Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 липня 2022 року

Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 липня 2022 року

29 Липня 2022
4209

Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 липня 2022 року

Ігор Куляс
для «Детектора медіа»
4209
Серйозні порушення стандартів і помилки в ефірних блоках телеканалів «Суспільний», «Рада», «1+1», ICTV та СТБ, «Інтер»
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 липня 2022 року
Моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини» за 22 липня 2022 року

24 лютого, коли Росія пішла в наступ на Україну, «Детектор медіа» мусив припинити свої постійні моніторингові проєкти, адже наповнення ефіру телеканалів повністю змінилося. Центральні канали об’єднались у спільний марафон «Єдині новини #UAРазом». Однак і під час війни моніторинг і контроль якості телепродукту залишаються важливими. Тому ми запустили нове дослідження — докладний аналіз ефіру спільного марафону (новин, прямих включень, гостьових студій) на дотримання стандартів та вагомі професійні помилки ведучих і журналістів. Автор моніторингу — Ігор Куляс, медіатренер та автор основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа». Докладний розбір роботи ведучих і журналістів під час моніторингу потрібен і глядачам, і самим медійникам, які зможуть врахувати свої помилки та робити якісніший продукт. В аналізі ми враховуємо специфіку воєнного часу та фіксуємо лише порушення стандартів, яких журналісти й ведучі могли б уникнути. Детальніше — в методології моніторингу. Додаткові пояснення щодо застосування стандартів журналістики під час війни є в матеріалі — відповіді на критику моніторингу. Коротке резюме моніторингових звітів читайте тут. Також у рубриці «Щоденні теленовини» щодня виходить короткий огляд марафону.

Примітка: ефірний блок телеканалу «Рада» не потрапив до моніторингу, оскільки  виходив поза межами цієї доби. 

Медіагрупа «Україна»...

(...яка вже не оцінювалася...)

...бо завершила свою участь у телемарафоні в зв’язку з закриттям власником медіагрупи своїх медійних бізнесів.

Перші 15 хвилин з ефірного блоку «Суспільного» 22 липня чомусь були віддані медіагрупі «Україна». З 0:00 закінчувався сюжет про звитяги медіагрупи. Вважаю симптоматичним, що в цьому сюжеті мало не основними «героями» виступали (і в синхронах, і в епічній картинці) всі токсичні ведучі медіагрупи, тобто колишні пропагандисти закритих проросійських каналів Медведчука і Мураєва — Василь Голованов, Наталія Влащенко і Тигран Мартиросян. Нарешті два  телемарафони – «Єдині новини» та «FreeДом» - позбавилися цих персонажів! Але тепер таких же персонажів ще залишається трохи на «Інтері» і надзвичайно багато — на державному телеканалі «Рада» (І я -от чесно! - не здивуюся, якщо ці голованови, влащенки і мартиросяни знову  вилізуть до ефіру марафону через цей канал).

Завершувався цей короткий блок коротким випуском новин, які вели Віра Свердлик і Максим Сікора. У випуску було два прямих ввімкнення — Ірини Антонюк про обстріли Харкова і Артема Попова про ситуацію в Маріуполі. Там традиційно були кілька традиційних порушень стандартів, зокрема достовірності (розмиті посилання на джерела або їх повна  відсутність) і точності (повна невідповідність картинки і тексту в коротких формах). На цьому про цю медіагрупу можна  закінчити говорити. Принаймні, у цьому моніторингу точно.

Телеканал «Суспільний» (0:15–6:00)

(оцінювалося 5 годин 45 хвилин ефіру)

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку була нестандартною: протягом першої години ефіру була гостьова студія, яку вів у прямому ефірі Євген Агарков. Протягом наступних 5 годин ефіру показували записані інтерв’ю, імовірно повтори з попередніх днів (принаймні, кілька з них точно були повторами). Маю припущення, що в такий спосіб «закривали ефірну дірку», яка утворилася через відхід медіагрупи «Україна». Бо напередодні 21 липня «Суспільний» робив повноцінний блок з 15 до 21 години. Але мені геть не зрозуміло, навіщо було одночасно з відходом цілої медіагрупи з марафону змінювати саму структуру цього марафону (якщо раніше кожна доба починалася трьома ефірними годинами ефірного блоку певного каналу/групи, далі йшли повністю три 6-годинних блоки інших каналів/груп, закінчувалася доба першими трьома годинами ефірного блоку ще одного каналу/групи, то тепер доба розбита на 4 блоки по 6 годин). Алогічне, як на мене, рішення.

В ефірному блоці каналу «Суспільний» були такі сюжети:

  • Наталії Ткачук про можливі наслідки зміни офіційного курсу долара Нацбанком,
  • Вадима Гринька про підсумки зустрічі «Раммштайн-4» і про шанси України отримати від західного світу сучасні винищувачі.

Прямих ввімкнень не було.

Гостями студії були:

  • Тетяна Ломакіна, уповноважена президента України з питань безбар’єрності, про виживання в умовах війни людей з інвалідністю, як держава допомагає біженцям і переселенцям з інвалідністю, про перебудову системи реабілітації (записане інтерв’ю Ігоря Шавра).
  • Олеся Верченко, академічна директорка Департаменту економічної освіти Київської школи економіки, про ймовірні наслідки підвищення НБУ офіційного курсу долара, як це позначиться на економіці та експортерах, як це відчують пересічні громадяни.
  • Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу, про ймовірні наслідки підвищення Нацбанком офіційного курсу долара, як це позначиться на економіці та експортерах, як це відчують пересічні громадяни.
  • Гаррі Табах, капітан першого рангу у відставці ВМС США, про підсумки «Раммштайну-4», про причини низьких темпів надання зброї Україні, про неможливість нелегального перепродажу зброї Україною.
  • Андрій Піонтковський, політолог, про підсумки «Раммштайну-4», про маргінальність спроб підважити підтримку України в американському політикумі.
  • Крістофер Етвуд, учасник американської ініціативи Razom for Ukraine, співавтор звіту «Незалежний правовий аналіз порушення РФ Конвеції про геноцид», про американську волонтерську допомогу Україні, про ймовірність визнання США Росії державою-спонсоркою тероризму, про геноцидні дії Росії в Україні, про заяви Вікторії Спартц, про імовірність «втоми» Заходу від війни в Україні (записане інтерв’ю Олени Ремовської).
  • Сергій Притула, телеведучий, керівник благодійного фонду, про волонтерство, про «Байрактари», про подальші плани фонду (записане інтерв’ю Олени Ремовської).
  • Катерина Тітова, майстриня ювелірної справи з Гостомеля, про її історію виживання під окупацією, в час боїв у місті і евакуації звідти, про патріотичну ювелірку, яку вона робить, про волонтерство (записане інтерв’ю Андрія Діхтяренка).
  • Мар’ян Пиріг, поет, музикант, художник, про музику на вірші українських поетів минулого, про музику і політику, про колаборантів у історії України, про відродження культури України, яку нищила Росія (записане інтерв’ю Софії Челяк).
  • Злата Огнєвич, співачка, про Росію і росіян з власного досвіду життя в Росії і в Криму, про значення української мови, про заборону російських пісень в публічному просторі, про волонтерство для ЗСУ (записане інтерв’ю Євгена Агаркова).
  • Михайло Іллєнко, кінорежисер, сценарист, актор, про свою службу в теробороні, про бої під Лисичанськом, про українських бійців, про кіно і війну, про ворогів, про українську національну ідею і про російську «національну ідею», про «хороших руськіх» (записане інтерв’ю Євгена Агаркова).
  • Євген Клопотенко, шеф-кухар, про борщ, про українську кухню, про зернову кризу, про волонтерську діяльність (записане інтерв’ю Олени Ремовської).
  • Віталій Портников, журналіст, про гіпотетичну смерть Путіна і історичні паралелі смертей диктаторів, про сценарії руйнування Росії, про дерусифікацію і деколонізацію України, про місце російської культури в світі і в сприйнятті українців (записане інтерв’ю Софії Челяк).

Крім того в ефірі був черговий документальний фільм з серії «Герої» про волонтерів, які шукають та ідентифікують тіла загиблих мирних мешканців Ірпеня і Бучі. Авторство фільму не зазначалося.

Порушення стандартів

Порушень стандартів на «Суспільному» було мало. Вважаю це не показовим, адже в ефірному блоці каналу не було новин. Ведучі, які брали інтерв’ю, стандартів майже не порушували, працювали доволі якісно.

Стандарт достовірності було порушено в сюжеті Наталії Ткачук: «Водночас інвестиційний банкір Сергій Фурса на своїй сторінці у фейсбук прогнозує: рішення Національного банку України щодо підвищення курсу долара призведе до інфляції».

Усі три порушення стандарту точності також були у цьому сюжеті про підвищення Нацбанком офіційного курсу долара. По-перше, текст був традиційно «перекритий» архівним відео грошей, фасаду Нацбанку, обмінок, людей на вулицях тощо. Дві фактичних помилки були в інфографіці про рішення Нацбанку «Валютні операції». Там було написано «Встановлено щотижневий ліміт на зняття готівки з гривневих платіжних карток — 12,5 тис. грн». Тим часом у рішенні НБУ насправді йшлося про зняття з гривневих платіжних карток за кордоном. Без слів «за кордоном» ця позиція могла сприйматися глядачами як обмеження зняття готівки в Україні. 

Було одне порушення стандарту відокремлення фактів від думок — неавторизоване судження в запитанні ведучої Софії Челяк: «Хороші русскіє» , вони просто мріють і бачать перемогу України як запоруку для побудови демократії в Росії. Тобто вони, фактично, бачать нову демократичну Росію на нашій крові».

Інші зауваження

Одного разу ведучий Євген Агарков забув про фемінітив: «У вас мама — викладач російської мови і літератури».

Елементи політичного піару

Елементів політичного піару не було.

Резюме

Новинної складової ефірного блоку каналу по суті не було. Не було жодного випуску новин, жодного репортажного сюжету, жодного прямого ввімкнення. У гостьових студіях (як в прямому ефірі, так і в записаних інтерв’ю) побували 13 гостей, з них — лише одна ньюзмейкерка, решта — експерти і учасники різних подій.

Порушень стандартів було мало — лише 5. Хоча це не показово, адже в ефірному блоці взагалі не було випусків новин. Натомість ведучі інтерв’ю працювали якісно, майже не порушуючи стандарти.

Політичного піару, проросійських наративів чи токсичних медіаперсонажів в ефірному блоці каналу цієї доби не було.

Телеканали ICTV та СТБ (6:0012:00)

(оцінювалося 6 годин ефіру)

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку медіагрупи була такою ж, як і раніше: ефір був поділений на півгодинні блоки, кожний з яких складався з випуску новин і гостьової студії. Новини по черзі вели Юлія Сеник та Олена Фроляк, гостьові студії — Яна Брензей.

В ефірному блоці каналу були сюжети:

  • Марії Малевської про наслідки ворожого обстрілу ринку Барабашово у Харкові,
  • Ярослави Марущенко про вишкіл українських військових на Харківщині,
  • Андрія Почтєва про те, як волонтери підтримують мешканців прифронтової Оріхівської громади Запорізької області,
  • Назара Бурхана про те, що Денис Шмигаль відвідав Одещину,
  • Андрія Почтєва про життя прифронтового Гуляйполя на Запоріжжі,
  • Тетяни Доцяк про жнива у Харківській області,
  • Олени Горячевої про розмінування в Миколаївській області,
  • Владислава Круглова про понищені ворогом села Донеччини і про бої на сході,
  • Христини Венгеляускайте про життя в прифронтовому Нікополі,
  • Олексія Савіцького про зміну постачальника газу і про те, як тепер платити за газ,
  • Ольги Читайло про те, що випускники Маріупольського морського ліцею не можуть отримати документи про освіту,
  • Христини Гавриш про прогноз зростання цін у зв’язку зі зміною офіційного курсу гривні Нацбанком,
  • Мирослави Прокопюк про жінку з Гуляйполя, яка втратила ногу від ворожого обстрілу,
  • Аліни Матвійчук про те, які страви готують бійці на фронті,
  • Ірини Цимбал про вимушених переселенців з Харківщини, які відновили свій родинний бізнес у Черкасах,
  • Софії Богуцької про поранену ворожим обстрілом дівчинку з Нікополя,
  • Ярослави Марущенко про київський притулок для тварин, що втратили своїх господарів через війну,
  • Оксани Ротко про лікування 7-річного хлопчика, тяжко пораненого внаслідок ракетної атаки Вінниці 14 липня,
  • Наталії Нечай про весілля в Києві під час війни.

Прямих ввімкнень не було.

Гостями студії були:

  • Сергій Ніколайчук, заступник голови Національного банку України, про причини і можливі наслідки зміни офіційного курсу гривні.
  • Дарія Герасимчук, уповноважена президента з прав дитини, про викрадання Росією українських дітей, про можливості їх повернення в Україну.
  • Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики, про опитування з приводу радянського герба на щиті Батьківщини-матері, про те, що робитимуть далі.
  • Олексій Білошицький, перший заступник начальника департаменту Патрульної поліції, про викриття псевдоволонтерів і пособників ворога.
  • Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації, про запуск цифрового медіа United24.
  • Джамала, співачка, про участь у проєкті «Танці з зірками» у Польщі задля донесення позиції України.
  • Олексій Яременко, заступник міністра охорони здоров’я, про втрати системи охорони здоров’я, зокрема «швидких», через повномасштабну війну, про потреби у «швидких».
  • Вадим Гутцайт, міністр молоді і спорту, про санкції проти російських спортсменів, про проблеми з тренуваннями українських спортсменів.
  • Юлія Тимошенко, лідерка партії «Батьківщина», про донецьких шахтарів, про деблокаду українських портів.
  • Сергій Марченко, міністр фінансів України, про зміну офіційного курсу гривні Нацбанком, вплив цього рішення на бюджет країни і про вплив на споживчі ціни.
  • Ірина Бордусенко, гендиректорка ліцею Educator, про досвід навчання у школах Ізраїлю, де також є перманентна небезпека ракетних обстрілів.
  • Наталія Бабаченко, радниця голови Дніпропетровської ОВА, про ситуацію в області, про наслідки останніх обстрілів Нікополя та інших населених пунктів, про евакуацію людей з прифронтових районів.
  • Євгенія Близнюк, соціологиня, про те, як змінилося суспільство за 5 місяців повномасштабної війни, про суспільне відчуття, хто є ворог, хто є свій, про те, чи є насправді поділ на східну і західну Україну, про те, як зміниться суспільство після війни.
  • Сергій Куюн, директор Консалтингової групи «А-95», про прогнози щодо доступності і цін на пальне, про прогнози щодо наявності пального.
  • Катерина Кульчицька, аналітикиня громадської організації «Європа без бар’єрів», про те, що у українських біженців у європейських країнах виникає проблема, адже добігає кінця 90-добовий термін їх перебування за безвізом.
  • Микола Горбачов, президент Української зернової асоціації, про крадіжки окупантами українського зерна, про загальні збитки українських аграріїв через війну, про перспективи розблокування морського експорту агропродукції, про цьогорічний врожай в Україні.

Крім того в ефірі медіагрупи цього дня були:

Відеозвернення президента Володимира Зеленського.

Пропагандистські фільми «Гражданской оборони» (про низький моральний дух російської армії і Шойгу та інших керівників російської армії) та «Антізомбі» (про російську пропаганду).

Порушення стандартів

Стандарт достовірності порушувався переважно узагальненими псевдопосиланнями на джерела інформації або ж на авторство суб’єктивних думок. Ведуча новин Юлія Сеник казала у двох випусках новин: «Такі наслідки вчорашнього обстрілу Краматорська. За попередньою інформацією, російська армія вдарила по місту ракетами «Іскандер». Ведуча Юлія Сеник робила узагальнене псевдопосилання: «Західні ЗМІ пишуть, що для цього Україна зніме частину мінних загороджень біля проходів до портів». «Гібридне» повідомлення про обстріли Нікополя, Синельниківського та Криворізького районів, Зеленодольської громади і Апостолового подавалося без жодних посилань на джерела інформації. У двох випусках новин.

Ведуча Олена Фроляк посилалася так: «Обвинувальний висновок і ордер на арешт Путіна та російського міністра оборони Сергія Шойгу буде великим кроком вперед і досягненням справедливості, переконані в Києві». Хто це в Києві такий «переконаний»? Або таке псевдопосилання: «Та голоду не буде, запевняють і у владі, і аграрії». У двох випусках новин. І таке: «Причини скасування заходів у Кремлі не розкривають, але експерти припускають, що це пов’язано із втратами, які завдала Україна Росії в Чорному морі». Або: «Натомість експерти кажуть, стрімкого здорожчання імпортних товарів не чекайте». І ще такі: «Місцеві нарахували майже 10 атак». «Фінансисти кажуть, у найближчі дні «гойдалки» на валютному ринку ще триватимуть». «Знизити можуть і офіційний курс долара, переконані фінансисти».

Численні узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивної думки були в сюжеті Христини Гавриш: «Стримати свої апетити найпевніше доведеться імпортерам товарів, аби не втратити покупців, переконані експерти». «Рішення Нацбанку фахівці вважають вимушеним». «Фахівці попереджають: це спекуляція і паніка».

Найбільше було порушень стандарту точності. І, як завжди, майже всі вони стосувалися некоректного використання картинки. 

У двох випусках новин було повідомлення, в якому йшлося і про обстріли Миколаєва, і про обстріли Криворізького району, і про Велику Костромку (якої області не сказано), було «проілюстроване» довільним набором відео, яке повністю не відповідало словам ведучої за кадром. Так,ведуча казала, що «ушкоджено 13 житлових будинків у центрі міста», а показували розбомблені сільські хати. Або казала, що «зайнялося поле пшениці», а показували так само зруйновану сільську хату тощо.

Повідомлення про подання в Сенат США проєкту декларації про геноцид українців у двох випусках новин було «проілюстровано»  вгадайте чим? ну зрозуміло ж, архівними планами Капітолію. Повідомлення про нові санкції Великої Британії проти РФ у чотирьох випусках новин було «перекрито»  вгадайте чим? звісно ж, краєвидами Лондона.

Повідомлення щодо запланованого підписання в Стамбулі угоди про розблокування українського морського експорту у п’яти випусках новин було «перекрито» краєвидами Стамбула. А далі, коли йшлося про те, що Туреччина контролюватиме перевезення, а українські ВМС забезпечуватимуть охорону суден, показували комбайнерів і поля пшениці. Все відео архівне, все без позначення, що то архів. 

Повідомлення про прогноз від британської розвідки щодо майбутнього затишшя на фронті було «перекрите» набором випадкового архівного відео танків, гелікоптерів тощо. Повідомлення про сьомий пакет санкцій ЄС проти Росії у трьох випусках новин чомусь було «перекрито» планами Москви. Повідомлення про те, що в Росії вирішили замінити «кока-колу» іван-чаєм, було «проілюстроване» у двох випусках новин архівними планами заводів «Кока-кола» в США і чомусь ще й архівними планами «Мак-дональдза» в Росії.

Повідомлення про обстріли Нікополя, Синельниківського та Криворізького районів, Зеленодольської громади, Апостолового у двох випусках новин було «перекрито» відео якихось зруйнованих будинків, невідомо де. Крім того, йшлося про села, а показували 9-поверхівку. Говорила ведуча про приватні будинки — показували зруйновану 5-поверхівку. Випадковим набором відео обстріляних будинків двічі «ілюструвалося» зведення Генштабу, в якому згадувалася велика кількість різних населених пунктів.

Повідомлення про те, навіщо Україна займається створенням міжнародного трибуналу, щоб засудити РФ з акт агресії, було «перекрито» випадковим набором архівного відео обстріляних будинків. Без згадки, що це архів. В повідомленні про оцінку стану бойових дій Інститутом вивчення війни йшлося про стратегічні речі, а «перекривали» це архівним відео зруйнованих будинків. Або коли йшлося про те, що в Мурманській області РФ формують батальйони «добровольців» для відправлення в Україну, показували Запорізьку АЕС.

Повідомлення про те, що НАЗК виявило значну кількість колаборантів у різних областях України, було «перекрите» планами Володимирської вулиці в Києві. Повідомлення про видворення з країн Європи російських шпигунів «перекривалося» планами Москви. Повідомлення про стан пораненої під час обстрілу Харкова дівчинки «ілюструвалося» відео зруйнованих будинків. Статистику зареєстрованих військових та інших злочинів окупантів від Генпрокуратури «ілюстрували» відео зруйнованих будинків. Взагалі, я дивлюсь, відео зруйнованих будинків взагалі стало універсальною картинкою, якою редакція медіагрупи може «ілюструвати» все на світі.

Заяву віцеканцлера Німеччини про неможливість запуску «Північного потоку-2» було «проілюстровано» трубами та вентилями з архіву. І так само було «проілюстровано» повідомлення про те, що турбіну для «Північного потоку-1» росіяни не забирають з Німеччини.

І ще ведуча Фроляк постійно починала свої випуски новин зі слів: «149-й день війни». Але ж війна триває з 2014 року.

І дуже погано в редакції з дотриманням стандарту відокремлення фактів від думок. Узагальнення в підводці до сюжету робили по черзі Юлія Сеник і Олена Фроляк: «Люди клянуть загарбників та не збираються здіймати руки догори. Принаймні так кажуть нечисленні та незламні мешканці Гуляйполя, що на Запоріжжі». Узагальнення було і в самому сюжеті Андрія Почтєва: «Люди відверто втомлені від бомбардувань та із острахом чекають холодів». В іншому сюжеті Почтєва були безпідставні узагальнення на основі окремих синхронів кожне: «З населення — здебільшого люди похилого віку, яким вже немає ані сил, ані здоров’я поневірятися країною у пошуках безпеки. Та всі вони кажуть, тримаються». І на «підтвердження» синхрон однієї жінки: «Ми будем ждать до побєди. Ми побєдім і всьо». І таке: «Чи не кожен з тутешніх мешканців має поранених або серед сусідів, або серед родичів». І на «підтвердження» синхрон однієї жінки: «Дуже погано. Зятя поранили. В дуже тяжолом состоянії».

Узагальнення було в сюжеті Тетяни Доцяк: «Аграрії потерпають від збитків, а треба платити зарплати, паї, у багатьох кредити. Та як би важко не було, втримаються, запевняють». Оцінки були в сюжеті Ярослави Марущенко: «Українські військові вчаться завзято і ефективно використовують зброю, яка надходить».

Власні судження були в сюжеті Христини Гавриш: «Занижений курс бив по наших експортерах, які змушені були за ним продавати весь свій валютний виторг. Через це багато хто притримував долари. Тепер валюти в країні може побільшати, а це сприятиме укріпленню гривні. Курс у обмінниках найближчим часом таки може підскочити». Або таке: «Якщо ж наші порти розблокують, більше продукції продаватимуть за кордон, це наситить ринок валютою, а отже відчутно укріпить гривню. Залежатиме курс і від фінансової допомоги Заходу, та передусім від наших Збройних Сил. Успіхи на фронті зміцнюватимуть економіку і сприятимуть стабільності гривні». Усе це насправді, гадаю, просто переказ думок опитаних кореспонденткою експертів, але ж без посилання на них.

Власне міркування було в сюжеті Владислава Круглова: «Утім, окупанти деморалізовані, бо їх просто кидають на убій. Натомість як бойовий дух українських армійців на висоті, бо вони захищають свій дім».

Гостьова ведуча Яна Брензей загалом дуже якісно вела інтерв’ю з гостями, але кілька разів не авторизувала власні судження: «Безумовно, головна економічна новина останньої доби — це перегляд офіційного курсу гривні, який зробив Нацбанк». «Росія буквально краде в Україні майбутнє, не законно вивозячи українських дітей». «Щось вдалося вам завдяки «Червоному хресту» дізнатися, тому що так досить неоднозначно ця організація себе поводить під час цієї війни».

Власні судження кілька разів висловлювала в новинах Олена Фроляк: «Росіяни просто марять, щоб ми потерпали від голоду, і нищать усе, чим ми пишалися». «Протягом минулої доби росіяни завдали два ракетних і два авіаудари. Били з артилерії та мінометів. Таким чином ворог хоче посунути наших бійців із укріплень і водночас намагається деморалізувати місцеве населення».

Ще Фроляк казала: «Молдова не пустила на свою територію російських вояків, якими Москва хотіла доукомплектувати угруповання своїх так званих «миротворців» у самопроголошеному Придністров’ї». «Проголошений»  це урочистий стиль, Придністров’я ж «самоназване».

І було два порушення стандарту повноти інформаці. У бекграунді до повідомлення щодо заяви Марка Міллі, що Україна не втратила жодного з HIMARS, архівне відео не було позначене як архів у чотирьох випусках новин. В одному з повідомлень Олена Фроляк казала: «Удар по Дніпропетровщині. Сім ракет по будівлях міських ліцеїв випустив ворог у Криворізькому районі». Це про яке місто взагалі йдеться? Криворізький район великий, а Дніпропетровщина ще більша.

Інші зауваження

В ефірному блоці медіагрупи знову були два чергових витвори «Гражданской оборони» (про моральний дух російської армії і про її генералів) і один «Антізомбі» (про російську пропаганду, по-моєму, вже в сотий раз одне й те саме). Власне, інтро останнього фільму ось таке: «О том, что в русском мире журналистика давным-давно подгнила и дурно пахнет, мы говорили уже не один десяток раз. И чтобы в очередной раз ткнуть палкой в жалкую инфотухлятинку, приведём свежий пример». Власне, оце така стилістика. Здається, всі ці «Гражданскіє оборони» і «Антізомбі», а також медіагрупа StarLightMedia, яка дає їм ефір в спільномарафоні, а також Мінкульт імені Ткаченка, який усе це «освячує», поплутали аудиторії. Така «мова» є сприйнятною хіба для звиклих до неї росіян, які абсолютно точно телемарафон не дивляться. Тоді навіщо це в телемарафоні? Як завжди анонімно, як завжди мовою ворога і як завжди мовою «чорноротої пропаганди».

От просто біда з інфографікою ворожих втрат. Тепер уже Олена Фроляк називала окремі позиції зі значним випередженням їх появи на екрані. Тобто вона читала текст, не переймаючись тим, що в цей момент бачить на екрані глядач.

І про фемінітиви (точніше, про їх відсутність): «Марина Дашко, ветеринар» (титр у сюжеті). «Ірина Шумік, генеральний директор Директорату професійної освіти МОН» (титр у сюжеті).

Елементи політичного піару

В ефірному блоці медіагрупи був цілий сюжет про те, що прем’єр Денис Шмигаль з’їздив на Одещину. З оборотами типу «не оминув увагою Денис Шмигаль і питання внутрішньо переміщених осіб». От же ж новини - «не оминув увагою»! Або ж: «Дуже важлива аграрна галузь за нинішніх воєнних умов, наголосив прем’єр». І не посперечаєшся ж!

Ну і знову в гостях була лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, яка вмикалася з Донецької області, куди поїхала «підтримати шахтарів». Я розумію, що пані Тимошенко є експерткою з будь-яких питань, але її участь у марафоні зводиться до самопіарівських промов з будь-якого приводу. Цього разу — про важку працю шахтарів і про майбутню угоду з розблокування українських портів.

Резюме

Новинна складова була представлена 9 репортажними сюжетами, з них найбільш якісними були репортажі Марії Малевської про наслідки ворожого обстрілу ринку Барабашово у Харкові, Андрія Почтєва про те, як волонтери підтримують мешканців прифронтової Оріхівської громади Запорізької області, і Андрія Почтєва про життя прифронтового Гуляйполя на Запоріжжі, Владислава Круглова про понищені ворогом села Донеччини і про бої на сході. Був також дуже якісний нарис Аліни Матвійчук про те, які страви готують бійці на фронті. Прямих ввімкнень в ефірному блоці каналів не було. Натомість з 16 гостей студії 10 були ньюзмейкерами.

Порушення стандартів цього дня було менше, аніж у попередньому моніторингу, але все одно дуже багато — 79. Найбільше порушували стандарт точності за рахунок некоректного використання картинки. Стандарт достовірності порушувався найчастіше за рахунок узагальнених псевдопосилань на джерела фактів або ж на авторство суб’єктивних думок. І чимало було порушень стандарту відокремлення фактів від думок.

В ефірному блоці медіагрупи цієї доби було два проява політичного піару: суто «паркетний» сюжет про робочу поїздку прем’єра Шмигаля до Одеси. І запрошення до ефіру лідерки партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Наративів російської пропаганди і токсичних медіаперсонажів в ефірному блоці медіагрупи не було.

Телеканал «Інтер» (12:0018:00)

(оцінювалося 6 годин ефіру)

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку була традиційною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Більшість випусків новин вела Анастасія Даугуле, останній випуск вів Дмитро Чистяков, гостьові студії по черзі вели Олександр Просяник і Олексій Фадєєв.

В ефірному блоці каналу були сюжети:

  • Данили Снісаря про підготовку Слов’янська до оборони,
  • Руслана Смещука про бої під Слов’янськом,
  • Наталії Сінченко про перші операції на серці без розтину в Волинській обллікарні,
  • Ольги Лучек про жнива на Буковині,
  • Світлани Чернецької про новий пакет військової допомоги Великої Британії українському війську,
  • Дмитра Анопченка про пошук американцями підсанкційних активів російських олігархів,
  • Марини Дубини про закупівлю дров на зиму,
  • Олени Абрамович про відновлення РФ постачання газу до Європи,
  • Євгена Соломіна про бої на сході України,
  • Марини Біленької про глобальні зміни клімату, які впливають на агровиробництво,
  • Світлани Прокопчук про Антонівський міст у Херсоні,
  • Владислава Політа та Ольги Жидецької про досвід відбудови звільненого Азербайджаном Нагірного Карабаху для повоєнної України,
  • Яни Танчак про зміну офіційного курсу гривні,
  • Вікторії Парфенюк про кремлівську геронтократію,
  • Андрія Анастасова про те, як у Одесі вчителі самотужки ремонтують приміщення сховищ у школах,
  • Ігоря Левенка про те, як HIMARS змінюють хід війни,
  • Христини Гашенко про лікування 7-річного хлопчика, тяжко пораненого внаслідок ракетної атаки Вінниці 14 липня,
  • Ніни Коломієць про те, як водій автобусу на початку російського вторгнення рятував на Київщині людей,
  • Євгена Онопрієнка про фешн-фотографиню Віру Бланш, яка з 24 лютого почала знімати війну,
  • Олени Мендалюк про дівчинку з Нікополя, поранену під час ворожого обстрілу,
  • Марії Тарасової про страву півдня України плачинду, яку Мінкульт пропонує визнати нематеріальною культурною спадщиною України,
  • Артура Терещенка про поповнення Музею історії Дніпра новими експонатами з війни,
  • Ірини Васюри про луганчан, які двічі втрачали все, втікаючи від війни,
  • Сніжани Сидорук про виробництво на Рівненщині модульних будинків для переселенців і військових,
  • Сніжани Сидорук про соціальний проєкт з розвитку міні-пекарень на Рівненщині,
  • Інни Гогой про 10-річного художника, який малює війну,
  • Олени Мендалюк про єдиний в країні соціальний центр у Дніпрі, де приймають вимушених переселенців з інвалідністю,
  • Марини Михайловської про підготовку до навчального року в Миколаєві,
  • Ніни Коломієць про відкриття нових малих бізнесів під час війни,
  • Андрія Анастасова про технології зберігання зерна.

Були прямі ввімкнення:

  • Світлани Шекери про наслідки обстрілів Харківської області та про стан поранених під час обстрілу Харкова напередодні,
  • Інни Гогой про ситуацію на Запоріжжі, про обстріли, про евакуацію людей до Запоріжжя,
  • Олени Мендалюк про обстріли Дніпропетровщини,
  • Дмитра Анопченка з Вашингтона про ймовірність визнання РФ країною-спонсоркою тероризму Сполученими Штатами.

Гостями студії були:

  • Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА, про ситуацію на фронті та в містах на лінії фронту, про неможливість евакуації людей, про потенціал ворожого війська і можливості українського, про ситуацію на окупованих територіях.
  • Роман Семенуха, заступник голови Харківської ОВА, про ситуацію в Харкові і області, про руйнування, про майбутній опалювальний сезон, про навчання дітей у школах.
  • Денис Кудін, перший заступник міністра економіки, про вплив на економіку і бізнеси в Україні зміни офіційного курсу гривні Нацбанком, про зміни цін на товари і цін на пальне.
  • Галина Янченко, народна депутатка, про результати інвестиційного форуму в Туреччині, про варіанти відновлення українських бізнесів, про залучення західних інвестицій.
  • Данило Гетманцев, народний депутат, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, про наслідки зміни офіційного курсу гривні, вплив на економіку і на споживчі ціни, про подвійне оподаткування українських біженців у Європі.
  • Олександра Азархіна, заступниця міністра інфраструктури, про відновлення транспортної інфраструктури, про плани повоєнної відбудови України, про фінансування відбудови, про прозорість використання західних грошей на відбудову.
  • Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я, про ситуацію і проблеми в медичній галузі під час війни.
  • Наталія Бабаченко, радниця голови Дніпропетровської ОВА, про ситуацію в області, про підготовку до навчального року, про евакуацію людей, про підготовку до опалювального сезону в області.
  • Костянтин Машовець, полковник запасу, координатор групи «Інформаційний спротив», про прогнози британської розвідки щодо можливостей українського контрнаступу, про поставки зброї з Німеччини, про перспективи надання Україні авіації та засобів ППО.
  • Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, про розблокування українського зернового експорту, про валютні резерви України, про обмеження санкцій проти РФ в частині агроекспорту.
  • Тарас Загородній, управляючий партнер Національної антикризової групи, про наслідки зміни офіційного курсу гривні, про перспективи розблокування морських експортних шляхів, про сьомий пакет санкцій ЄС проти Росії, про імовірність надання США Росії статусу країни-спонсорки тероризму, про подальші сценарії війни.
  • Олег Нів’євський, віце-президент з економічної освіти Київської школи економіки, про розблокування українського морського експорту.
  • Христина Суворіна, журналістка з Мілану, про політичну кризу в Італії та як вона може позначитися на відносинах з Україною.

Крім того в ефірі був брифінг заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка.

Порушення стандартів

Стандарт достовірності порушувався багато і в різні способи. Повідомлення Анастасії Даугуле про обстріли Дніпропетровщини було подано у трьох випусках новин без посилань на джерело інформації. Так само без посилань у трьох випусках новин подавалася інформація про втрати ворога.

Три інформації подавалися в новинах без перевірок зі сторінок у соцмережах: «На свой сторінці у фейсбуці військові виклали відео, на якому видно, як добре горять фортифікаційні споруди російських загарбників». У двох випусках новин. «Про це у твітер повідомляє міністр оборони Канади Аніта Ананд». «Монету номіналом у 10 гривень ввели в обіг відсьогодні, повідомляють на фейсбук сторінці регулятора».

У сюжеті Олени Абрамович були ось такі псевдопосилання: «В Брюсселі відповідні заяви сприйняли як черговий шантаж... В Брюсселі пояснюють: щоб уникнути великої кризи в ЄС, країни мусять підстраховувати одна одну». Недостовірне посилання було у прямому ввімкненні Олени Мендалюк: «За попередньою інформацією, загинула 60-річна жінка, ще один чоловік поранений».

І була величезна кількість узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивної думки. Це робила в двох випусках новин Анастасія Даугуле: «За словами експертів, штурмовики А-10 ідеально підходять до українських умов». І вона ж казала: «Експерти відзначають неабияку тривалість нинішніх пожеж». Ведучий Олексій Фадєєв казав: «За оцінками деяких експертів, цифра може перевалити за 50».

Ще такі псевдопосилання були в сюжеті Марини Біленької: «Ріпак дозрів надто рано і його менше, ніж зазвичай, жаліються фермери та прогнозують: цього року врожай буде на 20% менший за минулорічний». У сюжеті Владислава Політа та Ольги Жидецької: «Та азербайджанці ризики усвідомлюють, вважають фахівці». «Саме на таку послідовність та комплексний підхід у відбудові зруйнованих територій варто звернути увагу й Україні, наголошують експерти. Та вже зараз радять починати планувати стратегію відновлення наших міст і сіл». У сюжеті Ольги Лучек: «Тож зерна для хліба і олії буде достатньо, запевняють фермери». І в сюжеті Ніни Коломієць: «Затягнути пояси і грати вдовгу — зараз це чи не єдина можливість для підприємців утриматися на плову, зауважують бізнес-аналітики».

Порушень стандарту точності було менше. У прямому ввімкненні кореспондентка розповідала про стан поранених напередодні харків’ян. Це «ілюструвалося» учорашнім відео без позначення дати події. Натомість під плашкою «пряме включення». Повідомлення про спробу ворожого наступу з Лисичанська було «ілюстроване» фото зруйнованих будинків. 

Повідомлення про заяву Роберта Габека щодо неможливості запуску «Північного потоку-2» було «перекрите» архівними трубами та вентилями. У двох випусках новин. Кореспондентка в Лондоні розповідала про надання Великою Британією чергового пакету зброї і про висновки британської розвідки щодо потенціалу російської армії, а «ілюстрували» це чомусь краєвидами Москви. Де тут логіка? Сюжет про відновлення РФ постачання газу до Європи був весь «перекритий» архівним відео адмінбудівель Брюсселя, вентилів та труб, краєвидів Москви тощо.

Пряме ввімкнення про наслідки обстрілів Дніпропетровської області було «ілюстроване» хаотичним набором відео, яке не відповідало тому,  про що розповідала кореспондентка, ні за географією (бо йшлося про кілька громад, а показували картинку з якоїсь однієї з них, невідомо якої), ні за змістом (бо йшлося, наприклад, про зруйновану школу, а показували явно житловий будинок). У сюжеті Марини Біленької стверджувалося, що в Німеччині «ріпак дозрів надто рано і його менше, ніж зазвичай», а показували... пшеницю.

Повідомлення про те, що Україна не підписуватиме прямої угоди з РФ щодо розблокування морського експорту, було «проілюстроване» ланами пшениці (в цей момент за кадром ішлося, хто з ким підписуватиме угоди), «КАМАЗи» з зерном (під слова про можливі провокації російського флоту). У двох випусках новин. Великі шматки тексту в сюжеті Марини Михайловської про те, як будуть організовувати навчальний процес, були «перекриті» відео зруйнованої миколаївської школи.

Найбільше було порушень стандарту відокремлення фактів від думок. Власне міркування робила Анастасія Даугуле в новині про російських вчителів, які зголосилися працювати на окупованих українських територіях: «Цікаво, що серед тих, хто подав заявку на заклик російської влади, найбільше бажаючих виявилося саме із Дагестану». Чим це «цікаво», не розумію. Ще одне власне міркування ведучої новин: «Напевно, це робиться для того, аби росіяни не забували, що Херсон — це Україна». Було у двох випусках новин. У трьох випусках новин Анастасія Даугуле повторювала власну оцінку дій ворога на Херсонському напрямку: «Виходить посередньо, усі атаки українські воїни відбили».

Неавторизовані власні міркування висловлював ведучий Олексій Фадєєв: «Газовий шантаж в обмін на фінансові потоки. Невже Росія відступила в енергетичній війні? А може навпаки готує новий удар? Що змусило РФ піти на поступки і відкрити вентиль «Північного потоку-1». У Євросоюзі, звісно, газу напередодні зраділи, але в путінську порядність не вірять і готуються до різних сценаріїв».

Оцінки було в сюжеті Олени Абрамович: «Німецька влада зітхнула з полегшенням після тривалої напруги... Хоча на відновлення «Потоку» німці вже не очікували, довіри до Путіна немає... Для політиків відновлення газопостачання — чергова нагода піддатися лобі індустрії, яка не хоче відмовлятись від газу... ». І узагальнення там же: «І знову відкласти плани з переходу на зелені джерела енергії, побоюються європейці».

Оцінка і висновок були в сюжеті Марії Тарасової: «Звісно, зберігати це все в сучасному світі непросто». «За таких умов важливо берегти традиції, це те, що справді має значення». Оцінка була в сюжеті Сніжани Сидорук про модульний будинок з морського контейнера: «До того ж, у таких модульних будинках досить комфортно і влітку, і взимку». Напевно, це зможуть оцінити лише ті люди, які в цьому будинку будуть жити, зокрема і взимку.

У сюжеті Яни Танчак була значна кількість власних суджень, які імовірно були просто переказом думок опитаних експертів, але ж без авторизації, наприклад: «Навряд чи по закінченню війни офіційний курс знизиться. Зараз в обмінних пунктах ми бачимо долар майже по 40 гривень, але за кілька днів чорний ринок має відійти від шоку і теж стабілізуватися, щоб не спекулювати валютою». Типова «експертна» оцінка, але ж журналістка не є експерткою валютного ринку.

Чимало власних суджень було в сюжеті Вікторії Парфенюк: «Імовірно, саме від свого товариша Наришкін перейняв бажання переписувати історію. Особливо цікавлять розвідника минулі події в Україні». «Чиновники Федерації на всіх рівнях дотримуються давньої системи правління — масштабно-корупційної. Найкраще це видно на прикладі оборонного сектору». І подібні.

Власні судження ведучого новин Дмитра Чистякова: «Будуть жнива — буде й паляниця. Незважаючи на те, що російські військові крадуть українське зерно, спалюють поля, нищать техніку, врожаю в Україні достатньо».

Узагальнення було в сюжеті Ольги Лучек: «Буковинські фермери обіцяють компенсувати врожай, котрий через російське вторгнення Україна втратила на сході». В тому ж сюжеті вона робила і власну оцінку: «Уже з 5 сотен гектарів намолотили понад 2 тисячі тон. А це досить непогані показники».

Власні міркування робив у сюжеті Ігор Левенок: «В той же час у пропагандистів на федеральних каналах неабияк «підгорає». З піною у рота вони волають буцімто HIMARS занадто дорогі і ракети в них не надто точні». «Свою аудиторію пропагандисти кинулися заспокоювати. Їх аргументи, мовляв, у нас є такі самі або ще й кращі системи «Смерч» і «Торнадо», хоча розроблені вони ще за царя Панька». І подібні.

Власне міркування було в сюжеті Андрія Анастасова про глибинну переробку зерна: «Звісно, аграріям наразі не до цього, їм хоча б зберегти врожай у сирому вигляді».

У двох випадках було порушено стандарт повноти інформації. У бекграундах у сюжеті Світлани Прокопчук про Антонівський міст у Херсоні архівне відео мосту не було позначене як архів. У бекграунді в сюжеті Христини Гашенко показували архівне відео ракетної атаки на Вінницю 14 липня, відео не було позначене датою події.

Інші зауваження

Ну от навіщо було підкладати музичку під сюжети, тим більше на синхронах? Ця новітня «мода» заважає сприйняттю, бо за нею губиться інтершум, який має велике значення.

І відсутність фемінітивів: «яке країна-агресор мала на початок війни», «міністр оборони Канади Аніта Ананд», «посол Сполучених Штатів в Україні Бріджіт Брінк», «прем’єр-міністр країни Наталія Гаврилиця» (все у ведучої Анастасії Даугуле). «Вєра Бланш, фотограф» (титр у сюжеті). «Мама Романа була музикантом» (у сюжеті Христини Гашенко).

Елементи політичного піару

Сюжет Вікторії Парфенюк про кремлівську геронтократію закінчувався ось таким: «Водночас в Україні найбільш молода політична еліта. За даними видання «Важливі історії», з приходом до влади Володимира Зеленського середній вік вищих українських чиновників становить 44 роки. Депутати Верховної Ради України на 11 років молодші за російських парламентарів, а міністри — на 10». І синхрон Зеленського: «При всій повазі до похилого віку, але 44 — це не 70».

Резюме

Новинна складова ефірного блоку каналу була слабшою, ніж зазвичай. Протягом 6 годин ефіру було лише 4 чистих репортажних сюжета (при тому, що загалом в ефірі сюжетів було 30, але більшість з них були оглядами або нарисами) і 4 прямих ввімкнення. З репортажних сюжетів найякіснішими, на мій погляд, були репортажі Данили Снісаря про підготовку Слов’янська до оборони і Руслана Смещука про бої під Слов’янськом. У гостьових студіях побувало 13 гостей, з них 7 були ньюзмейкерами.

Порушень стандартів було чимало. Найбільше — стандарту відокремлення фактів від думок. І власні міркування журналістів у новинах, і не авторизовані міркування ведучими. І дуже багато було безпідставних узагальнень. Стандарт достовірності порушувався в різні способи, але найбільше — узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивної думки.

Був один прояв політичного піару — в сюжеті про кремлівську геронтократію в якості контрапункту була реклама президента Зеленського і його владної команди.

Прокремлівських наративів не було, натомість новини вела токсична ведуча Анастасія Даугуле.

Телеканал «1+1» (18:0024:00)

(оцінювалося 6 годин ефіру)

Зміст ефіру

Структура ефірного блоку телеканалу була, як завжди, строкатою. Годинний випуск новин — годинна гостьова студія — годинний підсумковий випуск — півторагодинна гостьова — півгодинний випуск новин — годинна гостьова. Новини вів Святослав Гринчук, підсумковий випуск — Алла Мазур, гостьові студії вели Наталія Мосейчук та Максим Сухенко.

В ефірному блоці каналу були сюжети:

  • Олександра Моторного про бої на Харківщині,
  • Маргарити Потапової про життя прифронтових сіл на Донеччині,
  • Ольги Павловської про наслідки обстрілів Дніпропетровщини,
  • Андрія Цаплієнка про те, як на фронті працюють французькі самохідні артсистеми Caesar,
  • Оксани Ткаченко про підписання у Стамбулі угод з розблокування українських морських портів,
  • Вікторії Ніконенко про торгову мережу, яка торгувала гуманітарною допомогою ЗСУ,
  • Марії Васильєвої про зміну офіційного курсу гривні Нацбанком,
  • Ірини Коваленко про збільшення кількості розлучень українців під час війни,
  • Сергія Моргуна про шкоду українській екології від війни,
  • Миколи Прудника про проблеми «Роскосмосу»,
  • Андрія Орляка про багатовікове фальшування української історії Росією,
  • Марічки Кужик про лікування у Львові пораненого хлопця-волонтера,
  • Неллі Ковальської про кота Змія, порятованого військовими з острову Зміїний,
  • Юлії Кирієнко про приховані небезпеки контузій,
  • Тетяни Штан про ставлення російських естрадних співаків до війни в Україні,
  • Олександр Романюк про корисні поради, як економити сімейні гроші,
  • Михайла Колесника про те, як українське зерно стало фактором світової політики.

Були прямі ввімкнення:

  • Ольги Будник (кореспондентки «Укрінформу») про підписання в Стамбулі угод по розблокуванню українського морського експорту,
  • Ольги Кошеленко зі США про новий пакет військової допомоги Україні, підписаний президентом Байденом.

Гостями студії були:

  • Олександр Кубраков, міністр інфраструктури, про підписання угод щодо розблокування морського експорту України.
  • Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства, про розблокування українського морського агроекспорту.
  • Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки, про деталі забезпечення зернового експорту, про ситуацію на півдні України, про ситуацію з імовірним наступом білоруських військ з півночі, про ситуацію з Придністров’ям.
  • Олег Немчінов, міністр Кабінету міністрів, про скорочення державних службовців, про вакансії в державній службі і зарплати держслужбовців, про діджиталізацію держслужби.
  • Оксана Жолнович, міністерка соціальної політики, про перші кроки і пріоритети на новій посаді, про впровадження накопичувальної пенсійної системи.
  • Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів, про те, що робить чи може робити Україна для захисту довкілля в умовах війни.
  • Андрій Сибіга, заступник керівника Офісу президента, про підписання угод з розблокування українського морського експорту, про безпековий аспект цього розблокування.
  • Денис Кудін, перший заступник міністра економіки, про зміну НБУ офіційного курсу гривні, про те, що робить уряд для стимулювання бізнесу.
  • Ганна Маляр, заступниця міністра оборони, про безпекову складову стамбульських угод.
  • Василь Фурман, заступник голови Ради НБУ, про те, яким буде зростання цін після зміни офіційного курсу гривні, про стабільність банківської системи, про прогноз подальших змін готівкового курсу долара.
  • Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті, про День української державності, про багатовікове фальшування української історії Росією, про те, як відродити справжню історію України.
  • Олег Жданов, воєнний експерт, про безпекову складову розблокування українського морського експорту, про ситуацію на різних фронтах, про заяви Європолу про нібито контрабанду західної зброї Україною.
  • Артур Міхно, керівник сайту вакансій, про те, як шукати роботу під час війни.
  • Андрій Бузаров, сходознавець, про результати поїздок Путіна і Байдена в країни арабського світу, про ізраїльський обстріл іранського заводу дронів, про українських союзників на Сході.
  • Ганна Гопко, голова правління мережі захисту національних інтересів, про форум Ліги вільних націй Росії, про роль України в майбутній деколонізації корінних народів РФ і в розпаді РФ.
  • Денис Марчук, заступник голови Української аграрної ради, про стамбульські угоди з розблокування українського морського експорту, про перспективи експорту зерна та олії.
  • Акім Галімов, журналіст, автор і пордюсер документального серіалу «Україна. Повернення своєї історії», про багатовікове фальшування української історії росіянами.
  • Олександр Алфьоров, історик, про День української державності, про багатовікове фальшування української історії Росією, про те, як відродити справжню історію України.

Крім того в ефірі були:

Дуже якісний документальний фільм Юлії Кирієнко з серії «Герої» про героїчну оборону Харкова і полковника Павла Федосенка, командира 92-ї бригади імені Кошового отамана Сірка.

І, як і завжди, недолугий «Байрактар-ньюз» (і коли вже він щезне з телемарафону?).

Порушення стандартів

Найбільше було порушень стандарту достовірності інформації. Ведучий Святослав Гринчук посилався на невизначені медіа: «За повідомленнями ЗМІ з посиланням на його адвоката, прикордонники повідомили Корбану, що його українське громадянство припинене. Напередодні окремі ЗМІ поширювали текст нібито указу президента про припинення громадянства десяти осіб».

Багато було узагальнених псевдопосилань на авторство суб’єктивної думки. В сюжеті Марії Васильєвої: «Фахівці вважають, ринок шукає нову точку рівноваги і за кілька днів має стабілізуватись». Там же: «Наприклад, бензин може подорожчати до 60 гривень, прогнозують експерти». В сюжеті Ірини Коваленко: «Психологи пояснюють: впоратися з емоціями за війни, а ще й розлуки дуже складно». «І це, пояснюють фахівці, позитивно, бо вам більше не по дорозі». В сюжеті Сергія Моргуна: «Екологи кажуть: поки триває війна, рятувати природні багатства України змоги немає». У сюжеті Олександра Романюка: «Якщо у родини є заощадження, то експерти радять не спішити їх витрачати». «Таким людям експерти радять одразу ставати на біржу праці». Ведучий Максим Сухенко казав у підводці до сюжету: «Нині, кажуть експерти, «Роскосмос» може освоїти хіба «чорну дірку».

У сюжеті Олександра Романюка абсолютно недостовірно подавалася якась соціологія: «За даними соцопитування, близько 44 відсотків українців були вимушені розлучитися зі своєю сім’єю через війну». Принаймні, слід було хоча би назвати контору, яка це соцопитування проводила.

І були взагалі абстрактні посилання. Ведуча Наталія Мосейчук казала: «Тут є така інформація, що за останню добу відзначається нездоровий рух російських окупаційних військ в Херсонській області, який вказує на їхню підготовку до наступальних дій». От навіть цікаво, де це «тут» є така інформація. Ще Мосейчук наводила таку думку про світову зернову кризу без посилань на будь-яке її авторство: «Ну, до речі по голоду є різні погляди на цю ситуацію, кажуть, що з голодом перебільшують насправді». Занадто відповідальне судження, щоб подавати його анонімно. І в сюжеті Сергія Моргуна було ось таке: «А днями стало відомо, що окупанти розміщують важку зброю та вибухівку прямо у робочих зонах станції».

Ще у сюжеті Андрія Орляка про фальшування української історії Росією наводилися цитати з якоїсь книги, але не згадувалося, з якої саме.

Стандарт точності найчастіше порушувався за рахунок некоректного використання картинки. Пряме ввімкнення зі Стамбула про підписання угод з розблокування українського морського експорту було «ілюстроване» архівним відео пшениці і якогось порту. На архіві стояв титр «наживо», що, звісно, є неправдою. Повідомлення в новинах про зміст угод, підписаних у Стамбулі було «перекрите» архівними планами портів і пшениці. Без позначення, що це архів. Або ж повідомлення про слова міністра інфраструктури Кубракова про те, як вивіз зерна здійснюватиметься технічно, були «проілюстровані» чомусь планами острова Зміїний. У сюжеті Оксани Ткаченко йшлося про деталі стамбульських угод, зокрема про те, як у турецьких портах перевірятимуть судна, а «перекрито» це було планами жнив.

Намагання «ілюструвати» слова воєнного експерта Жданова динамічною картою були провальними, бо, зрозуміло ж, слова експерта не співпадали з тим, що в цей момент показували на карті. Ну і знову-таки «ілюстрування» архівним відео нищення ворожих складів зовсім не відповідало змісту слів гостя. І ще й плюс до того, на архівних планах ще й залишався титр «наживо», що є відвертою брехнею.

Розповідь заступника голови Ради НБУ Василя Фурмана про вплив курсової політики центрального банку на економіку «ілюстрували» планами людей на Хрещатику. Повідомлення в новинах про відмову Європолу від звинувачень України в контрабанді новітньої західної зброї було «перекрито» архівними планами бойових дій.

Термінологічна неточність була в сюжеті Ірини Коваленко, українська біженка в Амстердамі була протитрована як «переселенка».

Ведуча Наталія Мосейчук казала: «Щоправда, в той же час пан Лавров говорить про те, що мовляв «географічні амбіції» - це не тільки «ЛДНР» у Російської Федерації». Насправді, в усіх публічних заявах російських посадовців йшлося останнім часом про Донецьку і Луганську області, що далеко не тотожно територіям самоназваних «ДНР» і «ЛНР».

Було також чимало порушень стандарту відокремлення фактів від думок. Власні міркування були в сюжеті Михайла Колесника: «Залежність світу від українського зерна колосальна». І таке: «Хоча зрозуміло, що повноцінне відновлення судноплавства у Чорному морі до повного припинення війни неможливе». І в сюжеті Марії Васильєвої: «Зниження офіційного курсу на чверть означає відповідне здорожчання імпорту».

Численні власні міркування (переважно оцінки) були в сюжеті Сергія Моргуна: «Шкода та кривда від ударів ракетами по мирних містах катастрофічна. Окрім людських життів, це ще величезні матеріальні збитки. Але є й інша проблема, непомітна нашому зору». «В катастрофічному стані перебувають і природні заповідники, частина яких потрапила в окупацію або поряд із ним и точаться бойові дії. Майже чверть усього надбання на межі зникнення». «Шкода від агресивних дій Росії може виявитися якщо не незворотньою, то вже точно потребуватиме десятки років для відновлення природного середовища».

Власні міркування були в сюжеті Тетяни Штан: «Хлопков» злякалися? Чи теж чекають «команду зверху»? «У нашу провокацію повірили всі директори естрадних блазнів. І радо накинулися на пропозицію. Але ж у Збройних Сил України своє концертне турне. І в Херсоні точно буде свято — свято перемоги, без російської попси»

У сюжеті Миколи Прудника були численні оцінки: «І це лише початок армагедону, який насувається на російську космічну галузь через запровадження санкцій». «Голова «Роскосмосу» Рогозін поки з усіх сил робить вигляд, що нічого не відбувається». «Росіяни вирішили гучно вистрілити собі в ногу і заявили, що залишають МКС, щоб будувати нову станцію, але це точно буде не швидко». «Єдина програма, яку зміг самостійно втілити «Роскосмос», - розпіарена система «Глонасс» Уся на іноземних комплектуючих, але збиралася росіянами, що одразу далося взнаки». «Перехід був болісним». «Росія вже програла війну за космос, залишившись зі своїми скрепними технологіями. Комерційні перевезення, туризм, освоєння нових планет — для них тепер щось справді космічно недосяжне. І таким воно може залишатися на багато десятиліть»

Власні оцінки робила в сюжеті Оксана Ткаченко: «Активні дипломатичні зусилля Туреччини та ООН дали свої плоди».

У сюжеті Андрія Орляка (в рубриці «Погляд») про фальшування української історії Росією все було правильно і добре, крім дотримання стандарту відокремлення фактів від думок. Бо весь авторський текст складався з власних висновків і оцінок, які жодного разу не авторизуівлися. Просто нагадаємо шановному Андрію Орляку про існування таких словосполучень, як «на мою думку», «я вважаю» і подібних.

Двічі було порушено стандарт повноти інформації. Недосить було експерта Андрія Бузарова представляти лише як «сходознавця», слід було коротко пояснити його компетентність. А в сюжеті Андрія Орляка про фальшування української історії Росією був синхрон якоїсь жінки, що давала експертну оцінку дій Росії з 2014 року в сфері історії. Але цю жінку ніяк (ні словами, ні титром) не було представлено.

І було серйозне порушення етичних норм. Сюжет Тетяни Штан був збудований на тому, що вона вдавала з себе «організаторку концертів» і телефоном пропонувала концертним директорам російських попсовиків Корольової, Баскова і Овсієнко приїхати на концерт до окупованого Херсону. Не знаю, що такого хотіла цим довести журналістка, як на мене, нічого нового вона не довела. Але вважаю, що геть не справа журналістів новин займатися провокаціями чи то пак пранкерством. З етичної точки зору, опція «журналіст змінює професію» або ж вдає з себе когось іншого — це не про інформаційну журналістику взагалі. 

Інші зауваження

Ведучому новин Святославу Гринчуку цього разу таки вдалося називати ворожі втрати відповідно до їх появи на екрані в інфографіці, але явно це йому коштувало серйозних зусиль, бо він читав інформацію мало не вдвічі швидше свого звичайного темпу начитки. Така собі надзвичайна скоромовка. Замість уповільнити саму інфографіку.

Тетяна Штан у своєму сюжеті раз забула про фемінітив: «концертний директор Марина Новінская».

Елементи політичного піару

Було типове «паркетне» БЗ: «Обсяги експорту української продукції річкою Дунай зросли вп’ятеро. Про це заявив прем’єр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, питання експорту сьогодні одне з найважливіших. Він триває не лише через морське та річкове сполучення, але й автомобільне та залізничне. За прогнозами уряду цього року можна отримати до 70% урожаю зернових від звичного обсягу, експорт якого прямо буде залежати від вдало налаштованих каналів тепер». І синхрон Шмигаля про те, що «ведеться робота з розширення експортних коридорів». По-моєму, тут жодної реальної новини нема, лише констатація очевидного або того, про що вже неодноразово говорилося раніше. Ну і Шмигаль в позитивному контексті.

Резюме

Новинна складова телеканалу «1+1» цього дня була слабшою, ніж зазвичай: лише 5 репортажних сюжетів і 2 прямих ввімкнення. З репортажів найякіснішими були сюжети Олександра Моторного про бої на Харківщині, Маргарити Потапової про життя прифронтових сіл на Донеччині та Андрія Цаплієнка про те, як на фронті працюють французькі самохідні артсистеми Caesar. Натомість гостьові студії каналу були переважно ньюзмейкерськими — 11 ньюзмейкерів з 18 гостей загалом.

Найбільше в ефірному блоці каналу цього дня порушували стандарти достовірності, причому було забагато узагальнених посилань на авторство суб’єктивної думки. І стандарт відокремлення фактів від думок. Стандарт точності найбільше порушувався за рахунок некоректної роботи з картинкою. Було також одне порушення етичних норм: сюжет Тетяни Штан був побудований на провокації, пранкерстві. Між тим опція «журналіст змінює професію» або ж вдає з себе когось іншого — це не про інформаційну журналістику взагалі. 

В ефірному блоці каналу був один прояв політичного піару — типовий «паркетний» матеріал про засідання Кабміну.

Наталія Мосейчук в запитанні до міністерки соціальної політики Оксани Жолнович навіщось наводила багатослівну цитату російського режисера Кончаловського, де той говорив про те, що в Росії величезна кількість літніх людей при живих дітях перебуває в притулках, і про те, що в Росії величезна кількість безпритульних дітей. От чесно, я не розумію. По-перше, яке нам, українцям, діло до будь-яких проблем Росії? А по-друге, з якого це дива ведуча Мосейчук проводила якісь паралелі між Росією та Україною? Коли насправді ніяких паралелей тут і близько нема. Єдине, що з цього випливає, так це такий собі «хароший рускій» Кончаловський? То по-третє, може зараз геть не час шукати «хароших рускіх»? Я вважаю це проросійським наративом, який прозвучав в ефірі телемарафону, на жаль. І це, до речі, вже не вперше Мосейчук ось так недоречно цитує різних «хароших рускіх».

Важливі теми, які не були озвучені в телемарафоні 22 липня

В ефірі телемарафону 22 липня згадувалися майже всі важливі події/теми дня, крім таких:

В окупованих Росією Донецькій та Луганській областях заблокували Google.

Росіяни змушують дітей на окупованих територіях долучатися до проросійських організацій — розвідка.

Корбан просить Зеленського вирішити «непорозуміння» з його громадянством.

Росіяни ввечері обстріляли Слов’янськ, є поранені.

Канали в ефірі спільного телемарафону (порівняння)

Ця доба стала останньою добою участі медіагрупи «Україна» в телемарафоні (в зв’язку з закриттям Рінатом Ахметовим своїх медійних бізнесів). Тож доба 22 липня починалася з 15 хвилин закінчення блоку «України». Далі стартувало «Суспільне». Перша ефірна година була гостьовою студією, а далі протягом п’яти годин йшли записані інтерв’ю. Структура ефірного блоку телеканалів ICTV та СТБ була такою ж, як і раніше: ефір був поділений на півгодинні блоки, кожний з яких складався з випуску новин і гостьової студії. Структура ефірного блоку телеканалу «Інтер» була традиційною: кожна ефірна година починалася 15-хвилинним випуском новин, продовжувалася гостьовою студією. Структура ефірного блоку телеканалу «1+1» була такою: годинний випуск новин — годинна гостьова студія — годинний підсумковий випуск — півторагодинна гостьова — півгодинний випуск новин — годинна гостьова.

В ефірному блоці телеканалу «Суспільний» новинної складової по суті не було. Не було жодного випуску новин, жодного репортажного сюжету, жодного прямого ввімкнення. В ефірному блоці каналів ICTV та СТБ було 9 репортажних сюжетів, але не було жодного прямого ввімкнення. Новинна складова ефірного блоку каналу «Інтер» була слабшою, ніж зазвичай. Протягом 6 годин ефіру було лише 4 чистих репортажних сюжета (при тому, що загалом в ефірі сюжетів було 30, але більшість з них були оглядами або нарисами) і 4 прямих ввімкнення. Новинна складова телеканалу «1+1» цього дня була слабшою, ніж зазвичай: лише 5 репортажних сюжетів і 2 прямих ввімкнення. 

На «Суспільному» було 13 гостей, з них одна ньюзмейкерка, решта — експерти і учасники різних подій. В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ загалом було 16 гостей, з них 10 були ньюзмейкерами. У гостьових студіях телеканалу «Інтер» побувало 7 ньюзмейкерів з 13 гостей загалом. У гостьових студіях телеканалу «1+1» побувало 18 гостей, з них 11 були ньюзмейкерами.

Порушень стандартів в ефірному блоці телеканалу «Суспільний» було мало — лише 5. Хоча це не показово, адже в ефірному блоці взагалі не було випусків новин. Натомість ведучі інтерв’ю працювали якісно, майже не порушуючи стандарти.

В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ порушень стандартів цього дня було менше, аніж у попередньому моніторингу, але все одно дуже багато — 79. Найбільше порушували стандарт точності (37 разів), переважно за рахунок некоректного використання картинки. Стандарт достовірності порушувався найчастіше за рахунок узагальнених псевдопосилань на джерела фактів або ж на авторство суб’єктивних думок. Загалом 17 разів. І чимало було порушень стандарту відокремлення фактів від думок ( 19 разів).

Порушень стандартів у ефірному блоці телеканалу «Інтер» було чимало - 60. Найбільше (25 разів) порушувався стандарт відокремлення фактів від думок: були власні міркування журналістів у новинах, не авторизовані міркування ведучих, і дуже багато безпідставних узагальнень. Стандарт достовірності порушувався 22 рази в різні способи, але найбільше — узагальненими псевдопосиланнями на авторство суб’єктивної думки. Стандарт точності порушувався 11 разів переважно некоректною роботою з картинкою.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» загалом було 44 грубих порушення стандартів. Найчастіше порушували стандарт достовірності інформації — 16 разів, найсистемнішими були узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок. Стандарт відокремлення фактів від думок було порушено 15 разів, стандарт точності — 10. Було одне серйозне порушення етичної норми.

Політичного піару в ефірному блоці телеканалу «Суспільний» цієї доби не було.

В ефірному блоці телеканалів ICTV та СТБ було два прояви політичного піару. Був цілий «паркетний» сюжет про робочу поїздку прем’єра Дениса Шмигаля до Одеси. І знову в гостях каналу була лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко, яка говорила про важку працю шахтарів і виступала в якості експертки з питань розблокування українських портів.

В ефірному блоці телеканалу «Інтер» був один прояв політичного піару — в сюжеті про кремлівську геронтократію в якості контрапункту була реклама президента Зеленського і його владної команди.

В ефірному блоці телеканалу «1+1» цієї доби був один прояв політичного піару — «паркетний» матеріал про засідання Кабміну і прем’єра Дениса Шмигаля.

Проросійських наративів чи токсичних медіаперсонажів в ефірних блоках телеканалу «Суспільний» і каналів ICTV/СТБ цієї доби не було.

В ефірному блоці телеканалу «Інтер» прокремлівських наративів не було, натомість новини вела токсична ведуча Анастасія Даугуле.

В ефірному блоці «1+1» ведуча Мосейчук абсолютно недоречно цитувала російського режисера Кончаловського, проводячи неіснуючу паралель між російським і українським суспільствами і по суті подаючи Кончаловського в якості «харошего руского».

Cкриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4209
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Namas
608 дн. тому
Робота - лайно
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду