Запізнілий Арсеній і турботливий Петро. Моніторинг теленовин 10–15 жовтня 2016 року

Запізнілий Арсеній і турботливий Петро. Моніторинг теленовин 10–15 жовтня 2016 року

23 Жовтня 2016
3359

Запізнілий Арсеній і турботливий Петро. Моніторинг теленовин 10–15 жовтня 2016 року

3359
На політичну й медійну арену вперто намагається повернутись Арсеній Яценюк. Президент Порошенко прагне закріпити свій позитивний імідж
Запізнілий Арсеній і турботливий Петро. Моніторинг теленовин 10–15 жовтня 2016 року
Запізнілий Арсеній і турботливий Петро. Моніторинг теленовин 10–15 жовтня 2016 року

Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», каналів «112» та 5-го впродовж 10–15 жовтня 2016 року.

10 жовтня, понеділок

У цьому випуску «ТСН» каналу «1+1» атакує Борислава Березу. За даними «1+1», він підробив свої документи про освіту. Однак сумніви викликають і люди, які говорять у матеріалі, й доказова база. Найперше журналісти згадали, що «Борислав Береза зайшов у парламент буремного 2014 року як самовисуванець. Більшість виборців дізнавалися про рішучого політика з передач проросійського телеканалу». Далі — згадка про Марію Столярову, яка в питанні освіти Берези взагалі зайва: «У вересні 2016-го хакери оприлюднили пошту кремлівського куратора телеканалу “Інтер” Марії Столярової. Вона називає його своїм найвдалішим проектом».

Потім — ще цікавіше: «Тепер низка ЗМІ звинувачують Березу, що він підробив диплом про вищу освіту», — каже кореспондент. На екрані ми бачимо скріни з поважного «Дзеркала тижня» і міського сайту «Киевправда». На «Дзеркалі тижня» інформація з’явилася 11 листопада 2015 (!) року, на «Киевправде» — 16 жовтня 2015 року. Її «ТСН» подає як свіжу.

Дивними є й синхрони в матеріалі: «Журналист: В ректораті КНЕУ нам його справжність підтвердили.

Женщина 1: Наши ждут квартиру на золотую ветку».

Справжність чого підтвердили — з контексту не зрозуміло. Якась невідома жінка, приховано знята, каже абсолютно нелогічні речі, які не стосуються ні Берези, ні диплому. 

Ще один коментар: спина журналіста, прихована зйомка, якась невідома жінка в невідомих дверях каже: «Но он не учился, то действительно факт».

Далі відбуваються ще дивніші речі. Журналіст іде в архів і зачитує ту ж довідку, про яку говорив на самому початку сюжету: «Серед базового випуску студентів 2000 року Бляхер-Береза Борислав Юхимович не значиться». Навіщо це повторювати?

Однак журналіст продовжує: «У 2009-му його відрахували. але в його особовій справі ще і досі лежить ксерокопія диплома КНЕУ». Особової справи не відео не показують. Про відрахування документів також не видно. Зате ми бачимо чиїсь ноги і белькотіння, дуже схоже на фразу: «Он отчислен». І все. Кореспондент не зважає на відсутність доказової бази для глядачів і видає за експертний коментар продавця на ринку Петрівка Михайла Миколайовича: «У 2000-х інтернет-бум і диплом можна було купити без будь-яких проблем. Так само як і зараз. Зайдіть у мережу і купить собі будь-який диплом вищої».

Навряд чи продавець на ринку може виступати експертом з освіти Борислава Берези. Матеріал закінчуються коментарем Берези: «Повернусь зі Страсбургу — поговоримо». Сюжет не мав приводу, точніше, він вийшов із запізненням більш ніж на рік. Тож почекати Березу можна було, щоби хоча б дотриматися балансу думок, уже не кажучи про незаангажованість і доказову базу, якої взагалі немає.

Одним із ньюзмейкерів дня став Арсеній Яценюк. Точніше, заява автогонщика Олексія Мочанова, який вибачився перед екс-прем’єром: «Летом 2015-го Мочанов в эфире одного из телеканалов заявил, цитирую: “На дне рождения один известный всем Арсений отметил первый мильярд”. Теперь автогонщик и волонтёр заявляет: он — не первоисточник этой фразы, просто случайно оказался рупором. Мочанов уверен: тогда информацию вбросили люди, заинтересованные в раскачивании ситуации недоверия в треугольнике президент-премьер-парламент», — розповіли «Факти». Цю ж інформацію розтиражувала «ТСН».

Мочанов вибачився більш ніж через рік після своїх слів. Чому саме тепер? Чому це вибачення активно тиражують? Така зацікавленість до створення позитивного іміджу Яценюка викликає запитання.

При цьому ICTV додає ще й коментар політолога Тараса Березовця: «На жаль, Мочанов не каже про те, які люди підкинули йому цю інформацію. Весь цей скандал — це чорний піар. Він був використаний тоді для того, аби збити і знищити Яценюка в якості глави уряду і по суті зруйнувати коаліцію».

«1+1» додав коментар прес-служби Яценюка і переступив етичну межу в матеріалі про похорон дружини міністра культури Євгена Нищука — Оксани Батько-Нищук. Упродовж усього матеріалу журналісти показували кадри її відкритої труни, сльози Нищука, маму, яка нахиляється над могилою доньки й плаче над нею. Якщо журналістка Валентина Мудрик хотіла зробити некролог, можна було б узяти відео з вистав Оксани, розповісти детальніше про її акторський талант, а не щедро пересипати спогади колег слізьми, похоронними вінками й відкритою труною.

«Подробиці» після тривалої перерви знову воюють проти перейменування Кіровограду в Кропивницький, піарячи «Опоблок»: «Иски против переименования Кировограда в Кропивницкий начали объединять в одно дело — Высший админсуд Украины. На сегодня в его канцелярии 14 жалоб от жителей города, общественных организаций, и народных депутатов “Оппозиционного блока”. И все требуют отмены постановления парламента о переименовании Кировограда».

ICTV тим часом укотре пропіарив Миколу Томенка, організатора конкурсу «Сім чудес України». Цього разу Томенко висловлював свою думку про Теребовлю: «Своєрідне місце, яке пропагувало місцеве самоврядування з найдавніших часів і до сьогодні. Це княже місто, оскільки не так багато в Галичині маємо об'єктів, що збудовані за часів Київської Русі, які об'єднує і велику Україну, і Західну Україну».

«Україна» продовжує розповідати про Гумштаб Ахметова: «Эти ползунки уже ждут малыша дома. А пока не окреп, остаётся в Полтаве. Видя плачевное положение Козаковых, медики обратились за помощью в Штаб Рината Ахметова».

«ТСН» не забула прорекламувати «Буковель»: «Фінальна регата Кубку Європи з моделей радіокерованих вітрильників відбулась на озері туристичного курорту “Буковель”. Попри видовищність і запеклість боротьби змагання ці відбувалися в цілковитій тиші. За що спортсмени окремо вдячні вболівальникам, бо такі радіорегати самі спортсмени самі називають “спортом для мозку”».

А 5 канал за джерело інформації та привід для новини бере Twitter Президента : «Саміт Україна — ЄС розпочнеться 24 листопада. Як зауважив у своєму Twitter Петро Порошенко, на порядку денному буде і скасування віз для громадян України, і ратифікація угоди про асоціацію з Євросоюзом, і питання зони вільної торгівлі, а також спільний авіапростір, українські реформи та санкції проти Росії».

Новини варто давати все ж не з соцмереж — а саме: перетелефонувати в АП, перевірити, дізнатися конкретніші деталі. До того ж, конкретна новина є анонсом, а не результатом. Тож логічніше було б розповісти уже про результати саміту.

11 жовтня, вівторок

І знову на екранах телеканалів світиться Арсеній Яценюк. Цього разу журналісти ICTV розповідають, як він свідчив у справі Майдану: «Арсеній Яценюк прийшов до Генеральної прокуратури, аби дати свідчення у справі розстрілу євромайданівців. Каже, сам звернувся до слідчих і вони запросили його на допит. Раніше колишнього прем'єра уже допитували у справі так званих диктаторських законів шістнадцятого січня 2014-го. Зараз він свідчитиме за період із 20 січня до найбільш трагічних подій за часів революції Гідності — масових розстрілів мирних людей». Цікаво, чому телеканали розповідають про те, як Яценюк сам напросився дати свідчення? Ідентичний матеріал вийшов і на «112» каналі, «Україні», «1+1».

Одним із ньюзмейкерів цього дня став і Президент. Він заявив, що не оголошуватиме сьомої хвилі мобілізації. Окрім цієї заяви, новини центральних телеканалів були розширені і не цілком конкретною і недоречною інформацією з уст Порошенка:

ICTV: «[Порошенко] закликає керівників регіонів сприяти облаштуванню демобілізованих бійців, забезпечити їх земельними ділянками, допомагати з будівництвом житла і працевлаштовувати. На засіданні Ради регіонального розвитку глава держави також спростував чутки про неготовність України до зими, і закликав не допустити земельного рейдерства». Ідентична ситуація на «112», 5-му каналі та «1+1».

«Україна» до цієї інформації додала ще й неконкретний коментар Президента: «Гібридна війна — це не є не лише війна на фронті і не лише російська пропаганда. Це спроба дестабілізації ситуації всередині суспільства. І в контексті цього є кардинально неприпустимим, коли він займає популістську позицію або будь-які інші процеси. І на сьогоднішній день на наші з вами плечі лягає відповідальність збереження стабільності в країні, руйнація сценаріїв агресора».

«Інтер» теж виявив неабияку цікавість до заяв Порошенка: «На текущей неделе Порошенко пообещал подписать закон о госрегистрации прав на недвижимое имущество и защиты прав собственности. Он считает, что принятый депутатами 6 октября закон положит конец земельному бандитизму. И дал министрам внутренних дел, аграрной политики и юстиции поручение остановить схемы, которые используют земельные рейдеры в селах».

Недоречну увагу приділив Президенту і СТБ. Без зайвих слів про гаранта розповіли лише «Новини» «UA: Першого».

Також у позитивному світлі з елементами піару з’явився у «Фактах» голова уряду: «Український уряд створить національний комітет із промислового розвитку, який має відродити українську промисловість. Допомагати підприємцям і промисловцям, сприяти конкурентності нашого продукту в світі. Прем’єр-міністр переконаний: новий орган покликаний допомогти Україні трансформуватися із сировинної держави у технологічну».

Як бачимо, окрім планів про створення комітету, жодної конкретної інформації не прозвучало: коли його створять, чому він потрібен, хто його фінансуватиме і хто туди увійде тощо. Журналісти цим не поцікавилися.

Не забувають «Подробности» каналу «Інтер» про свого улюбленця Сергія Капліна, невпинно тиражуючи в маси його пости у Фейсбуку: «Народний депутат Сергей Каплин требует росследовать деятельность своего коллеги Сергея Пашинского в то время, когда тот возглавлял наблюдательный совет Укроборонпрома. Об этом нардеп написал на своей странице в Фейсбуке».

Також «Інтер» продовжує атакувати Арсенія Яценюка, цього дня знову критикували його проект «Стіна»: «Главным идеологом стены на границе с Россией был экс-премьер Арсений Яценюк. Укрепления начали сооружать в 2015-м в Черниговской и Харьковской областях. Потратили почти полмиллиарда гривен, а проект выполнили только на 12 %. В прокуратуре заявили о воровстве: только в Черниговской области не досчитались двух миллионов гривен…». Коментаря Яценюка, звісно, немає.

У цьому ж випуску «Інтер» продовжує виставляти себе жертвою свободи слова: «Сегодня руководству редакции "Подробностей" удалось встретиться с правозащитницей. С нашей стороны, мы передали Миятович записи с камер видеонаблюдения, где зафиксированы и лица нападавших, и сам поджог здания. Это то самое видео, на которое правоохранители не реагируют. Нападение на редакцию "Подробности" Миятович осуждает и настаивает на скорейшем завершении расследования».

Далі — ще один сюжет про «наступ на свободу слова»: «О давлении на СМИ Украины говорили и во время текущей сессии по СЕМ. Украинские парламентарии встретились практически со всеми представителями групп Парламентской ассамблеи Совета Европы и обратили внимание европейских дипломатов на нерасследованные убийства журналистов Олеся Бузины, Ольги Мороз, Павла Шеремета и ряд других преступлений, требующих внимания международной общественности».

Далі — коментар опозиціонера Скорика: «Это в первую очередь вопросы соблюдения в Украине свободы слова, соблюдения прав оппозиции и то тотальное давление на оппозицию, которое на сегодняшний день развернула власть. Мы видим понимание со стороны наших европейских партнеров и надеемся на их поддержку».

Наступний сюжет теж піарить екс-регіоналів: «Вернуть государственное регулирование цен на социально значимые продукты. Группа народных депутатов готовит обращение к правительству с требованием восстановить государственную инспекцию по контролю за ценами на потребительском рынке. Напомню, 10 сентября Кабинет Министров ликвидировал эту структуру, что сразу сказалось на ценах товаров первой необходимости». «Захисником» виступив нардеп від «Опоблоку» Вадим Рабинович.

І ще один матеріал у випуску — теж проопозиційний: «Очередную волну обнищания может спровоцировать отмена системы обращенного налогообложения для малого бизнеса. Об этом заявил лидер “Оппозиционного блока” Юрий Бойко во время встречи с частными предпринимателями Киевской области».

Натомість на ICTV — піар Сергія Тарути: «Співголова українсько-німецької міжпарламентської комісії Сергій Тарута звернувся до українського уряду з вимогою не допустити зриву контракту між держпідприємством ім. Антонова та німецьким урядом на виготовлення “Русланів” для німецької армії. За словами народного депутата, переговори тривають з літа, але зриваються через неефективність “Укроборонпрому”, якому нині підпорядковане ДП ім. Антонова». Позиції «Укроборонпрому» в сюжеті немає, як і позиції незалежних експертів.

«Україна» тим часом випускає в ефір солодкий нахабний матеріал про Ріната Ахметова: «Самый успешный президент в украинском футболе. В этот день ровно 20 лет назад Ринат Ахметов возглавил донецкий "Шахтер", с тех пор провинциальный когда-то клуб "Донбасс" не только составил конкуренцию столичному "Динамо" во внутреннем чемпионате, но и неоднократно признавался лучшие командой Восточной Европы», «Любить, верить и знать — формула успеха Рината Ахметова».

Далі — піар Гумштабу Ахметова. Не забули «События» і про ще одного свого фаворита — Олега Ляшка: «Для возрождения украинского села необходимо продавать не землю, а урожай. Об этом заявил в Полтавской области лидер Радикальной партии Олег Ляшко. Политик побывал на агропредприятии, где разводят крупный рогатый скот. Селяне угостили депутата свежим молоком и пожаловались, что после отмены спецрежима налогообложения, держать коров не выгодно. Ляшко уверен, что при правильной политика аграрии смогут прокормить не только нашу стану, но и весь мир».

«ТСН» тим часом переймає естафету у «Фактів», продовжуючи піар Миколи Томенка, організатора акції «7 див України». Цього дня політик говорив про Теребовлю:

«Микола Томенко, ініціатор акції "Сім див України": Наша місія полягає в тому, що ці значимі міста України, які зробили внесок в світову історію, а потім в силу певних і незрозумілих часом обставин занепали, вони знову можуть бути піднесені».

А на СТБ — реклама «Київстару» в матеріалі про те, як на ВДНГ обирали найкращих стартаперів:

«Петро Чернишов, президент компанії "Київстар": У нас учавствовало семь человек, которые очень много вечеров провели вот с этими ребятами, рассказывая о том, как у нас работает сеть, как у нас работает билинг и много других вещей. Как у нас работает медиа в сети. Для того, чтобы они придумати, как их продукты могли бы в нашей сети существовать и предлагаться нашим потребителям».

«Інтер» розповів про дивний протест залізничників: «Реорганизация, а не разрушение. Свободный профсоюз железнодорожников Украины вышел на акцию протеста к зданию Министерства инфраструктуры. Сотрудники "Укрзализници" выдвинули цей ряд требований. Среди основных — повышение зарплаты, аттестация рабочих мест, доплата за сложные условия труда. Говорят, если чиновники их не услышат, акция перерастет в масштабную забастовку».

Із сюжету так і не зрозуміло, хто що руйнує, чому працівники бастують за збільшення зарплати, про яку доплату мова, чим це аргументовано. Баланс думок міфічно дотриманий — до протестувальників вийшли представники міністерства інфрастуктури, яке вони пікетували. Однак коментарів незалежних експертів і керівництва «Укрзалізниці» немає.

12 жовтня, середа

Цього дня на «Інтері» починається серія матеріалів про шахту «Гірська»: «На шахте "Горская" в Луганской области зреет социальный бунт. Перед горняками большая задолженность по зарплате. А уголь, который они добывают, тут же исчезает в неизвестном направлении».

Сюжет вийшов більш ніж дивний: «На этом открытом складе должно храниться больше двух тысяч тонн угля. Таковы данные директора шахты "Горская". На деле здесь не больше трехсот тонн. Вот машина привезла шлак, пустую породу. Ими и будут пополнять недостачу. Директор шахты Виктор Туркот ведет нас на другой, частный склад, где находится уголь, который исчез из открытого хранилища. Куда его вывозят дальше, говорит директор, не знают. Он объясняет: за добытое топливо, которое увозят в неизвестном направлении, шахтерам недоплачивают».

Тут що не речення, то маніпуляція. Слова директора шахти приймають за чисту монету. І навіть не задаються питаннями: якщо директор шахти знає, що вугілля з приватного складу — це те ж, що нібито зникло з його, то невже він не знає, хто до цього причетний? Не знає, яким чином і хто перевозить вугілля тощо? Журналіст навіть під сумнів ці речі не ставить. Між тим вугілля — це не кілограм піску, який можна тихенько взяти й перенести на інше місце. Якщо вірити даним матеріалу, перевезли 1700 тонн. Невже в шахти немає жодної охорони, яка охороняє вугілля? Де коментарі правоохоронних органів, де заяви про вкрадене вугілля? Чий це, зрештою, приватний склад? Ніякої інформації про це в сюжеті не має. Зате впродовж усього матеріалу показують старенький актовий зал, наповнений людьми здебільшого пенсійного віку, перед якими виступає лідер «Опоблоку» Юрій Бойко.

Іще один цікавий момент — склейка синхронів людей у залі. Наприклад, одна з жінок каже: «Когда у нас была бомбежка и были военные действия, мы получали зарплату. (склейка) Вы извините, у нас маленький городок и жить людям нужно за что-то. У каждого есть семья и у каждого есть какие-то перспективы». Жінці так і не дали доказати, яку зарплату вона отримувала, не дали назвати суму. Та й сам вирізаний шматок дивний: коли нас бомбили — ми отримували зарплату. Незважаючи на купу нестиковок, кореспондент робить власний висновок: «Задолженность по зарплате два с половиной месяца. Шахтеры во всем винят нового гендиректора холдинга "Первомайскуголь" Игоря Савчука. Того на работе сегодня нет. Депутаты сообщают, что уже подали запрос в прокуратуру и тут же звонят главе "Минэнергоугля". Лидер "Оппозиционного блока" дополнительно сообщает об инициативе его фракции по помощи шахте». Із сюжету зрозуміло, що до Ігоря Савчука журналісти навіть не намагалися дотелефонуватися, тож баланс думок тут також не дотриманий, як і принцип незаангажованості.

Також канал переходить усі етичні межі, вкотре атакуючи Авакова: «Арсен Аваков демонстрирует европейцам неадекватность и непредсказуемость нынешней украинской власти. Так коменстрирует "фейсбучное" послание главы МВД президенту Франции нардеп от опозиционного блока Дмитрий Шпенов. Он уверен: «Народный фронт» необходимо отстранить от власти, поскольку такие действия закончатся катастрофой для Украины, и отмечает, что эскалация конфликта, цитирую "это единственное, что может предложить "партия войны" сегодня стране и миру"».

І продовжує нагнітати ситуацію, повторюючи про «утиски свободи слова»: «Украинская делегация на встрече с президентом ПАСЕ Педро Аграмунтам. Украинские парламентарии от оппозиции подчеркнули отсутствие у украинской власти политической воли к их реализации. Также не обошли вниманием тему давления на свободу слова в СМИ и давления на оппозицию». Далі — коментар Миколи Скорика із «Опоблоку».

Ще один матеріал випуску «Подробностей» — теж проопозиційний: «В населённых пунктах на линии разграничения, а также внутренне перемещённых, обсуждали на Парламентских слушаниях Верховной Раде. По словам министра соцполитики Сергея Устименко, их сегодня почти 240 тысяч. А вот в оппозиции предлагают ввести уголовную ответственность за вербовку и втягивание несовершеннолетних в военные действия и требуют от министерства точной статистики, сколько совершеннолетних погибло на Востоке Украины, за два последних года». Далі — коментар Юрія Павленка із «Опоблоку».

Не припиняють журналісти каналу говорити про свій підпал: «Спустя пять недель по-прежнему никаких результатов расследования.. Как известно, мы самостоятельно установили личности некоторых нападавших, а буквально вчера руководство “Подробностей” встречалось с Дуней Миятович. Она выразила свою обеспокоенность ситуацией вокруг поджога и хода расследований», «В "Оппозиционном блоке", который провёл собственное расследование, указали на непосредственного организатора поджога министра Авакова и исполнителя — экс-советника министра МВД Илью Киву». Майже ідентичний матеріал вийшов на каналі і в п’ятницю.

Тим часом Володимир Гройсман обіцяє добудувати мости в Запоріжжі: «Уряд готовий щороку виділяти 500 мільйонів гривень на завершення будівництва мостових переходів через Дніпро у Запоріжжі. Якщо до цього стратегічно важливого проекту долучиться місцева влада, то тоді переправи запрацюють уже через три роки — переконаний прем'єр Володимир Гройсман, який сьогодні відвідував Запорізьку та Дніпропетровську області. Він нагадав, що починаючи з 2004 року на мости у Запоріжжі виділили понад 2 мільярди гривень, але частину цих грошей розікрали. Тепер глава Кабміну вимагає аби всі кошти використали за призначенням». Його заяву передав ICTV.

Про ці мости, до речі, жарти уже роками ходять. Останній — у випуску гумористичної програми «Чисто news» на «1+1». Однак чи виділить уряд ці кошти — в матеріалі «Фактів» не сказано. За якими показниками мости можна добудувати за три роки — теж мовчанка.

З’явився Гройсман із мостами ще в ефірі СТБ та на «Україні». «События» каналу «Україна» передали не одну заяву глави уряду, а зробили цілий «паркетний» відеозвіт його поїздки: «На заводе премьера первым делом ведут к новой установке. Она позволит экономить газ во время выплавки чугуна», «Проверил Владимир Гройсман и как возводят мосты через Днепр. Стройка стояла замороженной 11 лет. Сейчас работы возобновили. На завершение строительства Гройсман дал местным чиновникам три года». «Україна» дала аж п'ять синхронів Гройсмана.

«Інтер» Гройсмана теж не оминув увагою, зробивши «паркетний» матеріал з його поїздки: «Еще одна задача власти — создавать условия для притока инвестиций. Инвестиции, уверен премьер, не только позитивно скажутся на экономике страны, а еще дадут возможность повысить социальные гарантии. В том числе, и пенсии», «Уже в Запорожье Владимир Гройсман еще раз подчеркнул — Украина имеет все шансы для роста экономики. Здесь он осмотрел мосты через Днепр, которые строятся уже много лет».

У випуску «Фактів» — піар Аграрної партії України: «Після масових акцій протесту, які провели Українські фермери, Верховна Рада продовжила мораторій на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року, але лазівки для земельного беззаконня і тіньових схем залишилися, — про це заявив лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик. Він закликає якнайшвидше всі «чорні» схеми ліквідувати», «Альтернативний пакет реформ почала напрацьовувати «Аграрна Україна», там наголошують — мораторій заради мораторію не потрібен, потрібен реальний захист селянина, який боїться, що в нього можуть відібрати землю».

«Україна» розповіла про Національний експертний форум, традиційно вставивши коментар «ДТЕКу»:

«Виталий Бутенко, директор по коммерческой деятельности ДТЭК Энерго: Нам необходимы понятные, четкие, равные правила, которые будут относиться ко всем участникам национальной энергосистемы. Но и что самое главное, и на мой личный взгляд, это является таким ключевым элементом — это необходимость сделать украинского потребителя самостоятельным и полноценным участником энергорынка. Только в этом случае, Украина сможет начать полноценную интеграцию в европейскую систему энерго безопасности».

Не забула «Україна» і про Гумштаб Ахметова. У цьому випуску олігарху присвятили два матеріали. Також на каналі вийшов традиційний піар Олега Ляшка: «Увеличить зарплаты спасателям и выделить деньги на пожарную технику. С таким призывом к власти, выступил лидер Радикальной партии, Олег Ляшко. По его словам, сотрудники госслужбы по чрезвычайным ситуациям, должны зарабатывать наравне с военными и полицейскими. Ляшко поздравил спасателей с Днем Защитника Украины и пообещал добиться выделения денег на зарплаты и оснащение».

5 канал дав дивну новину про Порошенка: «Санкції проти Росії мають бути подовжені. Про це заявили під час телефонної розмови Президент України та віце-президент Сполучених Штатів Америки. Петро Порошенко та Джон Байден обговорили заходи з упровадження мінських домовленостей для деокупації Донбасу. А також хід проведення реформ в Україні». По-перше, питання: кому вони це заявляли під час телефонної розмови? Один одному? По-друге, без конкретних результатів ця розмова не має вагомого сенсу. Тим не менш, ідентична заява вийшла й на «Інтері» і цього дня, і що найсмішніше — наступного.

13 жовтня, четвер

Арсеній Яценюк — знову в ефірі. На «Україні» вкотре говорить про Майдан. «Новая встреча со следователям по делу о расстрелах на Евромайдане. Арсений Яценюк сегодня снова давал показания в Генпрокуратуре как свидетель по делу о трагических событиях зимы 2014 года. Лидер "Народного фронта" убежден: без участия российских силовиков не обошлось. Яценюк уверен, что разгон против стоящих срежиссировали после встречи Януковича с Путиным в Сочи».

Ідентичну новину розтиражували СТБ, ICTV, «112» та 5 канал.

«Інтер» тим часом вкотре розповідає про Гройсмана: «Активизировать работу по назначению субсидий глава Кабмина призвал местные власти. Утверждает: деньги для этого есть. Система максимально упрощена. Сообщил Гройсман и о том, что правительство разрабатывает схему монетизации госпомощи».

В ефірі «Событий» — теж знову Володимир Гройсман: «Зеленый свет для заграничных денег. Уже на следующей неделе в Украине заработает офис сопровождения инвестиций. Его задача — помочи иностранным инвесторам преодолеть украинскую бюрократию. Этой новостью премьер Владимир Гройсман поделился с послом Германии Эрнстом Вольфгангам Райхелем, который недавно начал своюнрзбв Украине. Обсудили успехи реформ в стране и расширение экономического сотрудничества между странами». Запрацює через тиждень, каже прем’єр. У такому разі можна було би піти в цей офіс, зробити репортаж, дізнатися деталі, завдання тощо. Тут новина більше акцентує на позитивній персоні голови уряду.

І в той же час «Інтер» атакує мера Львова Андрія Садового, вкотре використовуючи коментарі громадського активіста Олега Радика: «Ни зарплатой единой живёт и Львовский градоначальник. 17 тысяч премии каждый месяц. Назначили ему премию, которая в шесть раз превышает должностной оклад. Журналисты информагенства "Українські новини" получили от управляющего делами львовского райисполкома официальный ответ. В нем говорится: все по закону. Уточнить, за какие именно заслуги премируют львовского градоначальника, попытались и мы. В мэрии от комментариев отказались». Далі — коментар Радика: «Андрій Іванович Садовий є чоловіком олігархині, тому що він все майно переписав на дружину. То в нас, у такий бідний час, отримувати 600 % премії, коли Львів захлинається в смітті, коли його цю "достопримечательность" возять по місту. Це смішно».

«Подробности» продовжують наполягати і переконувати своїх глядачів: влада тисне на «незалежні ЗМІ»: «Прекратить давление на СМИ, оппозицию и обеспечить равные права этническим, языковым и религиозным группам — "Оппозиционный блок" потребовал от власти выполнения всех пунктов резолюции ПАСЕ».

«Україна» знову відстоює інтереси ДТЕКу: «Отключения света зимой из-за ТЭС не будет Заявляет один из ключевых энергопоставщиков — компания ДТЭК. В этом году два миллиарда гривен там потратили на ремонт теплогенерирующих станций. К тому же летом энергетики уже прошли своеобразное испытание: ремонтами у колег-атомщиков и падением уровня воды на гидрогенераторах».

«Україна» не припиняє піарити Олега Ляшка: «Достойные зарплаты учителям и педагогам. Добится этого намерен Олег Ляшко, о чем заверил в Харькове. Там лидер Радикальной партии поздравил с двухсот летием один из старейших вузов Украины, Национальнальный Аграрный Университет имени Докучаева. Кроме того депутат посетил собственную альмаматер Педагогический Университет из которого выпустился 15 лет назад».

Не обійшов канал увагою і Гумштаб Ахметова.

Вийшов в ефірі «Событий» ще один дивний матеріал про НАБУ: «Скандалы, интриги, расследования — все это о работе Антикоррупционного бюро за год его существования. Правда, ни одно громкое дело так и не доведено до конца, заявили сегодня в Центре исследования реформ», «Эксперты сошлись во мнении: НАБУ с годовым бюджетом почти полмиллиарда гривен появилось, а вот коррупции в Украине меньше не стало».

Коментували ці речі політолог цього центру Георгій Чижов, і політкоментатор, близький до «Опоблоку», Костянтин Бондаренко. До слова, це вже не вперше, коли ми помічаємо цих людей у спарингу. Наприклад, у червні цього року в ефірі «Інтера» вони критикували Саакашвілі. При цьому позиції експертів з інших ГО та профільних експертів в матеріалі немає. Як і позиції НАБУ. Зрештою, були в них і досягнення за рік. Ось, наприклад, звіт НАБУ за квітень цього року.

5 канал знову видає за новину телефонну розмову президента : «До телефонної розмови долучився і дипломатичний радник Канцлера Німеччини. Порошенко та Олланд погодилися, що безпека має бути першочерговим і головним пунктом для імплементації Мінських домовленостей, а його досі не виконує Росія. Також Москва, за словами українського Президента, блокує процес звільнення заручників. Лідери України та Франції домовилися наступного тижня провести телефонну конференцію вже за участі канцлера Німеччини».

«1+1» у сюжеті про перший бізнес-форум «Україна — країна підприємців» пропіарив Анатолія Кінаха і «Приватбанк»:

«Анатолій Кінах, голова союзу промисловців і підприємців України: Системний бізнес в Україні відчуває свою відповідальність перед суспільством, соціальну відповідальність в створені нових робочих місць, створення ефективних умов розвитку.

Олександр Дубілет, голова правління "Приватбанку": Создать именно большое количество рабочих мест в сфере малого бизнеса, в сфере самозанятости. Потому что промышленность сегодня переживает очень сложные времена».

14 жовтня, п’ятниця

День захисника України. Християнське свято Покрови. День українського козацтва.

ICTV не втримався від «паркетних» деталей про очільника держави: «Президент пишається нашими Збройними силами і обіцяє їм гідну підтримку: вже завтра передасть на передову нову партію техніки та зброї»: «Петро Порошенко, Президент України: Ми, українці, не дали загарбницьким планам країни-агресора реалізуватися і не вели, і не ведемо загарбницьких воєн. Споконвіку ми не виступали ніколи в ролі агресора і ніколи не зарилися на чуже, але і свого не віддамо».

Ідентичний коментар вийшов і на «Україні». Не втрималися і «112»: «Петро Порошенко, Президент України: Слава Богу, є вже чим зустріти непроханих гостей. Хто до нас з мечем прийде, той від меча і загине. І від щита, яким стали для нас наші збройні сили. І Слава Україні!»

І «1+1»: «Війна з Росією найпевніше триватиме довго, але Україна спроможна захистити себе. Про це заявив президент Порошенко сьогодні на Софіївській площі під-час прийняття присяги курсантів ліцею імені Богуна. Перед цим президент взяв участь у богослужінні у Софіївському соборі. За словами Порошенка, Україна і на далі буде витрачати 5 відсотків свого ВВП на збройні сили, як би це не було тяжко для бюджету та економіки в цілому».

А ще «UA: Перший»: «Привітати майбутніх військових приїхав Президент України. Каже, переконаний: кожен ліцеїст стане доблесним офіцером. Упевнений, що на Збройні сили та безпеку слід витрачати щонайменше 5 % валового внутрішнього продукту».

Ну і, звісно, 5 канал: «Петро Порошенко, Президент України: Впевнений в тому, що кожен з вас стане доблесним офіцером, гідною зміною для оборонців землі української. Не забувайте ні на мить, що ви найближчі нащадки героїчного покоління, покоління патріотів, яке зараз, саме в ці години, саме в ці дні захищає Вітчизну».

Великий сюжет із наголосом на Порошенку вийшов на «Інтері» та СТБ.

Не обійшлося без «паркету» Гройсмана у «Фактах» каналу ICTV: «Прем'єр-міністр Володимир Гройсман теж привітав українців зі святом. На його переконання, саме завдяки мужності і подвигу військових, Україна відбувається як справжня незалежна демократична європейська держава. Очільник уряду особисто привітав інструкторсько-викладацький склад 192-го навчального центру Високомобільних десантних військ в Житомирі, це — учасники АТО».

 

Ідентичний матеріал вийшов і на «Україні» та «Інтері».

«Україна» знову пропіарила Олега Ляшка: «Увеличить финансирование украинской армии, требует лидер радикальной партии Олег Ляшко. Политик посетил харьковский военный госпиталь, сейчас там на лечении почти 200 пациентов и 10 из них тяжело ранены. Ляшко поздравил бойцов с Днем Защитника Украины и вручил подарки», і ще двома матеріалами розповів про Гумштаб Ахметова.

«1+1» також знову пропіарив проект «Сім див України», організований Миколою Томенком: «Микола Томенко, ініціатор акції "Сім див України": Ми в наших заповідниках повинні мати людей, які можуть популярно, цікаво розповісти не фахівцям в галузі історії, що найцікавішого є».

15 жовтня, субота

І знову в ефірі — піар Порошенка.

ICTV розповів про Президента, який «із Харкова Петро Порошенко поїхав на фронт привітати військовослужбовців із Днем захисника України та поспілкуватися з демобілізованими шостої хвилі».

«Україна» теж не оминула Порошенка увагою: «Из Чугуева президент сразу отправился на передовую. В зоне АТО он провёл оперативное совещание с командованием секторов антитерористической операции и вручил награды военнослужащим шестой волны мобилизации. Глава государства поблагодарил их за службу Родине и выразил надежду, что многие из них захотят остаться». Не забуває канал і про Гумштаб Ахметова.

Як і 5 канал: «Такі церемонії передачі техніки для відправлення на передову вже стали традицією, яка і далі продовжуватиметься, заявив Верховний головнокомандувач і запевнив, саме тому зараз перед науковцями, конструкторами, керівниками оборонних підприємств і їх працівниками стоїть завдання із розробки нового озброєння».

Нотки «паркету» з’явилися і в матеріалі «1+1»: «Танки, реактивні системи, міномети — загалом 157 одиниць техніки і озброєння сьогодні публічно передав президент Збройним Силам. Із Чугуєва техніку розвезуть по військових частинах. Оглядає її разом із військовиками, підраховує. За останні два роки вже передали армії 12 тисяч зразків необхідних для фронту. А там, мовляв ймовірність ескалації конфлікту зараз значна».

Те саме стосується й «Інтера»: «Петр Порошенко: Я можу сказати, що і я, як Президент і як Верховний Головнокомандувач, хотів би, щоб найкращі з вас, хто має високі професійні навички, високі патріотичні навички побувавши на гражданці, подивившись, обнявши родини, хто прийме рішення повернутись до лав Збройних сил, знайте, що двері ваших частин для вас завжди відкриті».

Великий синхрон президента дав «UA: Перший»: «Петро Порошенко, президент України: Багато політиків нам обіцяли, протягом п'ятнадцяти років, перехід на контрактну армію. Я наголошую, що з кінця жовтня українська армія стає контрактною, "добровольческою". В нас немає ані дезертирів, а ні тих, хто відмовляється служити. Всі військовослужбовці, мною поставлене завдання, щоб пройшли добрий рівень підготовки, тренування та навчання. Так само як і тринадцять тисяч військовослужбовців, які будуть проходити строкову службу».

Окрему увагу журналісти каналу «112», ICTV, «України», «Інтера» та «UA: Першого» вділили новій керівниці Харківської області Юлії Світличній. Її представив Президент. Однак жоден із телеканалів не розширив новину біографією і «заслугами» Світличної, хоча вона була виконувачкою обов'язків голови області і найімовірнішою переможницею конкурсу, і до її призначення теж є питання. До того ж, вона близька до Ігоря Райніна, попереднього керівника області.

Після насиченої пропаганди мораторію на землю з уст Аграрної партії в ефірі ICTV, «Факти», здається, вирішили реабілітуватись і зробили матеріал ЗА приватизацію землі: «Гектар землі — за копійки. Власники земельних паїв здають свої наділи в оренду за смішні гроші, хоча її вартість на ринку перевалює за тисячі доларів. Але продати вигідно землю селянам заважає мораторій на продаж сільгоспземель. Політики на цьому питанні зароблять собі популістські бали і лякають людей тим, що чорнозем розкуплять іноземці, а українське село знищать».

«ТСН» прорекламувала компанію Ігоря Коломойського «МАУ»: «Дівчинку вже чекають на консультації в Ізраїлі. Туди і назад безкоштовні квитки на літак надає компанія МАУ у межах програми допомоги із “ТСН”».

«Інтер» продовжив розкручувати тему шахти «Гірської». Мовляв, працівники «пытались достучаться до власти — безуспешно. Потом уже за помощью обратились в "Оппозиционный блок", в частности к Юрию Иоффе, бывшему директору шахты "Горская"».

ВИСНОВКИ. Через значну кількість «паркету» найвищого керівництва держави — Президента і прем’єра — число сюжетів із ознаками замовності суттєво зросло. Упродовж тижня ми нарахували аж 79 підозрілих матеріалів. Кореспонденти сліпо ретранслювали піар-заяви політиків, не розширюючи та не перевіряючи. Наприклад, не було нагальної потреби їхати в АТО разом із Президентом, щоби показати, як він тішиться солдатами. Так само як не обов’язково було розповідати про Арсенія Яценюка, який через два роки після подій свідчить у справі Майдану.

Лідером за кількістю підозрілих матеріалів стала «Україна» (22), її наздоганяє «Інтер» (21), далі — ICTV (12), «1+1» (10), 5 канал (6), СТБ (4), «112» (3), «UA: Перший» (1).

Якісний моніторинг щоденних праймових новин та  підсумкових тижневиків здійснюється за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. Зміст оглядів є виключно відповідальністю ГО «Детектор Медіа» і не обов’язково відображає позицію Міністерства закордонних справ ФРН.

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
YouTube/ 5 канал
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3359
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду