Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 26 вересня 2007 року

27 Вересня 2007
27977
27 Вересня 2007
18:11

Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 26 вересня 2007 року

27977
Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 26 вересня 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Ви дивитесь "Тільки про головне". Наші телемости сьогодні будуть у містах: Київ, Одеса, Донецьк та Львів. То ж, хто небайдужий до політики, і кому не спиться, може вийти на центральну площу міст до наших пересувних телевізійних станцій і поспілкуватися з лідером Комуністичної партії України Петром Симоненко. Добрий вечір, Петро Миколайович.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Я перепрошую, я одразу хочу почати з такого дещо побутового моменту. Ви, коли прийшли, то я побачила, що у Вас права рука в гіпсові. Я думаю, що глядачі мені просто не пробачать, якщо я це не озвучу і не запитаю, що сталося?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, елементарна ситуація, яка виникла в зв'язку з тим, що десь так, може, не зовсім, може, так обачно, коли сідав в машину і сталося так, що я просто вдарив рукою у дверцята і трішки пошкодив руку, от і все.

ВЕДУЧА: Тобто, це побутовий момент?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Побутовий, так.

ВЕДУЧА: Це ніяк не пов'язано з виборами?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, воно пов'язано з виборами, бо під час якраз передвиборчих наших поїздок.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. КПУ в цьому виборчому бюлетені витягли номер 13. От 13 вам принесе щастя на цих виборах чи ні?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я глибоко переконаний, що якраз 13-й номер буде нещасливий і для помаранчевих, і для олігархів.

ВЕДУЧА: А для вас буде щасливий?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Обов'язково.

ВЕДУЧА: Ви не забобонні?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ні.

ВЕДУЧА: То ж на першому місті стоїть КПУ оновлена. Буде відтягувати ваші голоси? Адже, виборець, коли дивиться, КПУ на першому місці, то тут поставили галочку і все, а далі тоді не пішли?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Мене зараз цікавить не скільки буде відтягувати чи ні, а в зв'язку з тим, що це технологія, якою ведуть боротьбу проти нас, комуністів. Це партія-паразит, якої немає. Всі це добре знають. Вони утворювалась олігархами і сьогодні олігархи з оточення БЮТ якраз і фінансують її. Вона з'явилася тільки для того, щоб відволікати увагу від підтримки компартії. Це технологія боротьби проти коаліції і проти компартії.

ВЕДУЧА: А правда, що ваш проект підтримує олігарх Костянтин Григоришин? Как сообщает "Дело": "Около 90 процентов загального бюджету партії на цих виборах буде забезпечувати російський бізнесмен Костянтин Григоришин. І в вашому списку, начебто, його представляє Євген Мармазов і пов'язує з ним Олексія Бабуріна. Підтвердіть або спростіть це.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, це чергові плітки просто і все. Що мені плітки підтверджувати? Ці плітки так само навмисно розповсюджуються тільки з однією метою - дискредитувати. Мармазов, він член партії і був у складі, і сьогодні працює у складі Центрального комітету партії. Був членом Центрального комітету партії. Бабурін - це шановний перший секретар обласного комітету партії міста Запоріжжя. Тут немає ніяких проблем.

ВЕДУЧА: Значить, ніякі бізнесмени, ніякі олігархи вас не підтримують?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Не мають ніякого відношення, коли говорять про такі речі.

ВЕДУЧА: А за рахунок, чого ви ведете вибори, виборчу кампанію? Звідки гроші?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, тут складові... Звідки гроші? Це і ті ж самі членські внески, це і пожертвування людей, які спрямовуються якраз на підтримку компартії, це і підтримка тих людей, які хочуть нас підтримати.

ВЕДУЧА: І можна на членські внески провести виборчу кампанію? Цього достатньо?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я вважаю, що головне сьогодні, що ми пропонуємо. Сьогодні, а як ми проводимо, і які гроші використовуємо - це перевірить Центральна виборча комісія.

ВЕДУЧА: Скільки ви отримуєте щомісячних членських внесків?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, щомісяця ми отримуємо не менше 300-400 тисяч. Це тільки ті, які надходять до Центрального комітету, бо за статутом у нас залишається у первинній організації частина їх, у районній ланці, в обласній.

ВЕДУЧА: А загалом тоді, скільки?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, загалом більше мільйона щомісяця.

ВЕДУЧА: Хотіла Вас, дійсно, перевірити, тому що маю заяву пана Мартинюка, де він говорить, що щомісячно отримує мільйон КПУ, ну, дійсно, тоді це співпадає. А скільки на цих виборах ваш бюджет вашої виборчої кампанії? Скільки потрібно грошей, щоб провести виборчу кампанію вашої партії?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, виборчу кампанію взагалі сьогодні важко проводити, бо нажаль... Але Ви знаєте, що ось припустимо, рекламний час дуже дорогий і це вимагає багато грошей, тому ми і обмежені були в цій можливості. Це і друковані засоби масової інформації. Тобто, ми йшли...

ВЕДУЧА: Скільки скажіть?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, за останніми підрахунками, коли ми всі остаточно проведемо розрахунки, то тільки тоді буде відомо. На сьогоднішній день це близько 15 мільйонів гривень.

ВЕДУЧА: А скільки минулого разу у вас вийшло?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вісім мільйонів.

ВЕДУЧА: Держава ж компенсує потім партіям гроші витрачені на агітацію?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: За законом передбачено, але не компенсували.

ВЕДУЧА: Вам не компенсували?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ні.

ВЕДУЧА: А чому?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А тому що ми відмовились від цього і залишили гроші в бюджеті, щоб вони не були спрямовані партіям, які знаходяться сьогодні в парламенті.

ВЕДУЧА: В мене є інша інформація, що фактично в 2006-му партійна агітація обійшлася українським платникам податків в 126 мільйонів гривень - це взагалі.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я вважаю, що це і мало Ви говорите. Ця виборча кампанія обійдеться не менше, ніж два мільярди і вже сьогодні наші виборці повинні дякувати деяким політичним силам, хто організував ці дострокові вибори за те, що йде підвищення сьогодні ціни на продукти, на інші речі. І ми бачимо, що сьогодні вже олігархи, які намагаються обдурити в черговий раз людей, витягують через підвищення цін ці гроші у громадян із кишені для того, щоб використовувати їх же знову на обман виборців.

ВЕДУЧА: Чому ви хотіли підписати угоду з "Партією Регіонів" про відновлення коаліції ще до виборів? Це ви таким чином перестраховувались?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ні, я вважаю, що ми послідовно продовжували те, що ми зробили ще в 2006-му році. І ми послідовно про це заявили і на нашому з'їзді ще сьогодні задля того, щоб врятувати Україну від багатьох негативних тенденцій, які мають місце сьогодні. Треба зберегти коаліцію і продовжити те, що ми почали.

ВЕДУЧА: А Ви невпевнені, що вас візьмуть після виборів в цю коаліцію, що хотіли вже до виборів?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я глибоко переконаний в тому, що компартія буде у Верховній раді, а далі вже залежно від того, як будуть і партнери себе поводити. На сьогоднішній день у нас нормальні партнерські стосунки і ми готові для того, щоб далі продовжити роботу у складі цієї коаліції.

ВЕДУЧА: Я хочу зараз підключити до розмови політолога, пана Олексія Гараня, який зараз знаходиться в нашій VIP-студії на Хрещатику. Добрий вечір, Вам, пане Олексію.

Олексій Гарань, політолог: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, що Ви думаєте з цього питання щодо того, чому комуністи хотіли ще до виборів заключити угоду с "Партією Регіонів" на відновлення коаліції?

Олексій Гарань, політолог: Ну, насамперед я хотів би сказати, що коли Петро Миколайович говорив про політ-технологів, які працюють проти КПУ, я хотів би нагадати, що кількість виборців, які голосують за КПУ, скоротилася. З 94-го року це було близько 20-ти відсотків, на виборах 2006-го року це три відсотки компартія під керівництвом пана...

ВЕДУЧА: А як Ви можете це пояснити?

Олексій Гарань, політолог: Ледь подолала цей бар'єр. Ідеї, розумієте? Тобто, люди розчаровуються. Компартія показала, що вона, власне, є не захисником трудящих, а що вона постійно підігрувала режиму Кучми, зокрема...

ВЕДУЧА: Так, залишайтеся з нами на зв'язку. Я одразу хочу дати можливість відповісти нашому гостю. Як Ви вважаєте, дійсно, що говорять, що КПУ вже стала диванною партією, що всі досягнення в минулому і ви експлуатуєте вже ті досягнення, ті гасла, які вже були?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я хотів би тільки одне сказати, про що ми сьогодні з Вами можемо говорити. Ми є з Вами свідками, що всі олігархічні партії, виходячи на вибори, взагалі стали комуністами, всі почали говорити про дітей, дбати, про жінок згадали, не забули про пенсіонерів, говорять про зростання...

ВЕДУЧА: А чому ж тоді у вас падає рейтинг?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А тому що ліва ідея сьогодні у суспільстві знаходить підтримку. Це якраз свідчить про інше.

ВЕДУЧА: Рейтинг, чому падає?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Відносно рейтингу, я думаю, що шановні політологи теж сьогодні, якщо вони глибоко вивчають суспільство, то розуміють, що це таке "зубожіння", що це таке "політичне рабство". В 2006-му році всі олігархи показали, що купуючи місця у списках, а вони купують...

ВЕДУЧА: Незрозуміло, чому в КПУ падає рейтинг.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А зараз я скажу. Купуючи місця у списках за п'ять, шість чи десять мільйонів доларів, вони купують, виходячи з того, що мають підприємства. Коли вони купили місце у списку кандидатів, то вони примушують своїх робітників голосувати разом з сім'ями на підтримку тієї політичної сили, де вони купили місце у списку. І це, до речі, по всій Україні, як і використання адмінресурсу.

ВЕДУЧА: Це Ви, про яких олігархів говорите, в тому числі і про тих, які були в вашій коаліції?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Про всіх, про всіх кажу. Я не відрізняю один від одного. Інша справа, що коли ми говоримо про те, чому компартія запропонувала створити коаліцію, то це інше питання. Я готовий дати пояснення.

ВЕДУЧА: Пане Олексію, як Ви вважаєте, те, що КПУ увійшла в коаліцію, як це позначилось на їхніх рейтингах?

Олексій Гарань, політолог: Ви знаєте, це взагалі, звичайно, свідчить про те, що КПУ аж ніяк не є партією захисників трудящих, тому що зараз це союз з великими олігархами. Ми чули цей пафос, який спрямований проти олігархів. Я так розумію, що це пафос був спрямований на сам перед проти партнерів комуністів по коаліції, проти "Партії Регіонів", оскільки основні олігархічні сили сконцентровані саме в цій партії. Щодо рейтингу, то тут ситуація непроста, тому що є певна частина прихильників "Партії Регіонів", яка розчарована цією силою. І я не виключаю того, що якийсь відсоток може перекочувати, скажімо, до комуністів. Але це не виключає того, що власне, компартія зараз просто підігрує правлячій коаліції, тобто, тим самим олігархам так само, як вона підігрувала режиму Кучми в 99-му році.

ВЕДУЧА: Будь ласка.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я хотів би тільки деякі речі. Дивно взагалі виглядає і тут прихована агітація за компартію шановного політолога, бо він сьогодні говорить всім громадянам: "Не голосуйте за олігархів, голосуйте за комуністів, бо...".

ВЕДУЧА: Говорять, що ви підігрували Кучмі.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ні, я зараз і за Кучму скажу. А коли в 99-му році було, то тоді навпаки все робили, підігруючи Кучмі, зробили так, що на першому турі якраз намагалися і розкололи лівий фланг. І ви пам'ятаєте, яку роль виконував Марчук, яким був провокатором, створюючи канівську четвірку. І отримав потім посаду Ради національної безпеки і міністра оборони. А на другому турі якраз тоді продали посади прем'єр-міністра Ющенка і угода була між тим же Кучмою і рухівцями, які і зрадили народ Україні, і продали за посаду прем'єр-міністра, другий термін перебування Кучми.

ВЕДУЧА: Щодо Ющенка. От ви ініціюєте референдум щодо недовіри президентові, але зокрема пані Марина Ставнійчук говорить про те, що це просто ваш піар. І я поясню, чому. Вона посилається, на ось що. "Збір підписів проводиться ініціативними групами, які реєструються в ЦВК. Перше - наразі ніяких ініціативних груп таких не зареєстровано від вас. І друге - згідно з положеннями закону "Про всеукраїнський та місцевий референдум" чинна конституція не передбачає такого способу, як висловлення недовіри на референдумі конституційним органом влади, щоб припинити їхні повноваження".

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Мене дивує зовсім інше. Чому Ставнійчук сьогодні не вимагає від президента, щоб він виконав свій конституційний обов'язок і оголосив референдум за народною ініціативою, який визнаний в тому числі нею особисто, коли вона працювала заступником Центральної виборчої комісії. Це референдум відносно вступу чи не вступу до НАТО.

ВЕДУЧА: Пане Олексію, що Ви думаєте стосовно цього питання?

Олексій Гарань, політолог: Ну, насамперед дозвольте мені, все-таки, повернутися до 99-го року. В другому турі пан Симоненко...

ВЕДУЧА: Коротко, будь ласка, в нас хвилина до реклами.

Олексій Гарань, політолог: Пан Симоненко мав змогу зняти свою кандидатуру за сім днів до виборів і тоді ці вибори перетворилися б на референдум довіри до Кучми. І тоді був би шанс, що Кучма був би не обраний. А пан Симоненко просто цьому підіграв.

ВЕДУЧА: Ще щодо цієї ситуації з Ющенком вираження недовіри?

Олексій Гарань, політолог: Так, значить, стосовно референдуму, треба уважно читати конституцію. Конституція не передбачає оголошення недовіри президенту шляхом референдуму, крапка.

ВЕДУЧА: Ну, це я щойно сказала.

Олексій Гарань, політолог: Треба читати конституцію.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Але конституція передбачає процедуру імпічменту. І президент Ющенко сьогодні повинен стати перед Верховною радою і сповідуватись, виходячи з того, чому він порушує брутально конституцію. Він розтоптав якраз ось те, що бажав народ України, коли зібрали 4,5 мільйони підписів на проведення референдуму. Він поклав у шухляду і дев'ять місяців нехтує волею народу.

ВЕДУЧА: Чи можете, пане Олексію, Ви послатися на якийсь зарубіжний досвід з цього питання, як це відбувається за кордоном?

Олексій Гарань, політолог: Я скажу пану Симоненку, що закон "Про референдум", який діє зараз в Україні, було прийнято влітку 91-го року. Тобто, тоді це була не Україна, а тоді це була УРСР. І в цьому законі про референдум стільки суперечностей нинішньої конституції, що треба просто узгоджувати їх. І якщо так вже хотілося звертатися до волі народу, то треба було в цьому парламенті вносити відповідні зміни і приймати закон про референдум, а тоді вже говорити про референдуми. А зараз це нонсенс проводити ці референдуми, про які говорять пан Симоненко, по закону, який було прийнято в Українській РСР.

ВЕДУЧА: Панове, я вас зрозуміла. Ми зараз з вами продовжимо.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я останню тільки фразу.

ВЕДУЧА: Ми зараз з вами продовжимо.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я останню тільки фразу скажу.

ВЕДУЧА: Я Вам дам можливість відповісти, але це Ви вже зробити після реклами. Наша розмова продовжиться за кілька хвилин після рекламного блоку. Тоді, до речі, до нас приєднаються глядачі з кількох міст України.

Реклама

ВЕДУЧА: Добрий вечір, ще раз. Отже, нагадую, ви дивитесь "Тільки про головне". В нас в гостях Петро Симоненко. Продовжимо розмову. Я обіцяла, що дам вам можливість відповісти щодо референдуму, щодо вираження недовіри президентові.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Відносно самої ідеї, яку ми проголосили і почали збирати підписи, то вона вже не є ідеєю компартії. Вона підтримана понад п'ятьма мільйонами громадян України. Це вже народна воля - це по-перше. По-друге, я запропонував і вже на початку роботи Верховної ради нового скликання внесу пропозиції щодо закону "Про референдум", але...

ВЕДУЧА: Чому немає в ЦВК ініційованих Вами груп, які мають знати?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А для чого?

ВЕДУЧА: Ну, так же має бути за законом.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: У нас президент сьогодні не довіряє ні ЦВК, не поважає волю народу, тому...

ВЕДУЧА: Ну, як це можна зрозуміти, що не ваш піар?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Перед тим, як внести сьогодні пропозицію до Верховної ради відносно процедури імпічменту і взагалі довіри чи недовіри президенту, ми звернулись до людей. Люди нам висловлюють підтримку - це для мене головне. А те, що сьогодні намагаються за формальними ознаками сховати сьогодні те, що треба давно відсторонити президента і ліквідувати цю посаду, це не робить честі цим людям. Але я ще хотів би закінчити наступне. Я запропоную новому скликанню Верховної ради проект закону "Про референдум", але мене не дивує, що робить людина та, яка повинна виступати гарантом конституції. А конституція передбачає, щоб це в нас було. За що він взагалі гроші у нас отримує?

ВЕДУЧА: Продовжимо розмову. Мені цікавить щодо вашої виборчої кампанії, чому вона лише останнім часом стала така більш-менш активна, а до цього була така вайлувата і немає новинок ніякі в порівнянні, там, з минулими виборами?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, по-перше, відносно того, як ми працювали, ми йдемо до людей. І ми працювали зустрічаюсь з людьми в регіонах. І ми маємо багато зустрічей.

ВЕДУЧА: Ну, ви тоже в регіонах тоді зустрічалися, але в вас тоді, які були яскраві ролики. Пам'ятаємо там, які молоді люди були.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, це ролики, а сьогодні головне, що ми ідеї найяскравіші запропонували. І ми партія, яка сьогодні чітко відповідає, що треба зробити.

ВЕДУЧА: Щось нове є?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Що треба зробити у нас в державі, щоб ці вибори дали результат. Ми запропонували: "Люди добрі, не голосуйте сьогодні на підтримку олігархів, бо нам треба сьогодні вирішити головне питання і відсторонити...".

ВЕДУЧА: А чому ж ви поєдналися з ними в коаліції?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я зараз дам відповідь. Ми запропонували відсторонити справді гроші від влади. Я запропонував скасувати посаду президента, ліквідувати голів держадміністрацій. Сьогодні...

ВЕДУЧА: Де найбільші олігархи?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я вважаю, що ми з Вами сьогодні повинні, як державні люди розглядати. І посада президента, і це, про що я кажу, воно спрямовано на те, щоб посилити сьогодні вплив громадян на формування влади. Далі скасувати недоторканність президента, народних депутатів.

ВЕДУЧА: Зараз на цьому зупинимось. Я теж хотіла Вас запитати...

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Суддів теж. Я запропонував ввести народний контроль, який передбачає сьогодні на протязі п'яти років контролювати тих, хто...

ВЕДУЧА: Я зрозуміла, але давайте все по порядку. У вас в програмі залишається подвійне громадянство. Які мінуси можуть бути в цьому?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, ось бачите, Ви торкаєтесь другорядних питань, а не головних.

ВЕДУЧА: Це другорядне - подвійне громадянство?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Відносно подвійного громадянства, так, це серед тих проблем, які сьогодні треба вирішити. І ми чітко записали, як державні люди, як люди, які думають про майбутнє. Якщо будуть міждержавні угоди, припустимо, між Україною і Росією, якщо на це буде воля наших парламентарів, то тоді в нас і буде подвійне громадянство. Якщо цієї волі не буде, то не буде подвійного громадянства, але проблема існує.

ВЕДУЧА: Я Вас зрозуміла. Давайте послухаємо точку зору на цю проблему нашого політолога. Пане Олексію, Ви мене чуєте? Як Ви ставитесь до такого пункту в програмі комуністів - подвійне громадянство?

Олексій Гарань, політолог: Ну, якщо говорити про подвійне громадянство, то в принципі, країна намагається цього уникнути, тому що це буде означати, що скажімо, українські, які отримають російське громадянство, то їх можуть призвати до російської армії. Я не розумію, що пан Симоненко хоче, щоб наші хлопці служили в Чечні, на Кавказі в гарячих точках? І вертаючись до скасування посади президента...

ВЕДУЧА: Давайте спочатку послухаємо відповідь стосовно того, щоб наші хлопці служили в Чечні.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ви знаєте, я давно шукав відповідь, хто був, так скажімо, тою людиною, хто ось цю плітку запустимо під час виборів 99-го року.

ВЕДУЧА: Поясніть, чому це плітка?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Тепер я зрозумів, хто із політологів це сказав. А тоді, Ви пам'ятаєте, коли в 99-му році в останній день заявили, що Симоненко, якщо оберуть президентом, то наші хлопці будуть воювати в Чечні. Симоненко попереджав, що треба боротися за незалежність України. Але після того, коли обрали президента Кучму, обрали президентом Ющенка наші хлопці воювали і воюють у гарячих точках планети. А відносно цієї проблеми, то шановний політолог взагалі тоді не розуміє, про що йдеться. Йдеться мова про інше, мова йдеться про те, що багато наших громадян працювали на півдні і на півночі, працювали у далеких, так скажемо, куточках тоді Радянського союзу. Вони вимагають сьогодні соціального захисту. Україна нездатна забезпечити цей соціальний захист. І якщо ми сьогодні через подвійне громадянство повернемо їм справедливість, то в чому тут в такому проблема?

ВЕДУЧА: Давайте послухаємо. Пане Олексію, в чому проблема, якщо повернемо справедливість?

Олексій Гарань, політолог: Ну, ви знаєте, я не знаю, про що тут дебатувати, тому що я думаю, що соціальну справедливість можна забезпечувати і без подвійного громадянства. І це робить багато країн. Я хотів би сказати, що програма комуністів передбачає парламентську республіку. І пан Симоненко натхненно говорить про скасування інституту президента. І я хотів би, щоб пан Симоненко навів бодай один приклад парламентської республіки в Європі, яка не має посади президента. Таких прикладів немає. Не може бути парламентська республіка без глави держави.

ВЕДУЧА: Ну, давайте запитаємо. Можливо, Петро Миколайович щось відповість на це.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, знаєте, це взагалі дивно виглядає. Я, все ж таки, пропонував би, давайте про наше буття ведемо розмову. І по-перше...

ВЕДУЧА: Ну, якщо Ви про це говорите, це Ваша заява, тоді треба, щоб Ви пояснили.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А я поясню, будь ласка.

ВЕДУЧА: Вам говорять аргументи. Ви маєте на них відповісти.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я хочу нагадати аргументи. Сьогодні всім відомо, що президентська посада - це інкубатор диктаторів, це джерело сьогодні нестабільності, джерело корупції, це джерело непрозорості влади, це дуже дороге джерело. Мільярд в цьому році витрачаємо на утримання людини, яка нічим не займається.

ВЕДУЧА: Скільки витрачаємо на утримання Верховної ради?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Верховної ради 450 мільйонів. І наше рішення, яке ми прийняли четвертого вересня, скасувати пільги - мінус 260 мільйонів.

ВЕДУЧА: А чому ви не скасували це раніше?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Але якщо говоримо... Так, перепрошую, не пройшла помаранчева команда. Вони ж відмовились пройти. Ми давно би вже скасували це. І я пропонував президенту.

ВЕДУЧА: Ні, раніше, в попередніх скликаннях? От дивіться, у вас там були часи, коли багато депутатських мандатів були у вас, зокрема комуністів, в 98-му році було 124 ваших мандати. Ну, ви ж могли якось вплинути на ситуацію?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Перед Вами сидить автор проекту закону якраз щодо скасування пільг. І я це вносив, то я хотів би, щоб ми, так скажімо, об'єктивними були до кінця, коли не підтримують якраз ті, хто складають більшість у Верховній раді. А відносно ось цієї проблеми, Європа... Європа просто не знає такого жаху, який має сьогодні Україна від посади президента. Де в Європі президенти очолюють олігархічні групування? Немає такого. Є президент в Німеччині, але його просто ніхто не знає. Його затвердили..

ВЕДУЧА: Але ж він є, все-таки, існує?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Він формально є, існує тільки для того, щоб вручати нагороди і отримати грамоти.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла Вашу точку зору. Нас вже просто чекають кияни, які хочуть з Вами поговорити. Тому пане Олексій, будь ласка, Ваше останнє слово дуже коротко? І переходимо на запитання з Києва.

Олексій Гарань, політолог: Ну, дуже коротко я можу навести безліч країн Європи, які мають посади сильного президента і це просто говорить про те, що пан Симоненко не дуже добре знає практику зарубіжного парламентаризму. І це просто яскрава ілюстрація тез, передвиборчих тез програм комуністів. Це кинуть якісь тези. Зробити на цьому піар. Реальної турботи, реального прогресу для трудящих програма компартії не несе, тому що основна мета її - це бути при владі в коаліції з "Партією Регіонів", тобто, з партією олігархів. Про це комуністи говорять відверто.

ВЕДУЧА: Добре.

Олексій Гарань, політолог: І нехай люди судять про це.

ВЕДУЧА: Достатньо. Ми вже перебираємо час. Нас вже чекають люди. Я дякую політологу Олексію Гараню, який був в нашій студії на Хрещатику і також долучався до нашої розмови. І тепер переходимо до телемостів. Безпосередньо зараз ми будемо говорити з киянами. Добрий вечір, кияни. Ваші запитання нашому гостю?

Кореспондент із Києва: Добрий вечір. Так, справді, не зважаючи на пізню годину і на досить прохолодну погоду, маємо достатньо охочих, щоб поставити питання Петрові Симоненко. І я прошу, перше питання? Будь ласка, представляйтеся і ставте своє питання.

Мешканець Києва: Долышкин Евгений, город Киев. Добрый вечер, Петр Николаевич. Скажите, пожалуйста, вот несколько часов назад президент и его оранжевая команда призвали к реабилитации оранжевую революцию, то есть, возобновление этого проекта. Скажите, пожалуйста, если они будут узурпировать власть, нарушать нашу конституцию, то есть ли какие-то договоренности с коалицией, вообще со всеми прогрессивными силами на этот счет? Спасибо.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Эти договоренности есть, а это лишний раз свидетельствует о том, что не выполнено ни одного из пунктов того, что давалось на майдане. Мы сегодня должны все, всем обществом однозначно сказать нет тем, кто обманул. Если один раз обманули, то нельзя допустить, чтобы второй раз обманывали. И, к сожалению, все лозунги сегодня, с которыми идут представители помаранчевой команды, они лживы, потому что ни один из них не выполнялся на протяжении трех лет, когда они находились у власти.

ВЕДУЧА: Давайте тепер скажемо "так" тим, хто стоїть на майдані і готові ще поставити Вам запитання. Будь ласка.

Кореспондент із Києва: Так, справді, є ще питання. Прошу, знову представляйтеся і питання.

Мешканець Києва: Меня зовут Денисов Сергей. В следующем году я заканчиваю университет. Вопрос - что конкретно Коммунистическая партия предлагает для трудоустройства молодежи? Спасибо.

ВЕДУЧА: Про працевлаштування молоді.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Уважаемый Сергей, наша программа компартии предусматривает широкий спектр оказания помощи. Первое - это бесплатное образование, все: и среднее, и профессиональное, и высшее образование. Во-вторых, это гарантированное первое рабочее место и Вас никто пальцем не тронет, когда Вы придете и получите работу. В-третьих, мы сегодня гарантируем, что молодые специалисты, которые едут на село, они будут обеспечены жильем и будет для врачей, особенно уже с первого января следующего года повышение на 50 процентов заработной платы. Для студентов... И мы имеем источники. Я могу это все доказать. Источники наполнения бюджета. В следующем году предполагаем увеличить стипендию в три раза, а для детей-сирот до 1200 гривен. Мы предлагаем для молодой семьи сегодня возможность получить, или вернее, построить дом и купить квартиру предоставлением дешевых кредитов. Причем, я еще раз хочу подчеркнуть, что я несколько лет эту идею предлагаю. Не реализуется она еще в той части, что если родили первого ребенка, то -25 процентов платежи по кредиту, второго и третьего, а третьего вообще - квартира бесплатно достается. Так же, как и детский ассортимент. То есть, мы предлагаем целостную комплексную программу дополнения вот к той проблеме, о которой говорит уважаемый Сергей. То есть, у нас есть полностью программа молодежного кредита.

ВЕДУЧА: Петро Миколайович, я одразу хочу по суті у Вас уточнити, от наскільки вона буде якісна освіта, Ви сказали, безкоштовна, по-перше? А по-друге, якщо Вузи не будуть мати можливості самі заробляти, то звідки будуть гроші? Це треба тоді більше їм відраховувати. Очевидно, в бюджеті має бути ще більше грошей. І підвищення стипендії. Теж звідки ці гроші?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я, все ж таки, маю на увазі, що ми з Вами думаємо про те, що незалежно від того, в якій сім'ї народилася дитина, вона має рівне право отримати освіту, бо ми так з вами дійдемо до того, що бідна людина сьогодні з села...

ВЕДУЧА: Я розумію, я тільки за, я тільки за.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я хочу закінчити.

ВЕДУЧА: От тільки звідки гроші?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Звідки гроші? Будь ласка...

ВЕДУЧА: На освіту?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: На освіту в тому числі.

ВЕДУЧА: З бюджету?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: З бюджету. Давайте так, ми сьогодні з Вами...

ВЕДУЧА: А звідки в бюджеті?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Давайте ми з Вами подивимось, якщо влада сьогодні чесна і прозора, і веде боротьбу проти корупції, і не допускає олігархів у владу, то у нас з Вами...

ВЕДУЧА: Яка ж ви влада? Ви ж зараз в коаліції.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Шановна Ілона, я зараз скажу, що у нас з Вами 50 процентів економіки в тіні. Якщо ми 50 відсотків...

ВЕДУЧА: Так, ви ж з коаліцією, як же ви зробили так, що не зробили того, щоб вона вийшла з тіні?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ілоно, я Вам дякую. Кажіть голосніше, що голосуйте тільки за комуністів, бо не можна голосувати за олігархів.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Звідки грошей більше на освіту?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Далі, якщо сьогодні ми з Вами говоримо серйозно...

ВЕДУЧА: Одна фраза і наступне запитання.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: То сьогодні монополія на горілку і тютюн - це десять, 15 мільярдів гривень. Сьогодні державна монополія на використання газу і нафти, тобто, природні наші копалини - це ще два, три мільярди. Якщо ми наведемо порядок на кордоні, тобто, митницю, то це десять, 15 мільярдів. Я Вам зараз сьогодні розкажу, як треба використовувати державну власність, повертаючи її там, де за наслідками приватизації вона не відповідає закону...

ВЕДУЧА: Добре. Будемо ще по ходу з Вами з'ясовувати. Просто люди чекають. Не хочу в них забирати час. Будь ласка, наступне запитання від киян.

Кореспондент із Києва: Так, є ще запитання. Прошу.

Мешканець Києва: Виталий Черняховский, гражданская компания "Форум спасения Киева". Петр Николаевич, Вы видите, как застройщики уродуют и истребляют, убивают город Киев. Город превращается в сплошную пробку-душегубку. Вы и сами скоро не сможете проехать из-за бесчисленных заторов. Скажите, пожалуйста, Вы готовы поддержать в Верховной раде законопроект о введении моратория на землеотводы под новую застройку в Киеве и в других больших городах, а также на ограничение роста больших городов? Спасибо.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Спасибо. Уважаемый Виталий, проблема серьезнейшая. Вы знаете, что фракция коммунистов вела боротьбу, конкретно участвуя в пикетировании и недопущение строительства там, где люди возражали – это, во-первых. Во-вторых, мы получаем сразу с Вами ответ, что практически нарушается генеральный план застройки города Киева, а Киев - это столица. В-третьих, если сегодня мы правильно с Вами будем оценивать то, что было сделано 26-го марта, то это вопрос уже к киевлянам. Почему они избрали туда тех, кто пришел делить земельные участки, и по сути дела, на этих земельных участках зарабатывать? Сегодня уничтожаются зеленые насаждения, детские спортивные площадки, игровые площадки. С ребенком некуда выйти. Они здесь устраивают себе игрища с тем, что практически уничтожают архитектурный комплекс города Киева.

ВЕДУЧА: Наступне запитання? В нас мало часу.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Поэтому я поддержу, Виталий, Ваше предложение.

ВЕДУЧА: Наступне запитання?

Кореспондент із Києва: Так, прошу. Що за питання ми маємо?

Мешканець із Києва: Добрый вечер, Петр Николаевич. Скажите, пожалуйста, по мнению коммунистов в будущем Украина должна двигаться, в каком направлении, Европейского союза или ЕЭП? Спасибо.

ВЕДУЧА: Це, очевидно, підготовлені запитання, тому що зрозуміло, що ви ж щодо ЄЕС завжди виступаєте.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Очень интересный вопрос. В зависимости от того, какие задачи мы ставим. Если мы задачи ставим сегодня определить экономический фундамент, то от этого и зависят внешнеполитические и внешнеэкономические отношения. Если мы говорим, что экономический фундамент сегодня – это, прежде всего, высокотехнологическое производство, то как только прекращались сотрудничества с Россией в полном объеме, то мы утрачивали высоко-технологическое производство, а это самолет-строение, ракетостроение, это машиностроение. Так что я здесь убежден, что надо говорить о совершенно других вещах, где, в какой исторический отрезок времени мы ищем выгоду для Украины. И я считаю, что сегодня надо принять решение, и если надо, то и провести референдум определения участия Украины в Едином Экономическом пространстве. Это не исключает и Европейский союз.

ВЕДУЧА: Добре, достатньо. На цьому все. Дякуємо Києву. І надаємо слово Одесі. Вітаємо вас. Ви ще не спите? Будь ласка, ваші запитання?

Кореспондент із Одеси: Добрий вечір, студія. Вас вітає Одеса. У нас на Театральній площі також, незважаючи на час зібралося достатньо багато людей. Аудиторія у нас переважно молодіжна. Отже, у неї до пана Симоненко є такі питання.

Мешканець Одеси: Добрый вечер, Петр Николаевич. Я студент юридического факультета. Скажите, пожалуйста, как Вы будете бороться с коррупцией в государственных структурах и органах местного управления? Спасибо.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Спасибо. Я думаю, вопрос как раз заключается в том, с чего я начал, когда я сказал, что ликвидация Института Президентства, ликвидация глав администраций районных и областных, районные городские советы утверждают исполкомы, ликвидация неприкосновенности президента, народных депутатов, судей, избрание судей сегодня, а не назначение, также ведение народного контроля, а народный контроль – это, безусловно, контроль со стороны гражданских... Ну, я имею в виду, гражданского общества - это общественные организации, профсоюзы, партии. И в течение пяти лет контролируем. Я считаю, что именно народному контролю надо дать право сегодня в условиях невыполнения обещаний во время выборов возбуждать уголовные дела и привлекать к ответственности. Я считаю, и последнее, и по всей Украине меня поддержали, сегодня надо ввести смертную казнь за умышленное убийство. Это все будет способствовать как раз тому, о чем мы сегодня говорим, наведению порядка во власти.

ВЕДУЧА: Петре Миколайовичу, я обіцяла, що ми з Вами ще зупинимося на депутатській недоторканості, то ж все-таки хочу це зробити. Чи, дійсно, у нас тоді не буде корупції, чи вирішить знаття депутатської недоторканості, її скасування, проблему корупції?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Нет, потому что у нас сегодня система должна быть другая. И мы сегодня с Вами являемся...

ВЕДУЧА: Так що це тоді дасть, якщо ми скасуємо?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Можно я закончу?

ВЕДУЧА: Будь ласка.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Если речь идет о снятии неприкосновенности, то я предусматриваю, что мы должны решить коренным образом, потому что неприкосновенность решается не законом, а размером кошелька. Убил человека, пришел в суд, заплатил взятку и ты уже неприкосновенен. Вот же против чего надо выступать, против системы. Я не случайно начал с того, что надо отстранить капитал от власти, поэтому я и поблагодарил Вас за то, что Вы являетесь моей помощницей в агитации за Компартию.

ВЕДУЧА: От мені так і цікаво, чому ж Ви досі не відділили владу від бізнесу?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Проголосуйте за нас стопроцентно, я Вам гарантирую это.

ВЕДУЧА: Так вже стільки за вас голосували, ви ж вже не в першому скликанні.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Так вы же не хотите.

ВЕДУЧА: Наступне запитання, Одеса.

Мешканка Одеси: Добрый вечер. Меня зовут Ирина, у меня к Вам такой вопрос. Что у Вас есть в программе о студентах, и чем Вы можете заинтересовать молодежь, чтобы она голосовала именно за Вашу партию?

ВЕДУЧА: Ми вже про освіту говорили, тому, будь ласка, щось наступне.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Да. Уважаемая Ирина, я выступал в нескольких студенческих аудиториях, в Николаевском кораблестроительном институте, в университете индустриальном в Запорожье, в последнее время. И все то, что я говорил о молодежной, студенты меня поддержали, я благодарю.

ВЕДУЧА: Що для молоді у Вас є?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Поэтому, для молодежи. Если речь идет об образовании, мы уже сказали, бесплатное образование и доступность образования. Если говорить о работе, я уже сказал, первое рабочее место. Если говорить об уровне стипендии, я ответил. О социальных вопросах, мы сегодня считаем, что надо поддержать молодых людей, которые поедут работать на село. И для этого мы решили проблему для молодых людей по жилью, и это программа наша, и по заработной плате для тех, кто едет работать, как молодые специалисты, на село.

ВЕДУЧА: Розкажіть.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Мы решили сегодня проблему, и правительство уже поддержало, проблема поддержки заводов сельхозмашиностроения, а это техника на село, машины, комбайны, тракторы...

ВЕДУЧА: А от в плані житла для молоді, яка їде на село працювати, це що?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Це та програма, яку будемо ми виконувати. Молоді спеціалісти, лікарі, вчителі їдуть працювати на село, ми будемо будувати їм житло.

ВЕДУЧА: Я просто хочу, щоб Ви на цьому детальніше зупинилися, що це за програма і коли вона ввійде в дію? Це в наступному році вже даватимуть житло для молодих спеціалістів чи що?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Безумовно це залежить від того, які політичні сили прийдуть до влади. Я сьогодні кажу, що за всіма нашими розрахунками, за нашим досвідом і тим, як і що ми будемо робити, ми виконаємо цю програму. Тому я закликаю, голосуйте на підтримку Компартії, щоб це було виконано, а я вам гарантую.

ВЕДУЧА: Це з наступного року, якщо ви там будете, в парламенті, вже даватимуть житло молодим фахівцям?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Да.

ВЕДУЧА: Безвозмездно.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Так, бо я маю цей досвід, і Ви знаєте, до 90-го року у нас у кожному селі мінімум для молодих спеціалістів будувалося від п'яти до десяти хат.

ВЕДУЧА: Ми забираємо час одеситів. Будь ласка, наступне запитання з Одеси.

Мешканка Одеси: Добрий вечір. Мене звати Олеся. І мене як студентку цікавить таке питання. Чи гарантуєте Ви співпрацю вузів із замовниками освітніх закладів? Дякую.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Обов'язково, шановна Олеся. Бо ми якраз і передбачаємо, щоб було державне замовлення. Проблема вищої школи сьогодні полягає, як одна з них, і полягає в тому, що, на жаль, ми втрачаємо інженерні спеціальності. І це дуже велика проблема, ми втрачаємо фахівців, які будуть займатися розвитком виробництва. Тому я повністю Вас, шановна Олеся, підтримую, і гарантуємо, що як раз буде державне замовлення, а це гарантія першого робочого місця.

ВЕДУЧА: А як Ви можете це гарантувати?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А дуже просто, ми будемо сприяти розвитку, в першу чергу, виробництва, і приймаючи той же самий закон, який сьогодні торкається тих людей, які мають певні фізичні вади, п'ять відсотків вже сьогодні повинен кожний підприємець гарантувати робочих місць для певних категорій інвалідів. Те ж саме вводиться для кожної, так скажемо, вже категорії, і в тому числі і підтримка тих же студентів, які будуть спеціалістами і отримають перше робоче місце.

ВЕДУЧА: Я бачу, що молодь цікавиться поглядами Комуністичної партії, є ще один молодий чоловік.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А тому що Компартія - це майбутнє. Вони праві повністю.

ВЕДУЧА: Є молодий чоловік з Одеси, який теж хоче Вам поставити питання. Будь ласка.

Мешканець Одеси: Петр Николаевич, здравствуйте. Меня зовут Петр. У меня есть такой вопрос. Вот я знаю, что существует до сих пор такая молодежная организация как комсомол. Вопрос такой: как вообще она сейчас работает, как существует и стоит ли молодежи вступать в комсомол? Дальше, есть ли в списках ваших комсомольцы? И последнее, как Вы относитесь к остальным молодежным организациям? Как Вы будете после выборов относиться к ним? Спасибо.

ВЕДУЧА: Будь ласка.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я буду поддерживать все прогрессивные молодежные организации, которые не будут ущербными с точки зрения государственной политики и воспитания нашей молодежи. Я имею в виду те, которые у нас и неофашистского толка формируются, я против таких. Все остальные это, безусловно, будут получать поддержку от нас. Если мы говорим о списках...

ВЕДУЧА: Що може дати зараз комсомол?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: О списках, то единственная Компартия, которая выполнила все свои обещания, которые давали, с одной стороны, у нас нет олигархов, и каждый четвертый в нашем списке - это молодой человек в возрасте до 40 лет. Пять у нас студентов в списке. Поэтому мы отражаем весь социальный состав, весь спектр нашего общества. В отношении комсомола, что он даст, а комсомол сегодня дает самое главное - человеческие качества и ценности, те, которые всегда были характерны для комсомола.

ВЕДУЧА: А вони зараз присутні взагалі в нашому суспільстві?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Есть и существуют. У нас есть комсомол. И, кстати, в Одессе Евгений Царьков, он же и первый секретарь Центрального комитета комсомола. Парень молодой, энергичный. Поэтому мы сегодня как раз и ориентируем молодых людей, чтобы они были участниками борьбы за свою власть. Они у нас сегодня активно выступают агитаторами.

ВЕДУЧА: Для цього треба бути комсомольцем?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Комсомольцы, так как и другие все организации, это объединение людей по интересам. Поэтому если молодые люди объединяются в организацию в борьбе за свои права, а им есть, за что бороться. Но если их сегодня выгоняют с Украины, и они едут работать на заработки в Италию, в Испанию. Почему им не побороться?

ВЕДУЧА: Це не лише комсомольці їдуть, усі їдуть.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я говорю о том, что молодежная организации комсомол, она не безразлична, и она политическим методом ведет борьбу за интересы всей остальной нашей молодежи, та, которая, к сожалению, еще не понимает, в чем проблемы сегодняшней экономики.

ВЕДУЧА: Дякую. Ви відповіли, я думаю, що задоволені Вашою відповіддю. Дякую Одесі. І далі ми продовжуємо розмову з Донецьком і зі Львовом. Але буде це вже після рекламного блоку. За кілька хвилин зустрінемось.

Реклама

ВЕДУЧА: Кажу знову добрий вечір нашим телеглядачам. Нагадаю, що ви дивитесь "Тільки про головне". Наш гість - лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко. Зараз у нас телемости. Не спиться Донецьку, батьківщині Петра Симоненка. Ви народилися в Донецьку, так, все правильно?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Так.

ВЕДУЧА: Отже, донеччани, добрий вечір. Будь ласка, ваші запитання до нашого гостя.

Кореспондент з Донецька: Доброго вечора, Київ. І одразу переходимо до запитань. Ваше запитання, будь ласка.

Мешканець Донецька: Владимир Бережной. Здравствуйте. Петр Николаевич, ответьте, пожалуйста, на вопрос, готовы ли вы, коммунисты, к досрочным президентским выборам? Спасибо.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я считаю, что не только их надо проводить сразу же после этих выборов, а начать с процедуры импичмента, и внесением изменений в Конституцию, как я и предлагаю, вообще ликвидация института президентства.

ВЕДУЧА: Це зрозуміло. А Ви готові, Ви будете балотуватися в Президенти?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Це залежить вже конкретно від конкретних обставин. Приймемо рішення, буду приймати участь, треба буде, вимагає обставина, припустимо, об'єднуватися з кимось у зусиллях, будемо це робити.

ВЕДУЧА: Як Ви вважаєте, ці парламентські вибори, це є підготовка до президентських виборів?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А Ющенка як раз і проводить підготовку до президентських виборів. Йому не потрібні ці парламентські вибори, і останні його дії як раз доводять, що головне для нього через фальсифікацію вийти на не легітимність...

ВЕДУЧА: Ви вже про це говорили, так, зрозуміло, дякую. Давайте наступне запитання з Донецька. Будь ласка.

Мешканка Донецька: Регина Белоусова. Добрый вечер. Петр Николаевич, почему коммунисты объединились с "Партией регионов", ведь Ренат Ахметов считается самым богатым человеком на Украине?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете, уважаемая Регина, я поддержал вас, дончан, Донецкую область, кто проголосовал в поддержку именно "Партии регионов". И мы поставили свою задачу сегодня по сути дела заставить представителей крупного бизнеса выполнять то, что вам обещали во время выборов. И с этой задачей мы частично справились. Нам не дали до конца в полном объеме выполнить ее в связи с тем, что заблокирован парламент с марта этого года. И именно Ющенко по инициативе БЮТ и "Нашей Украины" парализовал нашу работу. А так мы приняли участие поддержать как раз девять миллионов тех, кто проголосовал в поддержку "Партии регионов".

ВЕДУЧА: Але бачите, людей дивує, тому що Ви завжди були проти капіталістів, а тепер об'єдналися, навіть був за вашою квотою міністр в цьому уряді, як кажуть, крупного капіталу.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ви знаєте, мене дивує інше трохи, чому бідний народ України голосує за багатих. Ось тому ми з Вами сьогодні і маємо нагоду людей привернути увагу, що треба сьогодні...

ВЕДУЧА: Це Ви маєте на увазі, чому голосують за "Партію регіонів"?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Взагалі, тут же не тільки в "Партія регіонів" олігархи є. В БЮТ, в "Нашій Україні". Це олігархічні партії. Тому ми запропонували, голосуйте за комуністів, це буде найправильніший вибір.

ВЕДУЧА: Давайте зараз без закликів, тому що в нас можуть бути потім проблеми. Зараз ми не агітуємо. Будь ласка, наступне запитання з Донецька.

Мешканка Донецька: Добрый вечер. Маншелена Надежда. Петр Николаевич, скажите, пожалуйста, сейчас много говорят о депутатской неприкосновенности, а как коммунисты относятся к этому вопросу?

ВЕДУЧА: Ми вже відповіли, тому коротко.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Уважаемая Надежда, у меня есть одна деталь, я предлагаю поступить, коль идет речь о народных депутатах, принять программу Компартии, которая предусматривает следующее. Народный депутат после избрания и принятия присяги остается работать в том же трудовом коллективе, где он и работал до избрания, и получает зарплату в той же кассе, как и ранее получал. А в Верховный Совет приезжает на две-три недели в командировку. Ему не надо будет стоить жилье, дополнительные льготы, он будет по-настоящему народным депутатом. Живет с избирателями, живет их проблемами, работает рядом с ними и зарплату получает, которая подконтрольна избирателям.

ВЕДУЧА: Петре Миколайовичу, ви в Верховній Раді з 94-го року, комуністи, чому цього не зробили раніше?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я ще раз кажу, давайте 226 голосів, підтримайте, щоб у нас було в парламенті, я це зроблю. А те, що ми пропонували це, починаючи з Конституції, до речі, 1996 року. Я як раз і пропонував це зробити. На жаль, тоді за підтримкою "рухів", а це сьогодні "Наша Україна", за підтримкою "Громади", це сьогодні БЮТ, підтримали ініціативу Кучми, яка і була реалізована в проекті Конституції.

ВЕДУЧА: То виходить, якщо всі ваші заклики, всі ваші пункти програми, вони не будуть реалізовані, якщо у вас не буде 226 голосів, чи як?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А це у кожної так партії сьогодні такі реалії. Якщо немає 226 голосів, то ми використовуємо передвиборчу програму, щоб найпрогресивніші ідеї сьогодні внести у свідомість наших громадян. А громадяни в праві вже обирати, які ідеї вони підтримують чи ні.

ВЕДУЧА: Давайте дамо знову слово громадянам. Будь ласка, ваші запитання до нашого гостя.

Мешканка Донецька: Кривоногова Анастасия. Почему коммунисты участвуют в выборах, если они считают, что незаконные?

ВЕДУЧА: Зрозуміло питання.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Уважаемая Анастасия, я участвую в выборах вместе с Компартией для того, чтобы помочь людям разобраться, что и почему происходит в нашей стране, помочь объединиться в борьбе против тех, кто сегодня устроили никому ненужные досрочные выборы и наносят колоссальный ущерб как внутренней, так и внешней политике.

ВЕДУЧА: Так вони незаконні чи законні ці вибори?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Они незаконные, выборы.

ВЕДУЧА: Так чому ж ви тоді йдете на них?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А есть и другой вариант сегодня, оставить, что, народ, и созерцать со стороны, как обманывают людей. Я считаю, что мой гражданский долг требует от меня, чтобы я всеми нашими возможностями политической структуры рассказывал людям правду и призывал сегодня ни одного голоса "помаранчевым" не отдавать для того, чтобы наказать тех, в политическом плане, кто инициировал эти незаконные выборы.

ВЕДУЧА: Добре. Давайте послухаємо ще донеччан. Будь ласка.

Мешканець Донецька: Голик Анатолий, подполковник запаса. Петр Николаевич, скажите, пожалуйста, почему не проводится референдум по НАТО, ведь собрано уже более четырех миллионов голосов?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете, к сожалению, наши коллеги здесь, "Регионалы", не поддержали, когда мы предлагали, по сути дела, потребовать от Президента, чтобы он объявил референдум по народной инициативе. Собраны подписи, Центральная избирательная комиссия признала их, направила Президенту. Президент уже девять месяцев, как положил их в далекий ящик. Поэтому мы и предлагали четвертого сентября этого года начать процедуру импичмента Президента. К сожалению, не получилось. Я надеюсь, что в новом составе парламента уже все поддержат нас, и мы обязательно объявим эту процедуру.

ВЕДУЧА: На цьому все, час Донецька вже вийшов. Тож донеччани можуть вже йти спати. Ми переходимо до Львова. Цікаво, чи є там бажаючі поставити запитання нашому гостю, лідеру комуністів Петру Симоненку. Добрий вечір, Львів, точніше, доброї ночі. Чи є у вас запитання, чи зібралися біля вас люди?

Кореспондент зі Львова: Доброї ночі. Щойно тут проїхав останній трамвай на площі "Ринок", але людей зібралося досить багато, і охочих поставити запитання до лідера комуністів теж багато. Прошу, перше запитання, представтесь, будь ласка.

Мешканець Львова: Доброго вечора. Мене звати Андрій. Моє питання до Вас наступне. Пане Петре, в одному з політичних роликів Вашої партії ставиться питання: чи ти вважаєш себе нащадком Ватутіна, чи Бендери і Петлюри, чи не вважаєте Ви це провокацією міжнаціональної ворожнечі в нашій державі? Дякую.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ні, я не вважаю цього. Я тільки намагаюся, щоб у нас була відновлена історична правда. Я запропонував, до речі, і сьогодні Вам, Андрію, ще раз хочу запропонувати, якщо у нас сьогодні є такі протиріччя в суспільстві, давайте створимо ще раз парламентсько-урядову комісію, хай вона розбереться детально і доповість парламенту відносно тих реальних подій, які відбувалися. А правда історії повинна сьогодні бути, і якщо наводять приклад, припустимо, тієї самої Іспанії, приклад Іспанії не може бути у нас використаний, бо в Іспанії була громадянська війна. У нас Україна була окупована німцями, тобто, зовсім іншою державою. І на боці окупантів воювали певні громадяни України. Вони це політично засвідчили певними документами і підписали присягу на вірність Гітлеру. Ось тому ми і говоримо, що треба сьогодні розібратися, де патріоти справжні народу України.

ВЕДУЧА: Ще одне уточнююче запитання від мене. Скажіть, Ви за об'єднання України, за цілісність держави?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: До речі, я хочу Вам нагадати, що саме комуністи об'єднали Україну 17 вересня 1939 року. І я переконаний, що вересень...

ВЕДУЧА: Зараз, зараз, в цій ситуації, яка є в країні.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Що вересень цього року...

ВЕДУЧА: Зважаючи на ваші гасла, ви за об'єднання, за цілісність держави?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Безумовно. А ми як раз і пропонуємо об'єднати державу. І всі спірні питання пропонуємо на, так скажемо, вимоги наших громадян, вирішувати шляхом тих же самих референдумів, демократичним шляхом. На жаль, мене не підтримує "помаранчева" команда і не підтримують олігархи. Я давно вже пропоную. Всі гострі питання, є проблема довіри, недовіри Президенту, давайте оголосимо референдум, є проблема позаблокового статусу...

ВЕДУЧА: Давайте послухаємо наступне запитання, у нас час іде, супутник у нас теж працює. Будь ласка, львів'яни, які ще запитання?

Кореспондент зі Львова: До речі, в продовження теми, у нас є людина, котра пройшла Другу світову війну, але питати вона буде не про політику. Це пан Тимофій, і прошу, його запитання.

Мешканець Львова: Моханюк Тимофій, заступник голови обласної організації ветеранів. Ветерани не можуть не говорити про політику. Значить, нас біля 40 тисяч учасників бойових дій і інвалідів. Ставлення влади до ветеранів дуже погане. І я думаю, що Комуністична партія пройде в Верховну Раду і змінить ставлення до ветеранів, ми в цьому зацікавлені і впевнені.

Кореспондент зі Львова: Але в чому Ваша проблема, там йшлося про медичне забезпечення?

Мешканець Львова: Медичне забезпечення на Україні, що торкається ветеранів, вкрай незадовільне, погане. Тому, я думаю, що це перше питання, яке мусить бути поставлене у Верховній Раді і уряді, це забезпечення інвалідів і ветеранів, і старшого покоління кращим медичним забезпеченням.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я повністю погоджуюсь з тим, що було сказано, і перше, що ми зробимо, це відновимо справедливість відносно пенсійного забезпечення. Де скільки років працював, в яких умовах, яка заробітна платня. Друге - ми скасуємо різницю між пенсією держслужбовців і простих робітників наших, відновимо справедливість. По-третє, ми жорстко будемо контролювати зростання пенсій і зростання цін, і таким чином відновимо те, про що зараз говорять.

ВЕДУЧА: Я одразу хочу Вас запитати, чому ви це раніше не робили, але тоді розумію, що Ви мені скажете, що у вас не було 226 голосів.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ні, шановна Ілона, Ви просто не слідкуєте за діяльністю Верховної Ради, я Вам просто нагадаю.

ВЕДУЧА: Поясніть.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Цей комітет очолює мій колега товариш Цебенко, як раз Цебенко душе шанована людина в усіх ветеранів і Цебенко вносить постійно ці пропозиції. На жаль... Ми, враховуючи все те, що було сказано, ми підготували зміни до закону. На жаль, з березня вони лежать, і завдяки тому, що заблокували як раз БЮТ і "Наша Україна" на чолі з Ющенко, ми не можемо прийняти ті зміни, які потрібні.

ВЕДУЧА: Чому раніше не зробили цього, ще до того?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Шановні, тоді треба дати відповідь, чому "помаранчева" Верховна Рада, більшість, не підтримала пропозиції Компартії. Не підтримала? Не підтримала.

ВЕДУЧА: Бачите, проблема все-таки в тому, що, начебто, це я не слідкую за парламентом, а проблема в тому, що у вас, дійсно, не було 226 голосів, це так як я і кажу.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Так я про це Вам вже давно сказав, що треба сьогодні приймати відповідальне...

ВЕДУЧА: Так я і кажу, що, чому не вирішується це питання, тому що немає підтримки більшості.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Та не тільки в цьому, а вирішується ще і в тому, що у нас сьогодні, на жаль, при владі знаходяться як раз представники потужного капіталу. Ніколи вони не будуть ці вирішувати питання, бо їм треба тоді свій прибуток віддати ветеранам. А вони цього ніколи робити не будуть.

ВЕДУЧА: Так а що ви тоді можете зробити, якщо у вас немає 226 голосів?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я веду боротьбу за те, щоб було 226 голосів. Буде 226, ми відстоїмо, як і обіцяв, приймемо рішення. А сьогодні я пропоную Верховній Раді, я пропоную конкретні пропозиції, і їх треба підтримати.

ВЕДУЧА: Дійсно, це проблема в тому, Петре Миколайовичу, шановний, а не в тому, що я не стежу, я стежу, бо це моя робота, я стежу за роботою Верховної Ради. Будь ласка, наступне запитання зі Львова.

Кореспондент зі Львова: Інша людина, яка не менш ретельно стежить за роботою Верховної Ради, це викладач Львівського університету, прошу, Ваше запитання.

Мешканець Львова: Віктор Миколайович. Проблема є такого сорту, на самому разі за час незалежності України маса науковців виїхали за кордон, зараз працюють повсюди, наприклад, багато моїх колег працює в Польщі. Хотілось би знати, що Ви збираєтесь з цим робити?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Вікторе Миколайовичу, ми починаємо з того, що державна політика буде спрямована на те, щоб на науку виділено було 1,7 процентів від валового внутрішнього продукту. Ви це добре знаєте. По-друге, ми вже прийняли закон за ініціативою комуністів, що викладацький склад отримує пенсію 90 процентів від вашого заробітку. Ми сьогодні спрямовуємо зусилля на те, щоб збільшити фінансування у бюджеті вищої школи. Тобто, з нашої сторони ми намагаємося все зробити щоб сьогодні підтримати вищу школу, а також Академію наук, про що ми говорили сьогодні вже.

ВЕДУЧА: Наступне запитання зі Львова.

Кореспондент з Львова: Прошу.

Мешканець Львова: Добрий вечір, Петре Миколайовичу. Я називаюсь Володимир Синюк і хочу запропонувати глянути на Україну, так би мовити з зарубіжжя. От Вам доводиться часто зустрічатися з політиками за кордоном. Як вони оцінюють ситуацію в Україні? Маю на увазі, в першу чергу, в тому плані, що у нас всупереч Конституції зараз зупинено роботу парламенту. Адже парламентаризм в Європі дуже шанується. Дякую.

ВЕДУЧА: Ми вже з Вами трошки говорили, тому, часткова відповідь.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Пане Володимире, я хотів би поділитися враженнями, я був на з'їзди об'єднаної лівої партії Німеччини. Зустрічався з Лафантеном, з Гізі, це провідні політики Європи і вони розуміють, що це таке ліквідація парламентаризму. Коли я їм про це розказав, що у нас відбувається, вони просто були здивовані і вони здивовані були ще й тим, що їхні засоби масової інформації викривлено подають позицію відносно того, що відбувається у нас у Україні. І вони були здивовані, що начебто помаранчеві, хто заявляв про демократію говорили про демократію, а прийшли до диктатури.

ВЕДУЧА: Дякуємо львів'янам, ваш час уже вийшов. Дякую, що в таку пізню годину були разом з нами. На цьому все, Львів до побачення. І далі продовжимо розмову безпосередньо з гостем в студії. Перте Миколайовичу, зараз обговорюють такий момент, чи можлива така модель широкої коаліції "Партії Регіонів" з "Нашою Україною"? Якщо вона можлива чи будуть там комуністи?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, тоді це не буде широка коаліція, а буде коаліція "Партії Регіонів" і "Нашої України". Компартії в цій коаліції не буде.

ВЕДУЧА: Ви заявляли про те, от є такі повідомлення в пресі, що Компартія України претендує на спікерство і претендує на це й пан Литвин теж, від свого блоку. То як же ж помиритеся?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, я не знаю, пан Литвин, ще не заявив куди він буде йти. Бо пану Литвину...

ВЕДУЧА: Це що мається на увазі?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: До якої коаліції. Бо пану Литвину тоді важко буде дати відповідь "Нашій Україні" з деяких питань, про які ми дуже добре знаємо, як і звідки, й що береться. Тому...

ВЕДУЧА: Це що Ви маєте на увазі?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я потім, після виборів скажу відверто про це, і я не приховує своєї позиції.

ВЕДУЧА: Заінтригували, але не говорите.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Так, дійсно, я дуже добре знаю, що відбувається і хто підтримує пана Литвина. Тому Литвину треба дати відповідь перед "Нашою Україною", бо як кажуть, "руб за вход, а три за выход". Тут же ж так само, треба думати хто з якою метою іде до Верховної Ради. Відносно нашої розмови. Так, дійсно, ми на початку, перед тим, як вже готувалися до виборчої кампанії, деякі питання обговорювали. Широке було коло питань і серед них було яким чином ми далі будемо співпрацювати. Зрозуміло, що Компартія не залежна від потужного капіталу, вона не має олігархів, вона має величезний досвід, професійний, політичний. І тому ми будемо очолювати...

ВЕДУЧА: Не хваліть себе, а дайте мені відповідь на запитання. Готові бути спікером?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Так.

ВЕДУЧА: Це Ви безпосередньо чи ще хтось з Вашої партії?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Мова йде про те, що Компартія буде очолювати Верховну Раду.

ВЕДУЧА: Безпосередньо спікером хто може бути: Петро Симоненко, Адам Мартинюк?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я вважаю, що мій досвід дає мені підстави, як раз очолювати також цю, так би мовити обіймати цю посаду.

ВЕДУЧА: Петро Симоненко. Зрозуміло. Якщо Ви раптом не пройдете в Верховну Раду?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Такого не буде, ми обов'язково пройдемо.

ВЕДУЧА: Знаєте, "ніколи не кажи ніколи". А якщо раптом?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ми будемо в Верховній Раді.

ВЕДУЧА: Якщо раптом?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ми будемо обов'язково в Верховній Раді.

ВЕДУЧА: Тобто, взагалі, навіть не передбачаєте такого варіанту?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Безумовно.

ВЕДУЧА: Що до депутатських пільг, чому Ви також не відмовилися раніше, і, до речі, якими пільгами безпосередньо Ви користуєтесь?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я не знаю, якими пільгами користуюсь. У відпустку я не їжджу.

ВЕДУЧА: Не їздите відпочивати у санаторій Верховної Ради?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Не їжджу, бо я вже років з три як не був там.

ВЕДУЧА: Лікуєтесь в Феофаніі?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Лікуюсь в зв'язку з тим, що така моя прикріпленість до цієї лікарні, як громадянина України. Відповідно до...

ВЕДУЧА: Чому не всі громадяни України прикріплені до Феофаніі?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я вважаю, що те, що я зараз роблю, я хочу зробити, щоб кожна районна лікарня мала певне належне так само і фінансування, і мала обладнання. Ось з цією метою, ми, як раз і робимо сьогодні з Міністром, який працює кілька місяців, вже внесли пропозиції до уряду, щоб перенести фінансування з четвертого на третій квартал 600 мільйонів гривень. Для того щоб придбати і техніку, це машини швидкої допомоги, реанімаційні автомобілі, для кабінетів, рентген-кабінетів і іншої техніки.

ВЕДУЧА: Скажіть, а Ви квартиру отримували від Парламенту?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Отримав.

ВЕДУЧА: Так.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Але не отримав компенсацію як отримали ті, хто сьогодні дуже багато говорять про пільги.

ВЕДУЧА: Так Ви отримали квартиру, так, чи що Ви маєте на увазі?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Правильно, я за законом отримав квартиру. А ті, про яких я сьогодні кажу, Балога отримав квартиру і компенсацію 377 тисяч.

ВЕДУЧА: Ви у відрядження за рахунок Верховної Ради їздили?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Як от той же Луценко, який так само отримав квартиру і 273 тисячі отримав компенсацію. І все це підтверджено.

ВЕДУЧА: Називайте ще хто.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Та ж сама Білозір, Мовчан, Руслан Князевич, та там багато хто.

ВЕДУЧА: А з списку Комуністичної партії?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Тільки ті отримали компенсацію, які не мали житло, за законом. А я кажу про тих...

ВЕДУЧА: А вони не за законом отримали?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: А вони отримали в умовах, коли в попередньому скликанні отримали житло, таким чином вони практично двічі отримали житло через ту ж саму компенсацію.

ВЕДУЧА: Скажіть, як Ви вважаєте, цього разу як швидко пройде спікеріада і прем'єріада?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Це залежить, в даному випадку, від Ющенка і помаранчевої команди, бо вони затіяли сьогодні зовсім інше, вони будуть тягнути підрахунки голосів і це буде зроблено штучно, я вже казав для чого. Прийняти на конституційних зборах, а не Парламентом конституцію, практично вести пряме президентське правління, відправити у відставку уряд Януковича і ввести інститут виконуючих обов'язків уряду і працювати на обрання на другий термін Ющенка президентом.

ВЕДУЧА: Ви будете виставляти як "Партія Регіонів" чи помаранчеві вже забивати за собою місце, забронювати за собою намети, де будуть ваші люди, ваші прихильники?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ми будемо приймати участь у всіх заходах.

ВЕДУЧА: А зараз?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, виставляти намети ми не приймали цього рішення, але ми принципова політична організація, яка обов'язково буде відповідним чином реагувати на всі події, які відбуваються у нас в державі.

ВЕДУЧА: Ще коротко дайте відповідь чи будете ви вести паралельний підрахунок голосів?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ми його вже практично ведемо тим, що зараз перевіряємо списки. Я хочу сказати, що якраз ось все те, що відбувалося до прийняття закону відносно змін до закону про вибори, ми сьогодні і бачимо за результатами, те що ми добилися і внесли як поправки Ющенко сьогодні скасовує і це наносить велику шкоду. Тому ми сьогодні вже починаємо перевірку списків, закликаємо людей, щоб прийшли прийняли участь, ми підготували спостерігачів, ті хто будуть працювати, ми разом з "Партією Регіонів", домовилися і будемо жорстко контролювати весь хід дня голосування.

ВЕДУЧА: Такі відповіді і такі погляди у Петра Симоненка. Запитаємо про погляди на цю розмову в людини, яка є поза політикою. Ми долучаємо до розмови людей з мистецтва, культури, зазвичай. Сьогодні ми послухаємо думку Народного артиста України Віталія Білоножка. Добрий вечір, Вам пане Віталію, дякую, що прийшли до нас в таку пізню годину, і шкодую, що з технічних причин ми не можемо зараз разом, поруч з Вами побачити і Вашу дружину. Адже ми звикли, що Ви завжди знаходитеся поруч, разом. Скажіть, Ваші політичні погляди в родині, збігаються чи різняться, тільки не називайте партію?

Віталій Білоножко, Народний артист України: Не буду називати партію. Я можу сказати, що я син комуніста. Але комуніста, котрий пішов з життя свідомо. І коли показували вже нинішнього Леоніда Ілліча, він казав мамі: "Катю, - каже, - вимкни телевізор, я вже не можу на цю мавпу дивитися". Він зрозумів крах своєї, крах своєї, крах своєї суті, що він вірив в те несвідомо. Як і тоді, комуністам сказали йти в перед, але де перед не сказали. Так і зараз, я відчуваю, що розмови, далі розмов не йде, борсання по коаліціях і обіцянки, і більше нічого. Але комуністи повинні бути, тому що є святі люди, є ветерани війни і ветерани праці, для котрих ця партія є надія на світле майбутнє, тому що, нажаль, сучасна влада, не зовсім багато приділяє їм уваги. І от останнім часом, попрацювавши в ветеранських пансіонатах, багато концертів і я в цьому пересвідчився. Тому хай буде Петро Миколайович. Кожен має місце під сонцем і в політиці теж. Але послідовність, про яку говорили зараз півтори години, майже не відчувається.

ВЕДУЧА: Пане Віталію, а цікаво, Ви берете участь в тих агітаційних концертах, Ви їздите разом з політиками?

Віталій Білоножко, Народний артист України: Ні, ні. Я був членом однієї із партій, ну, правлячої на той час, на що мама мені сказала, синок, це диявольські речі - партії, не ходи туди. Я, слава Богу, вийшов з партії, я зараз не заангажований. Я не хочу, я не хочу ніяких «-ізмів», я не хочу щоб якась партія захищала якусь імперію і сини йшли воювати за чужі інтереси. Щоб, в кращому випадку, вони поверталися скаліченими. Я хочу жити в своїй красивій, маленькій, меланхолійній, розхристаній до всього світу і добрій моїй Україні.

ВЕДУЧА: Ну, говорите, дійсно, як людина культури, як митець, оскільки Ви трошки покритикували Петра Миколайовича, що вони мають бути.

Віталій Білоножко, Народний артист України: Але я Петра Миколайовича знаю ще з 86-ого року, коли такими артистами як я молодими набивали графік і відправляли в Чорнобиль обслуговувати шахтарів, дизактиваторщиків, а потім довго не давали посвідчення. Хоч у мене є свій рекорд 49 концертів я там відпрацював. Але, слава Богу, знайшлись, казав Шариков, добрі люди і допомогли, але вже зараз, коли мені це не потрібно.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, що Ви можете сказати, про цю виборчу кампанію 2007 в порівнянні з минулими? Що в ній ще гірше, що в ній більше-менш?

Віталій Білоножко, Народний артист України: Ви мене питаєте?

ВЕДУЧА: Вас питаю, пане Віталію.

Віталій Білоножко, Народний артист України: Я, ви знаєте, якраз нормальна кампанія, нормально всі борються.

ВЕДУЧА: Вона не брудніша ніж та була попередня?

Віталій Білоножко, Народний артист України: Мені здається, що ні. Можливо, завтрашній, післязавтрашній день покаже, але по мірі, можливо я, я дивлюсь всі, всі програми, аж очі вицвітають і бачу, що дурного нема такого, як було минулого разу, нема такої дикої конфронтації.

ВЕДУЧА: Вона не агресивніша на Вашу думку?

Віталій Білоножко, Народний артист України: Трошки вони менш агресивніші, вони трошки в'ялі, можливо, люди думають, що воно як було, так и залишиться. А я взагалі не можу зрозуміти чому. Якщо в нас розвелось стільки політиків, стільки партій і всі хочуть туди, до державного бюджетного корита, але чому так в'яло, от це мене дивує.

ВЕДУЧА: Ще остання...

Віталій Білоножко, Народний артист України: Як маленького пересічного українця.

ВЕДУЧА: Ще одне питання до Вас, як до пересічного українця, останнє. Скажіть, а Вам не набридло, що були одні вибори, інші, і зараз так багато політичної агітації, реклами і так далі?

Віталій Білоножко, Народний артист України: Набридло, безумовно. От, набридло навіть сьогодні, коли... Ну, я можу, я маю претензії до всіх політичних сил, майже всіх. От вчора повинен бути у мене концерт і завтра повинен бути концерт. Але сказали, там заангажовані виявились концерти, будуть працювати ті... Але це не є образа, ми їдемо все одно до людей, ми їдемо з нашим фестивалем, ми їдемо з радістю але, ну...

ВЕДУЧА: Я Вас зрозуміла. Давайте... Я ще повернуся. Давайте ще запитаємо у пана Петра. Скажіть, будь ласка, от пан Віталій сказав, що він син комуніста і йшли за комуністами, але їм не сказали де перед. Ну, і куди йти, де перед?

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ви знаєте, я Віталія давно знаю, і він від цього не відрікається, що ми знайомі. Я пам'ятаю, коли і його, як і багатьох його ровесників, ми підтримували творчу молодь. А те що на Чорнобиль їхали, то була загальна наша біда, шановний Віталію. І всі патріоти, метці, їхали для того, щоб допомагати тим, хто пішов у пекло, щоб вони були також сьогодні з боку держави, так мовити, вшановані. І я вважав, що це великий патріотичний обов'язок кожного митця поїхати і разом з власним народом ліквідовувати катастрофу. А не говорити, що когось кудись у список запихали. Це як раз і є патріотична позиція тих, хто їде ліквідовувати.

ВЕДУЧА: Зрозуміло, от така була реакція Петра Миколайовича. Пане Віталію...

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, я вважаю, що, Віталій, ми з Вами давно знайомі і я маю право також, бо давно Вас знаю разом з дружиною, і Вас завжди підтримували.

ВЕДУЧА: От шкода, ми не знали, що ви знайомі, ми думали, що взяли людину, яка з Вами не знайома.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ні, Віталій добре знає, що ми знайомі дуже давно.

ВЕДУЧА: Пане Віталію, будь ласка, Ваша реакція дуже коротко, підсумовуємо.

Віталій Білоножко, Народний артист України: Реакція проста, ми то знайомі давно, 20 з гаком років, але після того бачились один раз, десь на фуршеті з Петром Миколайовичем. Я до нього нормально, гарно ставлюся. Але я просто кажу за те, що якщо будуть відстоюватись позиції не України, а тоталітарні якісь входження в якісь блоки, в щось, це буде біда для України.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Шановний Віталію.

ВЕДУЧА: Будь ласка, хвилинку.

Віталій Білоножко, Народний артист України: Ми зараз не можемо знайти самі себе, в політиці, а...

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Шановний Віталію, ну, от хто крім нас сьогодні веде боротьбу щоб кіностудія "Довженка" відновили?

ВЕДУЧА: Вони всі про це говорять.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Крім комуністів ніхто. Одеську, Ялтинську? Хто сьогодні веде боротьбу за...

ВЕДУЧА: Всі сьогодні говорять, що вони включають питання культури до себе в програму.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Я перепрошую, перепрошую. За 15 років, ті хто говорили дуже багато знищили, знищили палаци культури...

ВЕДУЧА: Все, час вийшов, Петре Миколайовичу.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Віталій добре знає, що дитячої художньої самодіяльності немає вже сьогодні у нас практично в Україні. А це немає джерел, з яких піднімаються митці.

Віталій Білоножко, Народний артист України: Слабко боретеся, Петро Миколайович.

ВЕДУЧА: Будь ласка, відповідайте.

Віталій Білоножко, Народний артист України: Це слова, слова, а де ж боротьба, дійсно? Щоб відновити палаци культури, щоб діти по підворотнях не ходили.

ВЕДУЧА: Ну, дійсно, Ви ж говорите про те, що у Вас немає більшості, як же ж Ви можете вирішити це?

Віталій Білоножко, Народний артист України: Щоб діти займалися...

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: У нас буде обов'язково більшість, обов'язково буде.

ВЕДУЧА: Чуєте, пан Віталій каже, що це все слова.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ну, шановний Віталію, до 90-ого року ніколи не питав у мене, так скажемо, чому не словами, а практичними діями ми все це зробили. І у нас, до речі, все це виходило. І він, як раз, виріс у цих умовах, і його талант розкрився.

ВЕДУЧА: Пане Віталію, коротко, я просто змушена дати Вам можливість на репліку, але коротко, буквально десять секунд і все.

Віталій Білоножко, Народний артист України: Яка репліка, ну, я ж кажу, що я шаную Петра Миколайовича.

ВЕДУЧА: Все зрозуміла.

Віталій Білоножко, Народний артист України: Я навіть колись був лауреатом премії імені Островського.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Спасибі, Віталію.

Віталій Білоножко, Народний артист України: Комсомольської, хоча довго не давали, тому що я не співав комсомольських пісень, просто співав про громадян.

ВЕДУЧА: Добре.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Віталій гарні пісні співав.

ВЕДУЧА: Добре. У нас таке порозуміння між гостями. Я вам дякую шановні гості. Це був Віталій Білоножко, Народний артист України з нами на включення. А в нашій студії був лідер Комуністичної партії Петро Симоненко. Завтра буде інший гість. Представник Блоку Юлії Тимошенко. За кілька хвилин дивіться "ТСН" у викладі Наталії Мусійчук. Дякую, що ви були з нами в таку пізню годину. Очевидно, ви маєте активну громадянську позицію. До побачення.

Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: На все добре.

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27977
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
телекритик
6115 дн. тому
А чому ведучий говорив (згідно розшифровки) від жіночого роду, а гість звертався до нього на жіноче ім"я , наприклад "Петро Симоненко, лідер Комуністичної партії України: Ні, шановна Ілона,....":)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду