Тиждень корисних порад: як прикинутися шлангом та зарядка з першою леді. Моніторинг теленовин за 15–20 травня 2017 року

Тиждень корисних порад: як прикинутися шлангом та зарядка з першою леді. Моніторинг теленовин за 15–20 травня 2017 року

28 Травня 2017
3426

Тиждень корисних порад: як прикинутися шлангом та зарядка з першою леді. Моніторинг теленовин за 15–20 травня 2017 року

3426
Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5-го каналу впродовж 15–20 травня 2017 року.
Тиждень корисних порад: як прикинутися шлангом та зарядка з першою леді. Моніторинг теленовин за 15–20 травня 2017 року
Тиждень корисних порад: як прикинутися шлангом та зарядка з першою леді. Моніторинг теленовин за 15–20 травня 2017 року

Протягом тижня відбулося кілька справді знакових подій: останні формальності на шляху до безвізу, заборона доступу до російських інтернет-ресурсів, відновлення роботи парламенту. У цих темах телеканали мало чим здивували: були й цілком очікувані упереджені коментарі на окремих каналах, що засмучує, й досить передбачувані практичні поради щодо життя при безвізі та без російських соцмереж, що тішить. Найбільш незабутнім стало повідомлення на «1+1» на основі відео із соцмережі. Глядачам порадили тікати від поліції, маскуючись під трубу.

15 травня, понеділок

Однією з гучних новин цього дня є заява СБУ про викриття групи організаторів масових акцій, яких нібито фінансували з Росії екс-посадовці режиму Януковича. З усіх каналів лише «1+1» знайшов додаткове джерело на підтвердження цих заяв, а не тільки використав надані СБУ матеріали. «Плюси» записали телефонний коментар із засновником організації, якій приписують збирання мітингувальників за гроші.

Ще одна гучна справа — сутичка таксистів та людей із охорони Дмитра Яроша у Кам’янському на Дніпропетровщині, що завершилася стріляниною. Тут жоден із каналів не можна звинуватити в однобокості. Але можна побачити наявність або замовчування певних акцентів. Наприклад, у сюжеті «1+1» наголошено, що затриманий стрілок — учасник бойових дій, а в коментарі дружини потерпілого йдеться, що Ярош вибачався й допоміг на лікування: «Ольга Роюк, дружина постраждалого: Дмитрий Ярош, да. Признает, что это его люди. Он сказал, что кто виноват, вина будет доказана. И будет отвечать по закону. То есть он помог мне первоначально финансовую помощь денежную. Извинялся».

Схоже, що на «Інтері» використаний той самий фрагмент коментаря, але частина про вибачення до сюжету не включена: «Ольга Роюк, жена раненого таксиста: Дмитрий Ярош признает, что это его люди. Он от них не открещивается. Он сказал, что кто виноват, вина будет доказана». На СТБ також до портрету затриманого додали, що він брав участь у бойових діях на сході України.

Старт парламентського сезону на ICTV розпочали з однобокого сюжету. Хоча за кадром одним реченням і йдеться: «Опозиція традиційно розкритикувала порядок денний, а також вимагала, щоб уряд докладно розповів про пенсійну реформу». Але єдиний коментар у матеріалі належить лідеру фракції «Народний фронт». Якщо ж редакція планувала подати лише коротке повідомлення, а не розгорнутий сюжет, для балансу варто було би обрати нейтральну фігуру, наприклад, спікера, або дати короткі коментарі двох опонуючих політсил.

Канал «Україна» крім звичного піару фонду Ріната Ахметова у випуску мав і незвичний промо-матеріал. Перша леді Марина Порошенко з’явилася в незвичному амплуа: ведучої в ранковому шоу. У такий спосіб представили новий проект благодійного фонду Порошенко: «Заниматься спортом и благотворительностью одновременно. Сегодня на канале Украина стартовала утренняя зарядка, ведущая Марина Порошенко. Все, кто присоединится к первой леди, автоматически пожертвуют деньги для одной из спортивных школ Украины», — каже ведуча Олена Кот.

На «Інтері» обійшлося без несподіванок. Тут «Опозиційний блок» робить із себе жертву політичних репресій: «Ведуча: Волной насилия, которая прокатилась по украинским городам мая, встревожены и в Страсбурге. Об этом сообщил депутат от "Оппозиционного блока" Александр Вилкул после встречи с вице-президентом Европейского парламента Иоаном Мирчей Пашку».А Сергій Каплін приміряє образ Робіна Гуда: «Коррупционные богатства украинских политиков должны быть конфискованы, об этом заявил народный депутат Сергей Каплин».

А от «1+1» здивували незбагненним контентом. Своїм глядачам розповідають, як «прикинутися шлангом»: «Ведуча: Перетворитись на трубу, щоб втекти від поліції. Відеоролик, в якому користувачі інтернету вчать майстерно маскуватися, тепер хіт мережі. Автор відео пояснює, що для маскування вам потрібен лише шматок гофрованого шлангу, який здатен вмістити дорослу людину. І цей спосіб стане в нагоді, якщо треба, наприклад, сховатись від поліції. Чи поставились користувачі інтернету до цієї поради серйозно, я не знаю, але ролик вже переглянули мільйон сімсот тисяч людей».

16 травня, вівторок

Це день, коли заборонили «Вконтакте», а парламент зібрався на перше засідання після канікул.

Якщо на «1+1» радять, як жити без російських соцмереж, на більшості каналів демонструють позиції як незадоволених громадян, так і тих, хто поставився з розумінням, то на «Інтері» переважає критика заборони. На користь обмеження доступу до російських сайтів говорить тільки секретар РНБО. А політично ангажований експерт Андрій Золотарьов, якого пов’язують із «Опозиційним блоком», нагнітає, що відмова від програми «1С» створить великі труднощі для бізнесу:

«Кор.: Продуктами компании 1С, тоже запрещенной отныне — пользуются 80 % предприятий. А именно бухгалтерскими программами. И это уже влетит в копеечку отечественному бизнесу. Если вообще не застопорит работу многих фирм.

Андрей Золотарев, политолог: Запрет программ 1С, которой пользуется 80 % украинский предприятий. Ну, если для маленькой фирмы это 300500 долларов. Для большого предприятия это уже счет на тысячи. Где-то от на треть миллиона украинский бизнес попадет с этим».

На «Інтері» ледь не половину сюжету з парламенту займає тема законопроектів щодо підпорядкування церков патріархату. Страшну картину в разі ухвалення цих змін малює представник «Опозиційного блоку»:

«Кор.: Еще один дискуссионный вопрос, который нардепы запланировали на эту неделю — церковный. Уже есть законопроект, позволяющий общине самой определять — подчинение храма патриархату.

Вадим Новинский, народный депутат, "Оппозиционный блок": Это будут созданы бригады, которые будут летучими по всей стране, в камуфляже, в масках, в балаклавах, бригады бандитов, которые будут ездить по всей стране, созывать сборы приходов и переводить церкви уже на законном основании в Киевский патриархат. Все будет сделано под прикрытием властей. Это разжигание гражданской войны на религиозной почве».

Також завдяки новинам «Інтера» дізнаємося про ініціативу нардепа Сергія Капліна, який хоче позбавити мандату Олега Ляшка: «Мандата нужно лишить лидера Радикальной партии Олега Ляшко за участие в плане продажи украинского Крыма. Так считает нардеп Сергей Каплин».

На каналі «Україна» в перший сесійний день парламенту помітили тільки представників партії Олега Ляшка та «Народного фронту». За збігом, саме ці політсили переважають у політично ангажованих сюжетах на цьому каналі. І далі у випуску — підтвердження цьому. Лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк робить заяви про важливість посилення співпраці між Україною та США: «Заставить Россию восстановить территориальную целостность Украины — главная задача демократического мира — заявил лидер "Народного фронта" Арсений Яценюк. В Вашингтоне он уже провел переговоры с сенаторами и советниками президента Трампа».

Далі у випуску каналу «Україна» проанонсували футбольний матч «Шахтар» — «Динамо» на харківському стадіоні. Уже звично, що чи не найзатятішою футбольною вболівальницею «Шахтаря» на цьому каналі виступає голова ОДА Юлія Світлична.

Якщо, говорячи про «Шахтар», лише опосередковано розуміємо інтереси власника каналу «Україна» Ріната Ахметова, то в наступному сюжеті його піар присутній прямо. Матеріал Юлії Меншакірової переконує, що допомога фонду Ахметова чи не єдина надія вижити для мешканців Донбасу: «Кор.: Штаб Ахметова за 1014 дней своей работы раздал 11 миллионов 754 тысячи продуктовых наборов самым незащищённым категориям мирного населения Донбасса».

На ICTV претензії до прозорості пенсійної реформи висловлює партія «Наш край»: «Міністри вже заявили, що документ на 90 % узгоджений з МВФ. Однак багатьох обурює, що влада приховує справжню суть новацій і вони можуть вдарити по найбідніших українцях. І вже найближчими днями законопроект пенсійної реформи мають подати до Верховної Ради. Депутати від партії "Наш край" закликають уряд не поспішати, а провести громадське обговорення і почути думку мільйонів громадян, яких змін вони чекають».

Канали СТБ та ICTV пропіарили мецената Віктора Пінчука (ці канали є його опосередкованою власністю). На ICTV Анна Боль подає інформацію піднесено-захоплено, надаючи особливої цінності заходу: «На запрошення Фонду Віктора Пінчука з публічною лекцією для студентів і дипломатів виступив відомий діяч і мислитель сучасної Америки, 50-й спікер Палати представників США Ньют Гінгріч». На СТБ згадують і попередні здобутки фонду Пінчука: «В Києві Ньют Гінгріч виступатиме в рамках проекту "Публічні лекції", його вже дванадцять років проводить фонд Віктора Пінчука і за цей час перед українською молоддю виступили Тоні Блер, Білл Клінтон, Кондоліза Райс, Девід Кемерон та інші світові лідери», — акцентує у сюжеті Яна Брензей.

17 травня, середа

У Страсбурзі підписали останні документи для запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС.

На «Інтері» цю новину коментують президент ЄС, Президент України і… Олександр Вілкул: «Александр Вилкул, народный депутат Украины, "Оппозиционный блок": Безвизовый режим, безусловно, положительный процесс. Но здесь, в Страсбурге, политики подчеркивают, что рассматривают его как своеобразный аванс для Украины. И ждут от нас не только радостных возгласов и победных реляций, но и конкретных шагов. И это самое главное. Установление мира. Развитие и восстановление экономики. Для того, чтобы этим безвизом могли пользоваться люди. Сегодня для 90 процентов украинцев он просто бессмыслен». Це єдиний нардеп, чий коментар наявний у сюжеті, — так позицію рядового представника парламенту поставили в один ряд із позиціями лідерів України та ЄС.

На ICTV двічі в новинах фігурував другий Президент Леонід Кучма. Спершу без зрозумілої доцільності поширили його заяву щодо мінського процесу. Зміст його заяви важко назвати цінним, оскільки там не йдеться про жодні нові обставини: «Бойовики зволікають з обміном полоненими, вважає представник президента України у Тристоронній контактній групі у Мінську Леонід Кучма. Він наголошує, українська сторона зробила дуже великий крок на цьому шляху».

Далі у випуску розповіли про його благодійну діяльність — музею Максима Рильського подарували унікальний гобелен: «Відновлення гобелену — третій спільний проект музею Рильського та президентського фонду Кучми “Україн”».

Також у випуску був іще один матеріал із ознаками прихованого політичного піару. На проблемі фермерів формують собі імідж представники Аграрної партії. Минулого тижня ми вже згадували, що активіста Юрія Крутька вказано членом наглядової ради цієї політсили. Цього разу він заступається за фермера: «Юрій Крутько, співзасновник громадської спілки "Аграрна самооборона України": Чтобы в Верховной Раде принимались законы, которые бы нас защитили, потому рейдеры находят лазейки и их используют. Я уверен, что мы сможем отстоять права Трибиненка Миколи Петровича и мы защитим его».

На каналі «Україна» Олег Ляшко заступається за інтереси пенсіонерів: «Обсуждать пенсионную реформу не с кредиторами МВФ, а с народом, призывает лидер Радикальной партии Олег Ляшко. Настаивает, люди должны знать, на когда и как им назначат пенсию. Недопустимо повышать трудовой стаж или отменять льготные условия на заслуженный отдых. А вот запланированное на октябрь повышение можно перенести на другой срок, считает Ляшко». А Арсенія Яценюка знову представлено політиком міжнародного рівня: «На поддержку новой администрации и Конгресса США рассчитывает Украина, заявил лидер партии Народный фронт Арсений Яценюк в Вашингтоне после переговоров с американскими политиками. На встрече с бывшим президентом США Бараком Обамой, экс-вице-президентом Джо Байденом и представителями новой администрации обсуждали условия предоставления Украине оружия».

Так само незмінно присутній сюжет про діяльність фонду Ріната Ахметова на його каналі «Україна».

І повертаємося до «Інтера». Тут із посиланням на «Українські новини» розкритикували Авакова за ненадану інформацію про дати відпусток, Сергій Каплін звинувачує в розкраданні майна Межигір’я свого колегу Олега Ляшка, а наприкінці випуску згадали про топ-чиновницю часі Януковича Ірину Акімову: «Тему конфликтов и компромиссов на картинах представила бывший народный депутат Ирина Акимова. Своими работами она призывает украинцев сохранять гармонию как в семье так и во всем мире».

18 травня, четвер

Цього дня судили Януковича, пройшли заходи до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Лише половина каналів у свої ефірах згадала про нові затримання в Криму, що відбулися цього дня через пам’ятні акції. Про це йшлося на «UA: Першому», «1+1», СТБ та «112».

Одні канали розповідали про сучасні умови життя кримчан-переселенців, інші нагадали історію їхніх поневірянь. Більшість із них розповідали історії людей під приводом офіційних заходів. На «Інтері» два окремих матеріали присвятили тому, як ушанував жертв репресій спершу прем’єр Гройсман, а далі — Президент Порошенко. Тут центром повідомлення стає не тема заходу, а присутність на ньому офіційної особи: «Премьер Владимир Гройсман вместе с министрами почтили память погибших во время депортации 1944 года крымских татар», «Вечер-реквием о жертвах геноцида крымскотатарского народа посетил сегодня президент».

На каналі «Україна» в іншій новині також у «паркетній» подачі Володимир Гройсман пообіцяв турбуватися про національного виробника: «Ведущая: Глава Кабмина заявил, сделать все, чтобы вести бизнес в Украине было комфортно».

Про нібито утиски прав вірян заговорили на каналах «Україна» та «Інтері». На каналі «Україна» матеріал виглядає як типова джинса: лише один погляд, до того ж особи зацікавленої: «Почти 10 тысяч верующих приняли участие в импровизированном богослужении перед парламентом. Требовали не рассматривать так называемые церковные законопроекты. Один из них регламентирует изменение принадлежности церковной общины к определенной конфессии, другой устанавливает особый статус для религиозных организаций с центром в России. Верующие считают, оба документа ограничат их право на свободу вероисповедания». За всіх вірян говорить нардеп: «Вадим Новинский, народный депутат Украины: Свобода совести и вероисповедания — один из базовых принципов демократии, зачем его нарушать? Хотят церковь поставить под полный контроль государства, это запрещено Конституцией. Уже собрано более 300 тысяч подписей против этого законопроекта, только за два дня по всей стране».

Більш делікатно, але все одно дещо ангажовано цю тему подали на «Інтері»: «Кор.: Однако, наиболее дискуссионные законопроекты депутаты оставили на закуску. В повестке дня два документа связанных с деятельностью религиозных организаций. Авторство нардепов "Народного фронта". Один из них позволяет общине самой определять подчинение храма патриархату. Против таких инициатив сегодня вышли сотни верующих и провели молебень возле парламента».

Критикував «Народний фронт» на «Інтері» також Сергій Каплін. Він має претензії до нової голови Фонду гарантування вкладів: «Ведущая: Светлану Рекрут объявили победителем конкурса на эту должность. Вот только кто победит — было известно заранее, уверяет Каплин. И причастен к этому бывший премьер-министр Украины Яценюк. Он хочет контролировать сбережения Фонда, ведь стоимость активов — сотни миллиардов гривен».

У сюжеті про слідчі дії у Криворізькій міській раді на «Інтері» просували позицію «Опозиційного блоку». Тут опускають оголошену причину обшуків, посилаючись на те, ніби поліція не озвучує деталей. А нардеп від «Опозиційного блоку» Костянтин Павлов заявляє, що це ніби спроби дестабілізувати роботу міської ради:

«Кор. Ольга Іванченко: За ситуацией в Кривом Роге следят народные депутаты Украины. Константин Павлов уверен, обыски это всего лишь предлог. Рассказывает, ситуация приобрела политический подтекст после празднование Дня Победы.

Константин Павлов, народный депутат Украины, "Оппозиционный блок": Это очередной повод отомстить тем людям, которые 9 мая вышли и доказали те ценности, которые для них важны. Это историческая память о великом подвиге нашго народа в Великой Отечественной войне. Мы имеет дело с новым витком политических репрессий и маргинальной "заказухи". Опять таки она направлена на то, чтобы раскачать город, не дать спокойно жить и развиваться родному Кривбасу.

Кор.: Народные депутаты уже обратились к Международному сообществу с просьбой помочь в регулировании ситуации в городе».

Як відомо, раніше про причини повідомляв генпрокурор Юрій Луценко. Він вказав, що посадовців міськради підозрюють у розкраданні бюджетних коштів в особливо великих розмірах через створення злочинної організації, яка, за версією обвинувачення, навіть погрожувала розправою окремим посадовцям. Підозри вручено першому заступнику голови міської ради, зокрема. Він є представником «Опозиційного блоку», а нардеп від цієї партії Олександр Вілкул — син міського голови Кривого Рогу.

На каналі «Україна» крім традиційного сюжету про діяльність гумштабу Ахметова з’явився й сам Рінат Ахметов. Його заяву ледь не в повному обсязі цитують у зв’язку із «заслуженим виграшем» Золотого Кубку футбольним клубом «Шахтар», президентом якого він є.

Тут також виступив Арсеній Яценюк. Хоча нині політик не має офіційної посади, але чомусь у сюжеті позиціонується як представник інтересів всієї держави: «Очередной транш от Международного Валютного Фонда уже в Киеве. И Украина может получить уже пятый транш. Перспективу сотрудничества обсудили лидер фракции Народный фронт Арсений Яценюк и первый заместитель директора фонда Девид Липтон. Встречались в штаб квартире фонда в Вашингтоне. Впервые за все время сотрудничества с фондом Киев выполнил четыре программы сотрудничества, — подчеркнул Яценюк».

На «1+1» наприкінці випуску проанонсували завтрашню презентацію книжки «Незалежність очима ТСН», яка містить рекламний підтекст. Адже розповідь про книжку завершується словами кореспондентки Оксани Муляр: «Завтра презентація для широкого загалу. На Книжковому арсеналі о 18:00. Можуть прийти всі охочі. Книжку можна купити в інтернеті, а вже незабаром на всіх книжкових вітринах України».

19 травня, п’ятниця

Найбільше маніпуляцій було пов’язано з політичними інтересами. Але також цього дня власники каналів піарилися на благодійності, а дехто зумів навіть подати приховану комерційну рекламу.

«Інтеру» в одному сюжеті вдалося поєднати просування інтересів «Опозиційного блоку», критику «Народного фронту» та піар нардепа Сергія Капліна. Все це в підсумковому сюжеті Катерини Лисенко про тиждень у парламенті: «Кор: К середине недели — депутаты вошли в популистский раж! А скандалы только разгорались. К парламенту вышли сотни верующих, опасаясь инициатив все того же Народного фронта. В повестке дня было сразу два законопроекта, которые могли бы серьезно изменить правила церковной жизни. Но документы оказались настолько скандальными, что их решили от греха подальше — отложить». Цей законопроект у сюжеті коментують представники БПП і «Батьківщини», які вирішили детальніше його дослідити. А от названих ініціаторів про їхню позицію не спитали. Як і в попередні дні на захист віруючих тут виступає нардеп Новинський: «Вадим Новинский, народный депутат, "Оппозиционный блок": Эти законопроекты — антицерковные и мы считаем, они антиукраинские. Этот хрупкий межконфессиональный мир, который соблюдается сейчас, будет нарушен».

Тут же з’являється Сергій Каплін. Точніше, дует кореспондентки та Капліна закидає парламентській коаліції політичну корупцію:

«Кор.: Но только силами коалиции — в виду ее фактического отсутствия — ничего не примешь. Поэтому вполне ожидаемо, что за многие реформы голоса придется не только занимать, но и "покупать".

Сергей Каплин, народный депутат, лидер социал-демократической партии:Вони завжди давали голоси, я кажу про Радикальну партію на підтримку тих чи інших важливих для провладної більшості законопроектів».

Керівник фракції «Опозиційного блоку» Юрій Бойко став також гостем студії. Він майже сім хвилин без жодного опонування хвилин розповідав свою версію подій у парламенті: «Юрій Бойко: На самом деле, действительно приняли много законов, но они пустые. Занимались там идеологическими вопросами, запрещали георгиевскую ленточку, пытались провести санкции против окружения сбежавшего Президента Януковича. Но на самом деле, законов, которые нужны людям, вот, пожалуй, только один был. В первом чтении приняли закон, который позволяет бесплатно кормить детей переселенцев в школах».

Також на «Інтері» продовжили тему з російськими хімдобривами. У попередні тижні помічали надзвичайну увагу каналу саме до цієї теми, а згодом з’ясувалося, що нібито через російські добрива простоює завод одного з власників «Інтера» Дмитра Фірташа. Цього разу в сюжеті містяться неточності: «На этой неделе принято решение наконец-то прекратить поставки в Украину дешевых минеральных удобрений из России», — заявляє ведучий. Далі нардеп Сергій Рудик подає дещо іншу інформацію: «Сергей Рудык, народный депутат, Блок Петра Порошенка: На засіданні оцієї міжвідомчої комісії з питань торгівлі абсолютною більшістю голосів було прийнято рішення ввести мито для російських добрив ціною 31,84 %, що дозволяє з оптимізмом дивитися в майбутнє українським виробникам аміачної селітри, іншим видам добрив».

До студії для цього випуску запросили Валентина Наливайченка, поговорити про санкції щодо колишніх посадовців часів Януковича: «А эту тему мы обсудим с Валентином Наливайченко — лидером общественного движения "Справедливость" и человеком, который много сделал для того, чтобы беглый президент всё-таки предстал перед судом», — підводить ведучий Олексій Ліхман і підкидає симпатій до гостя студії. Як відомо, колишній голова СБУ тепер займається своєю власною політичною кампанією.

А на каналі ICTV — інший колишній посадовець: «Народний фронт: Головна мета України – стати членом НАТО. Заявив у Канаді колишній український прем’єр Арсеній Яценюк. В Оттаві він зустрівся з міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд. Лідер Народного фронту подякував головному канадському дипломату з українським корінням за особистий внесок у розбудову успішної України». І хоча зустріч ця, вочевидь, є приватною ініціативою окремого політика, але виглядає так, ніби він виконує важливе державне доручення.

У наступному сюжеті на ICTV з парламенту подають неповну інформацію. Презентуючи пенсійну реформу: «Ведуча: Володимир Гройсман наголошує, це буде справедливо і це не примхи МВФ, потреба часу». Далі єдиний у сюжеті синхрон: «Володимир Гройсман, Прем'єр-міністр України: До чого тут МВФ? Ми робимо цю реформу не для МВФу, для українських громадян». Тут не ілюструють питання, на яке відповідав прем’єр, і виходить, що приховують від глядача, що МВФ насправді тут до чого. Згідно з меморандумом між Україною та МВФ, доля траншу залежала від просування пенсійної реформи.

Канал «Україна» розповів про те, як дбає про долю фермерів представник «Опозиційного блоку» Борис Колесников: «Ведущая: Свое производство. Украинский бизнес нуждается в государственной поддержке и внутреннем заказе, заявил сегодня глава оппозиционного правительства Борис Колесников. Сегодня он побывал на тепличном комбинате в Умане».

Далі у випуску анонсують спецрепортаж: «Всю правду о Владимире Парасюке и о том кому выгодны его скандалы, драки и провокации смотрите сегодня в 23:20 в специальном репортаже По следам популистов. Часть 1». Хоча це тільки анонс, але з нього зрозуміло, що тут критикуватимуть нардепа Парасюка, і вже навішують на нього негативні оцінки.

А завжди тільки позитивні оцінки на каналі «Україна» про діяльність Ріната Ахметова. Юлія Меншакірова розповіла про допомогу його іменного фонду дітям, пораненим під час обстрілів на Донбасі.

Хвилинка самопіару з’явилася на каналі «112». Тут розповіли про ініціативу власного оператора, який зібрав раритетні камери. Загалом міг бути цікавий сюжет, якби крім власного співробітника журналісти підключили фахівців із дослідження відповідної техніки, які би неангажовано розповіли про цінність такої колекції тощо.

Також похвалили себе на каналі «1+1». У сюжеті з «Книжкового Арсеналу» тут зосередилися лише на презентації книги «Незалежність очима ТСН». Хвиля компліментів від кореспондентки Оксани Муляр: «Дуже цікаво було спостерігати за колегами, які супержурналісти, сміливі, хоробрі, які розказують такі історії трохи ніяковіли і дуже щиро розповідали свої історії з цієї книжки», — приводить до логічного завершення сюжету: «Кор.: Придбати таку книжку можна буде зараз можна вже в інтернеті, а вже незабаром в усіх книжкових вітринах України». Тобто в сюжеті канал рекламує власний комерційний продукт.

СТБ та ICTV до дня пам’яті померлих від ВІЛ/СНІД очікувано додали нотки піару від фонду Олени Пінчук «АнтиСНІД»: «Ведуча: Під час вшанування пам'яті загиблих від епідемії ВІЛу Фонд Олени Пінчук АнтиСНІД оголосив про створення окремого Київського центу для лікування ВІЛ-інфікованих жінок і про закупівлю препарату останнього покоління для антиретровірусної терапії» (СТБ), «Кор.: 1300 Віл-інфікованих українців цього річ зможуть безкоштовно отримати сучасні менштоксичні ліки для боротьби з вірусом. завдяки підтримці фонду Олени Пінчук АнтиСНІД, який ось уже 15 років дає змогу діагностувати та лікуватися від ВІЛ/СНІД» (ICTV).

20 травня, субота

Головною новиною дня є зустріч Президента України Петра Порошенка та канцлерки Німеччини Ангели Меркель. Маніпуляцій на цій темі на жодному з каналів не було, й усі матеріали містили позиції обох учасників зустрічі.

Піар вихідного дня відкриває Володимир Гройсман. На ICTV з посиланням на нього подали квінтесенцію досягненьь уряду за минулий тиждень: планують розширити перелік преператів у програмі «Доступні ліки», підвищують пенсії, виборюють безвіз. І це «покращення вже сьогодні» демонструється на фоні фестивалю до Днів Європи у Вінниці. На відео: радісні діти, усміхнений прем’єр, оплески, свято. Відеоряд не має відношення до теми повідомлення, але створює додатковий ефект віри у світле майбутнє.

Аналогічне повідомлення вийшло також на каналі «Україна». Крім благої звістки від Гройсмана, на каналі уже традиційно для суботи просуває свої тези лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Фоном для «борця за справедливість» стала пенсійна реформа:

«Ведуча: На часе вопросов к правительству Вы заявили, что пенсионную реформу нужно обсуждать не с Международным валютным фондом, а с народом. Министры согласны с Вами?

Олег Ляшко: Навіть, якшо вони не згодні, то це реалії, тому шо пенсійна реформа повинна робиться для українців, тому шо це стосується кожної людини, шо молодої, шо пенсіонера.

Ведуча: Давайте тогда так, Олег Валерьевич. Один человек работал 25 лет, 35, другой — 15 и пенсию получают наравне. Это справедливо, по-вашему?

Олег Ляшко: Ні, це не справедливо…»

Далі ведуча задає питання щодо депутата від РПЛ, наперед знаючи, якою буде відповідь, і політик використовує це на свою користь і продовження трансляції своєї політичної позиції:

«Ведуча: Ещё одна громкая тема. Генпрокурор заявил, что внесёт в Верховную Раду представление о снятии неприкосновенности с депутата от "Радикальной партии" Андрея Лозового. НАБУ подозревает его в незаконном обогащении и уклонении от уплаты налогов. Вы считаете это местью и запугиванием. Может, НАБУ просто выполняет свою работу?

Олег Ляшко: Ні-ні-ні, це політичне замовлення. Це вони таким чином нас намагаються змусить, шоб ми проголосували за підвищення пенсійного віку».

Далі на каналі «Україна» сюжет про ініціативу фонду Ахметова «Сиротству нет!». Крім того у випуску ще два сюжети з піаром компаній Ріната Ахметова. Спершу компанії групи СКМ хваляться проведеним суботником у Cолом’янському парку. Крім енергетичної компанії ДТЕК і телеком-оператора Vega присутні також: «Кор: Лопата к лопате работают команды компании Летранс, Метинвест, банка ПУМБ и медиагруппы Украина». Так-так — тої самої, до якої входить канал «Україна» як частина уже загаданого холдингу СКМ.

І пізніше у випуску розповіли про змагання квадрокоптерів: «Гонки на квадракоптерах. В Запорожье прошел этап кубка Украины по дронрейсингу. Соревнования провели на заводе Запорожсталь». До чого дрони на металургійному заводі? Ось до чого: «Ростислав Шурма, Генеральный директор ПАО "Запорожсталь": Мы всегда открыты к экспериментам».

ВИСНОВКИ

Протягом тижня на телеканалах вийшов 52 сумнівних матеріали: 43 сюжети з ознаками замовностія, шість «паркетних» новин, три промосюжети власних продуктів каналу.

Лідером за кількістю таких матеріалів став канал «Україна» — 21 матеріал, за ним — «Інтер» із 17 сюжетами, на ICTV — дев’ять сюжетів, на «1+1» — три, а на «СТБ» — два. На «112», «UA: Першому» та 5-му каналі новини не містить ознак піару чи прихованої реклами.

Найбільше матеріалів стосувалися інтересів партії «Опозиційний блок»: дев’ять загалом, із яких сім на «Інтері» й два на каналі «Україна».

Про фонд Ріната Ахметова йшлося в шести сюжетах на каналі «Україна». На цьому ж каналі двічі популяризували ФК «Шахтар», а також по одному сюжету піарили інші активи Ахметова — компанії СКМ та завод «Запоріжсталь».

У п’яти паркетних новинах фігурував Володимир Гройсман: дві на каналі «Україна» та по одній на «1+1», «Інтері» та ICTV. З такою ж кількістю матеріалів з’являвся на екрані каналу «Інтер» Сергій Каплін. У такій же кількості повідомлень просували інтереси «Народного фронту»: тричі на каналі «Україна» та двічі на ICTV.

Двічі світилися Леонід Кучма (ICTV), його зять Віктор Пінчук (ICTV, СТБ), фонд його дружини Олени Пінчук «АнтиСНІД» (ICTV, СТБ), Олег Ляшко (канал «Україна»).

По одному матеріалу вийшло в інтересах партій «Наш край» та Аграрної партії (ICTV); Валентина Наливайченка, Петра Порошенка та Ірини Акімової («Інтер»); а також Марини Порошенко (канал «Україна»).

До критичних загалом можна віднести п’ять матеріалів. Один на каналі «Україна» з анонсом «викриття» нардепа Володимира Парасюка. Решта — на «Інтері»: два з критикою Олега Ляшка, і по одному з претензіями до «Народного фронту» та Арсена Авакова.

Моніторинг щоденних теленовин здійснює громадська організація «Детектор медіа» за підтримки «Інтерньюз Нетворк».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот відео каналу «Україна»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3426
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду