця.

 

Медіаспільнота реагує на те, що відбувається. В якихось регіонах (Запоріжжі, Кіровограді) жвавіше, десь чути тільки поодинокі мляві відгуки (агов, Західна Україно!). Медійні організації і об'єднання - рух «Стоп цензурі», Інститут масової інформації б'ють в набат, називаючи створення мінінформації цензурою і виступаючи «проти замовчування помилок керівництва держави, ігнорування фактів корупції, приховування реальної ситуації у зоні бойових дій». В заяві «Стоп цензурі» ініціатива зі створення міністерства названа капітуляцією перед старими радянськими форматами замість впровадження реальних реформ. Іноземні організації знову глибоко стурбовані.

 

Журналісти жартома називають це новоутворення «мінстець», «міністерство 5 каналу» і говорять про те, що кума Президента, колишнього керівника 5 каналу Юрія Стеця просто потрібно було працевлаштувати. Але проблема з міністерством інформації не в кумівстві. І навіть не в тому, що на нього підуть кошти, які можна було би використати значно раціональніше, хай навіть Стець стверджує, що ці кошти будуть в десятки разів менші, ніж на інші міністерства.

 

Те, як утворювалось міністерство - підкилимно, таємно, - свідчить про те, що правила гри не змінилися. А положення чітко сигналізують - гайки будуть закручувати всім.

 

Сам Юрій Стець заспокоює - відомство створюється на час війни, поки є потреба вести інформаційну війну. Але хіба інформаційна війна почалася рік тому? Створення міністерства інформації зараз це спроба наздогнати поїзд, що давно пішов.

 

Є речі, які не можливо створити за годину, навіть за тиждень. Не можна виграти інформаційну війну, створивши химерне утворення з повноваженнями цензора. Людей потрібно вчити ідентифікувати брехню, протистояти маніпуляціям. Як? Медіаосвіта зі школи, з садочка - це щеплення проти пропаганди.

 

Посол Канади Роман Ващук на зустрічі зі студентами УКУ назвав розмови про мінінформації професійною деформацією журналістів, мовляв, у них все крутиться довкола цього нещасного міністерства. Можливо, і так. Але якщо журналісти не піднімуть це питання, скоро в Україні питання свободи слова просто нікому буде піднімати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марина Довженко, для «Галінфо»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6984
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду