Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 27 вересня 2007 року

28 Вересня 2007
22896
28 Вересня 2007
16:13

Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 27 вересня 2007 року

22896
Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 27 вересня 2007 року

ВЕДУЧА: Доброго вечора. Ми знову повертаємося сюди, за цей круглий стіл, за котрим сидять політики перед виборами і говорять, або, принаймні, намагаються говорити про головне. Саме така назва і під такою назвою пройдуть наступні півтори години. Нагадаю наш формат, гість студії, з котрим ми будемо сьогодні говорити, плюс чотири міста, котрі будуть задавати свої запитання, - це Київ, Ізмаїл, Одещина, Кіровоград і Житомир. На початку програми ми зможемо залучити до бесіди ведучий і політик ще третю сторону - це буде політолог Кость Бондаренко. Ну, а наприкінці, ясна річ, певні свої враження або навіть підсумок підведе совість ефіру. Сподіваємось, що це буде людина незаангажована, котра далека від політики і котра може спостерігати збоку і робити якийсь вердикт. Хто ним буде, я поки що не скажу. Отже, гостя студії - це лідерка опозиції Юлія Тимошенко. Пані Юлія, я Вас вітаю.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Доброго вечора.

ВЕДУЧА: Давайте розпочнемо з сьогоднішньої зустрічі Вашої з Президентом, внесемо деяку ясність, ЗМІ не все розповіли. Хто ініціатором був, Ви просили, чи він запросив?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Власне, у нас домовлена була зустрічна така зустріч для того, щоб з'ясувати, як ми живемо зразу після виборів.

ВЕДУЧА: Те, що з'явилось в пресі, це все, про що ви говорили, чи є речі, котрі залишились за лаштунками? Власне, про що йшлось, крім загальних слів?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Єдине, заради чого ми зустрілися, це з'ясувати, якою може бути коаліція в новому парламенті.

ВЕДУЧА: Варіанти?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І для мене було надзвичайно важливо почути слова Президента, його бачення, його плани. І я почула абсолютно те, що хотіла. Президент сказав, що демократичній коаліції альтернативи не існує. І це головне, власне, заради чого я зустрічалась. І це значить, що всі розмови про створення так званої широкої коаліції, мегакоаліції, ще якоїсь екзотичної коаліції нетрадиційного політичного спрямування, я думаю, не буде в Парламенті, і я це почула від Президента.

ВЕДУЧА: Якісь письмові речі були присутні? Скажімо, гарантії Вам прем'єрства в разі, якщо Ваша сила набере більше, ніж "Наша Україна. Народна самооборона"?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ні. Метою...

ВЕДУЧА: Такого нічого? Тобто, суто слова, обговорили і все?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Да. Метою обговорення посад не було. Власне, тому що у нас є підписана угода, нам не потрібно нічого підписувати після перемоги. Угода підписана була декілька місяців тому, в цій угоді чітко визначено, що та з демократичних сил, яка набере більшість серед демократичних сил голосів, вона висуває свого кандидата на прем'єр-міністра.

ВЕДУЧА: І, власне, розподіл 50 на 50, це відомо.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І паритетне, але саме головне, це те, що в цей документ ми тоді ще вклали стратегічну програму реформування України. І головною частиною там є саме зміни, які потрібно робити в Україні. А розподіл влади, це вже трошечки більше, вірніше, менше актуальна тема, ніж стратегія реформування України.

ВЕДУЧА: Ви довіряєте своїм партнерам, щиро кажучи, сьогодні, за два дні до виборів?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я дуже, я дуже хочу їм довіряти.

ВЕДУЧА: В такому разі...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Тому що, якщо не довіряти, то краще взагалі не сідати за стіл переговорів. Ми сьогодні, я від Президента це почула, він сказав, що ми перегортаємо сторінку, ми усуваємо всі недоречності, які були в попередні часи. І я думаю, що, дійсно, Президент дуже важкий шлях пройшов з моменту відставки мене з посади прем'єр-міністра. І думаю, що зараз є всі підстави вважати, що демократичні сили вчаться на помилках, і це добре.

ВЕДУЧА: Якщо Ви довіряєте своїм опонентам, чому в такому разі не була підписана угода на сім років про довготривале співробітництво? Угода, в котрій би йшлось не тільки про те, хто буде прем'єром зараз, а й, ймовірно, що буде через два роки. Чому Ви відмовились?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: По-перше, угода, яка у нас підписана вже, вона має значно довший період, ніж сім років. Навіщо скорочувати те...

ВЕДУЧА: Вона більш ідейна.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ні, ні.

ВЕДУЧА: А наскільки я розумію, "Наша Україна" пропонувала сконцентруватись на конкретних речах, на прагматичних речах, хто кого буде підтримувати і на якій посаді протягом цього часу?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я просто раджу Вам відкрити ту угоду, яка у нас підписана, вона підписана стратегічно дуже конкретно. Там визначені навіть такі речі, як моральний кодекс співпраці в демократичній коаліції. Там визначена абсолютно вся кадрова система, яка буде працювати між нашими двома командами. І думаю, що вона значно ширша і значно конкретніша, ніж будь-що, що можна ще підписати.

ВЕДУЧА: Пані Юлія, давайте я скажу речення, а Ви скажіть, я правий чи ні, чи правильно я розумію Ваші слова. Те, що вже зараз підписано між Вами і "Нашою Україною" і "Народною самообороною" означає, що в разі, якщо Ви стаєте прем'єром, і Ваш уряд під Вашою ж орудою Вашої коаліції працює далі, то на наступних президентських виборах БЮТ підтримає Президента Ющенка, як єдиного кандидата від Ваших двох сил. Це зафіксовано зараз між Вами якимось чином, а ніж більше на словах?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: У нас зафіксовані абсолютно всі наші кадрові стосунки.

ВЕДУЧА: І це також?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І можу Вам сказати, що досвід моєї роботи з Президентом свідчить про те, що в 2004-му році я була єдиним лідером патріотичних сил, яка відійшла і дала Президенту дорогу. Я хочу Вам нагадати, що 2005-ий рік, коли ми формували уряд, мені дали всіх міністрів абсолютно від Президента. І Ви чули від мене хоча б один докір, коли я очолювала уряд? Ви знаєте, що я не очолила, практично не призначила жодного губернатора, Ви чули від мене докір? Я хочу Вам сказати, що...

ВЕДУЧА: Пані Юлія, все це історія, а ми зараз говоримо про майбутнє. Тобто зрозуміло, що вчинки, котрі кояться Вами, Президентом, зараз базуються на цій історії. Дайте, будь ласка, відповідь стисло. Тобто, та ситуація, котру я оговорив.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я дуже стисло Вам говорю, що наша політична команда, єдність демократичних сил ніякими кадровими і посадовими амбіціями не зруйнує. Цього на сьогоднішній день, на мій погляд, достатньо, щоб розуміти, що ми є абсолютними прихильниками єдності і ефективності роботи.

ВЕДУЧА: Тобто, чітко не було проартикульовано, що Ви даєте гарантії Президенту, що Ви підтримаєте його в разі, якщо все буде нормально на наступних президентських, не було?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я думаю, що якщо буде все нормально, демократичні сили підуть з одним кандидатом. Якщо ми здатні будемо за ці два роки, дійсно, продемонструвати суспільству високоефективну, об'єднану, стабільну, чітку роботу.

ВЕДУЧА: Прізвище кандидата - Ющенко?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я думаю, що нам потрібно пережити парламентські вибори для того, щоб зрозуміти, що буде далі.

ВЕДУЧА: Ви ж самі кажете, якщо буде нормально. Тобто ми зараз, власне, вся наша бесіда буде виходити з того, що в разі, якщо Ви перемогли, що далі. Тобто, якщо так, тоді прізвище кандидата - Ющенко?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я думаю, що перша наша мета, найближча, це сформувати демократичну коаліцію і за два роки довести людям, що революція і все, що ми робили, було не дарма просто. От все, що я можу Вам сказати на цю тему.

ВЕДУЧА: Пані Юлія, аналітики зараз дивляться і намагаються зробити висновки, яка конфігурація коаліції і, власне, конфігурація уряду може бути, буквально, можливо, за кілька тижнів, якщо судова тяганина буде не довгою. З'явилась теза, що зараз для держави було б краще за все, аби і Прем'єром і, власне, усі міністри були не знакові політичні особи, а фахівці, але люди не політики, а чиновники, функціонери, мовляв, саме тоді в уряді не творилася б політика, а творилася б справа, діло. Ви погоджуєтесь з цією тезою?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я погоджуюся з тим, що на 17-му році незалежності нам потрібно припинити з експериментами що до кадрових призначень. Міністри не мусять бути бізнесменами, міністри не мусять бути непрофесійними, міністри не мусять займатися політичною риторикою, а мусять професійно, глибоко робити справу.

ВЕДУЧА: Це мають бути політики чи сірі мишки такі не помітні?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Сьогодні, сьогодні серед політиків є доступні люди, але і в колі професійних людей, які далекі від політики також є надзвичайно професійні люди.

ВЕДУЧА: Тобто, уніфікувати Ви проти?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І тому, і тому уряд мусить бути зібраний з найдостойніших людей, яких сьогодні може представити демократичний табір.

ВЕДУЧА: Чи відповіла Юля Тимошенко на це запитання, власне кажучи, судити тільки вам, шановні глядачі. Саме в цей момент, напевно, що варто залучити до розмови політолога і це буде Кость Бондаренко. Пане Кость, якщо Ви нас чуєте, вечір Вам добрий.

Кость Бондаренко, політолог: Чую. Доброго вечора, доброго вечора.

ВЕДУЧА: Перші Ваші враження від перших слів.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Доброго вечора.

Кость Бондаренко, політолог: Доброго вечора, пані Юлія, доброго вечора всім нашим глядачам. Хотів сказати тільки що, дуже цікавий сьогодні був день, і, відповідно, дуже цікаво спілкуватись із пані Юлею в той день, коли вона зустрічалася із Президентом, Віктором Ющенком. Звичайно, залишається дуже багато запитань, не лише в мене, в багатьох залишається багато запитань. Пані Юлія сказала про те, що існує, існують домовленості попередні, і вони вже існують не від сьогоднішнього дня і, відповідно, було представлено Президенту, крім документу, було представлено ще й і стратегічну програму. От мене би цікавило, чи Президент сприйняв повністю всі пункти програми, чи сприйняв він її повністю, чи готовий він підписатися під нею, чи готовий він її втілювати разом з Юлією Володимирівною і її блоком. Оскільки, відомо, що Президент...

ВЕДУЧА: Пане Кость, запитання прозвучало, давайте будемо стислі, якщо є запитання, має бути і відповідь. Прошу, двома словами, трьома реченнями, бо незабаром вже реклама. Кажіть, чи підтримав Президент те, що Ви йому принесли, цю стратегічну програму?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Справа в тому, що я ще раз підкреслила, що стратегічна програма реформування України була вже підписана нашими політичними силами, і там є всі складові, які є надзвичайно актуальними в реформуванні сьогодні України.

ВЕДУЧА: Тобто, Президент нічого нового не побачив, все це було і раніше зведено?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: У нас підписаний документ декілька місяців тому і там почались стратегії розвитку України. Але коли в новому парламенті новим урядом буде вноситися програма життя України, програма діяльності уряду України, це буде програма "Український прорив", яка буде абсолютно чітко мати ту частину, яку ми з Президентом вже підписали. І вона буде доповнена тими важливими позиціями, які ми напрацювали разом з країною, разом з експертним інтелектуальним середовищем.

ВЕДУЧА: Зрозуміло.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І ми будемо робити ту програму більш повно.

ВЕДУЧА: Пане Костю, Ви задоволені відповіддю?

Кость Бондаренко, політолог: Фактично, навіть більше, ніж задоволений, оскільки пані Юлія випередила моє наступне питання: чи можна цю програму розглядати як майбутню програму дій уряду.

ВЕДУЧА: Ну, власне, якщо більше від експерта, від політолога запитань немає, якщо Ви більше не дали... Є?

Кость Бондаренко, політолог: Щодо цього блоку, я думаю, питань немає, щодо цього блоку.

ВЕДУЧА: Гаразд. В такому разі до Костя Бондаренка ми повернімося одразу після реклами, повірте, чекати залишилось не так вже й довго. Як мені підказує наша режисерська група, час у нас є, але буквально на одне запитання. Я правильно зрозумів? Напевно... Кажуть, що не правильно зрозумів. В такому разі наша перша рекламна пауза і, повірте, не варто перемикати ваші телевізори, далі буде найцікавіше - запитання від людей. Повертайтеся.

Реклама

ВЕДУЧА: Ми знову повертаємося сюди за круглий стіл на каналі "1+1". Тільки про головне говорить сьогодні Юлія Тимошенко. Пані Юлія, аби закрити, закінчити на сьогодні тему Вашого спілкування з Президентом, давайте розставимо крапки над "і". Вам імпонує більше, як має далі, бути президентська чи парламентська Україна?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я неодноразово говорила про те, що і президентські, і парламентські форми правління в світі працюють бездоганно. Потрібно просто їх вірно сконструювати. І тому ми референдум як раз оголосили для того, щоб зрозуміти, ментально країна, яку форму правління хоче мати.

ВЕДУЧА: Ви досвідчений політик, як Вам здається, куди далі будуть йти люди, політики, держава, парламентська чи президентська?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Якщо б я знала відповідь на питання...

ВЕДУЧА: Ваша точка зору.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Не потрібно було б оголошувати референдум. Я не хочу, щоб політики своїм авторитетом тиснули на людей. Люди мусять відчути, кого вони хочуть бачити керівником держави, президента чи канцлера, прем'єр-міністра. І якщо люди визначаться, то і одна, і друга форма можуть бути бездоганно виписані в новій Конституції.

ВЕДУЧА: Прем'єр Тимошенко погодиться на посилення повноважень Президента Ющенка?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ви знаєте, що у нас вибори, власне, кожні п'ять років, і ніяких проблем немає. Важливо, щоб форма, модель правління була чіткою, щоб вона мала контроль, відповідальність влади, гармонію, розподіл і правосуддя. Будь-яка система, президентська, парламентська, мусить починатися з працюючої системи правосуддя.

ВЕДУЧА: Тобто, Ви погодитесь, якщо це буде працююча чітко, як механізм, як годинник, система правосуддя?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Так.

ВЕДУЧА: Ви погодитесь, що у президента буде повноважень більше, ніж у прем'єра? У Вас, як прем'єра?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Якщо більшість людей в країні на референдумі...

ВЕДУЧА: Скажуть "так".

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Скажуть "так" президентській формі правління, безумовно, буде Конституція з президентською формою правління. Але з відповідальністю президента за порушення законів, Конституції, з контролем за тим, що він робить, справжнім, а не формальним, і судами, які незалежні від президента.

ВЕДУЧА: Ви сказали, у нас вибори кожні п'ять років. Стосовно цього парламенту, який обирається зараз, він на п'ять чи на два, давайте одразу внесемо ясність, бо є дві різні точки зору.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я вважаю, що зараз обирається парламент, який буде працювати п'ять років. І якщо парламент не буде знову маніпулювати корупцією, репресіями, спокусами, я думаю, що цей парламент буде спокійно працювати п'ять років.

ВЕДУЧА: А як же тоді...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Власне кажучи, "Партія регіонів" сама розпустила парламент. Мороз сам розпустив парламент.

ВЕДУЧА: Пані Юля, ми не про це. Чому я питаю про два, я помиляюсь, що у нас все ж таки президентські і парламентські вибори мали відбутись наступні одночасно, і зараз ми фактично не обираємо новий парламент з нуля, а переобираємо старий, аби допрацювати термін, котрий треба допрацювати просто?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ні, ні, ні. Парламент обирається на п'ять років.

ВЕДУЧА: На п'ять.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Безумовно. Хоча, хоча я хотіла б, щоб люди, які раз на п'ять років ходять, обирають політиків, мали між виборами можливість впливати на політиків. І от, наприклад, є одна велика країна в світі, де депутати в Конгрес обираються кожні два роки. Тому що за два роки депутати не встигають забути те, що вони обіцяли людям. І, крім того, через два роки вони вже звітують. Мені не подобається модель, коли п'ять років між виборами люди не мають права вплинути на політиків, і політики забувають абсолютно про все, що вони говорили на виборах. Ми можемо запропонувати систему, яка залишить у людей право п'ять років тримати політиків в руках, по-справжньому тримати в руках.

ВЕДУЧА: І знову переходимо до політолога. Кость Бондаренко сумує в нашій студії на Хрещатику і уважно слухає, що зараз говорить Юлія Тимошенко. Пане Кость, власне, парламент, той, котрий буде зараз обиратися, Ваша версія, п'ять чи два роки?

Кость Бондаренко, політолог: Бачте, все буде залежати від конфігурації знову ж парламентської більшості, можна обрати...

ВЕДУЧА: Чекайте, за законом, не за конфігурацією.

Кость Бондаренко, політолог: Ні, за законом парламент обирається на п'ять років, парламент обирається на п'ять років, і хіба що деякі обставини можуть знову призвести до того, що парламент знову достроково буде розпущений. Але дуже не хотілося би, щоби ці обставини знову виникали в нашому суспільстві. Хочеться вірити в те, що все-таки новий парламент вивчить уроки діяльності минулого парламенту, і Президент, в принципі, вивчить, винесе якісь уроки із 2007 року також.

ВЕДУЧА: Пане Кость, є така точка зору, що зараз абсолютно усі політичні партії, тобто, три, котрі стовідсотково проходять до парламенту, мається на увазі, вони всі мають в собі якості резервного ходу, фактор 150-ти знову. І вразі чого, якщо щось не сподобається в результатах виборів, вони цей фактор зможуть використати, при чому будь-якого моменту, не одразу після виборів, можливо, через місяць, два, три.

Кость Бондаренко, політолог: Знаєте, в політиці завжди є фактор стримування, у глобальній політиці, у стосунках між Сполученими Штатами і Радянським Союзом свого часу таким фактором стримування була ядерна зброя. Вони володіли цим арсеналом, всі чудово розуміли, що застосувати цей арсенал, це буде безглуздя, в якому навряд чи будуть переможці і переможені.

ВЕДУЧА: Тобто, Ви погоджуєтесь, що є таке?

Кость Бондаренко, політолог: Є такий варіант, але навряд чи є доцільність його використовувати. Вже на сьогоднішній час говорити про те, що його будуть використовувати, я думаю, що про це говорити недоцільно.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Можна додати, да, до цього?

ВЕДУЧА: Так, одна ремарка і будемо казати до побачення.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я хотіла б репліку сказати. Справа в тому, що ми не враховуємо зараз настрої людей. І та політична сила, яка дестабілізує новий парламент, не визнає вибори або, наприклад, отак 150 голосів покладе і піде, ця політична сила зникне з політичної арени. Тому що саме суспільство сьогодні, люди, не допустять ніякої дестабілізації.

ВЕДУЧА: Що буде далі, ми уявляємо, власне, це подвійне запитання, і до Костя Бондаренко, і до Вас, уявляємо, що сталася ситуація, коли хтось, ви, "Наша Україна. Народна самооборона", "Партія регіонів" кладуть свої 150 на стіл і кажуть: "Ми не задоволені, ми пішли", що далі?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: На цьому ця політична сила закінчується.

ВЕДУЧА: Не про силу, власне кажучи, вона не турбує, ні ваша, ні їхня перспектива, що у нас буде з парламентом?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: З парламентом, мусять бути оголошені нові вибори.

ВЕДУЧА: Ще одні вибори?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ще одні вибори, ще раз люди мусять іти на вибори, ще два місяці потрібно буде ці вибори організовувати, але та політична сила, яка зініціювала ще одні такі вибори із-за того, що їй не сподобався чомусь результат, вона в наступному парламенті не буде.

ВЕДУЧА: Тобто, прямого президентського при цьому і річної відсутності будь-якого парламенту бути не може, Ваша точка зору?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ні, безумовно, безумовно. До речі, до речі, 150 голосів, вони не впливають, я маю на увазі, рік заборони, рік не проводити дострокові вибори, в цьому випадку не впливає. Тому що 150 немає, це значить, парламент є абсолютно неповноважний.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Пане Кость, Ваша точка зору стосовно цього, і ми будемо прощатись, надавати слово людям для їх запитань. Прошу.

Кость Бондаренко, політолог: Я абсолютно погоджуюся із пані Юлею, і абсолютно погоджуюся в тому плані, що та політична сила, яка застосує таку політичну зброю, вона просто зникне з політичної арени. Але я чомусь переконаний, що дві найбільші політичні сили, які пройдуть до наступного парламенту, не мають жодних намірів застосовувати цю зброю.

ВЕДУЧА: Хто?

Кость Бондаренко, політолог: Дві найбільші політичні сили.

ВЕДУЧА: Тобто, президентська, котра може набрати трохи менше... Ну, назвіть.

Кость Бондаренко, політолог: Ні, я маю на увазі "Партію регіонів" і Блок Юлії Тимошенко в даній ситуації.

ВЕДУЧА: Тобто, Ви не можете пояснити, чому це вигідно Президенту, чому має бути вигідно "Нашій Україні"?

Кость Бондаренко, політолог: Я не кажу про те, що... Я говорю про Блок Юлії Тимошенко і про "Партію регіонів", говорю, дві політичні сили, які не мають підстав на сьогоднішній день якимось чином переживати за своє представництво в парламенті.

ВЕДУЧА: Дякую. То був Кость Бондаренко, він знаходився в нашій студії на Хрещатику. За його версією дві політичні сили точно не мають намірів використати 150, складання 150-ти мандатів знову, аби рада не працювала. І саме на цьому моменті ми, судячи по всьому, зможемо сказати доброго вечора людям на київському Майдані, на київській площі. Якщо ви нас чуєте, бачите, вечір добрий вам або доброї ночі. Ваше питання до Юлії Тимошенко, маєте право задати, прошу.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Доброго вечора. Я також привітаюся.

Кореспондент з Києва: Доброго вечора, Віталію. Доброго вечора, Юлія Володимирівна. Добрий вечір, Україна. Власне, люди почали тут збиратися десь півгодини тому, вони готові поставити свої запитання. Але невеличка ремарка перед цим. Хвилин за п'ять до початку ефіру сюди на Михайлівську площу під'їхав величезний чорний джип і привіз, кого б ви думали, героїню Майдану, Просков'ю Каролюк. Власне, як сама повідомила нам баба Параска, ця машина не її і не свідчить про те, що це зростання добробуту пересічних революціонерів, а це машина когось із БЮТівців, і саме вони привезли її сюди на, власне, Михайлівську площу. Тепер безпосередньо питання від людей. Прошу.

Мешканець Києва: Доброго дня, Юлія Володимирівна. Мене звати Володимир. Юлія Володимирівна, на початку року Україна загалом і Київ зокрема пережили ряд зростання тарифів, чи можна чекати, скажімо так, перегляду тарифів після переобрання Верховної Ради? Дякую.

ВЕДУЧА: І уніфікації принципу встановлення по всій державі, щоб не було такого.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Так. Перш за все, влада не приховує, що вона вже переглядає тарифи, при чому в сторону збільшення, що саме неприємне. Тому що, наприклад, керівники паливно-енергетичного сектору сказали, що мінімум на 20 відсотків буде збільшено. В місті Києві, де ми так важко відбили назад і поставили обґрунтовані тарифи, в Києві повернув практично Черновецький назад ці тарифи. І така вакханалія з тарифами, ви абсолютно праві, буде продовжуватись до того моменту, поки уряд не візьме на себе відповідальність, не перенесе методику формування тарифів, єдину для всієї країни, на Національну комісію регулювання електроенергетики. До речі, за це ми і билися в парламенті, щоб забрали встановлення тарифів на центральний рівень, проаналізували всі зловживання там і зробили нормальну систему. Але те, що я можу твердо вам сказати, що стосується позитивних новин, да, то якщо наша команда прийде до влади, то ми повернемо людям природній газ українського видобутку. Це нескладно зробити, це абсолютно можливо зробити постановою уряду, і тоді імпортований газ будуть споживати корпорації "Партії регіонів", які і зробили таку ціну на російський газ, 130 доларів, а людям буде повернутий газ українського видобутку, якого вистачає...

ВЕДУЧА: Ви часом не ділите зараз бізнес на один колір і бізнес на інший колір?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Справа в тому, що сьогодні в команді Янукович-Ахметов три чверті всього практично, що є в Україні, належить.

ВЕДУЧА: Є ж інші промисловці і в Вашій команді, і в "Нашій Україні".

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Починаючи від всіх енергетичних компаній, які вони забрали в останній час. Ви обізнані з питання того, що чверть виробництва електроенергії, "Дніпроенерго", да...

ВЕДУЧА: Ми про це поговоримо, буде ще час на це.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ренат Ахметов просто за фук, взяв просто безкоштовно і, власне, думає, що скоро він взагалі буде правити всіма сферами нашого життя.

ВЕДУЧА: Аби резюмувати, давайте Ви...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І тому я хочу, щоб зараз ще сконцентрували увагу, що як тільки влада буде змінена, газ українського видобутку буде повернутий людям, побутовий газ по цінам українським, а не тим, які нам будуть давати інші країни.

ВЕДУЧА: Пані Юлія, скільки часу треба новій коаліції і новому уряду перевага для встановлення чіткого і прозорого механізму встановлення тарифних цін по всій Україні на розробку, абсолютно просте запитання, до Нового року, до весни, скільки?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: До Нового року. І я думаю, що якщо в жовтні буде сформований уряд, ми в жовтні практично з цього розпочнемо і в жовтні завершимо. Тому що часу розкачуватись у нас просто немає.

ВЕДУЧА: Дякую.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Опалювальний період.

ВЕДУЧА: Київ, ваше запитання. Прошу.

Мешканець Києва: Добрий день. Чесненко Дмитро, місто Київ. Я з Майдану Софіївської площі, пробачте, трошки другу ніч тут, але ми були на Майдані, і зможемо бути і зараз тут, якщо потрібно, Юлія Володимирівна. Від себе в мене запитання. Мені не важливо, власне, проблеми, наприклад, "Партії регіонів", районних організацій або "Нашої України". Мені важливо, Юлія Володимирівна, Голосіївська організація на чолі з паном Бабичем на кінець буде працювати на людей или будуть лише ковтать галімі понти? Мені важливо, щоб в нашому Голосіївському районі реально люди працювали і підтримували підприємців, які хочуть працювати і зробити перемогу демократичним силам. Дякую Вам.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я думаю, що я, по-перше, безмежно вдячна Вам за підтримку, за те, що Ви вболіваєте за справу. І та інформація, яку я тільки що від Вас отримала, я обов'язково завтра зустрінуся з Голосіївським штабом, і ми посилимо керівництво, якщо тільки Ви бачите, що там недопрацьовують.

ВЕДУЧА: У Вас буде на це час?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: У нас не буде... У мене на це буде час, і у мене будуть всі абсолютно можливості для того, щоб зараз посилювати наші штаби, тому що дуже багато залежить від того, як штаби спрацюють.

ВЕДУЧА: Наступне запитання, прошу ще раз.

Мешканець Києва: Здравствуйте, Юлия Владимировна. Меня зовут Евгений. Такой вопрос. Я родом из Днепропетровской области, и вот недавно узнали, вся Украина узнала о том, что очередной раз было украдено предприятие такое, как "Днепроэнерго". Хотелось бы узнать, когда Вы придете к власти и станете премьер-министром, будет ли проведена реприватизация именно этого предприятия и вообще тех предприятий, которые были украдены даже за последний этот год? Спасибо.

ВЕДУЧА: Прошу.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я абсолютно дякую Вам, я рада бачити свого земляка, дніпропетровця. Я хочу просто всім нам побажати успіхів на цих виборах. І, дійсно, ви праві в тому, що "Дніпроенерго", це підприємство, яке виробляє 25 відсотків електроенергії в Україні, постановою уряду Януковича безкоштовно було передано Ренату Ахметову, і при цьому вони пояснили, що найрентабельніше підприємство України є банкрутом, і вони за банкрутство його забрали собі. А до того вони забрали "Донбасенерго" і саме таким самим способом. І якщо скласти виробництво "Донбасенерго" і "Дніпроенерго", це практично половина виробництва електроенергії України, і цим сьогодні володіє родина Ахметова.

ВЕДУЧА: Пане Юлія...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я думаю... Можна я завершу, да? Що якщо ще трошечки, да, приватизувати, там, пологові будинки, церкви, то вони практично замкнуть весь життєвий цикл людей, і просто Україна перетвориться в таких собі кріпаків.

ВЕДУЧА: Пані Юлія, давайте ми будемо стислими, давайте ми не будемо говорити, ну, все ж таки тут не мітинг. Давайте спробуємо говорити конструктивно. Ви говорите зараз про реприватизацію.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ні, я прошу Вас не передьоргувати слова.

ВЕДУЧА: Забрати назад, переглянути приватизацію, це що?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І я просто ще раз хочу Вам нагадати, що я ж не дорікаю Вам, що Ви на мітингу або ні, я говорю те, що я думаю, якщо Вас не влаштовує, Ви мене не запрошуйте.

ВЕДУЧА: Забрати назад підприємство, переглянути результати приватизації, це що?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Це абсолютно процедура, яка не урядом робиться, а робиться судом, робиться фондом держмайна. І хочу Вам нагадати, що термін "реприватизація" був використаний нашими найзапеклішими опонентами, кланами в Україні для того, щоб дискредитувати моє ім'я як прем'єр-міністра. І я не дозволю більше маніпулювати цим словом.

ВЕДУЧА: Гаразд.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: У нас є суди, у нас є прокуратура генеральна, вірніше, сьогодні у нас їх немає, скажемо так. Але при нашій владі вони народяться. І я думаю, що це абсолютно ненормально, коли людина десь там, можливо, взяла палку ковбаси за 100 гривень, вона сидить у в'язниці, а дядя, який взяв "Укрзалізницю" і "Дніпроенерго", це у нас політик, так в Україні не буде.

ВЕДУЧА: Так от, якщо таких підприємств буде не один, два, найбільш резонансних, а буде перелік, 20-30, на Вашу думку, чи не віджахне це інвесторів від держави? Бо завтра прийде наступний уряд, і він так само скаже, у нас є суди, знаємо, у нас є прокуратура, знаємо, яка, і вони знову все переглянуть по-новому. Це нестабільність.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: А можна я Вам задам питання, да? Скажіть, будь ласка, а хто визначає, 20, 30, п’ять, це що уряд визначає? Хто це визначає?

ВЕДУЧА: Це до Вас питання, а не до журналістів, насправді.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Якщо власники і ті підприємства, які приймали участь в тендерах, в аукціонах по приватизації, в конкурсах, звернуться до суду, такі самі приватні власники, бізнесмени, і скажуть, що їх викинули з конкурсу заради того, щоб Ахметов безкоштовно забрав "Дніпроенерго", скажіть мені, будь ласка, суд мусить розглянути це питання? Мусить.

ВЕДУЧА: Хто має визначити цей перелік? Двома словами, хто. І наступне запитання від людей з Києва.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Визначається тільки претензіями від інших бізнесменів в суді, що вони не змогли прийняти участь в чесній приватизації.

ВЕДУЧА: Відповідь є.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І я думаю, таких претензій сьогодні дуже багато в судах, але суди, на жаль, судять не справедливо...

ВЕДУЧА: Це вже окрема тема.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: А судять на користь кланів, які практично вже все і забрали.

ВЕДУЧА: Напевно, що люди і цю тему так само можуть зачепити, якщо вони насправді питають не про те, що на папірчику було написано, а про те, що болить. Прошу, якщо у вас актуальне питання, ви маєте право його задати просто зараз.

Кореспондент з Києва: У Вас актуальне запитання?

Мешканець Києва: Так. Добрий вечір, Юлія Володимирівна. Сергій з Києва. Перше я хочу сказати Вам, що Київ за Вас, і ми абсолютно впевнені в Вашій перемозі. Маленьке запитання. Перше запитання, чи будете Ви завтра на Софіївській площі? Київ Вас чекає. А тепер серйозне запитання. Я прочитав програму "Партії регіонів", програму, і бюджет 2008 року пана Азарова. Ви знаєте, в "Партії регіонів" підвищити зарплату, пенсії, все таке інше...

ВЕДУЧА: Будь ласка, до суті, до суті питання.

Мешканець Києва: А в бюджеті я читаю, найбільше підвищення - це Кабінет Міністрів, це зарплата Верховній Раді. Невже це те, що "Партія регіонів" хоче зробити? І що зробите Ви, якщо будете моїм прем'єр-міністром?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Дякую дуже за запитання. По-перше, завтра на Софіївській площі біля Софії ми будемо проводити не мітинги, не гучні концерти, ми завтра збираємо і запрошуємо всю країну провести молитву за Україну. Там будуть співати духовний хор, там будуть, дійсно, ті люди, які вважають, що духовність - це є перший крок до відродження України. Я запрошую всіх на 19:00 на Софіївську площу для спільної молитви за Україну.

ВЕДУЧА: Дякую.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: А що стосується "Партії регіонів" і їх програми, то я думаю, що не потрібно читати програму "Партії регіонів", а потрібно почитати бюджет на 2008 рік, який "Партія регіонів" затвердила на своєму уряді...

ВЕДУЧА: Взяла до розгляду.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Затвердила на уряді і опублікувала на сайті. Там немає ні підвищення пенсій, ні підвищення заробітних плат...

ВЕДУЧА: Пані Юлія, зараза немає більше часу. Давайте ми про бюджет, котрий, в принципі, ще не бюджетом, як таким, є тільки проектом до розгляду парламенту.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Він прийнятий урядом для розгляду в парламенті. І це є політика уряду, яка сьогодні оприлюднена.

ВЕДУЧА: Одещина чекає.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Там немає ніяких соціальних грошей, які б забезпечували соціальні обіцянки, які сьогодні йшли в рекламних роликах і програми "Партії Регіонів". Там немає ні грошей...

ВЕДУЧА: Може, до людей підемо?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: На народження другої і третьої дитини. Там немає ніяких абсолютно грошей на молодіжне кредитування житла. Я хотіла би, щоб люди відкрили Інтернет і почитали бюджет на 2008-й рік. І тоді голосувати вони будуть абсолютно обґрунтовано.

ВЕДУЧА: І от саме на цій ноті нарешті ми зробили паузу, аби сказати Києву до побачення. З вами ми сьогодні, напевно, що не побачимось.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: До побачення. Дякую дуже.

ВЕДУЧА: Але ось в цей момент ми скажемо доброго вечора Одещині. І разом із нами Ізмаїл. Доброго вечора, люди, вам. Юлія Тимошенко готова відповідати на ваші запитання. Одне-єдине прохання, питайте насправді про те, що вам болить, а не про те, що ймовірно хтось міг порадити просто перед включенням. Людське питання, насправді, прошу.

Кореспондент із Ізмаїлу: Добрий вечір, студія. Вас вітає Одещина, місто Ізмаїл. Судячи з усього, тут зібралася рекордна кількість людей, що висловили бажання прийняти участь у наших прямих включеннях. Зараз на площі біля місцевої адміністрації, незважаючи на час, зібралося близько чотирьох сотень людей. Отже, у них до Юлії Володимирівни є такі питання. Будь ласка.

Мешканка Ізмаїлу: Добрый вечер, Юлия Владимировна.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Добрый вечер.

Мешканка із Ізмаїлу: Больной вопрос. Мы бы очень хотели, чтобы наше государство отдало наши деньги со "Сбербанка". Мы знаем о том, что Вы обещаете это сделать за два года. Вы знаете, мы уже устали, нам надоело верить, нам надоело ждать. Мы 16 лет ждем...

ВЕДУЧА: Дякуємо. Суть прозвучала. Наскільки реально в два роки віддати те, що заборгував ще "Ощадбанк" і при цьому не зробити інфляційного обвалу в державі?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ну, по-перше, мене дуже хвилює, коли влада пояснює будь-якими такими речами, як страх перед інфляцією, страх перед тим, що люди гроші в руки отримають, страх, що вони підуть і заберуть свої трудові вклади, які вони по 40 років складали для того, щоб потім мати можливість ними скористатися.

ВЕДУЧА: Великий викид на ринок великої грошової маси не призведе до інфляції?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І Ви якраз також в своєму питанні підсвідомо говорите, що давайте не повертати людям вклади, тому що вони призведуть до інфляції.

ВЕДУЧА: Я цього не казав.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: А те, що 18 мільярдів у Рената Леонідовича сьогодні капітал, у Пінчука вісім мільярдів. От якщо скласти навіть 18 і вісім, то вже достатньо повернути заощадження. Ну, я...

ВЕДУЧА: У них забрати? Де гроші взяти для того?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я якраз просто сказала для прикладу, де гроші, які людям вже давно мусили повернути. І хочу от зараз, щоб мене почули всі, у кого вклади 17 років не повертаються, щоб ви знали, що ми не та політична сила, яка думає, що люди підуть з життя, а держава буде просто обіцяти повертати ці заощадження і буде чекати, поки не буде, кому брати ці заощадження, так як завжди держава робить. Я вважаю, що ми зобов'язані протягом двох років безінфляційно, без будь-який фінансових стресів повернути людям заощадження. І якщо я змогла за півтора місяці...

ВЕДУЧА: Звідки?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: За півтора місяці свого прем'єрства, не маючи жодного міністра в уряді такого, який би був мною призначений...

ВЕДУЧА: Це вже казали.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Збільшити на 68 відсотків доходи бюджету, а це більше, ніж на 70 мільярдів, то я знаю, що ми зможемо протягом двох років, поставивши цей пріоритет, людям гроші повернути. І якщо я не поверну людям гроші протягом двох років, я на відміну від наших чоловіків-політиків покладу заяву і піду з посади, тому що посади не потрібні, якщо ти не можеш людям дати результат.

ВЕДУЧА: Пані Юлія, три, чотири речення про емоції і Ваші наміри, і Ви жодної фрази не сказали, власне, конструктив. Ви обіцяєте, що Ви знайдете ці гроші, але Ви не сказали, звідки їх візьмете. Наприклад, це буде ріст економічного зростання країни під Вашою орудою, ми ж з цього виходимо, чи навпаки, скажімо, це буде, там, приватизація землі, чи ще щось ми продамо? Звідки можна взяти такі гроші?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Це буде п'ять джерел, п'ять джерел.

ВЕДУЧА: О, от тепер це, і власне, суть відповіді.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Так, джерело номер один - ми започаткуємо таку інвестиційну політику, яка дасть можливість суттєво підвищити виробництво в Україні.

ВЕДУЧА: Це яка інвестиційна політика?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Це перше. Інвестиційна політика, перше, ми переглянемо грошову кредитну політику і зробимо доступними кредити для аграріїв, для малих підприємців, для середніх підприємців. І коли кредити будуть доступними, ми зможемо побачити, як люди самі собі створюють робочі місця і не очікують добра від держави.

ВЕДУЧА: Відсоток? Доступний кредит - це який відсоток?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Друге... Я хочу Вас просто привернути до досвіду Європейського союзу, де кредити сьогодні п'ять, шість відсотків в рік коштують. І тоді це, дійсно, може відбудовувати економіку. А не так, як банки сьогодні беруть 16-20 відсотків річних. Друге, ми зробимо спеціальні інвестиційні території, які суттєво відрізняються від вільних економічних зон, які я особисто закривала, як корупцію на кордоні. І це дасть можливість зробити Україну найпривабливішою для інвестицій.

ВЕДУЧА: Так, третє?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Третє, що ми зробимо, ми більше не допустимо жодної нечесної приватизації в Україні і приватизації будуть прозорі, абсолютно зрозумілі людям. І це значить, що в бюджет ми отримаємо сотні мільярдів гривень.

ВЕДУЧА: І останнє?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Четверте... Ні, в нас, я ж сказала, п'ять.

ВЕДУЧА: П'ять?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Так.

ВЕДУЧА: Щоб ми ще людям дали слово сказати.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Четверте, що ми зробимо...

ВЕДУЧА: Стисліше.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ми не дамо на рівні місцевих бюджетів зловживати ні комунальною власністю, ні сільськогосподарською землею. І наш досвід в місті Хмельницькому сьогодні показав, що ми можемо в 25 разів за півтора роки підвищити доходи бюджету.

ВЕДУЧА: П'яте і до людей.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Так, і останнє, про що я хотіла би сказати, що Україна сьогодні має безліч ресурсів таких, як надра, наприклад. Прекрасні корисні копалини, які сьогодні державі не приносять ні копійки. І ми примусимо і за надра платити, і в бюджет податки будуть всі платити до останньої копійки. Я маю на увазі великі банки і великі корпорації.

ВЕДУЧА: Ну, сподіваюсь, та людина, котра задавала запитання...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ми це робити вміємо.

ВЕДУЧА: Почула відповідь на нього. І до наступного питання. Будь ласка, стисліше задавайте його.

Мешканка Ізмаїлу: Добрый вечер. Меня зовут Елена.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Доброго вечора.

Мешканка Ізмаїлу: Я бы хотела задать такой вопрос. Вот "Партия Регионов" нас уже немножко запутала. Они то за выборы, то против, то призывают голосовать, то призывают не голосовать. Мы, честно говоря, уже растерялись и хотели бы спросить, что Вы думаете по этому поводу. Спасибо.

ВЕДУЧА: Дякую за запитання.

ВЕДУЧА: Двома словами, вибори без того будуть.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ні, а можна я скажу, так?

ВЕДУЧА: Можливо, ми до наступного питання відразу перейдемо?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Що всі, хто хоче голосувати за БЮТ, приходьте на виборчі дільниці.

ВЕДУЧА: От і все.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Всі, хто хоче голосувати за "Партію Регіонів", можете відпочити вдома, тому що краще... Ну, це жарт, насправді. А я хотіла б сказати вам про те, що вибори і участь людей у виборах - це, безумовно, дуже важлива для людей справа. 50 відсотків відповідальності за результати життя нашої країни лежить на політиках. 50 відсотків залежить від того, наскільки люди щиро розберуться в політиках і не дадуть більше себе ні на які гачки ловити.

ВЕДУЧА: Ви в себе крадете час. За цей час могло би прозвучати наступне питання. Прошу, задавайте.

Мешканець Ізмаїлу: Добрый вечер. Александр. Юлия Владимировна, Вы инициируете проведение референдума. "Партия Регионов" пошла за Вами. Какие основные отличия в вопросах проведения референдума, предложенных Вами и "Партией Регионов"?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ну, насправді, той референдум, який ми пропонуємо - це нова Конституція України, яка абсолютно об'єднує всю країну, об'єднує людей, тому що я переконана, що сьогодні обирати суддів народом хоче вся країна. Сьогодні скасувати пільги і недоторканність депутатів - це об'єднання країни. Передати владу місцевим органам самоврядування - це об'єднання України.

ВЕДУЧА: А відмінність, в чому?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: А якраз "Партія Регіонів" пропонує ті питання, які Україну практично знову приводять в стан нестабільності і роз'єднують країну. Якщо, наприклад, "Партія Регіонів" ставить сьогодні питання другої державної російської мови, то навіщо вони людям сказали неправду? І коли вони прийшли в парламент, вони, маючи 280 голосів, жодного разу не поставили на голосування жодного закону про російську мову, другу державну. Вони не зібрали 150...

ВЕДУЧА: Це заміна Конституції, треба 300.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Да, так я от якраз хочу Вам сказати...

ВЕДУЧА: А 300 в них не було.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ми приємно, що Ви опонент від "Партії Регіонів", але я хочу Вам нагадати, якщо Ви знаєте процедури, що для того, щоб внести зміни до Конституції, потрібно спочатку 150 підписів народних депутатів включити до порядку денного. Потім потрібно 226 голосів, щоб проголосувати Конституцію в першому читанні. Потім передати її в Конституційний суд і дочекатися її назад, і тоді тільки 300 голосів. В мене питання до "Партії Регіонів", чому вони не зібрали 150 підписів депутатів, не включили в порядок денний, і чому вони не проголосували 226 голосів, якщо вони дійсно хотіли другу державну російську мову? Ми знаємо, що це на кожних виборах маніпуляція людьми. І вони думали, що п'ять років їм не потрібно буде в очі людям дивитися, і що їм...

ВЕДУЧА: Відповідь на Ваше запитання, пані Юлія...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Абсолютно байдуже.

ВЕДУЧА: Скоріше за все, щось мені підказує, завтра в цьому ефірі може дати представник "Партії Регіонів".

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Можна я завершу, да?

ВЕДУЧА: Двома словами.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Їм байдуже, що українська, що російська мова. Вони ні на одній, ні на другій ні писати, ні читати не можуть.

ВЕДУЧА: Ось на цьому ми, власне, і йдемо на рекламу. Дякуємо, Ізмаїл, дякуємо за те, що ви прийняли участь в нашому ефірі, дякую, що ви спробували задати запитання конкретними. Ми повертаємося і на черзі в нас ще буде Кіровоград і Житомир. Не перемикайте ваші телевізори. Насправді, є ще, про що говорити. Час не будемо гаяти надарма. Дочекайтеся.

Реклама

ВЕДУЧА: На каналі "1+1" тільки про головне сьогодні говорить Юлія Тимошенко. Пані Юля, перед тим, як ми перейдемо до запитань людей з Кіровограду, це місто буде наступним, в попередніх запитаннях вже фігурувала тема референдумів і зокрема Ви згадали НАТО. Чому БЮТ ніщо і ніяк не артикулює якось чітко тему НАТО? Треба йти, не треба йти? В яких рамках треба йти, там, восьмий, дев'ятий, десятий? Ви можете зараз це визначити?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Тому що ми вважаємо, не на часі піднімати ті питання, які сьогодні роз'єднують і руйнують єдність Україні, роз'єднують народ.

ВЕДУЧА: Але Ваша точка зору на цю тему?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І я ще раз хочу сказати, що політики мусять навчитися робити ті кроки, які об'єднують народ, а не які практично знищують навіть ті перші крокі, які роблять для того, щоб наш народ був єдиним. І я ніколи не буду підіймати ті питання, які хоча б в одній частині України викликають не те, що дискомфорт, а паніку. А, до речі, політики вже визначились. І коли йде питання про НАТО, я хотіла би, щоб, наприклад, на сході України і на півдні України відкрили люди універсал, який підписав Янукович, обміняв універсал на свою посаду прем'єр-міністра, де питанням 12 він визнає, що мусить буди єдина державна українська мова. І я йому за це дякую. Але навіщо тоді сьогодні знову маніпулювати питанням мови?

ВЕДУЧА: Про НАТО?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: А питанням 26, якщо я не помиляюсь, він чітко каже, що він за співпрацю з НАТО згідно з законом "Про основу національної безпеки України", а той закон...

ВЕДУЧА: А тепер...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Приймався в 2003-му році Кучмою-президентом, Януковичем-прем'єром. І там стаття, в якій чітко написано "Україна вступає в НАТО". І я хотіла би, щоб коли люди на сході і на півдні України думають, що вони обирають Януковича, як бійця проти НАТО, щоб вони почитали універсал і почитали закон.

ВЕДУЧА: То давайте не про Януковича в цьому ефірі, а про Вас і про Вашу точку зору.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Ні, справа в тому... Я свою точку зору висловила, що порядок потрібно наводити в країні і не прикриватися тими питаннями, які роз'єднують Україну для того, щоб брати електорати.

ВЕДУЧА: Спробуйте абстрагуватися від виборів. Немає зараз виборів. Ви послались на закон...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Мені більше, мені більше...

ВЕДУЧА: Хвилиночку.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Так.

ВЕДУЧА: Котрий був ще за часів Кучми. А тепер я Вас питаю...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Який Януковичем як прем'єр-міністром голосувався.

ВЕДУЧА: Більше того, тепер я Вас питаю, як фахового політика, досвідченого політика, а свого часу урядовця, скільки від сьогоднішнього року Україні потрібно витратити років на те, щоб дійти без катаклізмів, без істерики дійти до вступу в НАТО, якщо ми зараз і так по факту це робимо? Ваша точка зору? Десять, 15, скільки?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: По-перше, я вважаю, що термін мусять визначати люди, коли вони скажуть, що вони розуміють, що таке НАТО. Ви пам'ятаєте, як міністр закордонних справ...

ВЕДУЧА: Не точка зору людей. Точка зору можливості державного апарату?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Можна я завершу? Ви ж мені не даєте сказати. Якщо Ви хочете монолог виголосити, то я готова послухати. Дякую. Так я як раз хочу нагадати, як міністр закордонних справ запитав у Наталії Вітренко, як розшифровується НАТО, то вона навіть не змогла сказати цього. Тому потрібно в країні, в суспільстві провести дискусію на цю тему, а потім провести референдум відносно вступу України до НАТО. Якщо Ви хочете мою точку зору, то вона є абсолютно конкретною, я вважаю, що місце України в системі колективної безпеки Європейського союзу. І я вважаю, що зараз Європейський союз робить прекрасні кроки для створення своєї колективної системи безпеки.

ВЕДУЧА: Не НАТО.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І хочу підкреслити, що Франція, наприклад, і Німеччина виступили проти введення військ в Ірак, якщо Ви пам'ятаєте. Так само і наша політична сила виступила проти введення військ в Ірак.

ВЕДУЧА: Не про це зараз.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: А "Партія Регіонів" проголосувала за введення військ в Ірак.

ВЕДУЧА: Знову ми про "Партію Регіонів".

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І тому я не хотіла би, щоб маніпулювали свідомістю людей. Я свою позицію сказала досить чітко.

ВЕДУЧА: Ви єдине, що не зазначили, назвіть цифру, не чому, і хто має це вирішувати, назвіть цифру. Гаразд, називайте єдина колективна європейська безпека. Скільки років, аби Україна туди інтегрувалася, нам технічно потрібно?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я думаю, що це залежить від переоснащення армії в Україні, а для цього гроші потрібні.

ВЕДУЧА: Цифру, будь ласка.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І залежить від того, хто буде при владі. І я думаю, що навіть сам Європейський Союз не зможе сказати, коли буде завершена система...

ВЕДУЧА: Цифри для людей?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: ...колективної безпеки Європейського Союзу.

ВЕДУЧА: Цифра так і не прозвучала.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Слухайте, Ви від мене хочете надзвичайних речей, тому що такі процеси, вони залежать не тільки від мене, як від політика.

ВЕДУЧА: Зрозуміло, зараз про це сказати неможна.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І тому я дуже відповідально ставлюся до прогнозів.

ВЕДУЧА: Кіровоград, ми маємо честь сказати вам: "Доброї ночі". І так само почути від вас запитання до Юлії Тимошенко, котрі, сподіваюсь, знову ж таки будуть змістовними, сподіваюсь, можливо, навіть і критичними, покладаю на те надію. Доброго вечора, будь ласка.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Добрий вечір, Кіровоград. Я щаслива вас бачити.

Кореспондент з Кіровограду: Добрий вечір, Київ. Зараз тут на площі Богдана Хмельницького зібралося чимало людей, і ми вже готові задавати свої запитання.

Жителька Кіровограду: Добрий вечір, Юлія Володимирівно.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Доброго вечора.

Жителька Кіровограду: Я хочу Вас запитати, для чого Україні потрібно так багато партій? Дрібні ці партії, вони нічого корисного не зробили ні для людей, ні для України, тому їх, якщо менше було б, то краще, і людям вибирати краще. Дякую.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я дякую за запитання. І почну з дуже коротенького жарту. Це, коли лідер однієї маленької партії після виборів прийшов додому, вони з дружиною увімкнули телебачення, а там повідомляють, що за цю партію дрібну проголосувало три голоси. А дружина говорить: "Я так і знала, що у тебе є коханка". Тому мова йде про те, що іноді партії такі реєструються, за які голосують тільки лідер партії, його дружина і, можливо, ще декілька членів родини. І я хочу зараз, якщо серйозно сказати про це явище, що на кожні вибори, і в 2006-му, і зараз, в 2007-му, створюються спеціальні технологічні партії, які мають на меті розпилити голоси людей. І в 2006-му році більше чверті людей в Україні віддали голоси за штучні партії. За партію пенсіонерів, де немає пенсіонерів.

ВЕДУЧА: Скільки має бути партій в Україні?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: За партію демократів, де немає демократів. За "Партію Зелених", де немає "зелених". І потім влада, яка 16 років в Україні зберігається, на цьому робить свою більшість в Парламенті.

ВЕДУЧА: В ідеалі?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І тому я хочу звернутись до людей, щоб вони жодного голосу не поклали в технологічні партії, і мали знання про те, що тільки три політичні партії проходять в Парламент впевнено - це є блок, який очолює Президент країни Віктор Ющенко - "Наша Україна", блок, який очолюю я, і поки що, нажаль, деякий час в Парламенті буде "Партія регіонів". І якщо у вас є дійсно бажання, щоб ваш голос був в Парламенті, а не за межами Парламенту, то обирайте або демократичний блок Ющенко, або демократичний блок наш, і якщо люди хочуть проголосувати...

ВЕДУЧА: І знову ж таки, Ви зараз будете говорити про "Партію регіонів".

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: ...за "Партію регіонів", да. Я завжди говорила на майданах, що краще сходіть в церкву і зніміть порчу, тому що це продовження практично перебування мафії і клану при владі.

ВЕДУЧА: Скільки партій в ідеалі має бути? Не прив’язуючись до БЮТ, "НУ-НС", "ПР", скільки в Україні має бути - дві, три, чотири ідеально?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Насправді, в залежності від того, наскільки структуроване суспільство. Я можу навести безліч країн, де є дві партії, які визначають, це і Великобританія, це і Німеччина, це і Сполучені Штати.

ВЕДУЧА: Без перерахування атласу, скільки нам потрібно, дві чи три?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Стільки, скільки потрібно людям, коли вони обирають, немає такого критерію - потрібно два або три, але чим менше партій в Парламенті, тим менше хаосу. Тому що, якщо багато партій дрібних, які ні за що не відповідають, вони є золотою акцією. Купили золоту акцію і вибір людей абсолютно спотворений. Чим менше дрібних партій в Парламенті, тим менше хаосу в Парламенті, і безвладдя в країні.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Кіровограде, маємо шанс на ще одне запитання від вас, прошу.

Житель Кіровограду: Добрий вечір. В радянські часи, коли я проходив дійсну службу в армії, то разом зі мною проходили цю службу юнаки практично зі всіх прошарків населення, зараз же служать в армії нашій тільки діти робітників і селян, які не в змозі дати хабара і відкупитися від служби. Особисто я та, мабуть, і всі присутні тут підтримаємо Вашу ініціативу про проведенню військової реформи, про переводу армії на контрактну основу.

ВЕДУЧА: Ваше питання?

Житель Кіровограду: У мене питання таке. Юлія Володимирівна, чи знайдете Ви з Президентом України компроміс стосовно строків переходу армії на контрактну основу? Дякую.

ВЕДУЧА: А взагалі у Вас йшла мова з Президентом про це?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Да, я дуже коротко скажу про це, тому що насправді Міністр Оборони говорив, що з 2010-го року потрібно припиняти призив і переходити на професійну армію. Я говорю, що для того, щоб припинити абсолютно недієздатну підготовку і небоєздатну підготовку цих молодих юнаків, школярів, яких сьогодні приводять в армію, потрібно з першого січня 2008-го року переходити на професійну армію.

ВЕДУЧА: Президент погоджується із цим?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Президент публічно сказав, що він вже готовий на перше січня 2008-го року.

ВЕДУЧА: Але?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Але, якщо дійсно наша команда прийде до влади, ми Президенту покажемо гроші, які потрібні для переводу армії з першого січня 2008-го року, і я переконана, що він з цим погодиться. Тому що, коли забирають молодих хлопців, і правильно сказано, що вони не знайдете там жодного сина депутата, ви не знайдете жодного сина міністра або чиновника, тому що для цих дітей є вища освіта, для цих дітей є нормальне життя...

ВЕДУЧА: Зараз в Вас говорять емоції, зараз в Вас говорить жінка, а не політик.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Не емоції. Да, в мені говорить жінка.

ВЕДУЧА: Кіровограду давайте говорити до побачення, тому що немає часу.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І я в цей раз абсолютно чітко говорю, що я говорю як мати. Тому що я побачила, що, коли там на декілька копійок утримують в день нашого солдата в казармах і харчують його так, то я вважаю, що іноді політики мусять бути з серцем, а не тільки з холодним розрахунком.

ВЕДУЧА: До Житомира.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І діти, які приходять у 18-літньому віці, так, як сьогодні побудована їх служба в армії, вони не набувають військову професію, і не потрібно симулювати боєздатність армії, а потрібно брати людей на контракт, проводити нормальне навчання, і щоб люди, які в армії на контракті, отримували за це заробітну плату і насправді знали військові професії. А не діти, які сідають в танк, башня повертається і вони палять по своїм казармам.

ВЕДУЧА: Знову емоції, давайте більше конструктиву. Дякуємо вам, Кіровоград. Нажаль, у нас настільки розлогі відповіді, що ми не зможемо від вас почути бодай ще одного запитання, і відразу переходимо на Житомир. Доброї ночі вам, будь ласка, питайте.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я дякую, Кіровограде, і до побачення, до зустрічі.

ВЕДУЧА: Ваше запитання до Юлії Тимошенко, прошу.

Кореспондент із Житомира: Добрий вечір, студія. В Житомирі накрапає невеликий дощ, але попри це біля нас зібралося чимало людей, які хочуть задати запитання Юлії Тимошенко. Будь ласка, представтесь, і Ваше питання.

Житель Житомира: Добрый вечер. Меня зовут Юрий Юрьевич. Уважаемая Юлия Владимировна, многие средства массовой информации утверждают, что стране нужен Литвин, да и область обклеена этой политической рекламой. Интересно только, какой стране он нужен и кто вообще это решил? Второе. Как Вы относитесь к тому, что Ваши политические оппоненты раздают людям финансовую помощь во время предвыборной кампании? И последнее, если все-таки блок Литвина пройдет, Вы пойдете с ним в коалицию? Спасибо.

ВЕДУЧА: На чию користь буде Литвин в Парламенті?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: По-перше, абсолютно очевидно, що Литвина в Парламенті не буде.

ВЕДУЧА: Припустимо.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Я не хочу навіть припускати речі, які не мають під собою ніякої реальності. І тому я хочу сказати, щоб люди на це голоси не втрачали. По-друге, мене обурює те, що вже сьогодні в міліції є достатня кількість людей, які затримані в Житомирській області, які розносили по 100-150 гривень від Литвина, і брали паспортні дані у людей. То я якраз хочу зараз не витрачати час на партію, якої там не буде, тому що насправді, якщо Ви задаєте питання, то бігборд: "Країні потрібен Литвин", потрібно змінити на інший білборд: "Литвин потрібен Януковичу". Але ж, все ж таки, я хочу зараз звернутися до всіх. Зараз по всій країні розносять гроші і пишуть паспортні дані людини, щоб таким чином показати, що за людиною будуть слідкувати і знати, як вона голосує. Я не знаю, берете ви ці гроші, чи ні, але пам’ятайте завжди одне, що, коли ви заходите в кабінку, вам ні перед ким не потрібно звітувати. Голосування є таємним, і те, що ви поставили в бюлетені...

ВЕДУЧА: Пані, Юлія, ще трохи, і Житомир взагалі не зможе поставити запитання.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: ...Яку пташку, ніхто з’ясувати після того не може, і тому не бійтеся голосувати так, як ви хочете.

ВЕДУЧА: А там ще й дощ до того ж іде. Люди, будь ласка, прошу, задавайте ваші запитання.

Житель Житомира: Мене звати Роман. Шановна Юлія Володимирівна, багато мешканців нашого міста виїхали на заробітки до Росії та до країн Європи. Запитання, чи зміниться ставлення до цих громадян нашої держави, які, по суті, не по своїй волі стали біженцями? Дякую.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Да, я дякую Вам за запитання. Дійсно, сьогодні аналітики сходяться на цифрі, що в різні сезони від п’яти до семи мільйонів громадян України працездатного віку виїжджають за межі України на нелегальні заробітки. Я поставила собі завдання повернути цих людей додому і для цього хочу зробити три кроки, досить суттєвих для цих людей. По-перше, вони працюючи там абсолютно на чорних роботах, заробляють 700-800 євро в місяць, це біля п’яти тисяч гривень в місяць. І тому, поки наша держава протягом п’яти років поступово не доведе середню заробітну плату до такої, що є конкурентною для всіх інших країн, ми будемо і далі втрачати народ.

ВЕДУЧА: Проблему буде вирішено через п’ять років?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Протягом п’яти років крок за кроком ми будемо підвищувати заробітну плату, щоб середня заробітна плата була не гірше, ніж у наших сусідів, в тому числі і в Європі. Друге, люди повернуться додому, якщо ми зробимо модель, коли малий бізнес може розпочатися - це дешеві кредити, довгострокові кредити...

ВЕДУЧА: Скільки років?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Кредити без застав, і ми це можемо зробити протягом трьох місяців, нормальні абсолютно умови для початку бізнесу. І прибрати від тіла малого бізнесу чиновників, які знімають з них просто шкіру і не дають працювати - це друге, що потрібно для тих людей, вони хочуть бути бізнесменами у власній країні.

ВЕДУЧА: І третє?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Третє - це те, про що ми з вами говорили буквально півгодини тому, це відкрити фінанси для аграрного комплексу і для зон території стогнації.

ВЕДУЧА: Повторюємося, тобто...

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Для того, щоб могли, мали можливість відновитися робочі місця. Знаю, що люди тоді додому повернуться і що вони хочуть повернутися додому.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Знову йдемо на лірику. Дякую, Житомир. Наскільки мені підказують із нашої режисерської комірчини, що не можемо ми більше з вами спілкуватись, бо критичний брак часу, але ми зможемо почути, я так розумію, нашу совість станом на цей момент. Досить швидко плинув час і в ролі совісті у нас буде сьогодні вільний художник - Сергій Поярков. Пане Сергію, Ви чули сьогодні конкретику чи не конкретику відповіді. Ви маєте якесь Ваше враження з нашої бесіди, будь ласка, його скажіть.

Сергій Поярков, художник: Вы знаете, я имею следующее впечатление, вот мне ваши гостевые редактора, когда меня звали на этот марафон, предложили на выбор политиков, которые были на этой недели, и я скажу, что я отказался от Симоненко только ради Тимошенко. То есть это уже первая победа Юлии Владимировны, очевидная, потому что такого благодарного пассажира, как Симоненко, упустить можно было только ради сегодняшней гости.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Дякую Вам дуже.

Сергій Поярков, художник: Рано, у меня есть, далі буде. Мы когда-то с Юлией Владимировной общались в Верховной Раде довольно долго, и я ей в лицо, еще ближе, чем сейчас, сказал: "Вы знаете, Юлия Владимировна, я никогда в своей жизни за Вас не голосовал, мало того, я не собираюсь вообще этого делать. Вы шикарная личность, но это же не повод за Вас голосовать". Но Вам я тогда сказал, что есть только два человека, которые могут меня заставить проголосовать за Вас, если они постараются, то им обоим по бутылке, это Виктор Федорович и Виктор Андреевич. Знаете, у меня есть еще одна новость для Вас. Значит, солидарными усилиями, мне не нравится Ваша партия, я не являюсь Вашим сторонником, я вынужден буду на этих выборах проголосовать за Вас и вот по какой причине. Вы знаете, я очень хотел, и многие мои друзья хотели голосовать против всех. Вот я сегодня говорил с Игорем Гайдаем, известным фотохудожником, он говорит: "Я буду против всех". Я говорю: "Понимаешь, Игорь, им всем будет пофиг, если ты проголосуешь против всех. Смотри, Тягнибок, кого ненавидит - Тимошенко, а Витренко, кого ненавидит - Тимошенко, Янукович громко ненавидит Тимошенко. А "Наша Украина" тихо ненавидит Тимошенко". Значит, наибольшей гадостью для наших политиков будет, если мы проголосуем за того, кого они больше всего не любят. Может быть, это плохая мотивация, но я действительно, честно, не являюсь Вашим поклонником и давно.

ВЕДУЧА: Разом із тим, пане Сергію, Ви зараз в ефірі "1+1" агітуєте за Тимошенко - якийсь нонсенс.

Значит, у меня к Вам есть несколько вопросов. Во-первых, скажите, пожалуйста, вот какого рожна нам, депутатам, нужно скасування депутатської недоторканості, ведь это величайшая глупость.

ВЕДУЧА: А давайте зараз відповідь почуємо.

Сергій Поярков, художник: Значит, я хочу уточнить вопрос. Смотрите, как только депутат теряет недоторканість, значит, против него можно сфабриковать уголовное дело, если у него нет приличной зарплаты, то мы заставляем его брать взятки. Ведь в нормальных странах есть депутатська недоторканість, она нужна, это инструмент. Меня очень настораживает, когда "Регионы" и "Наша Украина" стремительным домкратом в чем-то приходят, сливаются в едином экстазе, мне, как избирателю, это очень подозрительно. Скажите честно, ее надо скасовывать?

ВЕДУЧА: Для чого?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Це цікаве питання, тому що, якщо є більшість в Парламенті, депутатська недоторканість навіть сьогодні скасовується 226 голосами. І, насправді, політики, чиновники, міністри, вони поза межами відповідальності за свої порушення, корупцію, за все, тому що вони себе самі контролюють, самі призначають для себе суддів, самі для себе призначають генеральних прокурорів.

ВЕДУЧА: Тобто не треба?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І я згідна абсолютно зараз з тим, що зняття недоторканності однієї абсолютно недостатньо. Тому що сьогодні політики хочуть легко від цього, якби-то справи відповідальності відхреститися, а я хочу, щоб Генеральна Прокуратура не залежала від влади.

ВЕДУЧА: Тобто, щоб кожен робив своє діло. У нас немає зараз часу нажаль.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І щоб політики нарешті відповідали не перед собою рідними, а відповідали перед тими органами, які вони не призначають. І я хочу подякувати за таку своєрідну підтримку.

ВЕДУЧА: Чекайте, давайте ми дамо слово нашій совісті в якості резюме, вироку.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Можна я завершу? Дайте мені сказати два слова. Я хочу приємну новину сказати.

ВЕДУЧА: Пояркову?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Да, я пану Пояркову хочу приємну новину сказати. Що ми вносимо зараз законопроект, який передбачає, що ті люди, які мали факт судимості будь-якої, а якщо мали дві і три ходки їм заборонятися буде...

ВЕДУЧА: Заборона буде в Парламент. Це вноситься до наступної Ради, правильно?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Можна я скажу? Балотуватися на посаду президента, прем’єра, міністра, депутата, працювати в Генеральних Прокуратурах і силових структурах, тому що у нас ті, хто раніше з бітами з бізнесменів гроші вишибали, сьогодні в прокуратурі працюють і в силових структурах після того, як "Партія Регіонів" прийшла до влади. Тому не тільки недоторканність, пане Поярков, я думаю, що Вам це буде приємно.

ВЕДУЧА: Пане Сергію, резюме, вердикт, вирок, одна фраза, одне речення і ми будемо казати всім до побачення.

Сергій Поярков, художник: Вы знаете...

ВЕДУЧА: Одна фраза.

Сергій Поярков, художник: Я думаю, что самое главное людям всем все-таки сходить на выборы. Я очень спорил с Юлей Владимировной неоднократно в интервью, меня возмущало то, что...

ВЕДУЧА: Це була одна фраза, Ви закликаєте йти на вибори. У нас зараз "ТСН" і ми не дамо людям почути новини. Все буде добре чи все буде погано?

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: Все буде добре!

Сергій Поярков, художник: Я уверен, что все будет хорошо.

ВЕДУЧА: Дякую. Нашою совістю сьогодні був вільний художник пан Поярков. Нашою гостею, панове глядачі, була сьогодні лідерка БЮТ - Юлія Тимошенко. Пані Юлія, я Вам вдячний.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: І Вам дуже дякую.

ВЕДУЧА: Хоча ми сьогодні гігантсько не встигли на те все, що розплановували і розраховували. Завтра буде ще один гість і перед виборами це буде останній гість, який спробує, підкреслюю це слово, говорити про головне. Хто він буде? Напевне, можна підрахувати, кого не було, той і сидітиме. До побачення. Ніч має бети приємною, новини мають бути цікавими і вони будуть скоро.

Юлія Тимошенко, лідер БЮТ: До побачення.

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22896
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду