«Ви стріляєте холостими». Огляд токшоу за 15–19 липня 2019 року

«Ви стріляєте холостими». Огляд токшоу за 15–19 липня 2019 року

22 Липня 2019
2317
22 Липня 2019
10:30

«Ви стріляєте холостими». Огляд токшоу за 15–19 липня 2019 року

2317
Добродомов проти Смешка, Карпов проти ZIK, а також п’ятничний тріумф проросійських опозиціонерів.
«Ви стріляєте холостими». Огляд токшоу за 15–19 липня 2019 року
«Ви стріляєте холостими». Огляд токшоу за 15–19 липня 2019 року

Учасники виборчого процесу намагалися максимально використати телеефір для переконання власних прихильників. Дмитро Добродомов анонсував позов до Ігоря Смешка, Андрій Карпов ображав присутніх у студії ZIK, а «Ехо України» вийшло в незвично короткому форматі.

15 липня. «Свобода слова», ICTV

До студії ICTV вкотре прийшли «ті ж самі й без “«ОПЗЖ»”»: лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук, його соратник Сергій Притула, лідер «Української стратегії» прем’єр Володимир Гройсман, його соратник по партії очільник Мінкульту Євген Нищук, лідерка ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко, її соратник народний депутат Сергій Власенко; представник президента у ВР, член першої п’ятірки списку «Слуги народу» Руслан Стефанчук; очільник списку «Опоблоку» Євгеній Мураєв; лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок. Вісім чоловіків та одна жінка.

Юлія Тимошенко вкотре педалювала тему зниження цін на газ для населення, керуючись рішенням суду про скасування відповідної постанови Кабміну від 2016 року. Додаючи, що нині істотно впали ціни на газ і на європейському ринку, тоді як для українських споживачів блакитне паливо не дешевшає так стрімко. Лідерка «Батьківщини» закликала президента накласти вето на постанови про збільшення цін на газ, а також не впроваджувати ринку землі.

«Я підтримую зниження цін на газ і зробив для цього все», — відбивався чинний прем’єр, вкотре звинувачуючи Тимошенко в кабальному Меморандумі з МВФ, через який, мовляв, і відбулося істотне зростання (усе це глядачі ICTV вже чули тиждень тому).

Крім традиційної критики уряду Тимошенко, чинний глава Кабміну ще й встиг проголосити обіцянки власної політсили: зняття депутатської недоторканості, відкриті списки та скорочення числа нардепів до 250.

– Чому ж тоді спікер Гройсман не виніс новий виборчий кодекс на голосування ще у 2015-му, перебуваючи в коаліції? — поцікавився Олег Тягнибок.

– Голова ВР не може одним натисненням кнопки отримати 226 голосів, — відповів Гройсман.

Представник «Голосу» Сергій Притула запитав у Гройсмана, чи встигне той забезпечити дітей світловідбивними жилетами, про які активно розповідає. Адже часу на тендерні процедури — вкрай мало. На це прем’єр запевнив, що всі процедури проведуть вчасно й відкрито, а затримка із постачанням становитиме не більше десяти днів від старту навчального року.

Представник президента у ВРУ та списочник «Слуги народу» Руслан Стефанчук здебільшого відповідав на питання щодо люстраційних змін, запропонованих Зеленським. «Ми просто розширили список осіб», — коментував ініціативу Стефанчук.

– Під дію законопроєкту можуть підпасти і ваші соратники на кшталт Данилюка, — зауважив Притула.

– Готові почати і зі «своїх», — провадив далі Стефанчук. Не виключив він і можливості проведення дострокових місцевих виборів.

Здивував промовою біля центрального мікрофона лише лідер «Голосу». Бо майже з порогу розповів про контрагітаційні СМС, які отримують прихильники політсили на Західній Україні.

«З цього ж номеру людей запрошують на концерти в підтримку Порошенка», — викривав «брудні» технології опонентів гість. Пригадавши Порошенку й роботу в уряді Азарова, й сумнівну президентську кампанію.

«Не може бути монополія на любов до України», — соромив опонентів Вакарчук, додаючи, що «Голос», натомість — «наймолодша, але найпрофесійніша команда».

Виступ Євгенія Мураєва з «Опоблоку» — про зняття блокади з Донбасу та «реинтеграцию переселенцев», українську владу, яка «развязала войну», — лідер «Свободи» назвав «кремлівською маячнею». «Вы — родоначальники культурной войны», — відповів Мураєв.

На завершення випуску порція критики команді чинного президента дісталася від Олега Тягнибока. Лідер націоналістів казав, що законом про люстрацію представники Зеленського «мстяться за критику призначення Андрія Богдана керівником АП». Загрози Тягнибок бачить у тому, що під люстрацію можуть потрапити і члени «Свободи». Зокрема, ексвіцеспікер Руслан Кошулинський та колишній лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош, які нині йдуть на вибори спільним націоналістичним списком.

16 липня. «Свобода слова», ICTV

У другій частині програми участь взяли: лідер «Громадянської позиції» — Анатолій Гриценко і Дмитро Добродомов, «Сили і честі» — Ігор Смешко, «Європейської солідарності» — Петро Порошенко, «Об’єднання “Самопоміч”» — Андрій Садовий, РПЛ — Олег Ляшко, «Опозиційного блоку» — Олександр Вілкул, народні депутати й депутатки Світлана Заліщук, Сергій Лещенко (позафракційні), Вікторія Сюмар («Народний фронт», балотується від «ЄС») та представниця «Самопомочі» Олександра Дрік. Разом вісім чоловіків і три жінки.

Першим на зв'язок зі студією зі Львова вийшов Петро Порошенко. Позаду політика під час включення стояло багато молоді, а сам він ділився враженнями від вступу в силу закону про українську мову. Не забувши похвалитися, що під документом стоїть саме його підпис.

Кількахвилинне включення Порошенка, яке режисери «Свободи слова» розбавили кадрами святкового концерту у Львові, організованого «Європейською солідарністю», виглядало як передвиборна агітація. Порошенко мав змогу кілька хвилин розповідати про власні президентські досягнення, а згодом і просто закликав голосувати за «ЄС». Ведучий не перебивав, а гості у студії не мали змоги поставити запитання.

Тільки-но включення зі Львова завершилося, як розмова у студії повернулася у звичне русло: політики виступали біля мікрофона, а Вадим Карп’як, який іще хвилину тому мило всміхався Порошенку, знову став більш в'їдливим модератором.

Зокрема, опоблоківця Вілкула ведучий запитав, навіщо його політсила зареєструвала законопроєкт про скасування мовного закону, якщо в житті України є важливіші питання? Той був непохитний: проблему мови, мовляв, «вытянули на свет Божий Порошенко и Парубий». Також Вілкул оголосив, що його політсила планує створити «Украинский институт русского языка», щоб таким чином захистити останній від «утисків».

Не була новою й риторика виступів Олега Ляшка та Ігоря Смешка. Перший традиційно ганив владу Зеленського, а другий відхрещувався від роботи в СБУ за часів Кучми.

– Чи не Порошенко фінансує вашу партію? — запитав Смешка Дмитро Добродомов, пригадуючи присутність у списку «Сили і честі» екссоратників п’ятого президента.

– Полковник (Гриценко. — Авт.) спеціально використовує вас для провокаційних запитань? — відповів лідер «Сили і честі».

Конфлікт двох гостей продовжився після рекламної паузи. Добродомов звинуватив охоронця Смешка в застосуванні сили та анонсував судовий позов. Анатолій Гриценко, який слідом вийшов до мікрофона, слова соратника підтвердив.

16 липня. «Пульс», «112 Україна»

Гостями студії були: у першій частині — лідер «Руху нових сил» Михеїл Саакашвілі, у другій — політтехнолог, наближений до Медведчука, Михайло Погребинський. Третім «солістом» ефіру став співзасновник «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабінович. До дискусії стали народні депутати Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), Сергій Євтушок («Батьківщина»), екснародний депутат та кандидат у депутати від «Громадянської позиції» Микола Катеринчук, політкоментатори Руслан Бортник, Вадим Карасьов, Валентин Гладких, Кирило Молчанов, кандидат-мажоритарник Віталій Журавський, ексголова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов, представник партії «Основа», який іде за списком «Батьківщини», Андрій Ніколаєнко. Разом 12 чоловіків (без жінок, як і минулого ефіру).

Тривалість ефіру «Пульсу» знову зросла: цього разу програма йшла трохи більше п'яти годин. У першій «сольній» частині до студії прийшов лідер «Руху нових сил» Михеїл Саакашвілі.

Ведучі одразу згадали про закон про декомунізацію, який Конституційний суд визнав конституційним. «Реальные символы СССР — разруха и произвол чиновников», — ділився власною інтерпретацією гість.

Надалі обоє ведучих марно намагалися допитатися в Саакашвілі, чи піде той на місцеві вибори й чи планує очолити якесь відомство. Конкретику лідер РНС замінив загальними фразами на кшталт: «Пойду воевать против мафии», а якщо буде потрібно, його команда «очистить систему за 70 днів». «Мне пофиг на украинскую политику, я никуда не рвусь» — зрештою підсумував Михеїл Саакашвілі.

Другим «солістом» став політкоментатор Михайло Погребинський, лояльний до російських ЗМІ та Віктора Медведчука. За словами гостя, нинішнім соцопитуванням довіряти не варто, а парламентські вибори-2019 запам’ятаються нібито низькою явкою.

Третій «сольний» блок закріпили за Вадимом Рабіновичем. Він розповідав, що на перемовини до Москви «ездили, ездим и будем ездить», «такого тупого созыва парламента не было никогда», а ще пообіцяв одягти вишиванку, коли «Парубия посадим в тюрьму». Критикував Рабінович і закон про мову, який «унижает русскоязычное население». Але запевняв, що «для мира готов объединиться с любой партией».

Гуртова частина токшоу знову позначилася відсутністю представників «Слуги народу» та «Свободи», які раніше відвідували кожен випуск, але після скандалу з телемостом перестали це робити. Квоту «не надто проросійських» сил забезпечили народний депутат від «Батьківщини» Євтушок та лідер партії «Основа» Ніколаєнко.

Гості одностайно критикували роботу нинішнього парламенту, а потім перейшли до прогнозів на нове скликання. Зокрема, політкоментатор Валентин Гладких прогнозував, що «Батьківщина» опиниться на третьому місці за результатами виборів. Представник політсили Юлії Тимошенко Сергій Євтушок відкрито просував кандидатуру лідерки в голови Кабміну: «Потрібен досвідчений прем’єр», і, мовляв, саме Тимошенко не допустить домовленостей із Порошенком.

Показали в ефірі й кадри обстрілу «112» («Почему Зеленский молчит о теракте?» — цікавився нардеп Нестор Шуфрич). А ще Шуфрич згадав про скандальний фільм про Медведчука з Путіним у ролі агітатора «Нерозсказана історія України». Де, на думку політика, показали, «как на Майдане стреляли в спину». Хто кому, гість не уточнив. Не втримався представник «ОПЗЖ» й від агітації, закликаючи виборців «не запутаться в словах «оппозиционный». Ведучі, щоправда, пориви Шуфрича стримували.

17 липня. «Український формат», NewsOne

Гостем вступної частини токшоу став Вадим Рабінович. В останній тиждень перед виборами гість явно піарив власну політсилу, наголошуючи, що «номер партии — 6» (ведучий зробив зауваження), «ключи от мира — только у нас», а «Слуга народа» сказал, что мира не будет».

Навели у студії й результати соцопитування від «Соціального моніторингу» та Інституту імені Яременка. Саме цим цифрам автори «Українського формату» віддали перевагу тому, що вони показують найбільшу серед інших соцопитувань підтримку «ОПЗЖ» — 15,1 %.

Похвалив Вадим Рабінович і ведучого та генпродюсера NewsOne Василя Голованова, який днями   до ГПУ стосовно телемосту з Росією. «Если журналиста зовут на допрос, значит вы — хороший журналист», — відпустив комплімент політик. Також він сказав, що в Україні «хунта захватила власть». Із таким формулюванням не погодився Голованов.

У першій дискусійній частині «Українського формату» у студії зустрілися ексочільник Ради міністрів Криму, лідер партії «Незалежність» Анатолій Могильов, кандидат у народні депутати від «ОПЗЖ» Ілля Кива, лідер партії «Основа» (йде за списком «Батьківщини») Андрій Ніколаєнко, народний депутат та кандидат у народні депутати у списку «Громадянської позиції» Дмитро Добродомов, політкоментатори Руслан Бортник, Юрій Молчанов, народний депутат — представник «ОПЗЖ» Нестор Шуфрич, журналіст Strana.ua Денис Рафальський.

Спершу зайшлося про обстріл телеканалу «112». Присутні майже одноголосно засуджували «переслідування ЗМІ», а Ілля Кива розкритикував власників інших популярних телеканалів, підкресливши, що «СМИ выполняют политику своих собственников: Ахметова, Коломойского».

«Я сходив на допит-челендж, і тепер передаю естафету Порошенку», — іронізував ведучий.

«За мир мы готовы даже сесть в тюрьму», — згадував візити «ОПЗЖ» до Москви Шуфрич.

Та найвправнішим у маніпуляціях вкотре став Ілля Кива. Спершу заявивши, що «Порошенко пять лет говорил: “Убей, убей”», а потім переконуючи присутніх, що «есть программа выдачи квартир для тех, кто в однополых браках».

Журналіст «Страни.ua» Денис Рафальський поскаржився на тиск на їхнє видання. А Шуфрич, отримавши слово, висміював сімейні походи політиків у народні депутати у складі різних політсил. Наприклад, те, що народна депутатка Альона Шкрум йде за списком «Батьківщини», а її чоловік — від «Слуги народу». «Видимо, договорились о коалиции», — жартував народний депутат.

Ілля Кива тим часом продовжив серію «викриттів», відзначивши, що «Ахметов, Коломойский и Пинчук воюют с ОПЗЖ», та додавши згодом, що на політичній мапі України «есть даже клон — Оппозиционный блок». Хоча нинішню назву «Опозиційна платформа — За життя» отримала пізніше, ніж проєкт, нині очолюваний Мураєвим.

У другій частині токшоу в ефірі залишилися Шуфрич, Добродомов, Бортник та Рафальський. До них долучилися політкоментатори Дмитро Співак, політкоментатор Вадим Карасьов, кандидат у народні депутати від «ОПЗЖ» Дмитро Святаш, народний депутат Ігор Мосійчук.

Загалом, участь у програмі взяли 13 чоловіків. Спершу порція критики дісталася президенту Зеленському, якого вже традиційно винуватили у відсутності прагнення до миру.

Та головним ньюзмейкером ефірного блоку став народний депутат Ігор Мосійчук, який мав намір балотуватися у народні депутати по 94-му виборчому округу.

«Я не хотів взагалі йти по 94-му округу. Але люди Кононенка (соратник Петра Порошенка, кандидат по 94 округу. — Авт.) запропонували мені балотуватися технічним кандидатом… Згодом пропонували 20 тисяч доларів за зняття кандидатури», — розповів Мосійчук, опублікувавши відповідне відеозвернення. За його словами, навіть заставу за нього внесли представники Кононенка. Тож ексрадикал, мовляв, і зареєструвався кандидатом, аби обдурити команду соратника Порошенка та вивести їх на чисту воду.

Ігор Мосійчук також додав, що його просили ганити телеканал «1+1» та його ведучого Олександра Дубинського, який теж балотується по 94-му округу. Нині ж народний депутат знімається з виборів та готує заяву до ДБР за спробу людей Ігоря Кононенка підкупити його. «Закликаю голосувати за Дубинського», — прямо агітував Мосійчук, наразившись на зауваження ведучого.

Наприкінці ефіру кандидат у народні депутати від «ОПЗЖ» Дмитро Святаш закликав правоохоронців «остановить ползучий фашизм», а потому автори «Українського формату» повеселили гостей ефіру, зістаривши їхні обличчя за допомогою популярного нині додатку FaceApp. Використання фоторедактора на каналі Віктора Медведчука виглядало вкрай символічно, враховуючи приховані властивості додатку.

18 липня. «Право на владу», «1+1»

Контингент у студії був звичний: голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков, прем’єр-міністр України, лідер партії «Українська стратегія» Володимир Гройсман, лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий, лідер списку «Опозиційного блоку» Євгеній Мураєв, перша віцеспікерка Верховної Ради України, 3-й номер у виборчому списку партії «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко, лідер партії ВО «Свобода» Олег Тягнибок, керівник виборчого штабу партії «Сила і честь» Дмитро Гордон, кандидат у народні депутати за списком партії «Голос», телеведучий Сергій Притула, четвертий номер у списку партії «Батьківщина» Сергій Соболєв. Відтак, разом вісім чоловіків та одна жінка.

Зайшлося про парламент нового скликання. Проте, як і попередніх ефірів, кандидати у народні депутати здебільшого використовували ефірний час, щоби похвалити себе та вколоти опонентів.

На старті ефіру на студійний екран вивели результати двох соцопитувань: від фахівців КМІС та групи «Рейтинг». За обома чільну трійку становлять «Слуга народу», «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська солідарність». «Всі рейтинги — суцільна брехня», — не погоджувався очільник штабу «Сили і честі» Дмитро Гордон. Вочевидь тому, що за результатами обох вказаних опитувань партія Ігоря Смешка до парламенту не потрапляє.

«Ця рада протримається рік-два», — прогнозував лідер «Свободи» Олег Тягнибок, перспективи якого потрапити до нового скликання — теж примарні.

Виступаючи першим, лідер «Слуги народу» Дмитро Разумков заговорив українською. Чим здивував ведучу. На її запитання відповівши, що вкотре намагається продемонструвати, що питання мови — не на часі.

Традиційно для представників пропрезидентської політсили, Разумков говорив здебільшого без конкретики. Так, коментуючи, в якій ролі виступав Віктор Медведчук у Стразбурзі, сказав, що «президент йому цього не пропонував», а на дії кума Путіна українець «должен ответить на выборах».

СБУ може відкрити справу за державну зраду, — конкретизував Олег Тягнибок.

Хочемо, щоб СБУ нарешті приймала рішення сама, без підказки президента, — відповів Разумков.

План відновлення миру від команди президента, за словами лідера «Слуги народу», полягає в дотриманні нормандського формату перемовин та прямому спілкуванні лідерів України та РФ, як це відбулося нещодавно.

У подальшому учасники «Права на владу» риторикою не дивували. Чинний прем’єр Володимир Гройсман, як і раніше, намагався максимально відхреститися від зв’язків із Петром Порошенком.

– «Українська стратегія» витратила 45 млн грн на рекламу. Хто це фінансує? — допитувалася ведуча.

– Я і малі підприємці, — відповів Гройсман.

Постійне дистанціювання від Порошенка викликало обурення присутніх у студії політиків.

– Порошенко завжди вас лобіював, починаючи від обрання мером Вінниці. То, може, у вас є домовленість, що йдете у парламент окремими колонами? — допитувався Тягнибок.

– Міським головою мене обрали вінничани, прем’єром зробив Яценюк, — відбивався Гройсман. Чим не переконав опонента, бо, за словами лідера «Свободи», саме Петро Порошенко вимагав посаду для Володимира Гройсмана.

Представниця «Європейської солідарності» та перша віцеспікерка ВРУ Ірина Геращенко цього разу вирішила виступити миротворцем. Бо ж на закиди члена «Голосу» Сергія Притули про контрагітаційну СМС-розсилку на Львівщині відповіла, що виступає «за чесну гру» і що лідери політсил «таких СМС один одному точно не надсилають».

«У Петра Порошенка — найбільша в Україні ботоферма. Він “мочить” всіх, але не Медведчука», — далі «викривав» екссоратника Володимир Гройсман.

Як і завжди на телеефірах, вдавався до заборонених прийомів очільник штабу «Сили і честі». Цього разу Дмитро Гордон закликав представників партій, присутніх в ефірі, «мобілізуватися, щоб не дати жодних шансів партії Порошенка», за що миттєво отримав попередження від медіаюристки Тетяни Котюжинської.

Не зрадив своїм проросійським тезам і лідер списку «Опоблоку». Тільки цього разу Євгеній Мураєв іще активніше критикував опонентів із «ОПЗЖ». Зокрема, переконуючи, що в новій Раді «Медведчук объединится с Порошенко».

«Порошенко вечорами спілкується з Медведчуком», — продовжував Гройсман.

Мураєв, тим часом, виступав за збільшення повноважень міських голів (близько 70 з яких об’єднані під прапорами «Опозиційного блоку»). Зокрема, за впровадження поліції, яка би керувалася владою на місцях.

Тоді ми б уже не мали Харківського та Одеського регіону, — опонувала ведуча.

Тогда бы мы не имели 2 мая в Одессе, — провадив своє Мураєв.

Далі Дмитро Гордон запропонував усім штабам організувати паралельний підрахунок голосів на виборах. «Буде, як і в студії: у кожному штабі проходитиме його партія», — іронізував Сергій Притула.

«Медведчук — проєкт Путіна і Порошенка»; «Хай краще до Ради заходить Мураєв, бо він — це Україна, а Медведчук — це Росія», — це інші тези з виступу соратника Ігоря Смешка — Дмитра Гордона.

Крім згаданого, нинішній ефір «Права на владу» мав уже «фірмову» для себе рису: кандидати від проєвропейських партій намагалися перекричати проросійського Євгенія Мураєва. Цього разу присутні ще й помірялися життєвим досвідом, пригадуючи, хто де працював до депутатства та хто буде кращим законотворцем.

«Ви стріляєте холостими», — підсумував законотворчу роботу «Опоблоку» представник «Голосу» Сергій Притула.

«Виборчі перегони завершуються, тож ходити до нас вам не буде так цікаво. Але прошу: не будьте проханими на наступних ефірах», — звернулася до гостей-кандидатів Наталія Мосейчук.

19 липня, «Народ проти», ZIK

На програму Наташі Влащенко прийшли кандидат у народні депутати від «Слуги народу» Дмитро Наталуха, нардеп від «Батьківщини» та кандидат-мажоритарник Ігор Луценко, народний депутат / кандидат від «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Павленко, блогер / кандидат від «Європейської солідарності» Андрій Карпов, народний депутат і вже не кандидат Ігор Мосійчук, колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, ексчленкиня Венеційської комісії Марина Ставнійчук, головред «РБК-Україна» Сергій Щербина, журналіст Володимир Бойко, ексзаступник голови партії «Сила і честь» Олександр Кіхтенко, політкоментатори Михайло Чаплига, Валентин Гладких, а телефоном та відеозв’язком долучилися член партії «Сила і честь» Володимир Тимошенко та адвокат Петра Порошенка Ігор Головань. Резонери-кандидати — Макс Бужанський та Юрій Михальчишин. Разом 13 чоловіків та одна жінка.

У першій частині обговорювали, хто буде прем’єр-міністром. Дискусія трохи відійшла вбік, коли колишній та нинішній члени «Сили і честі» — Олександр Кіхтенко та Володимир Тимошенко — з’ясовували стосунки.

Прем’єром буде той, у кого є програма. А вона є тільки у Тимошенко, — повернулася до головної теми Марина Ставнійчук, яка у складі першої пари опонентів стояла біля бар’єра з кандидатом від «Слуги народу» Дмитром Наталухою.

Прем’єра призначать з-за океану, — казав Ігор Мосійчук.

Роль громовідводу, на якого спрямований гнів більшості присутніх (на кшталт Євгенія Мураєва на ефірах «Права на владу») у студії «Народу проти» взяв на себе блогер та кандидат від «Європейської солідарності» Андрій Карпов. «Чи не осліпнуть ваші виборці від фонтану сечі, що ви ллєте їм в очі?» — питав він у кандидата від «Слуги народу» Дмитра Наталухи. Також Карпов сказав, що «ZIK — медведчуківський гадюшник», а «“Європейська солідарність — спецназ проти реваншу». «Ви — пропагандист найдешевшого ґатунку», — не стримувала емоцій ведуча. Пробитися крізь Карпова зміг лише представник «ОПЗЖ» Юрій Павленко, який піарив Юрія Бойка як потенційного кандидата у прем’єри. Крім того, Павленко стверджував, що президент, агітуючи за мажоритарників, порушує закон. «Президент запретил использовать его фото на бордах», — заперечив висуванець від «Слуги народу» Бужанський.

Потому до студії відеозв’язком долучився адвокат Петра Порошенка Ігор Головань. Обговорили виклик п’ятого президента на допит до ДБР. «Справу контролює Андрій Портнов, який пише про її хід у власному телеграм-каналі», — певнив юрист.

Але Трубу (очільника ДБР. — Авт.) призначив Порошенко, — говорив народний депутат Ігор Луценко.

Я при тому не був. Тільки бачу, що Труба робить зараз, — відбивався Головань.

У цей час другу пару спікерів склали представник «ОПЗЖ» Павленко та народний депутат Мосійчук.

Поки перший просував тези партії Медведчука про мир, другий запевняв, що не боїться карного переслідування після позбавлення мандату.

Подпишите ли вы коалиционное соглашение со «Слугой народа»? — цікавився в Павленка Сергій Щербина.

– Так, якщо будуть спільні позиції, — відповів Юрій Павленко.

Тим часом журналіст Володимир Бойко допитувався, чому знявся з виборів Ігор Мосійчук. Той чіткої відповіді не дав. У цей час політкоментатор Михайло Чаплига зауважив, що просто під час ефіру закликав голосувати за списочників «Слуги народу» і лідер «Руху нових сил» Михеїл Саакашвілі.

Чи, бува, не за гроші? — цікавився Чаплига.

– Саакашвілі захоче бути прем’єром, — припускав Ігор Мосійчук.

Далі почалася перепалка. «За вас не проголосують. І за Гройсмана теж не варто», — говорила Марина Ставнійчук, звертаючись до Андрія Карпова з «ЄС». Ведуча зауважень не робила.

«Порошенко говорит нам: Виновен. А мы и сами это знаем», — виступив у ролі судді Бужанський.

Третю пару сформували блогер Карпов та народний депутат Луценко. Зайшлося про мажоритарні округи, хоча представник ЄС і балотується у списку.

«Європейська солідарність» боротиметься проти російського реваншу, — провадив Андрій Карпов, не почувши зауважень від ведучої.

«Опоблок» і БПП завжди голосували синхронно, — опонував йому Ігор Луценко.

Потому соратник Порошенка перейшов до прихованих погроз, зауваживши, що в разі потреби «виводитиме людей». «Сподіваюся, українці проголосують за Європейську солідарність», — прямо агітував Карпов, таки дочекавшись зауважень від ведучої. Зрештою, випуск «Народу проти» на каналі, власником якого є Віктор Медведчук, не надто відрізнявся від ефірів, коли ZIK ще не належав лідеру «ОПЗЖ». Проте останнє токшоу перед парламентськими виборами завершилося на мінорній ноті: більшість гостей погодилися, що від майбутнього парламенту віє невідомістю та непрофесійністю.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є відповідальністю ГО «Детектор медіа» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

 

Фото: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2317
Читайте також
29.08.2019 10:30
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
7 002
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду