Ляшко повертається

Ляшко повертається

27 Лютого 2015
6412

Ляшко повертається

6412
Після нетривалого затишшя редакція «Подробностей недели» на «Інтері» знову почала джинсувати Олега Ляшка та його партію. Огляд порушень стандартів журналістики в підсумкових тижневиках ICTV, «України», «1+1», «Інтера» та 5-го каналу за 22 лютого 2015 року.
Ляшко повертається
Ляшко повертається

Після нетривалого затишшя редакція підсумкового випуску новин на «Інтері» знову почала джинсувати Олега Ляшка та його партію. Востаннє він з’являвся в «Подробностях недели» в першому ефірі 2015 року. Після того чотири рази редакція обійшлася без його присутності. Цього разу його не було у студії, зате журналісти невиправдано подали його коментар в одному з матеріалів. Ще одна реклама політсили ― невиправдане запрошення в студію Андрія Артеменка, члена фракції Олега Ляшка. Минуло року в одному з ефірів він обіцяв допомогти жителям Вуглегірська, а наступного ефіру ― звітував про виконану роботу (читай ― покращував імідж). Про ці факти «Телекритика» писала в моніторингу від 19 грудня 2014 року.

Верхівку антирейтингу по замовних матеріалах не перший тиждень тримають «События недели». Цього разу редакція прорекламувала не лише свого власника Ріната Ахметова, а й ще одного олігарха ― Віктора Пінчука.

Канал самого Пінчука «згрішив» лише раз, проджинсувавши тестя власника ― Леоніда Кучми.

Найбільшою ж проблемою в підсумкових випусках залишається посилання на невідомі джерела чи підкріплення думок джерел некоректними синхронами.

«ФАКТИ ТИЖНЯ» З ОКСАНОЮ СОКОЛОВОЮ, ICTV (випуск о 18:45)

У сюжеті про сценарії розвитку події на Донбасі Андрій Білецький представлений як командир батальйону «Азов». Хоча він є народним депутатом і не може поєднувати посади.

«Андрій Білецький, командир полку спеціального призначення "Азов", народний депутат України: Разрушения очень большие. Село уничтожено на 6070%. В результате артиллерийского огня противника».

Посилання на джерело з формулюванням «чимало експертів» є некоректним, адже невідомо, яких саме експертів репортер опитав.

«Олександр Візгін, кореспондент: Чимало експертів як в Україні, так і на заході вважають події під Дебальцевим пірровою перемогою Москви. Оскільки Путін знову показав світу свої справжні наміри».

Крім того, синхрони, які йдуть після цього закадрового тексту, належать лише українським фахівцям Тарасу Березовцю та Валентину Бадраку. А отже, чи справді журналіст дізнавався щодо цього питання бодай в одного західного експерта ― під питанням.

«Тарас Березовець, політтехнолог: Українська влада по суті заманила Путіна в геополітичну пастку. Путін дав гучного ляпаса і Ангелі Меркель, і Франсуа Олланду, які повірили".

Валентин Бадрак, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння: Ці події будуть стимулювати Вашингтон до більш активних та рішучих дій. І в тому числі, надати Україні зброю для захисту своєї держави».

Ще одна маніпуляція в сюжеті через узагальнення ― журналіст каже, що «Європа» сподівається перевести конфлікт на Донбасі в холодну фазу. Однак, по-перше, важко зрозуміти, кого саме кореспондент має на увазі. Адже думки лідерів європейських країн різні. По-друге, автор не підкріплює свою думку синхроном бодай одного дипломата Євросоюзу, а подає чомусь коментар українського. А він каже, що бажають заморозити конфлікт не ЄС, а сторони, які є причиною та беруть участь у війні.

«Олександр Візгін, кореспондент: Європа все ще сподівається хоча б на переведення конфлікту з гарячої фази в холодну.

Олександр Чалий, перший заступник міністра закордонних справ України (2003-2004): Сьогодні всім сторонам, які є і причиною цього конфлікту, і активно приймають участь у цьому конфлікті, стратегічно важливо заморозити цей конфлікт».

Ще одна схожа маніпуляція при посиланні на «західних експертів і ЗМІ».

«Олександр Візгін, кореспондент: Натомість західні експерти і ЗМІ не виключають, що з весни Москва руками бойовиків спробує наступати на Маріуполь, і навіть на Харків. Такої позиції дотримується і Андрій Ілларіонов.

Андрій Ілларіонов, екс-радник Володимира Путіна: К большому сожалению, следует ожидать новых наступлений в районе Счастья, и в районе Мариуполя. И по направлению к Артемовску. И это вопрос, очень опасаюсь, не очень отдаленного будущего».

Долучення до матеріалу синхрону другого президента України Леоніда Кучми, тестя власника ICTV, має ознаки корпоративного замовлення. Включення його коментаря було б виправданим, якби він говорив у якості офіційного представника України на мирних переговорах у Мінську.

«Леонід Кучма, президент України (19942005): У Приднестровья нет границ с Россией. А здесь граница. Если Россия не хочет, чтобы Украина для Европы была как пример высокоразвитой страны, то она будет делать все, чтоб этого не случилось. А механизмов у России больше чем достаточно».

У сюжеті-дослідженні про розстріли на Майдані журналіст посилається на слідчих, але підкріплює цю думку адвокатом «Небесної сотні».

«Максим Крапівний, кореспондент: Тому довести, що саме тими кулями, котрі потім знаходили на Майдані, були вбиті мітингувальники майже неможливо ― кажуть слідчі.

Євгенія Закревська, учасниця групи адвокатів "Небесної сотні": Должна быть проведена полная инвентаризация оружия. Это тоже в полном объеме не сделано. И в необходимые сроки не сделано. То есть, первая информация, которая об этом пришла из МВД в Генпрокуратуру датируется, если не ошибаюсь, апрелем месяцем. То есть, это ужасно много».

У матеріалі про затримання екс-регіоналів Олександра Єфремова та Михайла Чечетова журналіст, посилаючись на невідомі «громадські організації», подає для підтвердження синхрон блогера Сергія Іванова.

«Володимир Соколов, кореспондент: Про це заявляли самі терористи. Чимало доказів наводили громадські організації.

Сергій Іванов, блогер: Ефремов, это тот человек, который поставил Болотова. Болотов ― это глава ЛНР. Потом, глава Луганского облсовета был человек Ефремова Коленко Валерий Николаевич, человек вообще, настолько пророссийский, насколько может быть человек пророссийским. Человек, который призвал Януковича расстрелять Майдан».

«СОБЫТИЯ НЕДЕЛИ», «Україна» (випуск о 19:00)

У репортажі про відзначення річниці розстрілів на майдані журналістка узагальнює думки учасників ходи (запис ефіру ― тут).

«Инна Христич, журналист: <…> Люди верят, что жертвы были ненапрасными.

Участник акции: Тут правда, і правда переможе. Довго, не швидко, поки її люди усвідомлять, але цей процес почався.

Участник акции: Это всё очень больно, но я почувствовал ― Україна є. Їй погано, їй тяжко ― все, що хочеш, а вона є».

У сюжеті про розслідування розстрілів журналістка подає неповну інформацію. Каже, що справжні кулі летіли в обидві сторони. Але подає синхрони лише родичів та знайомих майданівців, які померли. А отже, відбувся перекіс ― кореспондентка стверджує про обопільну стрілянину, надаючи фактів-свідчень щодо жертв цієї стрілянини лише з одного боку.

«Антонина Маровди, журналист: Погибших до сотни: не резиновые, а настоящие пули летят в обе стороны. Возле переполненного морга очередь из скорых, каталок не хватает.

Жена погибшего на Майдане: Він щойно закінчив… він захистився и не встиг отримати просто корочку, розумієте?

Друг погибшего на Майдане: Погиб на Майдане от огнестрельного ранения, это всё, что я могу сказать».

На фоні цієї трагедії редакція вирішила прорекламувати свого власника Рината Ахметова. Він, мовляв, закликав ще рік тому вирішити конфлікт без крові.

«Олег Панюта, ведущий: 18 февраля президент компании СКМ Ринат Ахметов заявил, что нет таких обстоятельств, которые оправдывают применение силы по отношению к мирному населению.

Ринат Ахметов, президент компании СКМ: Мирные люди не должны страдать ни в коем случае. Это должно стать главной задачей и власти, и оппозиции ― всех противоборствующих сил. Человеческие жертвы и пострадавшие со стороны протестующих и правоохранителей в ходе уличных столкновений ― недопустимая цена за политические ошибки».

У цьому ж блоці «События недели» проджинсували іншого олігарха ― Віктора Пінчука, який, зі слів ведучого, теж закликав до переговорів.

«Олег Панюта, ведущий: Тогда же, 18 февраля, к переговорам призвал и другой представитель крупного бизнеса ― Виктор Пинчук.

Виктор Пинчук, основатель инвестиционно-консалтинговой компании EastOne, 18 февраля 2014 года: С момента обретения независимости Украине удавалось избегать кровопролития. Мы незамедлительно должны возобновить эту традицию».

Корпоративна реклама також ― у сюжеті про допомогу жителям Маріуполя. Зокрема, журналістка акцентувала увагу на роботі гуманітарного штабу Рината Ахметова.

«Виктория Чистюхина, журналист: Когда обстрелы усилились и люди из Широкино устремились в Мариуполь, Гуманитарный штаб Рината Ахметова начал готовить резерв. Многие волонтёры сами живут в пригороде и по залпам артиллерии точно определяют, когда в город побегут переселенцы.

Алексей Копатько, волонтёр Гуманитарного штаба Рината Ахметова: Иногда было так, что прям над нами раздавались выстрелы, но тем не менее люди собирались и продолжали работать».

У матеріалі про роботу електриків в зоні АТО журналіст згадує енергетичну компанію ДТЕК, яка разом із каналом ТРК «Україна» входить до складу СКМ Ахметова. Крім того, коментар надає представник ДТЕК, що редакція не приховує, подаючи відповідну інформацію у титрі.

«Виталий Литвин, журналист: А это Луганская ТЭС в городе Счастье. Ее обстреливали почти ежедневно. Несколько реактивных снарядов разорвались прямо на станции.

Дмитрий Сахарук, руководитель антикризисного штаба ДТЭК: Уже на протяжении нескольких месяцев Луганская ТЭС, станция, которая находится в Луганской области, находится под непрекращающимися обстрелами, ― а это свет и тепло для целого региона».

«ТСН. ТИЖДЕНЬ», «1+1» (випуск о 19:30)

У репортажі з центру Києва, де відзначали річницю розстрілів, журналістка перелічує відомих особистостей, які туди прийшли. Паралельно із закадровим текстом йде відеоряд із людьми, про яких ідеться. За словами кореспондентки, в центр прийшов «міністр культури». Утім, у цей момент (та й в інші) не було жодного кадру з В’ячеславом Кириленком, який обіймає цю посаду. Натомість на відео ― Євген Нищук, колишній міністр культури.

«Ольга Кашпор, кореспондент: Після Михайлівської прямують туди, де полягли герої. Марш гідності має стартувати від умовної першої барикади на Інститутській. Сюди підтягуються мер столиці Кличко, міністр культури, депутати».

У сюжеті про відхід урядових військ з Дебальцевого журналіст героїзує військових.

«Андрій Цаплієнко, кореспондент: Порятунком ситуації стала середньо офіцерська ланка, що створила свій неформальний штаб і прості герої-солдати».

У цьому ж матеріалі кореспондент використовує оціночне судження, аби подати характер та стратегію противника урядових військ. Називає цю схему як таку, що «давно відома».

«Андрій Цаплієнко, кореспондент: Накопичення сил, подарунки з російського воєнторгу, наступ з багаторазовою перевагою, припинення вогню і знову накопичення сил. Схема, за якою триває окупація України, давно відома. Втім, невідомо, хто здатний зупинити ворожу ходу».

Після останньої начитки від ведучої на екрані ― відео- та фоторяд зі змонтованою інфографікою про військові підсумки року після завершення Майдану. Перш за все, невідоме джерело, звідки взяті дані. Так, сумнівним виглядає цифра 90% населення, яке нібито допомагає військовим. По-друге, на одному зі слайдів некоректно вказано, що в Україні зараз мільйон «біженців». Хоча насправді йдеться про переселенців.

«ПОДРОБНОСТИ НЕДЕЛИ», «Інтер» (випуск о 20:00)

На початку ефіру ведучий розповідає про теракт в Харкові. З посиланням на спецслужби каже, що організаторами вибуху є так звані харківські партизани. Для доказовості редакція подає скриншот зі сторінки організації в одній із соцмереж. Мовляв, вони вихваляються різними диверсіями. Утім, на момент виходу ефіру «партизани» на сторінці ще не заявили про свою причетність до теракту. А отже, редакція зманіпулювала.

«Дмитрий Анопченко, ведущий: Спецслужбы обвинили в организации теракта так называемых харьковских партизан. Вот посмотрите, на ваших экранах страница в одной из социальных сетей. Там они хвастаются диверсиями».

Ознаки замовності має включення синхрону лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка в матеріалі про офіційні заходи з відзначення річниці розстрілів на Майдані. Його коментар не несе ніякої інформаційної завантаженості.

Також не зовсім доцільною є подача синхрону радника президента Михаїла Саакашвілі. Адже у блоці вже представлена думка президента.

«Михаил Саакашвили, советник Президента Украины:Я думаю, что этот Майдан должен был показать, в том числе каждому украинскому политику, что они не могут, никогда не должны больше не то, что пренебрегать народом, вообще чтобы ни минуты не проводили зря, не заботясь о них.

Олег Ляшко, Радикальная партия Олега Ляшко:Люди, які полягли на Майдані, щоб вони своє життя віддали не даремно. Не для того, щоб долар по 30 був, щоб злодії, які і далі керували і крали. Щоб в країні нічого не мінялося. Люди не за це стояли».

«Подробности недели» ще раз проджинсували партію Ляшка, запросивши в студію нардепа від цієї політсили Андрія Артеменка. Формально запросили, щоби депутат розповів про ситуацію у Вуглегірську. Зі слів ведучого, Артеменко тільки звідти повернувся. Але гість одразу відрізав ― нічого про це не може розповісти, бо Вуглегірськ же під контролем бойовиків.

«Дмитрий Анопченко, ведущий: Вечер добрый. Я хотел бы с вами поговорить о том, что происходит в Углегорске, я знаю, вы только оттуда.

Андрей Артеменко, народный депутат:Ну, из самого Углегорска я не смог выехать потому что он не находится под контролем Украины. Но начать я хотел бы не с этого, я хотел бы от всего нового украинского политикума в этот день попросить прощения у всего народа Украины<…>».

Традиційно редакція проджинсувала і «Опозиційний блок». Представивши на інфографіці можливі зміни до бюджету, які готуються урядом, ведучий обговорював ініціативи лише з лідером «Опозиційного блоку» Юрієм Бойком. А це порушує баланс.

«Дмитро Анопченко: Что по этому поводу думают в парламенте, узнаем прямо сейчас, Юрий Бойко с нами на связи, лидер оппозиции. Юрий Анатольевич, вот, по поводу тех изменений бюджета, о которых говорит правительство, а как вы их оцениваете, вот, вы ведь за этот бюджет не голосовали, вы были против, а что по поводу изменений.

Юрий Бойко,"Оппозиционный блок": Само принятие бюджета было ошибкой, и об этот сразу сказали, и мы выступали против такого бюджета, который был написан уже тогда под диктовку международного валютного фонда, а те изменения, которые сегодня пытаются провести, это как раз еще ухудшит положение людей<…>».

Коментувати події Майдану в студію запросили Олега Тягнибока. Утім, проблем не було б, якби розмова стосувалася лише Майдану. Адже Тягнибок був одним із лідерів опозиції за часів минулої влади і брав участь в протестних акціях. Але обговорення  з подачі ведучого часто виходила за ці рамки. Так, Дмитро Анопченко запитав, як Росію змусити видати тих, кого звинувачують у злочинах проти майданівців. Хоча Тягнибок не експерт з міжнародного права і не має відповідної кваліфікації.

«Дмитрий Анопченко, ведущий: Чекайте, щось для цього має статися. Як їх дістати з Росії? Їх же по-хорошему Кремль не видасть?

Олег Тягнибок, лидер ВО "Свобода": Бачите, колесо крутиться. Сьогодні Росія є такою, завтра нам все треба зробити, щоби на території великої імперії Росії появилося 3040 маленьких держав. Зрештою влада Путіна так само не є вічною. Путін теж робить зараз величезні помилки. Він протиставив себе не просто Україні, а цілому світові».

«ЧАС. ПІДСУМКИ ТИЖНЯ», 5 канал (випуск о 21:00)

У сюжеті про вивід урядових військ з Дебальцева журналіст подає синхрон філософа, що не є доцільно. Адже він коментує геополітичні багатоходівки, на що не має кваліфікації.

«Кореспондент: Хід подій під Дебальцевим покликаний змусити Захід переосмислити свою тактику протидії російській експансії.

Олексій Паниф, філософ: "Ви хотіли спробувати, щоб все було мирно ― будь ласка, ми не можемо сваритися з союзниками. Ви хотіли спробувати домовитися ― ми домовилися. Ми витиснули з цих домовленостей найбільше».

У цьому ж сюжеті сумнівною є подача інформації, що Дебальцеве окуповане лише «росіянами». Адже попри факти присутності російських військових на цьому напрямку фронту, участь у боях беруть і бойовики-українці.

«Кореспондент: Дебальцівського плацдарму більше не існує. Територія окупована росіянами. Українські військові почали вихід з міста та околиць 18 лютого. Понад 2 тисячі бійців перемістилися до Артемівська».

Також автор матеріалу маніпулює, посилаючись на невідомих «військових експертів». При цьому каже від їхнього імені інформацію, не подаючи їх синхронів.

«Кореспондент: Військові експерти припускають ― сили АТО могли тримати район ще тривалий час, попри складні умови для вивезення поранених та поповнення боєприпасів».

 

ПОВНА ВЕРСТКА ВИПУСКІВ:

ICTV, «Факти тижня» з Оксаною Соколовою (випуск о 18:45)

«Сьогодні у Харкові кривавий теракт».

«Дебальцеве ― ключове слово цього тижня».

«З Дебальцевого вийшли майже 2500 українських бійців».

«Після сьогоднішнього теракту в Харкові громадські організації цього міста закликали харків'ян завтра о 13-й годині вийти на акцію солідарності».

«Сьогодні вшанувати Героїв Небесної сотні до Києва прибули президенти Польщі, Литви Словаччини, Грузії, Німеччини, Молдови, президент Європейської ради».

«За рік після розстрілів на Майдані жоден винний так і не покараний».

«Сьогодні рівно рік як Україна скинула режим Януковича, російська влада, яка приховує його від українського правосуддя не могла оминути цієї дати».

«Про це говорили цього тижня».

«Сьогодні вночі на Луганщині обміняли полонених. Українська сторона віддала 52 бойовика з так званих ДНР та ЛНР».

«Чи поставлятиме Україні зброю Америка».

«Україна все очікує від заходу військової допомоги, хоча експерти вже не раз говорили що ми маємо власні гідні розробки».

«Наші кораблі не віддає, натомість завозить в Україну свої танки, системи Град і снаряди, снаряди, снаряди».

«Зараз у мене в руках паспорт громадянина Російської Федерації».

«В Москві цього тижня затримали кількох людей, які намагалися покласти квіти біля українського посольства».

ТРК «Україна», «События недели» (випуск о 19:00)

«Сегодня время ЧЕ ― день, когда противоборствующие стороны должны были начать отвод тяжелых вооружений».

«Теракт в Харькове: 2 человека погибли, 11 ― получили ранения во время мирного шествия, приуроченного к годовщине кровопролития на Майдане».

«Марш Достоинства».

«Преступления против человечности не имеют срока давности».

«Предотвратить и остановить кровопролитие в те дни, когда противостояние вплотную приближалось к этой критической точки, пытались и тяжеловесы большой политики, и представители крупного бизнеса».

«Согласно Минским договоренностям, сегодня должен был начаться отвод тяжелой техники от линии столкновения».

«Обмен пленными».

«Выход из Дебальцева».

«Помощь Донбассу».

«Газ для населения подорожает почти в четыре раза».

«Шоковая терапия».

«Кризис дипломатии».

«Третья сила».

«Работа под пулями».

«Таланты и поклонники».

«1+1», «ТСН. Тиждень» (випуск о 19:30)

«Теракт у Харкові найгарячіша новина дня».

«Європейці разом із Президентом України молилися за Небесну сотню».

«У питанні постачання зброї в Україну Польща займає однозначну позицію».

«18-те, 19-те, 20-те ― рік тому ці дні стали найкривавішими в історії Євромайдану».

«Дебальцеве уже в руках сепаратистів».

«Дії Генштабу на Дебальцівському плацдармі уже завтра має розглянути парламентський комітет з нацбезпеки і оборони».

«Кому вдалося пройти вузьку горловину від Дебальцевого сходилися в Артемівськ».

«Українські військові частини, які вирвалися із Дебальцевого, зараз перегруповуються».

«Із танків, артилерії та мінометів обстрілюють українських військових у районі Маріуполя».

«Миротворчі сили ООН ― ось що потрібно зараз Україні».

«Головний козир Росії в Раді безпеки ООН ― право вето, можна подолати».

«За цей рік Генпрокуратура вручила повідомлення про підозру у скоєнні злочинів проти Майдану 18 колишнім високопосадовцям».

«Протест проти того, чого немає».

«Таємна спецоперація російської ФСБ «Моноліт» повинна була зробити Україну російською провінцією».

«Перший найбільший обмін полоненими від моменту підписання домовленостей у Мінську».

«У Дагестані та Чечні два гучні арешти опозиційних політиків у контрольованій Росією частині Кавказу».

«Під час мирної ходи харків’ян стоїть Росія».

«Рік після Майдану».

«Інтер», «Подробности недели» (випуск о 20:00)

  • «О событиях в Харькове».
  • «Гость в студии ― Маркиян Лубкивский, советник главы СБУ».
  • «Вторая главная тема недели».
  • «И что сейчас на Майдане происходит в эти минуты».
  • «Сейчас беглый президент скрывается в России».
  • «Гость студии ― Олег Тягнибок, лидер ВО "Свобода"».
  • «Но за время Майдана многие нашли не просто единомышленников, нашли свои вторые половинки».
  • «Гость студии ― Олег Тягнибок, лидер ВО "Свобода"».
  • «И о событиях на Майдане говорили сегодня в Соединенных Штатах».
  • «Ситуация на Востоке Украины».
  • «Гость студии Валентин Федечев, заместитель руководитель АТО».
  • «И вот сейчас одной из главных тем до сих пор остается спасение людей, которые в подвалах, бомбоубежищах».
  • «Гость в студии ― Валентин Федечев, заместитель руководитель АТО».
  • «Выбраться с оккупированных территорий любой ценой».
  • «Теракт в Харькове».
  • «Ситуация на фронте».
  • «Интервью с народным депутатом Андреем Артеменко».
  • «Гость студии президент Грузии».
  • «Идея президента пригласить в Украину миротворцев».
  • «Уже в ближайшие дни парламент станет решать судьбу бюджета страны».
  • «Год назад Россия начала операцию по захвату Крыма».
  • «Гость студии активист крымскотатарского национального движения Синавер Кадыров».
  • «Гость студии Игорь Суркис, президент ФК"Динамо Киев"».

5 канал, «Час. Підсумки тижня» (випуск о 21:00)

  • «Зведення з лінії фронту».
  • «Дебальцівського плацдарму більше не існує».
  • «Інтерв’ю з Валентином Федічевим, заступником командувача АТО».
  • «Україна згадала небесну сотню».
  • «Нове життя Єфремова».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот Подробности
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6412
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду