Поле битви — земля. Огляд токшоу за 16–20 грудня 2019 року

Поле битви — земля. Огляд токшоу за 16–20 грудня 2019 року

23 Грудня 2019
2322
23 Грудня 2019
10:30

Поле битви — земля. Огляд токшоу за 16–20 грудня 2019 року

2322
Земля розбрату, хороший / поганий Сорос та надія на завтра від Савіка Шустера.
Поле битви — земля. Огляд токшоу за 16–20 грудня 2019 року
Поле битви — земля. Огляд токшоу за 16–20 грудня 2019 року

Відкриття ринку сільськогосподарської землі — тема, що не сходила з уст ведучих та гостей українських токшоу (крім «Права на владу», яке в етер аналізованого тижня не вийшло). Проте рівень експертності тих, хто про проблему говорив, часто був не найвищим.

16 грудня, «Свобода слова», ICTV

На ефір завітала потужна команда представників кабміну: прем’єр Олексій Гончарук, віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, міністр юстиції Денис Малюська, міністерка фінансів Оксана Маркарова, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, очільник Державної митної служби Максим Нефьодов; також були головред «РБК-Україна» Сергій Щербина, голова Української асоціації виробників електротехніки Олександр Громико, економіст Олексій Кущ, виконавча директорка Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев’янко й аналітик Роман Ніцович. Разом дев'ять чоловіків та дві жінки.

 

Потужна присутність членів уряду й відсутність у студії прямих опонентів гарантувала: дискусія не буде запеклою. Проте мала всі шанси стати фаховою. Очікування майже виправдалися: спікери говорили по темі, хоча подекуди не відмовлялися й від загальних фраз.

Першим звітував очільник кабміну. Олексій Гончарук, зокрема, сказав, що ціни на пальне, враховуючи ревальвацію гривні, мали би знизитися не на кількадесят копійок, а на дві гривні. Заважає ж такому розвитку подій, мовляв, тіньовий ринок.

Що ж до здорожчання газу з 1 січня, то тут, нагадав Гончарук, ціна все одно буде нижчою, ніж на початку 2019-го. А реальну вартість блакитного палива можна буде побачити тільки після досягнення результату перемовин із Росією щодо транзиту (і результат таки з’явився під кінець тижня. — Авт.)

«Країна дісталася нам у такому стані, що кожну систему треба відновлювати мало не з нуля», — зробив закид у бік попередників Гончарук. Промова посадовця вочевидь надихала гостей студії. Зокрема, виконавча директорка Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев’янко від імені організації хвалила урядовців за ефективну роботу.

Зачепили й «тему року» — відкриття ринку сільськогосподарської землі з жовтня 2020 року. За словами профільного міністра Тимофія Милованова, Україна щороку втрачає 0,23 % валового внутрішнього продукту, продовжуючи відповідний мораторій (за прогнозом номінального ВВП у 4 трильйони гривень втрати можуть становити близько 40 мільярдів гривень. — Авт.).

Міністр також укотре наголосив на «червоних лініях» законопроєкту: продаж землі іноземцям — тільки після референдуму, та на зменшенні концентрації гектарів в одних руках. Хоча за продаж іноземним компаніям у студії висловився головред «РБК-Україна» Сергій Щербина.

Далі етер «Свободи слова», як і чимало випусків до цього, продовжив відбуватися у форматі коротких звітів посадовців про виконану роботу. Міністр цифрової трансформації Федоров, зокрема, розповідав про додаток «Дія», керманич Мін'юсту Малюська — про успішну (за його оцінкою) боротьбу з рейдерством (за його словами, в Україні «вже немає активних рейдерських груп», хоча окремі підприємці можуть з цим посперечатися), а очільник Державної митної служби Нефьодов — про те, як митниця дає держбюджету понад мільярд гривень на день та про те, як вже незабаром «контрабандою в Україну нічого їхати не буде».

17 грудня, «Пульс», «112»

На передмову проєкту покликали постійного спікера каналу «112» та NewsOne, який фактично живе між студіями телеканалів, — громадського діяча з політичними амбіціями Дмитра Співака. Який на каналах Медведчука давно виступає в ролі експерта з усіх питань. Гість, як і на всіх попередніх етерах, зробив ставку на емоційність виступу, а не на викладення перевірених фактів. Зокрема, Співак говорив про «первую гибель за украинскую землю», згадуючи смерть чоловіка на Інститутській у день мітингу противників продажу землі. «Причини невідомі» — поправив палку промову гостя ведучий.

Дмитро Співак, своєю чергою, розкритикував представників «Нацкорпусу» за сутички з поліцією та навіть насварив глядачів у студії, які виступали за пікетувальників. «Вони (влада. — Авт.) нічого не зробили з “фактором вулиці”, і зараз пожинають плоди», — піддав жару ведучий Володимир Полуєв.

Згадали на передмові «Пульсу» й улюблених «героїв» токшоу на медведчуківських каналах — «соросят-грантоїдів». Цього разу дісталося заступнику голови «Укроборонпрому» Мустафі Найєму, який за місяць на посаді заробив 310 тисяч гривень.

Роздмухувати багаття, розпалене Співаком, на другий блок передмови до студії прийшов іще один гострослов — член фракції «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабинович. «За землю боролись только “За життя” и “Батьківщина”», — одразу почав соратник Медведчука. Тоді як у монобільшості, на думку Рабіновича, «сидят отморозки, которые за продажу земли… Они — на зарплате у Сороса».

Щоби показати безнадійність української влади у частині відстоювання національних інтересів, Рабінович згадав випадок, коли судно з Чорногорії завезло у порт Херсону 3 тисячі тонн небезпечних відходів під виглядом піску. Попри слова очільника митниці Нефьодова, який вважає такі дії невдалою тіньовою оборудкою, Рабинович певен: Україна вже на шляху до того, щоби стати всеєвропейським звалищем.

«Я подал законопроект про уголовную ответственность за невыполнение обещаний», — хвалився у студії народний депутат. Хоча станом на 22 грудня інформації про документ на сайті Верховної Ради немає. Та й сам Вадим Рабінович не може похвалитися виконанням власних обіцянок.

У третій (!) блок передмови завітала представниця ситуативної земельної коаліції з «ОПЗЖ» — лідерка ВО «Батьківщина». Юлія Тимошенко говорила про «70 % противників ринку землі» (хоча нинішня кількість противників ринку — нижча. — Авт.), і про те, як важливо прийти на мітинг 18 грудня.

У гуртовій частині сперечалися народні депутати Олександр Качний, Наталя Королевська, Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), Сергій Власенко («Батьківщина»), Оксана Савчук (позафракційна, висуванка ВО «Свобода»), Галина Янченко («Слуга народу»), політичні коментатори Руслан Бортник та Дмитро Корнійчук, політтехнолог Дмитро Фищенко, голова Черкаського осередку «Нацкорпусу» Дмитро Кухарчук. Разом дев'ять чоловіків та чотири жінки.

Цього разу «громовідводом» для критики присутніх проросійських політиків та коментаторів стала «Слуга народу» Галина Янченко. Враховуючи тему — все той же законопроєкт про ринок сільськогосподарської землі — суперечки із представницею монобільшості виникали регулярно та переходили у гучні пересварки. На захист Янченко навіть довелося ставати ведучим програми.

Противники ж продажу земель не гребували маніпуляціями. Сергій Власенко сказав, що проти цього виступають «70–80 % українців» (що дійсності не відповідає. — Авт.).

«Многие депутаты и земли не видели», — «експертно» заявила Наталя Королевська. Хоча де бачила землю сама депутатка від «ОПЗЖ», враховуючи її біографію, теж важко зрозуміти.

18 грудня, «Український формат», NewsOne

На передмову й цієї програми прийшли народний депутат від «ОПЗЖ» Вадим Рабінович та лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Гуртовий блок складався з реплік голови Закарпатської ОДА 2015-2019 років Геннадія Москаля, політтехнолога Дмитра Раїмова, народних депутатів Івана Крулька, Альони Шкрум («Батьківщина»), Юрія Павленка, Нестора Шуфрича, Наталі Королевської, Володимира Кальцева («ОПЗЖ»), Юрія Камельчука, Андрія Геруса («Слуга народу»); командира розвідки «Азову» 2014 року Сергія Коротких, журналістки «Страна.ua» Анастасії Товт, політкоментаторів Олесі Яхно та Руслана Бортника, народних депутатів 8 скликання Надії Савченко та Сергія Куніцина.

У післямові зійшлися політкоментатори Олександр Лазарєв, Ігор Рейтерович, Кирило Молчанов, та Олексій Якубін. Разом 16 чоловіків та 6 жінок.

Ключовою темою обговорення знову стала ситуація довкола відкриття ринку сільськогосподарської землі в Україні.

20 грудня, «Народ проти», ZIK

На передмову запросили президента Асоціації психіатрів України, правозахисника та дисидента Семена Глузмана. Склад додаткових гостей майже не змінювався від попередніх етерів: журналісти Сергій Лямець та Василь Апасов, політтехнолог Борис Тизенгаузен та політкоментатор Михайло Чаплига.

Почалася програма із запитання ведучої про те, що «у владі збільшується кількість неадекватних людей. Чи є запобіжники потрапляння таких у владу?». У відповідь Сергій Глузман зазначив: «В Верховном Совете есть люди, имеющие справки» (наприклад, представник фракції ОПЗЖ Ілля Кива. — Авт.)

Подальший виступ гостя можна розділити на позитивні та негативні для власників телеканалу тези. Не порадував симпатиків «ОПЗЖ» спікер у наступному:

про Джорджа Сороса: «Он много сделал для нашей страны»;

про зовнішній вплив на президента: «Я не верю, что МВФ диктует Зеленскому».

Милими вуху представників партії Медведчука мали шанс стати слова Глузмана:

про колишню в. о. міністра охорони здоров’я: «Супрун — настоящий разрушитель»;

про Медведчука: «Благодаря ему (під час перебування на посаді голови Адміністрації президента часів Кучми. — Авт.) мы вытащили из тюрьмы около 10 людей»;

про чинну владу: «Меня пугает руководство Зеленского», «Радуцкий (голова комітету ВРУ з питань здоров’я нації. — Авт.) — минимальный специалист».

У гуртовому обговоренні, крім гостей, що були присутніми на інтерв’ю Глузмана, участь взяли нардепи Олег Волошин, Володимир Кальцев («ОПЗЖ»), Данило Гетьманцев («Слуга народу»), ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, політолог Пітер Залмаєв, парламентарка 8 скликання Оксана Продан («Блок Петра Порошенка»), ексочільник Голосіївського райвідділу поліції Києва Денис Ярославський, командир розвідки полку «Азов» 2014 року, представник «Нацкорпусу» Сергій Коротких, адвокатка Анна Маляр. Спільно 12 чоловіків та дві жінки. Резонував тільки Макс Бужанський («Слуга народу»), бо його колега Юрій Михальчишин знову перебував на передовій.

Першою темою обговорення стала така: «Імпічмент! Чому Україна стала причиною можливої відставки президента США?». Біля бар’єру зійшлися нардеп Волошин та політолог Залмаєв. Обговорення від справ американських поступово змістилося у бік українських «грантоїдів», які, мовляв, за іноземні кошти діють на шкоду Україні.

Запам’ятався блок і гомофобськими випадами Геннадія Москаля.

– Гей очолює Кабмін, — повторював компромат щодо Олексія Гончарука, раніше не раз поширюваний медіа Медведчука, ексголова ОДА Москаль.

– Некрасиво мужчине вести себя подобным образом, — опонував «Слуга народу» Бужанський.

– Это что, преступление? — вступився за прем’єра народний депутат від «ОПЗЖ» Волошин.

Друга тема етеру — легалізація грального бізнесу в Україні та закриття нелегальних гральних закладів, ініційоване міністром внутрішніх справ, яке викликало іронічну реакцію користувачів соцмереж (багато з них вважають, що Аваков стоїть за нелегальною підтримкою казино-лотерей).

Обговорення «гарячої» теми вилилося у сварки присутніх противників легалізації (здебільшого, на цьому стояли представники та симпатики «ОПЗЖ») та прихильників такого кроку («слуги народу»). Захищати від нападок колегу по фракції Данила Гетьманцева взявся резонер Бужанський. Їхні аргументи — легалізація казино дасть нові надходження до бюджету.

Третьою темою етеру стали сутички представників «Нацкорпусу» з поліцією на «фермерському» мітингу 17 грудня. Пару опонентів сформували експоліцейський Ярославський та представник «Нацкорпусу» Коротких (колишній російський нацист. — Авт.).

«Винні ті, хто вніс на розгляд законопроєкт про землю», — запевнив присутніх Геннадій Москаль. Проте «червоною ганчіркою» блоку для присутніх все ж став емоційний Коротких, який являв собою уособлення часто згадуваних на каналах Медведчука «українських радикалів».Здавалося, Сергій Коротких зумисно підігрівав ситуацію, вигукуючи вкрай примітивні жахачки про «продаж землі транснаціональним корпораціям». Сам же колишній «азовець» зізнався, що має у користуванні «0 гектаров».

20 грудня, «Свобода слова Савіка Шустера», «Україна»

Стартував етер зі статистики дослідження емоцій, озвученої ведучим. За словами Шустера, нині надію на завтра в середньому відчувають 74 % опитаних у студії глядачів проєкту. Тоді як останній етер до «вигнання» Шустера, що відбувся 16 грудня 2016 року, показував цифру у 36 %.

Потому сольно в етері каналу «Україна» виступив генпрокурор України часів Порошенка Юрій Луценко. За відсутності політичних опонентів він використав ефірний час для самопіару та відкидання політичних звинувачень.

Луценко вкотре згадав про півтора мільярда доларів спецконфіскації коштів Януковича, повернених у бюджет. За словами ексгенпрокурора, ще майже 7,5 мільярдів, виведених президентом-утікачем, знаходяться на рахунках одного з фондів США. І саме через бажання конфіскувати їх у нього, мовляв, і виник конфлікт з колишньою послинею Сполучених Штатів в Україні Марі Йованович.

Також Юрій Луценко запевнив присутніх, що не передавав жодних документів для дискредитації Джозефа Байдена адвокату Трампа Джуліані. Також колишній очільник ГПУ стояв на тому, що за власної каденції «ніколи не відкривав політичних справ».

Колективна частина складалася зі спікера парламенту Дмитра Разумкова, його першого заступника Руслана Стефанчука, нардепа Микити Потураєва (всі — «Слуга народу»), лідерки ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко, лідера «Нацкорпусу» Андрія Білецького, очільника ВО «Свобода» Олега Тягнибока, ексзаступниці голови Адміністрації президента часів Януковича Марини Ставнійчук, радника прем’єр-міністра з економічних питань Олексія Мушака (раніше — нардепа від Блоку Петра Порошенка), уповноваженого президента із земельних питань Романа Лещенка, представника президента у Конституційному суді Федора Веніславського. Разом 9 чоловіків та дві жінки.

 

Зайшлося про згадуваний на всіх інших токшоу тижня ринок землі та сутички довкола профільного законопроєкту. Проте на старті обговорення присутнім показали пряму мову так званого очільника «Спілки добровольців Донбасу» Олександра Бородая, де той говорив про можливе загострення ситуації на Донбасі. Навели й слова президента Росії Путіна зі щорічної пресконференції, де він згадував про території, які, мовляв, задарма дісталися Україні за часів СРСР. З цим питанням Путін хоче «розібратися». Відверто загарбницькі слова російського диктатора при цьому підтримали аж 23 % присутніх у студії глядачів.

Обговорення ж ринку земель почалося з сюжету з-під стін Верховної Ради, де п’ятеро мітингувальників представлялися кореспондентці програми аграріями з різних областей, які бояться розпродажу землі іноземцям та олігархам.

Відбиватися від критики до мікрофону вийшов голова Верховної Ради. Дмитро Разумков, попри запитання від Шустера російською, говорив державною мовою. Та репліки голови Верховної Ради тонули у популістських вигуках Юлії Тимошенко та Олега Тягнибока, яким «підспівувала» ексзаступниця голови АП за Януковича Марина Ставнійчук. Савік Шустер вкотре слабко давав раду ролі модератора, тож дискусія досить швидко переросла у сварку.

«Олег Тягнибок повторює слова Путіна», — довів до сказу лідера «Свободи» уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко. Тоді як екснардеп від Блоку Порошенка, а нині — радник прем’єра з економічних питань Олексій Мушак нагадував Юлій Тимошенко, що за її прем’єрської каденції вона просувала законопроєкт, який дозволяв купувати землю навіть іноземцям. Відбивалася Тимошенко тим, що мова у її документі йшла не про землю сільськогосподарського призначення.

«Вони хочуть розпродати все», — далі ганила владу Юлія Тимошенко. Хоча, за часів прем’єрства, теж не була проти приватизації важливих державних об’єктів.

Показовим моментом етеру стало намагання Савіка Шустера поставити на голосування питання щодо відкриття ринку землі: присутні у студії спікери довго сперечалися про те, як же це питання сформулювати. Стало очевидно, що і всеукраїнський референдум щодо ринку землі навряд чи послабить напругу у суспільстві. Адже до будь-якого формулювання питання у політиків знайдуться претензії.

Врешті ведучий виокремив із загального галасу два формулювання. Першим на голосування поставили слова Тимошенко «Чи згодні ви, що земля сільськогосподарського призначення стане товаром?». Схвально проголосували лише 33 % присутніх у студії глядачів.

Проте, наступним на голосування винесли питання від Романа Лещенка «Чи готові ви розпоряджатися власною землею с/г призначення?». Тут «за» висловилися вже 77% опитаних.

– Как вы это объясните? — здивувався Шустер.

– Виграє маніпуляція, — пояснила Тимошенко. Що з уст лідерки «Батьківщини» звучало як відвертий сарказм.

20 грудня, «Ехо України», Прямий

До Матвія Ганапольського прийшли нардеп Анна Скороход (вигнана з фракції «Слуга народу»), Олексій Гончаренко («Європейська солідарність»), екснардеп багатьох скликань Володимир Яворівський, колишні парламентарі 8 скликання Ігор Артюшенко (БПП), Леонід Ємець («Народний фронт»), Юрій Чижмарь (Радикальна партія Ляшка), політкоментатор та член списку «Європейської солідарності» на виборах до ВРУ Сергій Таран, медіаконсультант Дмитро Сіманський. Разом сім чоловіків та одна жінка.

Говорили про результати переговорів ТКГ, пресконференцію Путіна, сутички довкола «земельного» законопроєкту, заборону нелегальних гральних закладів тощо.

20 грудня, «Протистояння», NewsOne

У студії зібралися народні депутати Валентин Наливайченко (ВО «Батьківщина»), Олександр Качний, Ілля Кива («ОПЗЖ»), Юрій Камельчук, Роксолана Підласа («Слуга народу»), народні депутати 8 скликання Віталій Купрій (позафракційний), Юрій Левченко (ВО «Свобода»), політичний діяч Віталій Журавський, політтехнолог Володимир Петров, представниця партії «Громадсько-політична платформа Надії Савченко» Тетяна Проторченко, громадський діяч Олександр Скубченко. Разом 9 чоловіків та дві жінки.

Говорили про зустріч контактної групи у Мінську, домовленостей щодо транзиту російського газу, земельні пристрасті тижня тощо.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2322
Читайте також
25.11.2019 12:00
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
1 964
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду