Вибори між хрестами. Моніторинг теленовин  11- 16 липня 2016 року

Вибори між хрестами. Моніторинг теленовин 11- 16 липня 2016 року

23 Липня 2016
2310

Вибори між хрестами. Моніторинг теленовин 11- 16 липня 2016 року

2310
Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого» та 5-го каналу впродовж 4-9 липня 2016 року
Вибори між хрестами. Моніторинг теленовин  11- 16 липня 2016 року
Вибори між хрестами. Моніторинг теленовин  11- 16 липня 2016 року

Навіть впродовж останнього перевиборчого тижня на довиборах у 7-ми мажоритарних округах у ВР центральні телеканали не надто переймались позачерговими виборами до парламенту, за винятком тих, хто лобіював своїх політичних фаворитів. Не зацікавила журналістів новин і так звана хресна хода за мир, організована УПЦ Московського патріархату. Ми не зафіксували жодного репортажу з події, лише поодинокі уривки та промотитри на «Інтері». Водночас телеканали  присвятили немало часу для висвітлення трагічний подій у Ніцці та Туреччині. Особливо відзначився «1+1».  Моніторинг порушень стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого» та 5-го каналу впродовж 11-16 липня 2016 року

11 липня, понеділок

Цього дня центральні канали заговорили про хресну ходу, організовану УПЦ Московського патріархату. Зауважимо, що вона і сьогодні продовжує збурювати громадськість неоднозначними портретами імперського царя Миколи і георгіївськими стрічками, наприклад.

«1+1» закцентував увагу на словах спікера Ради Андрія Парубія: «На 26 липня в Києві готуються масштабні вуличні провокації, ініційовані російськими спецслужбами. Під виглядом хресного ходу за мир, до столиці стягуються різноманітні провокатори, "тітушки" та прихильники проросійських екстремістських організацій - заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій. За його словами, руками замаскованих під вірян провокаторів Кремль намагається спровокувати заворушення і дестабілізувати ситуацію в Україні», «Ці зухвалі прояви саме підтверджують версію про те, що організований Московським патріархатом хід із гаслом "За мир в Україні" - насправді є елементом гібридної війни. А надто коли згадати, коли священники Московського патріархату відмовлялися відспівувати полеглих за Україну воїнів, як благословляли бойовиків так званих «ДНР» та «ЛНР» і навіть самі бралися за зброю».

При цьому позиції обвинуваченої Православної Церкви Московського патріархату в сюжеті немає. Як і коментарів релігійних експертів, наприклад, чи хоча б учасників хресної ходи. Новина побудована виключно на заяві Парубія. Така ж новина вийшла на ICTV.

Слова спікера парламенту передав і «112». Однак тут уже є коментар голови інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП, єпископа Ірпінського Климента: «Коли голова Верховної Ради пан Парубій вважає за можливе ображати, офіційно зневажати мільйони, десятки мільйонів українських громадян, які є вірянами Української Православної Церкви, то щонайменше, це викликає подив. А найбільше, то, звичайно, ми можемо знову ж таки бути свідками тої ситуації, коли українські політики, безвідповідальні політикани різні, вони дискредитують Україну в очах міжнародної спільноти».

Інші телевізійники інформацією не зацікавилися.

Також цього дня Україна та Канада підписали угоду про зону вільної торгівлі. Цю звістку повідомив Президент після зустрічі з канадським прем’єром Джастином Трюдо. Усі центральні телеканали розповіли про цю новину однією з перших, і лише «Подробности» каналу «Інтер» поставили її аж тринадцятою у верстці випуску.

 «Подробности» знову подають в матеріалі про Раду коментар опозиціонерів, які вимагають перевиборів. Цього дня позицію партії подає Юрій Бойко: «Є парламентська криза, як я вже казав, тому що не має більшості в парламенті, а сам парламент за тиждень сесійний приймає 10-12 законів, левова частина яких практично не має нічого спільного з тим, що дійсно турбує людей. І тут виникає питання просте: а навіщо далі працювати такому парламенту, продовжувати сесію. Позиції нашої фракції - ми готові здати 43 мандати, нам потрібно ще 8 з копійками для того, щоб парламент цей перестав працювати і люди обрали новий состав парламенту, і буде більше відповідати. Перед цим ми вважаємо, що потрібно змінити закон про вибори». Вимоги Опоблоку декількома реченнями є і в інших сюжетах центральних каналів про парламент, однак лише «Інтер» не збалансовує слова Бойка позицією того ж Парубія, наприклад, який казав, що перевибори є спробою розхитати ситуацію в країні.

«Інтер» також продовжує збільшувати політичний капітал екс-регіоналів наступним матеріалом: «А вот если бы выборы в парламент состоялись в ближайшее время, то пятерку проходных партий возглавил бы "Оппозиционный блок". Его готовы поддержать 10% респондентов.На втором месте - Всеукраинское объединение "Батькивщина" - 9 %.У Блока Петра Порошенко "Солидарность" было бы 7%. По 5 - у объединения "Самопоміч" и "Радикальной партии".Таковы данные соцопроса группы "Рейтинг", проведенного во всех областях Украины, кроме оккупированных территорий». Вкотре повторюємо, що соціологічна група «Рейтинг» постійно маніпулює даними на користь Опоблоку, особливо під час передвиборчої кампанії.

Ударив «Інтер» цього дня  по меру Харкова Геннадію Кернесу. Посилаючись на авторитетний антикорупційний сайт «Наші гроші», журналіст розповідає про фірму-монополіста, яка виграє в Харкові тендери на ремонт доріг. Обидві компанії нібито пов’язані з мером Харкова. Коментарів Геннадія Кернеса немає з дивної причини: «Что думает об этом сам мэр Харькова, нам узнать не удалось. Сегодня у него ухудшилось самочувствие. Из-за этого даже перенесли заседание в киевском райсуде Полтавы, где слушают дело о похищениях и пытках харьковских евромайдановцев в январе 2014-го, в котором фигурирует Кернес». Враховуючи те, що сюжет не є подієвим, журналісти все ж могли відтермінувати його на один-два дні і подати усі сторони конфлікту. Адже тут ще немає коментарів представників фірм-фігурантів справи, яких обвинувачує канал. Наприклад, фірми «Паркінг плюс» з її керівником Володимиром Чумаковим.

Цей же канал без рішення суду називає заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина хабарником: «Еще один взяточник откупился от заключения. Сегодня под залог могут выпустить Романа Василишина. Это скандальный замминистра здравоохранения, напомню, который попался на взятке совсем недавно, всего лишь в минувшую пятницу».

«Україна» не обходиться без чергового матеріалу про Гумштаб Ахметова.

12 липня, вівторок

«Інтер» продовжує захищати інтереси кандидата в нардепи по Дніпровському окрузі, близького до Опоблоку, Загіда Краснова. Спершу журналіст маніпулює пенсіонером, апелюючи до почуттів аудиторії: «70-летний Юрий Алексеевич приходит в себя после очередного приступа. В апреле Председатель Совета Ветеранов перенёс инфаркт. Сегодня, после встречи с властями Соборного района в Днепре, снова пришлось вызывать врачей».

Далі кореспондент переходить уже безпосередньо до виборів: «Юрий Алексеевич говорит, в кабинетах райсовета ему угрожали и всё из-за довыборов в Раду в это воскресенье. Мол, встречу ветеранов не с тем кандидатом организовал». Далі пенсіонер каже, що організовував зустріч із Загідом Красновим. На цьому автор матеріалу не зупиняється і продовжує переконувати глядачів, що влада перешкоджає перемозі Краснова: «О давлении заявляют и в окружной комиссии. Зампредседателя держит в руках повестку - пригласили на допрос в полицию и даже не объяснили по какому делу, зато, как раз накануне выдачи бюллетеней участковым комиссиям».

Цим заступником є Андрій Баско, який представляє у комісії «Батьківщину», однак його батько і він сам були у політсилі Загіда Краснова. Баско заявляє в ефірі каналу, що повістку надіслали умисно, щоб він не взяв участь у виборах, однак «Інтер» красномовно замовчує причини повістки до Баска. Ще 9 липня на сайті авторитетної громадської організації «Чесно» з’явився матеріал про заступника голови цієї комісії: «Заступник голови ОВК “батьківщинівець” Андрій Баско, ймовірно, причетний до написання або редагування програм 10 кандидатів у Дніпрі. Так, у властивостях файлів програм, написаних у текстовому редакторі Word, зазначається автор, який створює документ, і редактор, що його править. З-поміж усіх програм кандидатів автором якийсь “Andrey Basko” виявився аж 6 разів. Прикметно, що з низки цих кандидатів більшість - технічні самовисуванці, окрім Загіда Геннадійовича Краснова».

В продовження матеріалу на «Інтері» ми бачимо коментар самого Краснова, який написав листа Президенту про нібито порушення на окрузі. Однак далі відбуваються дивні речі: «Другой кандидат - Татьяна Рычкова, которую в своём письме упоминает Краснов, от комментариев отказалась, сославшись на занятость. Ответила на письмо на своей странице в Facebook. Заявила о рекордном количестве клонов и технических фамилий на округе и намекнула о скупке конкурентов, членов окружных и участковых комиссий». Що це за згадка про Краснову у листі Краснова і який її зміст – невідомо, однак в контексті самого матеріалу це речення набуває негативного контексту. Наприкінці сюжету ми бачимо коментар соціолога із Міжнародного аналітичного центру соціології Дмитра Тарасюка: «Может быть организована завышенная явка либо же опять срыв голосования на том участке, где ожидается высокий процент проголосовавших за политического оппонента».Структура сюжету схиляє до думки, що під опонентом малась на увазі саме Тетяна Ричкова. До речі, уже згадувана нами в попередніх моніторингах база псевдосоціологів теж має в своєму списку цей центр соціології, який, за даними видання, працював цими виборами на Загіда Краснова, завищуючи його рейтинги.

На ICTV тим часом ми бачимо піар партії «Батьківщина»: «У місті Чорноморськ на Одещині невідомі пізно ввечері розстріляли депутата міськради, лідера фракції "Батьківщина" Василя Бугайчука. Політик саме повертався до дому з дружиною та донькою, коли з припаркованої біля тротуару автівки вискочили троє невідомих і з криками "Це він" відкрили вогонь з травматів».

Потерпілий звинуватив поліцію у бездіяльності: «Никаких от полиции на данный момент ещё я не увидел следственных действий, ни по одному эпизоду касательно меня, как председателя фракции оппозиционной, как человека, который не смирится низачто со схемами…». Відповіді правоохоронців на закиди немає. Зате є коментар нардепа від БЮТ Івана Крулька: «Будемо домагатися, щоб винні були знайдені (....). Але дивує, що у невеличкому містечку, як Іллічівськ, а нині Чорноморськ не можна знайти тих, хто скоїв злочин біля будинку, біля житлового масиву».

 «5 канал» подає заяву Володимира Гройсмана: «"Ті, хто перешкоджає розвитку українського бізнесу, є особисті класові вороги". Володимир Гройсман - прем'єр - отак і сказав, і додав: "Підприємці найбільше нарікають зараз на державну фіскальну службу"». При цьому відповіді на закиди від самої фіскальної служби глядачі «Часу новин» не побачили. Таку ж картинку ми побачили на «Інтері» та «Україні».

 «1+1» продовжує стежити за ходою, організованою УПЦ МП: «Учасники ходу запевняють, що їхня мета: молебень за мир в Україні. Втім, експерти застерігають: вірян можуть використовувати. За гаслом ходу вони вбачають руку Кремля. Релігіознавці, що спостерігають за ходою, все ж вбачають в ній політичний підтекст». В сюжеті ми бачимо коментар релігієзнавця Олександра Сагана, однак позиції самого Московського патріархату знову немає.

У матеріалі UA:Перший про  показ фільму про окупований півострів Крим йде коментар Петра Порошенка: «Цей фільм є постійним, щоденним нагадуваням важливості для кожного українця зробити все можливе для того, щоби повернути Крим». Коментар Гаранта про фільм побачили також глядачі СТБ та «Україна».

«Україна» традиційно вихваляє Рената Ахметова.

13 липня, середа

В ефірі «Подробностей» вийшов піар Опоблоку з використанням проросійських активісток. У матеріалі про те, як активісти одеського автомайдану «сорвали встречу польских сенаторов с матерями погибших во время трагических событий 2 мая. Автомайдановцы заперли парламентариев в отеле, в котором те поселились», ми бачимо коментар Вікторії Мачулко, син якої не загинув під час подій другого травня, зате вона є головою ради матерів загиблих «2 травня». Ми також помітили, що Вікторія Мачулко активно виступає в російських ЗМІ. Ось її останній коментар з цієї теми російським «Вестям»: «Прошло уже 23 месяца после трагедии, а для расследования не сделано ничего. Как можно было ни одного из этих нелюдей за это время не задержать и не посадить! Есть ведь видеоматериалы, доказательства того, что они стреляли в людей, — цитирует ТАСС слова председателя Совета матерей Одессы Виктории Мачулко. — А они (представители радикальных группировок) чувствуют себя хозяевами в городе. И виновата в этом только власть».

Другою «мамою загиблого» стала Тамара Марикода, яка також активно бере участь в російських ефірах. Ось, наприклад, її виступ в ефірі ще з січня 2015 року: «Один (син, - І.А.) погиб в Доме профсоюзов. Мой сын стоял с фанеркой там, на крыльце, пытался не пустить тех, кому кто-то дал топоры, цепи, коктейли Молотова. И они сожгли моего сына до неузнаваемости. Сейчас разносят повестки. Мой младший сын – они близнецы были, он говорит – «Мама, я не пойду убивать людей. Я лучше отсижу 10 лет». И я сделаю все, чтобы мои дети не пошли на эту войну!».

Наприкінці матеріалу бачимо опозиціонерів, які і «пригласили польских сенаторов». І нібито на прохання екс-регіоналів «вмешаться и помочь освободить коллег-парламентариев в полиции не отреагировали». Позиції поліції в сюжеті немає, зате є позиція опозиціонера Миколи Скорика: «То, что сегодня произошло, это лишнее доказательство того, что власть не хочет справедливого расследования событий в Одессе 2 мая. Мы будем продолжать контакт с европейским сообществом, с мировым сообществом на предмет давления украинской власти с точки зрения расследования этих событий».

Далі у випуску – ще один піар опозиціонерів: «В Днепре запретили повышать тарифы на коммунальные услуги. За такой мораторий сегодня проголосовали депутаты горсовета. Это значит, что цены на электроэнергию, газ, тепло, горячую и холодную воду расти не должны. Правда, в силу запрет должен вступить с августа месяца. Поправку депутата Загида Краснова, который предлагал не увеличивать тарифы с 1 июля, горсовет не поддержал».

Ну і«Інтер»  уже не церемониться з дотриманням принципу відстороненості в матеріалі про Раду. Ведучий каже: «А вот коллеги Онищенка по Раде продолжают свой праздник ничегонеделанья. За 3 дня до отпуска фактически прогуляли рабочий день. На работу вроде бы явились, но толку. Через полтора часа ведь разошлись. Екатерина Лысенко наблюдала за этими «трудоголиками» в кавычках».

Також у «Подробностях» перед глядачами постала Юлія Тимошенко, яку «Інтер» теж цього дня піарив: «О зарплатах и пенсиях говорила сегодня Юлия Тимошенко во время встречи с жителями Полтавской области. Речь шла, конечно, и о досрочных выборах. По словам Тимошенко: победа на них провластных кандидатов усилит коалицию и позволит олигархам проводить через парламент нужные им решения».

Не забуває «Інтер» і про удари в бік Ігоря Коломойського: «Два миллиона долларов заплатит Министерство юстиции юристам для защиты от группы "Приват". Как сообщает сайт "Прозорро", Минюст нанял известную юрфирму "Кинг эн Вуд Мельсонс", чтобы отстаивать государственные интересы в деле по иску британской "Джей-Кей-Икс Оил эн Гэс". Эта фирма владеет "Полтавской газонефтяной компанией". Еще в прошлом году она обратилась в суд с требованием к властям выплатить ей полмиллиарда долларов компенсации - якобы рента на добычу газа и нефти в Украине была завышена. Как известно, треть акций компании-истца принадлежит украинской группе "Приват"». Коментарів «Привату» традиційно немає.

Натомість «1+1» продовжує відстоювати інтереси близького до Ігоря Коломойського «укропівця», голови облради Волині Ігоря Палиці у сюжеті про те, як прикордонне Волинське село збунтувалося через те, як розмежовуються кордони між Україною і Білоруссю. Селяни впевнені, що Україна «віддає на користь Білорусії не лише землю, а й ліси та водний канал. Жителі вимагають припинити з демаркації українсько - білоруського рубежу і переглянути міжнародну угоду. Аби втихомирити конфлікт, обласна рада викликала до Ветлів Державну демаркаційну комісію». Далі ми бачимо в ефірі декілька коментарів Ігоря Палиці: «Наше завдання: без емоцій, без агресії розібратися в цьому, знайти, де правда і діяти тільки виключно по закону», «Ми можемо зняти конфлікт тільки документами. Дамо довідку з виправками документів місцевій громаді, от подивіться, на такій-то, на такій-то, на такій-то основі ця земля по кордону такому-то передана Білоруській стороні».

Також ТСН піарить ще одного близького до Коломойського «укропівця» Бориса Філатова: «Мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги запровадили в Дніпрі. Він діятиме до 1 січня 2017 року. За таке рішення сьогодні проголосували 47 депутатів міськради із 56-ти присутніх. Мораторій запропонував міський голова Дніпра Борис Філатов. Пояснив це тим, що жителі не зможуть сплачувати непомірно високі тарифи...». В матеріалі немає ні коментарів незалежних експертів, ні урядовців.

Наступний матеріал теж атакує тарифи, особливо формулу «Роттердам плюс». Вона лобіює інтереси Рената Ахметова, про що ми також неодноразово писали: «Сам собі "Роттердам". Національна комісія регулювання електроенергії не оприлюднює розрахунки, за якими встановлено ціну на вугілля. Ані експерти, ані журналісти не можуть добитися від регулятора пояснення ціни», «Насправді, Україна за весь рік не купувала жодної тонни імпортного вугілля. Увесь антрацит завозиться з неконтрольованих територій. Ідеться про 10 мільйонів тонн. Платять як за вугілля з Роттердама, а насправді його купують за суму вдвічі менше, на Донбасі». Тезу журналіста підтверджує коментар Андрія Геруса, інвестиційного аналітика і колишнього члена НКРЕ: «В наш тариф закладається це от довге дороге плече доставки, нібито з Голландії аж з Роттердама. Хоча, насправді, такої доставки немає. Доставка є тільки по Україні і це все фактично лягає якимись надприбутками тим, хто продає це вугілля».

Далі ТСН розвиває тему позицією політичного експерта Володимира Манька, який нібито провів розслідування і виявив, що «вугілля з окупованих територій потрапляє в Україну через офшорні компанії не останніх в Україні людей»:

Володимир МАНЬКО, політичний експерт: В мене є інформація, що через Гонконг, Гонконгську компанію "Центренерго", "Укрінтеренерго" закуповували вугілля, оце вугілля, яке начебто південноафриканське, але воно на справді наше, рідне донецьке вугілля - донецький український антрацит, от. Ця компанія, вона напряму, чи, з нову ж таки через якісь інші компанії, Віктору Медведчуку і московсько-харківському бізнесмену Ігорю Сало».

Володимир МАНЬКО: Оформлялись документи начебто з Південної Африки прийшов балкер з вугіллям, розвантажився він у порту Новоросійськ (Росія) і потім залізницею до Харківської області, ось, прийшли вагони. Насправді, це не може бути, тому що: а) - порт Новоросійськ, він не приймає імпорт, працює тільки на експорт. Вони не були в чорному морі. Ті судна, які зазначені на документах.

На жодне з цих обвинувачень немає відповіді протилежної сторони. Журналісти ТСН пояснюють це так: «Ми безуспішно намагалися додзвонитися до фігурантів розслідування». Завершення матеріалу порушує не лише принципи достовірності, точності, балансу думок, відокремлення фактів від коментарів і повноти інформації, але й залишає по собі багато запитань: «Сайт "Наші гроші" публікує інформацію про фірми, у яких Центренерго закуповує вугілля. Серед них є фірми депутатів, навіть зі провладної фракції. Є й такі, що проходять по кримінальних провадженнях через фінансування тероризму. Тож, кожен українець, умикаючи ввечері світло, фактично спонсорує існування «ДНР» та «ЛНР». Оскільки влада на це не зважає, експерти радять українцям тільки одне - звертатися до суду». Яка влада не реагує? Хто конкретно? Що відповіли на запит журналістів посадовці і чи взагалі запит надсилали? Подавати до суду за що? І так далі.

Уже традиційно в ефірі ICTV глядачі побачили піар партії «Наш край»: «Жителі Одещини пікетували Верховну Раду та Кабмін. Обурені люди вимагають продовжити ремонт однієї з головних доріг Одеської області-трасу Одеса-Рені. Її найскладніші ділянки досі без нового асфальту. Підрядник виправдовується: не вистачає грошей. Водночас цей шлях - стратегічно важливий для краю і має міжнародне значення. Лише так можна дістатися прикордонних пунктів та порту в Ізмаїлі, а також виїхати до Європи. А ще жителі Бесарабії саме цією дорогою добираються до столиці. За словами народного депутата, співголови партії "Наш край" Антона Кіссе, через жахливий стан траси увесь транспорт об'їзджає українську Бесарабію. Наприклад, до Румунії машини їдуть через Молдову, тож цю проблему Верховна Рада та уряд мають розв'язати якомога швидше».

Не забувають «Факти» і про піар голови уряду: «Прем’єр-міністр оголосив війну чиновникам та контролюючим органам, які заважають розвиватися українському бізнесу. Про це Володимир Гройсман заявив на сьогоднішньому засіданні уряду. Він планує боротися з частими і безпідставним відкриттям кримінальних проваджень, непомірними штрафами і неповерненням ПДВ. Чиновників які встромляють палки в колеса бізнесу, прем’єр закликав одразу звільняти. Особливо він не задоволений роботою митниці, каже, її треба терміново реформувати». Таку ж інформацію отримала аудиторія каналу «Україна».

ICTV аж цього дня підняв тему «хресної ходи за мир»: «У Верховній Раді сьогодні сварилися з приводу так званого православного Хрестного ходу, організованого Московським патріархатом. Депутати з "Опозиційного блоку", зокрема, Олександр Вілкул обурився заявами спікера і заступника міністра внутрішніх справ, що під час ходи 26 і 28 липня імовірні провокації російських спецслужб і найманців у столиці. За словами опозиціонера, цей Хресний хід заради миру в Україні і в ньому немає жодної політики, тож правоохоронці мають захищати цих православних вірян. Натомість у "Народному фронті" закликали не прикривати релігією спроби дестабілізувати ситуацію в Україні, адже у кількох містах ця так звана Хресна хода вже пройшла із прапорами Російської імперії та портретами царя Миколи ІІ». Однак матеріалу все ж бракувало коментарів незалежних експертів.

«Інтер» єдиний телеканал, який підтримує так звану хресну ходу миру: «Участники всеукраинского крестного хода дошли до Полтавы. Без эксцессов не обошлось. На подходе к городу участников шествия встретили противники его проведения. В руках у них были оскорбительные плакаты и баннеры. На это уже отреагировали народные избранники. В оппозиции призвали коллег-нардепов и руководство МВД обеспечить конституционное право украинцев на свободное вероисповедание». Закликав Олександр Вілкул, а його однопартієць Вадим Новинський, який уже давно підтримує тісні контакти з УПЦ МП, виступив на захист ходи, відреагувавши на закиди, що це провокація: «Единственным оружием участников крестного хода является молитва. Единственной целью - добиться мира в Украине, к чему никак не могут прийти политики. Главное, что в крестном ходе могут принять участие все, кому дорога наша страна и ее единство, независимо от их политических взглядов».

Делікатно висловилась  «Україна»: «Украинская православная церковь имеет право провести "Крестный ход за мир", уверен министр внутренних дел Арсен Аваков. Глава силового ведомства пообещал, что не допустит никаких провокаций. Часть украинского общества это шествие обеспокоило, активисты опасаются массовых беспорядков и видят в мероприятии угрозу со стороны российских спецслужб».

«Україна» випустила в ефір два сюжети, присвячені благодійнику Ренату Ахметову.

14 липня, четвер

«Інтер» продовжує лихоманити через позачергові вибори. Канал продовжує просувати аудиторії кандидата Загіда Краснова: «В этом помещении райадминистрации в Днепре находится окружком номер 27. Его члены заявляют о беспрецедентном решении руководства комиссии - сервер, с помощью которого вносят результаты голосования в систему "выборы", перенесли из помещения окружкома в отдельную комнату», «Вторая проблема, о которой говорят в Днепре, - нашествие в избирательные комиссии людей из других регионов. Таких насчитали уже более трехсот на несколько десятков участков».

Далі ми бачимо коментарі уже згаданого в попередніх моніторингах Сергія Бикова: «Заезжие члены участковых избирательных комиссий - они будут либо не замечать вбросы избирательной документации, либо прямо способствовать данным фальсификациям».

Не забули і про коментар Загіда Краснова: «У них не будет возможности сфальсифицировать эти выборы - у нас достаточно будет мобильных групп юристов, у нас достаточно будет наблюдателей. Кроме наших наблюдателей - будут еще наблюдатели европейские».

Також цього дня канал уже відкрито атакував опонентку Краснова Тетяну Ричкову. Мовляв, містом висіли її білборди разом з мером Дніпра. Тут ми бачимо слова юриста Антона Борисенка: «Нельзязалучать, привлекать к своей избирательной кампании в качестве меры агитации должностных лиц органов, в том числе органов местного самоуправления. Судом было принято решение, что действия Рычковой Татьяны Борисовны как кандидата в депутаты противоречат закону».

І знову ми бачимо в ефірі підозрілий Міжнародний аналітичний центр соціології, згідно з яким «разрыв между лидерами гонки - около 10 процентов. И это несмотря на недавнее решение снять свою кандидатуру представителя от партии "Укроп"».І знову ми бачимо соціолога цього центру Дмитра Тарасюка: «Произошел определенный переток в пользу Татьяны Рычковой голосов избирателей. Однако, некоторый прирост поддержки Татьяны Рычковой оказался недостаточным, явно недостаточным для того, чтобы приблизиться к рейтингу Загида Краснова».

У цьому ж випуску ми бачимо ще один піар Опоблоку: «В Херсоне прошел антикризисный форум "Оппозиционного блока". Делегаты из южных областей страны обсуждали, как вывести страну из политического и экономического кризиса».Уже тут ми побачили кандидатку в нардепи на позачергових виборах Анну Середу, яка переконувала: «Тарифы на газ и на все коммунальные услуги обязаны быть пересчитаны. Во-первых, они действительно экономически необоснованны. Почему в цену на газ включен только импортный газ? Мы в полном объеме добываем украинский газ - именно его нужно учитывать для расчета цены для населения».

Наступний матеріал теж присвячений Опоблоку: «Ввести мораторий на повышение коммуналки - по всей стране - требуют в "Оппозиционном блоке". Такое заявление сегодня появилось на сайте партии. Ее политисполком предлагает рассмотреть этот вопрос в советах всех уровней, чтобы - процитирую - "заставить власть услышать людей и отменить грабительский рост цен на коммунальные тарифы"».

У цьому ж випуску «Інтера» - чергове підозріле соціологічне дослідження: «Если бы парламентские выборы состоялись в ближайшее время, то самые высокие шансы попасть в Раду - у партии "Оппозиционный блок". Ее поддержали бы 15 с половиной процентов респондентов. Такие результаты опроса обнародовал центр социсследований "София".Вторая в списке "Батькивщина" с рейтингом в 13,5 процентов. У Блока Петра Порошенко 12,5%. Войти в пятерку лидеров могут также "Самопомич" и "Радикальная партия"».Варто зазначити, що цей центр є близьким до опозиціонера Сергія Льовочкіна, також ми бачили в ефірі «Подробностей» посилання на інші соцдослідження центру, однак на самому сайті їх не було. Ідентична інформація вийшла і на «Україні».

Тим часом «Факти» піарять Сергія Таруту у сюжеті про те, як у Лондоні «обговорюють надання Україні багатомільярдної фінансової допомоги. Між українськими та британськими парламентарями-експертами вже відбулися консультації, підсумками яких стане доктрина прискореного економічного зростання нашої держави. Такий документ готує українська бізнес-ініціатива із залученням всіх провідних бізнес-асоціацій...».Після цієї неконкретної інформації ми бачимо коментар самого Сергія Тарути: «Для инвестирования в Украину необходимо прежде всего обеспечить безопасность бизнеса, обеспечить отсутствие фискального давления, отсутсвие давления со стороны деловых структур и чтобы была эффективная судебная система. Поэтому идет речь только при условии этих изменений могут прийти реальные инвестиции в нашу страну».

В ефірі UA:Перший – паркет із зустрічі президентів України та Азербайджану: «Україна і Азербайджан зацікавлені відновити проект "Одеса - Броди" для постачання нафти з цієї країни та з країн Середньої Азії. Про це йшлося на спільній прес-конференції Президентів Ільхам Алієва та Петра Порошенка, який нині із візитом у Баку».

Таку ж ситуацію ми побачили й на ICTV: «Азербайджан транспортуватиме енергоносії територією України до Європи. Про це домовилися сьогодні Президент України Петро Порошенко та очільник Азербайджану Ілахам Алієв під час візиту нашої делегації до Баку. Петро Порошенко зазначив, що ми володіємо відповідним технічним потенціалом для ефективної реалізації цього проекту. Також офіційні Київ та Баку тісно співпрацюватимуть у транспортній сфері. Разом будуватимуть літаки АН-148. Також спільно боротимуться з контрабандою на митниці».

Ідентичні матеріали вийшли на «Інтері» та «Україні».

 «Інтер» тим часом повертається до дискредитації Віталія Каська: «Бывший замгенпрокурора - Виталий Касько - при прежней власти работал в фирме "Арцингер", которая активно участвовала в преступных схемах олигарха Сергея Курченко. Об этом в интервью одному из Интернет-сайтов рассказал военный прокурор сил АТО Константин Кулик.Ссылаясь на результаты расследования австрийской прокуратуры, Кулик сообщил - когда стал вопрос о вывозе в офшоры и Европу денег Януковича-Курченко, представитель младоолигарха предложил услуги киевской компании "Арцингер". Именно она и разработала - вместе с юристами Януковича и Курченко - финансовые схемы вывода денег.Назначенный же после Майдана на должность замгенпрокурора по международным направлениям Касько - сделал все, чтобы в Украину не было возвращено ни копейки из зарубежных активов. По мнению Кулика, с результатами его расследования и связано открытое против него уголовное производство». Коментарів незалежних експертів, слідства і реакції самого Каська в ефірі не було.

«1+1» натомість критикує Андрія Садового і підтримує «Укроп»: «Новий скандал довколо Львівського міського голови Садового. Місцева влада вирішила не запроваджувати мораторій на підвищення комунальних тарифів. Як відомо, після рішення Кабінету Міністрів та Нацкомісії з держрегулювання енергетики і комунальних послуг про підвищення тарифів низька міст України виконувати постанову відмовилася і наклала на неї мораторій.[…]Я нагадаю, що минулого місяця пан Садовий опинився під шквалом критики, політичні опоненти звинуватили його у бездіяльності, що призвела до екологічної катастрофи с людськими жертвами, під час пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі».

Також ми бачимо й короткий коментар Андрія Садового і недоречний – від голови фракції «Укроп» Ігоря Телішевського: «Це ухвала - це просте елементарне звернення до Кабінету Міністрів, що ми не підтримуємо тарифної політики, яка на сьогоднішній день. Жодної юридичної сили вона не має, щоб призупинити дані тарифи. Я думаю, Андрій Іванович просто забоявся».

«1+1» продовжує відстоювати інтереси свого власника Ігоря Коломойського. Цього дня – в авіаційній сфері: «Авіаційні збори чи податковий додаток. Найбільші українські авіаперевізники обурені, гроші, які держава змушує їх збирати з пасажирів, нібито на розвиток авіагалузі, замість створеного для цих цілей спецфонду, розчиняються в державному бюджеті. Таким чином квиток пасажира держава оподатковує двічі. А отже і грошей громадяни сплачують більше. До того ж збір суперечить українському законодавству».

Впровдовж усього матеріалу «експерти» виступають проти оподаткування.

Олександр ЛАНЕЦЬКИЙ, авіаційний експерт: Сколько я посмотрел, не удалось мне найти, может где-то есть, но я не увидел, страны, которая бы брала налоги в валюте. Тем более налог с собственного оператора. Стает вопрос у нас - валюта в Украине - это доллар, евро или все - таки гривна?

Карен АНТОНОВ, директор компанії ZUR AIR: Если эти деньги идут (нрзб) на службу Украине, посему они попадают, еще при Азарове они уходят в бюджет.

Георгій ЛОГВИНСЬКИЙ, народний депутат України: Будь - яке незаконне стягнення, навіть копійки, з нашого громадянина - це є злочин.

Іншій стороні – державіасллужбі, навіть висловитись в ефірі не дали, а переповіли їхню позицію одним реченням: «Представник державіаслужби Сергій Коршук, вислухавши аргументи авіаперевізників, пообіцяв доопрацювати зміни в постанові. А поки цього не сталось, українці і далі сплачуватимуть додатковий податок у вигляді так званого "Авіаційного збору"».

15 липня, п’ятниця

У випуску ТСН бачимо антирекламу брата Ігоря Насалика Сергія, який балотується в нардепи на позачергових виборах: «Місцеві вибори на родинних засадах. На місце Ігоря Насалика, який став міністром енергетики, до Верховної Ради хоче потрапити його брат Сергій. Місцеві побоюються, якщо нинішній мер Рогатина таки потрапить до парламенту, він забуде про прикарпатців і їхні біди. Рогатинці сьогодні згадують, як нинішній міністр, коли йшов до парламенту, обіцяв їм безкоштовну комуналку, та не судилося. Щойно з депутатського крісла Насалик пересів в міністерське, буквально за 2 дні тарифи стрибнули до небачених досі висот».

Активно проти Насалика виступає Любов Танасійчук, однак хто ця людина і чиї інтереси відстоює, нам дізнатись не вдалось. Ось один з її коментарів: «Насалик, коли прийшов до влади, він навіть сказав, що у нас комунальні послуги будуть безплатні. Але в 11-ому році у нас піднялося на 100%, а в 13-ому році у нас піднялося ще на 60%. У нас були введені такі послуги, які і не передбачені Кабінетом міністрів».

У цьому ж матеріалі є критичний і невиправданий коментар лідера «Народного контролю» Дмитра Добродомова: «Міністр енергетики, який в перший день, як ним став, обіцяв робочу групу по тарифах. А через 2 дні ці тарифи були підняті».

Не гребують журналісти ТСН узагальненнями, без конкретних прізвищ та експертів: «При Насалику старшому, розповідають калушани, розпочався незаконний продаж закладів соціальної галузі. Із молотка пішли дитячі садочки, зокрема «Незабутка» та «Дзвіночок». Не дочекалися місцеві і кращої дороги від брата мера. За державний кошт через Рогатин дорожнє полотно кинули недобудованим. 2 кілометри траси ладнав власним коштом опонент мера», «І місцеві жителі, і столичні експерти пророкують створення нового сімейного клану».

Наприкінці бачимо коментар політкоментатора Володимира Фесенка: «У закарпатцев клан Балог. Вот тут мы видим, как бы, братья Насалики».

Слова обвинуваченим ніхто не надав.

Тим часом «Факти» теж подають в ефір політичний піар. Із сотень кандидатів журналісти дали слово лише трьом. Ведуча каже: «Серед реальних претендентів на мандат висуванець партії "Наш край" Сергій Шахов, представниця "Батьківщини" Ірина Веригіна та Борис Лебедєв з "Опозиційного блоку"».

Ірина ВЕРИГІНА, кандидат у депутати Верховної Ради: Я вважаю, що це знову черговий фарс. Тоді коли реєструються цілими сім’ями. Чоловік, дружина, син, брат. Це неправильно. І я вважаю, що потрібно якісь зміни до законодавства, які б регламентували порядок проведення виборів. Не може бути бюлетень більше одного метра. І ви розумієте, якими буквами будуть написані прізвища кандидатів.

Сергій ШАХОВ, кандидат у депутати Верховної Ради: На встречи собираются тысячи людей, которые сегодня не просто слушают, они задают вопросы, они хотят услышать реальные решения проблем, как они будут решаться с первых моих шагов в Верховной Раде. Сегодня идут за помощью учителя, врачи, воспитатели детских садов. Не хватает даже в библиотеках книжек.ъ

Натомість «Інтер» продовжує просувати Загіда Краснова, розповідаючи про те, що у головних претендентів на депутатський мандат в 27-му окрузі одразу по три двійники. Мова йшла про Тетяну Ричкову та Загіда Краснова. Однак журналісти Тетяну «делікатно» опустили і сконцентрувались на Опоблоці:

Виктор ПАЩЕНКО, политолог: Бюллетень, он будет больше похож на головоломку. Почему? Потому что есть двойники персональные, есть двойники идеологические. С одной стороны "Оппозиционный блок" заявил о поддержке Краснова снова таки Загида. С другой стороны - есть люди, которые баллотируются, используют и цветовую гамму, и название "Оппозиционного блока".

Загид КРАСНОВ, кандидат в народные депутаты по округу №27: Те люди, которые сегодня хотят перемен к лучшему, которые недовольны тем уровнем жизни, который есть сегодня у нас в стране - у них есть один выбор - это голосовать за единого оппозиционного кандидата. Мы боремся за низкие тарифы, когда мы боремся против коррупции, когда мы боремся за реформы в жилищно-коммунальном хозяйстве, когда мы боремся вместе в Верховной Раде за повышение пенсий и заработных плат. Вот это есть битва за Днепр.

Наступний матеріал – теж проопозиційний:«Обеспечить честные выборы 17 июля требуют оппозиционеры. Депутаты обратились к международным организациям и представителям европейских государств с просьбой взять под контроль проведение голосования. По словам политиков, последние недели предвыборной кампании показали, что в некоторых округах хотят сфальсифицировать результаты выборов».

Ще один сюжет у випуску – піар ще одного опозиційного кандидата Бориса Лєбєдєва. У сюжеті про те, що «прифронтовые районы требуют от центра увеличивать финансирование на ремонт важнейшей инфраструктуры» з‘являється коментар кандидата Лєбєдєва: «Центр, Киев должен обратить внимание на этот вопрос. Обязательно должен обратить внимание на этот вопрос, потому что так дальше нельзя. Есть предприятие, работает, оно в структуре "Укравтодора". Значит, давайте финансирование - начинаем ремонты дорог. За последние 3 года нормального ремонта не было. Я ж не говорю о капитальном ремонте. Я говорю о нормальном среднем или хотя бы ямочный элементарный ремонт сельских дорог надо сделать. Потому что идет сплошное разрушение».

Тим часом ТСН не забуває про Бориса Філатова: «Півмільярда гривень із міського бюджету готові виділити в Дніпрі на проведення Євробачення в разі перемоги у відборі.Голова міста Борис Філатов заявляє, що з держбюджету залишиться покрити лише половину витрат на підготовку до конкурсу», «Очільник Дніпра вважає, що конкурс потрібно провести саме в прифронтовому регіоні, переконує - забезпечить гостям комфорт і безпеку. «ДніпроЄвроАрену» планують відкрити в реконструйованому концертному комплексі, також на реконструкцію чекає і Дніпровський аеропорт».

ICTV вкотре піарить Володимира Гройсмана: «Глобальний тероризм формується з локальних конфліктів. Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, покладаючи квіти біля посольства Франції. Глава уряду разом із міністром культури Євгеном Онищуком висловив співчуття та підтримку послу Франції Ізабель Дюмон. Гройсман впевнений, що слід карати не лише тих хто причетний до теракту, а й тих хто підтримує екстремістські рухи. Усім сторонам треба зупинити агресію та перейти до ефективної боротьби з тероризмом. Прем'єр також додав, що з такими викликами повинні боротися всі, адже схід України і події у Франції пов'язані між собою спільним словом тероризм».Те саме бачимо й на «Україні»,

 «1+1» продовжує піарити «МАУ»: «Тяжко хворі діти, бійці АТО і потерпілі внаслідок бойових дій на Донбасі. Загалом 460 врятованих життів. Соціальному проекту холдингу 1+1 медіа і авіакомпанії міжнародні авіалінії України сьогодні виповнюється рік. За 12 місяців співпраці авіакомпанія дарувала хворим дітям квитки, а ТСН в свою чергу допомагали збирати кошти на лікування».

«Україна» вкотре піарить Гумштаб Ахметова.

16 липня, субота

Цього дня увага телеканалів була прикута до Туреччини і її невдалого військового перевороту. «Інтер» скористався ситуацією, щоб завдати удару по компанії Ігоря Коломойського «МАУ», в якої, як і в інших компаній, були негаразди щодо рейсів Туреччини: «Прояснить ситуацию в компании "МАУ", чьи рейсы отменены. Позвонили на "Гарячую линию", чтобы узнать, как быть тем, кто не смог вылететь по купленым билетам. Телефоны не отвечают».

Також «Подробности» продовжують підтримувати хресну ходу за мир: «Православние продолжают Всеукраинский Крестный ход из востока и запада Украини. 27 июля процесии встретятся в Киеве. Как сообщил епископ Климент, в этом году в столицу привезут святыни не только из Украини, а также иконы из Афонскых монастырей. А всего в шествии по столице, по словам иерарха, примут участие около 30 тисяч человек и главная цель - это молитва. Епископ надеется что обойдется без провокаций».

«Україна» не забуває про Гумштаб Ахметова і піарить у цьому ж випуску Бориса Колесникова: «Настоящий фурор вызвали новый лайнер от Боинга и сверхскоростной истребитель Ф-35. Побывали на шоу и украинские студенты, сотня победителей конкурса Авиатор, который уже в пятый раз проводит благотворительный фонд Бориса Колесникова».

ICTV тим часом піарить фонд Кличків: «Літній табір із бізнес нахилом. У Києві працює школа успіху, яку організував фонд Кличків. Тут для школярів організовують екскурсії у великі компанії, проводять лекції успішні люди та допомагають підліткам розробити власні проекти».

ВИСНОВКИ: Впродовж усієї передвиборчої кампанії до позачергових виборів до Верховної Ради канали майже не цікавились перебігом подій. Вибори просто зникли з телеекранів. За увесь час ми так і не побачили сюжету хоча б на одному каналі, який би проаналізував ситуацію хоча б на одному окрузі. Канали акцентували увагу лише на своїх «політичних» улюбленцях. «Інтер», до прикладу, облюбував Загіда Краснова. Його ім’я звучало найчастіше. Також дивує і млява реакція телеканалів на хресну ходу з обох кінців країни, організовану Московським патріархатом. Ми також не побачили жодного матеріалу, який би показав реальну ситуацію з цією прощею: жодного навіть міні-розслідування, лише перекидання фразами між симпатиками та противниками прощі. Загалом впродовж тижня ми нарахували 55 матеріалів з ознаками замовності. Найбільше порушував стандарти «Інтер» - 23 підозрілі сюжети. За ним – з великим відривом – «Україна» (10) та ICTV(9). Трішки не втрапив у трійку порушників «1+1» - тут ми зафіксували 8 сюжетів з недотриманими професійними стандартами. Три підозрілі матеріали вийшли на UA:Першому і по одному – на «5 каналі» та СТБ. 

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот 1+1
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2310
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду