Про що мовчали новини в лютому 2018 року

Про що мовчали новини в лютому 2018 року

26 Лютого 2018
4527

Про що мовчали новини в лютому 2018 року

4527
Узагальнений моніторинг за 5–10 лютого 2018 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини в лютому 2018 року
Про що мовчали новини в лютому 2018 року

Дані за 2018 рік — це дані за 5–10 лютого (оскільки на «Інтері» по п’ятницях в ефірі підсумковий тижневик, замість нього в моніторингу розглядається новинний випуск за неділю, 11 лютого). Дані за 2017 рік — це  дані за 6–12 листопада, 21–26 серпня, 15–20 травняі 6–12 лютого; дані за 2016 рік — це дані за 25–30 липня,14–19 березня; за 2015 рік — це дані за 19–24 жовтня,13–19 липня,20–25 квітня, 19–24 січня.Методологію викладено тут і тут.

1. МАТЕРІАЛИ З ПОРУШЕННЯМИ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ, ЯКІ МОЖУТЬ СВІДЧИТИ ПРО ОЗНАКИ ЗАМОВНОСТІ (ЦЕНЗУРИ)

Загалом протягом звітного тижня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

На звітному тижні лютого, як і в листопаді 2017-го, найбільше матеріалів із ознаками замовності — на каналі «Україна», на другому місці антирейтингу — знову канал «Інтер», хоча загальна кількість таких матеріалів на обох каналах була трохи меншою, ніж у попередньому моніторингу. Сталою залишається кількість таких матеріалів на каналі ICTV, трохи меншою стало їх на «1+1». Істотно менше таких матеріалів на 5-му каналі, за рахунок чого він покращив свою позицію. На «UA: Першому» таких матеріалів узагалі не було (вже два моніторинги поспіль).

Як і раніше, переважну частку матеріалів із ознаками замовності на більшості каналів становлять матеріали «паркетного» характеру або ж незбалансовані коментарі окремих посадовців чи політиків на різні теми. До таких же матеріалів можна віднести й ті, які робляться у формі звітів із пленарних засідань Верховної Ради, коли з різних питань у сюжеті надається слово окремим політикам без дотримання балансу думок (слово їхнім опонентам не надається) або без необхідних бекґраундів, які балансували би ці заяви. Як і в попередньому звіті, на першому місці за згадками в позитивному контексті — прем’єр-міністр Гройсман (20 матеріалів на п'яти каналах), на друге місце вийшов лідер «радикалів» Ляшко (14 матеріалів на двох каналах), на третьому місці — Петро Порошенко (10 матеріалів на п'яти каналах). Далі йдуть лідер «Народного фронту» Яценюк (п'ять на трьох), глава опозиційного уряду Колесніков (п'ять на двох) і лідер «Опозиційного блоку» Бойко (п'ять на двох). У всіх цих матеріалах крім порушень стандартів балансу думок і повноти інформації порушується також і стандарт відокремлення фактів від думок за рахунок оцінної лексики урочистого стилю для штучного підвищення статусу простих дій чиновників і політиків. Часто також порушується стандарт достовірності за рахунок розмитості або повної відсутності посилань на авторство суб’єктивної думки. Як і раніше, більшість із цих матеріалів не містять у собі реальної новини. До таких матеріалів на звітному тижні відносилися:

5 лютого

  • Звіт із погоджувальної ради парламенту («Інтер», ICTV, «Україна»)
  • Прем’єр Гройсман — про передачу земель об’єднаним територіальним громадам («Інтер», «Україна»)
  • Міністр юстиції Петренко — про реєстр неплатників аліментів («Інтер»)
  • Лідер Радикальної партії Ляшко — про те, які зарплати і пенсії повинні отримувати українці («Інтер»)

6 лютого

  • Звіт із сесії Верховної Ради («Інтер», «Україна»)
  • Генпрокурор Луценко — про справу вишок «Чорноморнафтогазу» («Інтер»)
  • Захід Фонду Марини Порошенко («Україна»)
  • Глава опозиційного уряду Колесніков прокоментував внесення Президентом кандидатур до ЦВК («Україна»)

7 лютого

  • Звіт із сесії ВР («Інтер»)
  • Звіт із засідання Кабміну («Інтер»)
  • Президент Порошенко підписав меморандум із Канадою та Світовим банком («1+1», ICTV)
  • Прем’єр Гройсман — про виплати аграріям за утримання великої рогатої худоби («1+1», ICTV, «Україна»)
  • Лідер «Народного фронту» Яценюк про недопустимість російських виборів в окупованому Криму («1+1», ICTV, «Україна»)
  • Обрано виконавчого директора Українського культурного фонду, де головує Марина Порошенко (ICTV, «Україна»)
  • Ляшко — про розвиток річкового флоту («Інтер»)
  • Ляшко — за державне регулювання цін на продукти («Україна»)

8 лютого

  • Гройсман розкритикував зависоку ставку RAB-тарифу («1+1», СТБ, ICTV)
  • Гройсман поїхав до Львова («Інтер», «Україна»)
  • Порошенко поїхав до Відня («1+1», «Інтер», ICTV, 5-й канал, «Україна»)
  • Звіт із сесії ВР («Інтер»)
  • Мер Києва Кличко підбив підсумки роботи мерії за рік (СТБ, ICTV)
  • Ляшко засуджує нардепів, які поїхали на сніданок із Трампом («Україна»)
  • Яценюк у США («Україна»)

9 лютого

  • Гройсман — про антикорупційний суд («1+1»)
  • Порошенко з дружиною побував на Віденському балі («1+1»)
  • Гройсман прийшов у Верховну Раду (ICTV, «Україна»)
  • Гройсман проти високого RAB-тарифу (ICTV)
  • Ляшко — про політику Польщі («Україна»)

10 лютого

  • Порошенко — про необхідність миротворців на Донбасі («Інтер», ICTV)
  • Гройсман — про передачу земель територіальним громадам (ICTV)
  • Ляшко вимагає державного регулювання цін («Україна»)

11 лютого

Ляшко вимагає державного регулювання цін («Інтер»)

***

На телеканалі «Україна» крім згаданих вище протягом звітного тижня були й інші матеріали з грубими порушеннями стандартів, що можуть свідчити про замовність.

Так, 6 лютого в матеріалі про набрання чинності закону про посилення покарання для неплатників аліментів безпідставно стверджується: «В парламенте о коллегах, отказывающихся платить собственным детям, говорят без пиетета». І далі йде коментар лідера «радикалів» Олега Ляшка, в якому він, зокрема, звинувачує народного депутата Сергія Капліна, слова у відповідь немає.

Того ж дня — незбалансований матеріал, у якому позитивно йдеться про RAB-тарифи.

7 лютого — незбалансований матеріал про те, що на вимогу глави Харківської ОДА Юлії Світличної звільнено керівника Держспоживслужби області Олександра Тертишника. В матеріалі також порушено стандарти достовірності й відокремлення фактів від думок. Крім того, стверджується, що Тертишника було упіймано на отриманні хабара, водночас інші мас-медіа, зокрема й канал «Інтер», кажуть, що на отриманні хабара впіймали заступника Тертишника.

Крім того, в новинах «України» традиційно щодня виходили матеріали про заходи Фонду Ахметова, а 8 лютого — матеріал про заходи Фонду Колеснікова.

У згаданих матеріалах «України» крім стандарту балансу думок часто грубо порушується стандарт відокремлення фактів від думок, за рахунок висновків і оцінок журналістів. Приклади: «По мере выступления градус полемики повышался»; «Среди них замминистра юстиции, чья свадьба отгремела в прошлом году на всю столицу»; «Она — не новое лицо в этой сфере»; «Такой меркой в фонде подходят ко всем»; «Марина Порошенко — человек в культурной сфере не случайный. Подтверждением тому — ее красный диплом искусствоведа»; «Глава правительства еще в прошлом году обещал помочь деньгами, чтобы достроить центр, слово свое сдержал»; «Все внимание парламентариев сегодня к правительственной ложе».

І в багатьох матеріалах грубо порушується стандарт достовірності інформації. Значна кількість фактів і частина суб’єктивних думок подається взагалі без посилань на джерела інформації, частина — з розмитими псевдопосиланнями: «в “Радикальной партии” предлагают», «в “Радикальной партии” считают», «сообщили источники в Администрации Президента России. Там считают», «Киев планы Кремля называет незаконными», «опасаются представители многих ОСББ».

Як і в попередньому звітному тижні, у випусках новин «України» гостями студії є обмежене коло політиків. Так, на звітному тижні гостем студії знову, як і на звітних тижнях серпня й листопада 2017-го, був Сергій Тарута. Як і на звітному тижні серпня 2017-го — Борис Колесніков. Як і на звітному тижні листопада 2017-го — Вадим Новинський.

***

На каналі «Інтер» крім уже згаданих «паркетних» звітів були й такі матеріали з порушеннями стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури). 5 лютого матеріал про те, що завдяки прем’єру Гройсману «на голом окладе и без премий работали министры в прошлом году». Тому що «ранее премьер попросил министров умерить аппетиты и лишил их возможности выписывать себе огромные премии». Крім стандарту балансу думок у матеріалі порушено також стандарти достовірності й відокремлення фактів від думок.

Того ж дня в матеріалі про те, що в Одесі відбувся суд із приводу перенесення пам’ятника Катерині II, незбалансований коментар нардепа від «Опозиційного блоку» Миколи Скорика.

Так само 7 лютого в матеріалі про мітинг військових пенсіонерів незбалансовано слово надається двом представникам «Опозиційного блоку»: Юрію Бойку й Наталі Королевській.

Як і на каналі «Україна», 7 лютого «Інтер» дає повідомлення про звільнення начальника Держспоживслужби Харківщини на вимогу глави ОДА Світличної. Тут також порушено стандарти балансу думок, достовірності й відокремлення фактів від думок.

Того ж дня — незбалансований матеріал про те, чому «Донецькоблгаз» відмовляється брати в експлуатацію новий газопровід до Авдіївки.

8 лютого — з порушеннями стандартів відокремлення фактів від думок і достовірності матеріал про вихід народного депутата Третякова із коаліції з незбалансованою критикою роботи останньої.

Того ж дня — незбалансований коментар представника «Опоблоку» Юрія Павленка в матеріалі про блокування поверхів у ТРЦ «Гулівер».

11 лютого — у матеріалі про подробиці вбивства біля станції метро «Чернігівська» військовий прокурор Анатолій Матіос незбалансовано звинувачує в. о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун і Верховну Раду в тому, що в країні не працюють програми реабілітації військових. У матеріалі також порушено стандарти достовірності й відокремлення фактів від думок: «Прокурор также задается вопросом, неужели наш вечно временный министр здравоохранения и нардепы настолько слепы, что за четыре года не могут найти средства и разработать программы для реабилитации военных».

В усіх згаданих матеріалах грубо порушуються стандарти балансу думок і повноти подачі інформації. Крім того, журналісти «Інтера» постійно порушують стандарт відокремлення фактів від думок, вдаючись до власних висновків і оцінок. Приклади:

«Сейчас под куполом зарегистрировано пять законопроектов — президентский и четыре альтернативных от нардепов. И хотя они больше месяца пылятся в парламенте, избранники никак не определятся какой из них лучше»; «Сессия новая, лозунги старые. Нардепы торжественно открыли 8-ю сессию и так же торжественно наметили планы на предстоящие полгода. В который раз грозят закрыть кадровые дыры, правда предыдущие полгода они это тоже обещали»; «А политические противостояния явно будут. Не успели нардепы дойти до зала, как в кулуарах уже поспорили»; «Очевидно, спорить будут нардепы и об Антикоррупционном суде, законопроект о котором они не могут внести до сих пор»; «После жарких споров и нескольких попыток, документ все же приняли»; «Домашний арест вполне может быть и наказанием за участие в краже четырех миллиардов гривен»; «Несмотря на тяжесть обвинений Печерский суд отправил подозреваемых всего лишь под ночной домашний арест»; «Не успели вернуться, как уже наработались. Среда — традиционно день короткий. А сегодня вообще не результативный. Несмотря на то, что на табло 347, в зале депутатов немного. Уже с первых голосований становится понятно, для принятия решений людей недостаточно»; «Ещё вчера спикер обещал одним из первых поставить вопрос включения в повестку дня законопроекта об Антикоррупционном суде. Но подзабыл. Не вспоминает о документе и сегодня»; «То ли из-за американского вояжа избранников, то ли по иным причинам, но оттягивается целая процедура. Без голосования депутатов профильные комитеты документ рассмотреть также не могут. Да и согласия среди избранников, несмотря на то, что инициатива больше месяца пылится в парламенте, до сих пор нет»; «И о проблемах насущных, которые коснутся большинства украинцев»; «Спикер зазывает депутатов как может: и кнутом, и пряником»; «Однако, продуктивного дня всё равно не получается»; «Поняв, что каши с депутатами сегодня не сваришь, спикер досрочно закрывает заседание»; «Антирекорд дня — одиннадцать «за». Путь к подписанию закона спикером открыт. На том и расходятся»; «На заседании Кабмина приняли план развития аграрной промышленности и сообщили хорошие новости для производителей сельхозтехники»; «Говорили на заседании о вопросах, которые давно требовали решения»; «Найти нардепов и удержать. Именно этим сегодня занимались в парламенте. Одна часть депутатов жаловалась на другую из-за коллективных вояжей. А между этим в Раде голосовали и несмотря на полупустой зал, кое-что утвердили»; «Снова в парламенте два параллельных мира, табло показывает 355 зарегистрированных депутатов, зал пестрит пустыми креслами. А в кулуарах визовая арифметика»; «Радикалам надоела пустота. Они устроили демарш»; «А у спикера другие задачи. Пришлось на ходу менять повестку дня, отложив на потом скандальные и спорные законопроекты и включив то, с чем согласен весь зал»; «Кроме того, депутаты решили позаботиться о людях с инвалидностью. Хоть и в первом чтении, но приняли закон»; «Пользуясь тем, что в зале есть депутаты, спикер также предложил проголосовать за то, на что вчера не хватило голосов»; «Работает правительство и над тем, чтобы как можно быстрее ввести монетизацию субсидий»; «Утекают деньги из наших кошельков».

Журналісти «Інтера» часто вдаються до безпідставних узагальнень, як-от: «Пока же как голосовать избранники не знают»; «Об уровне жизни в Украине сегодня говорили и нардепы»; «по мнению нардепов»; «народные депутаты от “Оппозиционного блока” потребовали»тощо.

І в багатьох матеріалах грубо порушується стандарт достовірності подачі інформації за рахунок подачі фактів взагалі без будь-яких посилань, і подачі як фактів, так і суб’єктивних думок із розмитими, узагальненими псевдопосиланнями: «Сторонники президентского документа говорят, его можно доработать, но во втором чтении, а вот противники — его нужно заново переписать»; «в правительстве обещают»; «назвали в правительстве»; «говорят в “Оппоблоке”»; «в прокуратуре надеятся»; «прогнозируют сами депутаты»; «в коалиции признаются»; «по словам газовиков»; «в коалиции традиционно во всём винят оппонентов. А те настаивают»; «в кулуарах начинают говорить»; «рассчитывают в Кабмине»; «в Кабмине обещают».

У матеріалах «Інтера» є посилання на дописи в соцмережах: «об этом на своей странице в Фейсбуке сообщил Президент»; «губернатор Юлия Светличная. На своей странице в Фейсбуке она написала»; «Нардеп от БПП Александр Третьяков готов покинуть коалицию. Об этом он сообщил на своей странице в Фейсбуке»; «об этом сообщил военный прокурор Анатолий Матиос на своей странице в Фейсбуке».

***

На ICTV крім уже згаданих вище «паркетних» були ще два матеріали про заходи Фонду Колеснікова (5 і 8 лютого), а в сюжеті про американську програму «Нове покоління» (8 лютого) незбалансовано й позитивно згадується президентство Кучми. У таких визначеннях: «Леонід Кучма, який зокрема і завдяки реформам зумів витягти країну з прірви, переконані експерти». І «Леоніда Кучми, який одразу після перемоги на виборах, узяв курс на реформи».

***

На «1+1» крім вищезгаданих матеріалів «паркетного» характеру 8 лютого вийшов в ефір матеріал про те, що Нацполіція звинувачує посадовців Міграційної служби в корупції й торгівлі наркотиками, де було грубо порушено майже всі стандарти інформаційної журналістики.

***

На СТБ, крім згаданих вище двох матеріалів «паркетного» характеру, інших не було.

***

На «UA: Першому» матеріалів із ознаками замовності на звітному тижні не було взагалі.

 

Із матеріалів з ознаками замовності бізнесової тематики на «1+1» 7 лютого вийшов матеріал про майбутні гастролі бродвейського шоу ілюзіоністів в Україні. На «Інтері» 5 лютого вийшов в ефір матеріал про колекцію дизайнера одягу Ліди Арфуш. На «Україні» 6 лютого вийшов матеріал із закликом до вболівальників прийти на матч «Шахтаря» з «Ромою» (а продаж квитків становить значну частину доходу футбольного клубу).

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури), канали порушують такі стандарти:

2. ЗАМОВЧАННЯ КАНАЛАМИ СУСПІЛЬНО ВАЖЛИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ЛЮТОМУ 2018:

Дані за 2018 рік — це дані за 5–10 лютого (оскільки на «Інтері» по п’ятницях в ефірі підсумковий тижневик, замість нього в моніторингу розглядається новинний випуск за неділю, 11 лютого). Дані за 2017 рік — це  дані за 6–12 листопада21–26 серпня15–20 травняі 6–12 лютого; дані за 2016 рік — це дані за 25–30 липня,14–19 березня; за 2015 рік — це дані за 19–24 жовтня,13–19 липня,20–25 квітня19–24 січня.

Жодний з каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Прокуратура Києва почала досудову перевірку за фактом перешкоджання зйомці й погрозам журналістам у кулуарах ВР екс-регіоналом нардепом Пономарьовим (7 лютого)

Жодний з каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

  • У Джанкої окупанти побили і затримали кримського татарина (6 лютого)
  • СММ ОБСЄ за добу зафіксувала 2160 вибухів на Донбасі (8 лютого)
  • МЗС висловив протест через відмову Росії допустити лікарів до політув’язненого Гриба (8 лютого)
  • Правоохоронці в прифронтовій смузі знайшли тайник з боєзапасами, виробленими в Росії (8 лютого)
  • ОБСЄ зафіксувала застосування бойовиками «Градів» у Донецькій області (9 лютого)
  • ОБСЄ фіксує, що бойовики розміщують військову техніку в житлових районах (10 лютого)

Жодний з каналів не повідомляв про таке:

Антикорупційний суд в Україні має бути створений до виборів – посол ЄС в Україні (6 лютого)

Інші прикметні теми, замовчані всіми каналами:

Україна посіла 83 місце у рейтингу демократій світу (5 лютого)

Ситник: влада намагалася зруйнувати НАБУ, спротив проведенню розслідувань зростає з кожним днем (8 лютого)

Громадська організація «Детектор медіа» здійснює цей проект за підтримки «Інтерньюз Нетворк». Висновки й погляди, висловлені в моніторинговому звіті, можуть не збігатися з поглядом «Інтерньюз Нетворк».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Авторка карикатури - Діана Кобець (з виставки карикатур ГО "Детектор медіа" "Антилокшина")
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4527
Читайте також
07.06.2019 17:20
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
2 248
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду