Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 липня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 липня

4 Липня 2022
1187

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 липня

1187
Відхід з Лисичанська, зізнання Лукашенка, непоступлива Литва, репресії щодо «хороших росіян».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 липня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 липня

Із липня 2022 року «Детектор медіа» на додачу до моніторингу спільного телемарафону «Єдині новини» починає моніторинг російськомовного марафону «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Плануються щоденні огляди ефіру та щомісячні огляди тематики та гостей в ефірі, а також якісний аналіз мовлення.

Однією з тем, які «червоними нитками» проходили крізь увесь учорашній етер, були одкровення самопроголошеного президента Білорусі. Олександр Лукашенко нарешті визнав, що у війні Росії проти України діє заодно з Путіним. Заяви Лукашенка в етері аналізували керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко, воєнний експерт Анатолій Кравчук, член білоруської координаційної ради Валерій Мацкевич, російський політик і адвокат Марк Фейгін. На думку Фейгіна, зізнання Лукашенка адресовані передусім головному слухачеві – Путіну, якого, мовляв, «бацька» хоче запевнити у своїй вірності та відданості. Проте інші експерти схилялися до того, що підступність Лукашенка щодо України, вже не раз продемонстровану, недооцінювати не можна.

А от темою включення редактора Белсат TV Сергія Пелеси став досвід Німеччини, Балтії та України щодо мовлення російською. Як гість, так і ведучі UATV Денис Похила і Кароліна Король були одностайні в тому, що мовити російською дуже важливо, адже в цих країнах величезна російськомовна аудиторія, до якої потрібно доносити правду.

Відхід українських військових із Лисичанська, а також ситуацію на фронті загалом коментували зокрема генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун,  воєнні експерти Олег Жданов і Михайло Самусь, експерт з питань безпеки Іван Варченко, експерт Центру оборонних стратегій, капітан першого рангу запасу Андрій Риженко, ветеран і науковець Євген Дикий, радник голови Офісу президента Сергій Лещенко.

Другий день поспіль в етері обговорювалися вимоги Росії щодо транзиту до Калінінграда територією Литви російської продукції, яка потрапила під санкції. Цього разу ведучі та гості намагалися відповісти на запитання, чи піде Євросоюз на поступки Росії — підозрюючи, що кінець кінцем піде. Однак Литва поступатися не збирається. За словами литовського політика, політолога Університету імені Миколаса Ромеріса Альвідаса Медалінскаса, підсанкційну російську продукцію можна транспортувати до Калінінградської області в обхід Литви — морем. А шум здійнявся не через заборону на ввезення якихось товарів через Литву, а через бажання росіян тиснути на цю державу і продовжувати провокації, на які не можна піддаватися. «Гітлер погрожував світові небаченою зброєю надзвичайної могутності. Де опинився Гітлер?» — поставив риторичне запитання Альвідас Медалінскас. Висловитися на цю тему запросили також політичного оглядача, експерта з питань безпеки Марюса Лаурінавічюса та викладача Вільнюського національного університету Вітіса Юрконіса.

Велику увагу в учорашньому етері приділили і темі репресій щодо росіян, які не підтримують війну в Україні. Про це говорили російський правозахисник і журналіст Александр Черкасов, визнаний іноагентом Леонід Гозман, шефредактор новин видання The Insider Тимур Олевський, підприємець і громадський діяч Леонід Невзлін, депутат Держдуми Росії (2007-2016) Ілля Пономарьов, гастрономічна блогерка Ніка Білоцерківська, проти якої в Росії порушили справу і навіть арештували її майно. Ніка Білоцерківська розповіла, що родом із Одеси, в цьому місті живуть її родичі, тому те, що чинить Росія в Україні, сприймає ще й як особисту трагедію. Під кінець включення ведучий «України 24» Євгеній Кисельов запитав, як вона ставиться до того, що борщ визнали українською стравою. «Борщ нікому не віддамо!» — з усмішкою відповіла співрозмовниця.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1187
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду