Ходаки. Моніторинг теленовин 25–30 липня 2016 року

Ходаки. Моніторинг теленовин 25–30 липня 2016 року

7 Серпня 2016
2367

Ходаки. Моніторинг теленовин 25–30 липня 2016 року

2367
Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого» та 5-го каналу впродовж 25–30 липня 2016 року.
Ходаки. Моніторинг теленовин 25–30 липня 2016 року
Ходаки. Моніторинг теленовин 25–30 липня 2016 року

Впродовж усього тижня 5 канал активно виступав проти хресної ходи, організованої УПЦ МП, і навіть підтекстом порівняв її з нечистю «Гри престолів»

25 липня, понеділок

Хресна хода майже підходить до свого завершення. Активісти не впустили учасників ходи до Борисполя. Ставлення телеканалів до прочан продовжує кардинально різнитися.

5 канал не приховує зневажливого ставлення до прочан: «учасників так званої хресної ходи», активісти «запевняють, усе за законом, адже Бориспільська міськрада забороняла ходакам от "Русского мира" крокувати їхнім містом». Як бачимо, 5 канал використав алюзію на популярний серіал «Гру престолів», у якому «білі ходаки» — нечисть, яка вбивала всіх на своєму шляху й перетворювала на собі подібних. Термін «ходаки» журналісти активно використовували в матеріалах про ходу. Єдиною журналісткою каналу, яка без упередження розповіла про прочан і дала їхні синхрони як християн, була Людмила Голоднік. Наприклад:

«Жінка, учасниця хресної ходи: Поряд там, де ми живемо, так само їдуть танки, так само везуть і хлопців, виживають. Ну втомилися. Втомилися, хотім, щоб був мир».

При цьому в ефірі немає позиції УПЦ МП. Однак вона є у «Фактах» на ICTV.

Натомість канал «Україна» до хресного ходу використовує кардинально іншу риторику: «Крестный ход на подходе к Киеву. Участники заявляют, что паломничество мирное, но его встречают радикально настроенные активисты. Идти через Борисполь верующим запретили».

Інші канали подали новину про хресну ходу нейтрально, без оцінних відтінків.

«Подробности» каналу «Інтер» продовжують піарити «Опоблок». Цього разу — двома сюжетами: «В Северодонецке на год установлен мораторий на повышение тарифов ЖКХ. Такое решение недавно было принято на сессии местного горсовета по инициативе депутата-оппозиционера Игоря Будкова»; «В Кировограде объявили бойкот новому названию города. Жители на всеобщем собрании решили не использовать название "Кропивницкий" и не упоминать его в официальных документах». Хто оголосив? Усе місто? Сумнівно, оскільки на відео видно лише близько сотні людей із плакатами, які просто їх тримають без жодних коментарів, заяв тощо. І хто організував це «загальне зібрання», журналісти теж не кажуть. Зате дають коментар нардепа Сергія Ларіна з «Опоблоку». На відео депутат сидить у залі «Інтерфаксу». Тобто для того, щоб записати його коментар про те, як він позивається щодо порушення його прав, кореспондент «Подробиць» повинен був спеціально їхати в зал «Інтерфаксу»:

«Сергей Ларин, народный депутат, "Оппозиционный блок": Сегодня есть два иска, они готовы к подписанию. Первый иск — это от меня, как от народного депутата, о том, что нарушены мои права, как законодателя, в том, что мне не дали выступить, нарушены нормы регламента и законов, и Конституции. Второй иск — это от жителей города».

«Інтер» також подав в ефір неповну новину про ремонти доріг, тож склалося враження, що канал піарить прем’єра Гройсмана: «Куда идут дорожные деньги — решил узнать Премьер Гройсман. Фискалам и аудиторам он поручил проверить, как тратят средства, выделенные на ремонт дорог. Если деньги воруют, расследовать каждый факт и наказать виновных». Коментарів експертів чи власного розслідування «Подробностей» немає.

«Україна» не обійшлася без традиційно матеріалу про Гумштаб Ахметова.

«Факти» піарять проект Миколи Томенка: «Проект "7 чудес України" обирає найкращі маленькі історичне міста та містечка. Зараз триває другий етап акції, організованої Фондом Миколи Томенко "Рідна країна"». Ідентичний матеріал вийшов і на «1+1».

Не припиняє 5-й активно акцентувати увагу на власнику каналу, Президенті Петрові Порошенку: «Державними нагородами відзначив президент українських вояків, які виявили мужність у захисті державного суверенітету. Загалом нагороди отримали 163 воїни, 13 героїв відзначили посмертно».

У цьому ж випуску — ще один присвячений гаранту матеріал: «Кожну п'яту ДТП в Україні скоює водій напідпитку, навів таку статистику Петро Порошенко та підписав у присутності очільників Національної поліції закон про посилення відповідальності за кермування у нетверезому стані. Глава держави переконаний — завдяки підписаному закону значно розширяться інструменти правоохоронців для наведення порядку на дорогах». Такий же матеріал ми побачили й на ICTV, СТБ, «Інтері» та «Україні». «1+1» теж розповів про підписаний закон щодо посилання відповідальності, однак про гаранта згадав лише одним коротким реченням і закцентував саме на фактах, а не словах Порошенка.

«UA: Перший» уже вкотре, розповідаючи про конкурс міст щодо проведення Євробачення-2017, віддає перевагу Києву й додає коментар Віталія Кличка, ігноруючи двох інших конкурсантів: «Ми проводили в 2006 році Євробачення на достатньо високому рівні. Ще на вищому рівні ми проводили чемпіонат Європи 2012 року. І впевнений в тому, що в наступному році ми зможемо провести не гірше ніж було, а набагато краще, ніж в минулі роки. Ми зараз інвестуємо багато грошей в інфраструктуру. У нас набагато більше готелів, ніж в інших містах. У нас транспортна інфраструктура. До нас гості можуть прилетіли в два аеропорти — і в Жуляни, і в Бориспіль. Тобто, по всім показникам Київ має велику перевагу над іншими містами».

ICTV подав в ефір заяву Турчинова, який просто висловив свою думку: «Секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що російський генштаб продовжує використовувати окуповану територію Донбасу для випробування нової зброї».

«Вікна» СТБ продовжують боротися за впровадження донорства в Україні, атакуючи Ольгу Богомолець і постійно згадуючи, що вона проти донорства: «Смерть Віки Гонгало не перша. Так само струсило українців та медичний світ, коли, не дочекавшись трансплантації, у квітні помер 17-річний Ваня Коврига», «І без ухвалення дієвого закону про трансплантацію, приреченими залишаються ще тисячі українців. Дев'ятеро з них помирають щодня».

26 липня, вівторок

«Подробности» безпідставно піарять нардепа Борислава Березу в матеріалі про те, як «организатор одной из самых масштабных афер со столичной недвижимостью "Элита центра" Александр Волконский, он же Шахов, сбежал из-под круглосуточного домашнего ареста». Канал дає нардепу повну свободу у висловленні власної думки, в ефірі ми бачимо наддовгий для новин синхрон, який не дає жодної нової інформації:

«Борислав Береза, народный депутат: Ситуация с Волконским предсказуема. Более того — точно такая же ситуация произойдет и с Вйцеховским, если его освободят под залог, или что-то в этом роде. История украинских побегов знает немало интересных моментов. Например, бегство Мельника или бегство Садовника. Сейчас сбежал Волконсикй. Каждый раз, конечно же, те люди, которые отвечают за эти браслеты, вроде бы, ни при чем. Но меня больше интересует другое. А в случае если каждый раз такие одиозные личности будут бежать, то, может, стоит, действительно, отменять такую норму. Потому что фактически эта норма гарантирует им возможность бегства».

«Інтер» цього дня став на захист ходи УПЦ Московського патріархату: «Верующие Украинской Православной Церкви(не вказано якого патріархату! — І.А.) имеют право в своей стране свободно осуществлять религиозные службы. Это гарантирует им Конституция. Об этом заявил представитель УПЦ епископ Ирпенский Климент. Он подчеркнул: верующие — мирные, законопослушные граждане, и если радикально настоенные вооружённые группировки открыто угрожают спокойствию в обществе, то органы правопорядка должны применить весь арсенал средств, чтобы это предотвратить». Синхрон єпископа був ще довшим, ніж коментар Борислава Берези.

Однак навіть у сумі синхрони єпископа й нардепа будуть коротшими, ніж коментар опозиціонера Вадима Новинського, якому приписували фінансування цієї ходи. Нардеп оцінював рівень роботи правоохоронців, які забезпечували безпеку прочан.

5 канал продовжує зневажливо відгукуватися про хресну ходу, організовану УПЦ МП: «Так звана хреста хода на Київ перетворилася на оглядову автобусну екскурсію. Адептів "русского мира" Московського патріархату на Володимирську гірку звозитимуть автобусами», «Адептів "русского мира" Московського патріархату, які сунуть на Київ з заходу, чекають з хвилини на хвилину на блокпості, що його проукраїнські активісти встановили на Житомирській трасі». Коментарів УПЦ МП знову немає.

 «1+1» тим часом відстоює інтереси «Приватбанку», акціонером якого є власник каналу Ігор Коломойський: «У судді Мілевського чекають не через гру, а через гроші. До екс-гравця Української збірної та столичного "Динамо" позивається "Приватбанк". Пояснюють: футболіст не лише вправно забивав, а й забував сплатити кредит. Із фінустановою, — кажуть у службі безпеки банку, — Мілевський спілкування уникає. Кредиту не платить узагалі. Суму боргу не розголошують». Журналісти кажуть, що намагалися отримати коментар Мілевського, однак не змогли, й узяли синхрон його агента, тож у цьому випадку баланс думок можна вважати дотриманим.

«Подробности» тим часом піарять «Партію простих людей» Сергія Капліна в сюжеті про те, як полтавська облрада проголосувала за мораторій на підвищення цін на комунальні послуги:

«Валерий Прядко, председатель “Партии простых людей” в Полтавской области: Людям буде дуже важко, фактично неможливо їх платити, коли прийде сезон опалювальний і коли отримають перші платіжки. Це питання хвилює дев'яносто п'ять відсотків людей України».

«Україна» натомість у сюжеті про мораторій дала коментар голови облради Олександра Біленького, який балотувався від БПП.

«ТСН» знову акцентує увагу глядачів на постаті Миколи Томенка: «Микола Томенко планує звернутися до Європейського суду, якщо українські суди не визнають, що депутатство його позбавили незаконно. А поки що Томенко надав свої докази Вищому адмінсуду». У сюжеті є виключно коментар нардепа, однак немає аналізу від юристів, до прикладу, незалежних експертів і особливо Блоку Петра Порошенка. І знову такий же матеріал виходить в ефірі «Фактів» ICTV.

«Час новин» 5-го каналу не припиняє розповідати про гаранта: «Закон щодо сил спеціальних операцій озброєних сил України, підписав глава Держави. Його Петро Порошенко погодив під час особистої зустрічі із спецпризначенцями, назвавши його, цитую: абсолютно важливим в умовах захисту України від російської агресії».

Синхрон Порошенка майже цілком повторює сказане журналістом, тож давати пряму цитату гаранта не було сенсу:

«Петро Порошенко, Президент України: Сьогодні підписується Закон, яким завершується процес створення спеціальних операцій Збройних сил України. Що особливо важливо в умовах захисту України від агресії, яку розв'язала проти нас Російська Федерація. Вимога часу, сучасна вимога, для того щоб захист України був набагато більш ефективним».

«События» каналу «Україна» натомість занадто акцентують увагу на прем’єрі Гройсмані: «Первая встреча украинского премьера с послами Арабских стран. С ними Владимир Гройсман обсудил дальнейшее сотрудничество между госсударствами. Отметил, у Украины много планов на будущее. Их глава правительства не прочь реализовать вместе с Восточными партнерами».

«Україна» знову розповіла про Гумштаб Ахметова.

27 липня, середа

«1+1» безпричинно узагальнює й критикує хресну ходу: «Не минулося сьогодні без атрибутів та закликів, через які хресний хід знеславився. Харків'янка Любов з образами Бога і російського царя розмірковує про своє: “Это же наше едино все, Россия наша! Мы единая страна! Не нужно нам воевать, даже ругаться между собой не нужно!”»

5 канал настирливо продовжує дискредитовувати хресний хід УПЦ МП: «Обидві колони ходаків від Московського патріархату, які йшли на Київ із заходу та сходу, вдень дісталися Володимирської гірки, а потому — і Києво-Печерської лаври та відбули там свої таїнства».

Коментарів УПЦ МП в матеріалі знову не було. Зате він з’явився в сюжеті «UA: Перший».

Натомість «Інтер» радо зустрічав прочан: «Молебен собирает людей из разных уголков страны. Здесь десятки тысяч верующих» (хоча правоохоронці говорили лише про дев’ять тисяч. — І.А.). Дивним і недоречним був закадровий текст журналіста: «Молятся вместе священники, обычные верующие и политики». А політики — це не звичайні віряни? В матеріалі є уже коментарі опозиціонерів Юрія Бойка та Вадима Новинського (Коментар Новинського вийшов і на «Україні»):

«Юрий Бойко, глава фракции "Оппозиционный блок": Это великий праздник, мы видели абсолютно мирную, добрую акцию. Очень важно, что пришли люди и с Востока, и с Запада страны. Это единение, это единый порыв, это нацеленность на добро, И все молитвы, которые звучали сегодня, это были молитвы о мире.

Вадим Новинский, народный депутат. "Оппзиционный блок": И вчера, и сегодня и Министерство внутренних дел, и СБУ сработали очень четко. Не было никаких столкновений, никаких провокаций. Крестный ход, где верующие люди показали то что молитва может победить все».

Наступний сюжет теж підтримує хресну ходу і теж піарить «Опоблок»: «Крестный ход показал, что его цели поддерживает вся страна Об этом заявили в партии "Опозиционный блок". Отметили, что масовое участие людей в крестном ходе стало демонстрацией реальных настроений украинского общества. В заявлении политсилы опубликовано на ее сайте говорит: "Сотни тысяч человек из всех регионов Украины в течении трех недель участвовали в шествиях крестного хода. Они преодолели сотни киллометров, ради того, чтобы с молитвой продемонстрировать свое стремление к миру и единства страны. Вместе молиться о прекращении войны, возвращения покоя и стабильности в Украину", — конец цитаты».

У цьому ж випуску «Подробности» відстоюють інтереси уже згадуваного екс-регіонала Вадима Новинського в сюжеті про обшуки на Херсонському суднобудівному заводі: «Если на прошлой неделе с подозрением в терроризме предприятия приходили сотрудники СБУ, то сегодня явились сотрудники прокуратуры. По словам Василия Федина, гендиректора компании Smart Maritime Group (контрольованої Вадимом Новинським, — І.А.), все документы, которые требуют правоохранители, предоставляются, но такие действия препятствуют нормальной работе предприятия. Причина пристального внимания со стороны правоохранителей, — уверен гендиректор, — в политике, ведь бинифициаром смартхоллдинга является один из лидером "Оппозиционного блока" Вадим Новинский».

Далі ми бачимо в матеріалі лише один коментар — гендиректора підприємства Василя Федина, який скаржиться на владу, яка тисне на опозицію: «Когда власть сегодня говорит, что основная цель сегодня — это создать инвестиционно привлекательные условия для бизнеса, то это декларации, а по факту мы видим то, что такими действиями прокуратура, СБУ, действующая власть блокирует работу работающего предприятия. Это давление на оппозицию. Никто ж не проверяет сегодня предприятия провластные партий. Все проверяют оппозицию, потому что мы говорим то, что есть на самом деле».

Жодного балансу думок тут не було дотримано. Інших коментарів у матеріалі немає.

«Україна» тим часом видала в ефір два матеріали про Гумштаб Ахметова.

28 липня, четвер

«Інтер» у сюжеті про святкування акцентував увагу саме на подіях в УПЦ Московського патріархату: «Сегодня Украина отмечает День Крещения Киевской Руси. В Киево-Печерской лавре на божественную литургию пришли десятки тысяч верующих. Богослужение провёл предстоятель Украинской Православной церкви митрополит Онуфрий…».

«Подробности» продовжують відстоювати інтереси Вадима Новинського з «Опоблоку»: «Разработку крупнейшего Юзовского месторождения сланцевого газа "Надра Украины" и Минэкологии отдали малоизвестной Нидерландской компании "Юзгаз", без опыта работы и с уставным капиталом всего 1000 евро», «Почти неделю назад на Херсонском судостроительном были сотрудники СБУ, проводили обыски в рамках другого дела о причастности к финансированию терроризма. Также что-то искали на предприятиях группы «Смарт-холдинг» в Николаевской и Полтавской областях. В холдингах все обвинения ранее категорически опровергли и назвали неприкрытой политической расправой над оппонентами. Бесконечным бенефициаром холдинга является депутат "Оппозиционного блока" Вадим Новинский. Адвокат группы компании уверен: главная цель таких следственных действий — давление на бизнес».

«ТСН» піарить близького до Ігоря Коломойського мера Дніпра Бориса Філатова у матеріалі про те, як після двадцяти років простою у Дніпрі добудують метро. Цього дня «урочисто підписали контракт із турецькою компанією, яка виграла міжнародний тендер»:

«Борис Філатов, міський голова Дніпра: Срок контракта составляет пять лет, но у наших турецких партнерев есть все основания считать, что мы закончим контракт досрочно в течении четырех лет».

ICTV піарить «Школу успіху»: «У Києві працює табір для майбутніх лідерів. Після заїзду дівчат тепер і півсотні хлопці слухатимуть лекції успішних людей, а потім презентують власні проекти. Сьогодні перед учасниками Школи успіху з традиційною промовою виступив відомий український боксер Володимир Кличко».

«Україна» видала в ефір два сюжети про Гумштаб Ахметова.

29 липня, п’ятниця

«Інтер» продовжує атакувати групу «Приват»: «Окружной админсуд Киева отказал компании “Нортима”, подконтрольной группе “Приват”, в приватизации Одесского припортового завода. Конкурс, напомню, проводился в 2009-м, но результаты торгов тогда отменили. Интересная деталь: это решение суд принял 18 июля, как раз накануне новой попытки приватизировать предприятие», «Задерживают главу нацсовета и первого замдиректора завода. Сергея Перелому и Николая Щурикова подозревают в хищении средств предприятия и арестовуют. А сам конкурс отменяют, официально, мол, участников не нашлось. В чем были нарушения? Вот что говорит прокурор в суде». Далі прокурору дають сказати аж одне речення, і те обірване адвокатом:

«Прокурор: Саме при укладенні договорів не було порушено жодних…

Адвокат: В чому тоді було порушення, якщо при укладені договорів не було порушення норми закону? От я хочу зрозуміти. Якщо договори законно укладені, тоді чому вони порушені?»

Потім узяти повноцінний коментар у прокурора «Інтер» не здогадався, і почав відкрито атакувати суддю: «Судья, которому достается это дело, на такие доводы закрывает глаза, потому что сам не без греха. Андрей Макуха на волоске от увольнения за нарушение присяги. Именно он принимал решение против майдановцов…».

Далі кореспондент висуває нічим не підтверджену конспірологічну теорію про те, що справи проти Перелома і Щурикова завели, щоби «збити ціну на завод», і додають: «Депутат Андрей Помазанов уверен: это для того, чтобы продать нужным людям». Нардеп із «Народного фронту» відкрито починає критикувати Саакашвілі: «За два тижні почалися такі злагоджені дії пана Саакашвілі, Одеського губернатора разом з представниками Національного антикорупційного бюро, які разом створили своїми спільними діями, абсолютно непривабливим цей об’єкт, за таку ціну, за якою він виставлявся. Одеський губернатор зацікавлений, в першу чергу, в тому, щоб цей об’єкт дістався його наближеним особам, можливо, якимось інвесторам, можливо, навіть з Російської Федерації». Припущення нардепа ніде й нічим не підтверджені. У матеріалі немає також реакції НАБУ та Саакашвілі на обвинувачення. Немає в сюжеті й коментарів незалежних експертів.

«Україна» знову розповіла про Гумштаб.

«1+1» випустив дуже дивний сюжет про чупакабру, який не вписується в жодні стандарти журналістики: «Невідома тварина в обідню пору влаштувала променад ось цією вулицею села. Забігла на одне подвір'я, попила дощової води із ринви. Біля оцього обійстя хапнула гусеня і зі здобиччю в зубах сховалася ось у цій трубі», «Такого нахабства не стерпів Мирослав Модестович. За її ходою відразу визначив — це вона, чупакабра», «Люди чують, як чупакабра нахабно чавкає у трубі». Наприкінці сюжету виявилося, що йшлося про облізлого лиса з кліщами, якого місцеві вбили. Тут мав би бути матеріал радше про жорстоке поводження з тваринами, а не про міфічну чупакабру зі здогадками.

30 липня, субота

Одного з екс-лідерів Партії регіонів Олександра Єфремова затримали в аеропорту. Як на диво, телеканали тут спрацювали синхронно й виважено: розповіли про обвинувачення, дали бекґраунд уникали оцінних суджень. Єдиним від цієї ідилії відійшов «Інтер» і додав в ефір найбільше позиції адвокатів Єфремова:

«Александр Мельников, адвокат Александра Ефремова: Если предъявят какие-то обвинения или подозрения, в данном случае мы о них можем вести речь, тогда будем разбираться конкретно, потому что пока этого не сделано. Таким образом, телега поставлена впереди лошади в буквальном смысле этого слова. Сначала человека задержали, а теперь подразумеваются какие-то подозрения. А бежать он бы мог еще, наверное, в 14-м году. Он не бежал в 15-м году, после того, как был освобожден, не бежал.

Ведущая: Адвокат настаивает: Ефремова задержали необоснованно, на эту минуту ему еще не предъявлены ни обвинения, ни подозрения. Более того, находится бывший нардеп с самого утра не в изоляторе СБУ, как заявил Генпрокурор, а в здании Главного следовательного управления ГПУ, утверждает Александр Мельник».

5 канал випустив в ефір підозрілий піар-матеріал про Ольгу Богомолець. Суть сюжету в тому, що «понад двома сотнями родин, які втратили в АТО батька, опікується громадська платформа "Люди допомагають людям"». В ефірі є коментар співзасновниці цієї платформи Ольга Богомолець: «Кожна людина може зайти на сайт. написати в Інтернеті "Люди допомагають людям". завдання цієї платформи взяти під опіку всіх дітей загиблих і сприяти тому, щоб вони отримали вищу або професійну освіту. В нас є дітки, які тільки народилися. я вважаю, що всі ці діти України».

«Подробности» тим часом акцентували на Бориславі Березі: «Успеют ли переправить спасительную сыроватку больной Наде. Ее уже нашли в Киеве. Везут в Днепр, сообщил в фейсбуке Борислав Береза. Поблагодарил всех, кто участвовал в поиске лекарства. Но сейчас счет идет на часы. Состояние малышки по прежнему очень тяжелое».

«Україна» не забула дати один сюжет про благодійність Ріната Ахметова.

ВИСНОВКИ

Цей тиждень не був таким багатим на події, як попередній, та все ж відзначився недостатнім і заангажованим висвітленням хресної ходи, організованої УПЦ МП: ми так і не побачили жодного глибокого репортажу, приміром, про те, ким були прочани, не було аналізу й можливих наслідків. 5 канал був категорично проти ходи й відверто це показував. «Інтер» та «Україна» в новинах, навпаки, делікатно підтримували. Загалом упродовж тижня ми нарахували 37 матеріалів із ознаками замовності. Найбільше традиційно на «Інтері» (12), далі — «Україна» (10), ICTV (5), 5 канал та «1+1» видали в ефір по чотири підозрілих сюжети, СТБ та «UA: Перший» — по одному.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Фото: religion.in.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2367
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду