Мантра про дострокові вибори — щодня в ефірі «Інтера» та «України»

Мантра про дострокові вибори — щодня в ефірі «Інтера» та «України»

10 Квітня 2016
3059

Мантра про дострокові вибори — щодня в ефірі «Інтера» та «України»

3059
«Інтер» та «Україна» щодня повторюють в ефірі одні й ті самі меседжі: Україні не обійтися без дострокових виборів уже цієї осені, бо, мовляв, нинішня влада недієздатна. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», 5-го каналу впродовж 28 березня – 2 квітня 2016 року.
Мантра про дострокові вибори — щодня в ефірі «Інтера» та «України»
Мантра про дострокові вибори — щодня в ефірі «Інтера» та «України»

28 березня, понеділок

Єгор Фірсов і Микола Томенко більше не народні депутати.

Центральні телеканали надали новині різних відтінків. «1+1» обурився: «Обидвоє донедавна були членами фракції БПП і виступали з критикою її дій. Зокрема вимагали від президентської фракції позбавитися корупціонерів. Єгор Фірсов рішення партії про позбавлення його депутатських повноважень назвав помстою з боку нардепів Кононенка, Грановського і Березенка, які, за його словами: "Є тіньовими керівниками фракції", —  кінець цитати. Микола Томенко заявляв, що має намір і далі відвідувати засідання Ради і може піти до суду».

Натомість 5 канал сприйняв цей факт як нормальну практику: «Замість Миколи Томенка та Єгора Фірсова, яких позбавили депутатських мандатів, ЦВК визнала обраними двох наступних депутатів у списку від Блоку Петра Порошенка. Повідомив про це 5-му каналу заступник голови ЦВК Андрій Магера».

«Інтер» у новині про Фірсова й Томенка теж акцентував на ЦВК, а позицію виключених депутатів розповів одним коротким реченням.

«1+1» обурився підкупом виборців у Кривому Розі, однак про порушення говорила представниця «Опори», без коментарів близьких до Ігоря Коломойського політиків, як це було в попередніх сюжетах «ТСН» на цю тему. Натомість «Інтер» відверто святкував перемогу в ефірі. В матеріалі паралельно завдавали нищівної критики «Самопоміч» і хвалили вибір мешканців Кривого Рогу: «Ирина Геращенко из БПП написала: ей стыдно за эту политсилу. Выдвинув Семенченко, "Самопомич" продемонстрировала неуважение к местным жителям. А вот Сергей Каплин из "Партии простых людей" предлагает "Самопомичи" вернуть деньги, потраченные из бюджета на перевыборы».

Хвалили Опоблок і критикували «Самопоміч» політтехнологи, близькі до екс-регіоналів: «Андрей Золотарев, политолог: Эта предвыборная эпопея надоела криворожанам, они продемонстрировали, что лучше Вилкул. Которого хорошо знаем, чем залетные парашютисты с непонятной очень мутной биографией. В соцсетях вовсю жалуются, что Семен Семенченко, уподобившись Винни-Пуху, полез за медом к неправильным пчелам.

Руслан Бортник, политолог: Такий удар партії буде досить складно пережити. Особливо він посилюється на тлі того, що партія тільки що іміджево постраждала від відмови очолити уряд керівником партії. Втрати, яких зазнало суспільство, держава від цього Криворізької авантюри — вони взагалі ... їх неможливо підрахувати.

Вадим Карасев, политолог: …Люди думали иначе, хотели что-то предсказуемое, надлежащее и стабильное. Они предпочли хозяйственника, а не политика. Люди, очевидно, сегодня хотят синицу в руках а не политический журавль в небе».

Наприкінці сюжету ликував Вадим Рабинович із «Опоблоку»: «Сегодня хочу всех поздравить. Закончилась вакханалия беззакония, которая творилась в Кривом Роге и страна увидела до конца, что король голый. Что все эти крикуны, которые рассказывали, что за ними народ, за ними все — оказались без ничего. На деньги, потраченные благодаря этим Семенченкам всяким, можно было накормить всех врачей, всех бюджетников города Кривого Рога. Мы обязательно победим, потому что уже сегодня готовимся к серьезным экономическим мерам спасения страны от вот этих вот Семенченков. Кривой Рог — это начало конца этого бездарного правительства. Это начало конца отсутствующей в стране коалиции и начало новых выборов». Звісно, Семенченку й «Самопомочі» права висловитися не дали й жодного слова про адмінресурс Вілкула й підкуп ним виборців «Подробности» не сказали.

А президентський 5 канал не забув дати великий «паркетний» матеріал про свого власника: «Президент Петро Порошенко у Краматорську. Завітав туди під час робочої поїздки на Донеччину. Утім голова держави зазначив спочатку на Донбасі потрібно відновити мир, президент вшанував пам'ять загиблих біля Слов'янська героїв АТО. Поклав квіти до пам'ятної скелі, встановленої на честь бійців 25-ї повітряно-дисантної бригади. Потому глава держави передав медичним закладам Краматорська шість десятків карет швидкої допомоги. Цей подарунок назвав символом миру». Трішки менше «паркету» своїм глядачам виклали СТБ, «Україні», «Інтері» та «UA: Перший». Ще менше президентського «паркету» було в ефірі «ТСН» від «1+1».

«Факти» ICTV тим часом зробили великий сюжет про те, яким класним господарником і політиком є Володимир Гройсман: «За 7 років мер Гройсман зміг залучити у Вінницю 60 мільйонів євро іноземних інвестицій, за них і інфраструктуру розбудували, і “енергоощадні” технології запровадили, і новий діагностичний центр звели. Складного 2014 Володимир Гройсман стає віце-прем’єром та очолює декілька антикризових напрямків, а саме енергетичний штаб, курує роботу з розселення тимчасових переселенців і військових з Криму, очолює державну комісію з розслідування авіакатастрофи MH-17, дає старт «Електронному Уряду». Але найголовніше — запускає реформу “децентралізації”, завдяки якій торік місцеві бюджети виросли на 40 відсотків».

«UА: Перший» пропіарив мера столиці: «Ініціював програму вивчення англійської мови для поліцейських мер Києва Віталій Кличко. За його словами, за останній рік кількість туристів у столиці зросла на 20%. Тож для оперативної допомоги рівень англійської має бути високим».

Ідентичний матеріал вийшов і у «Фактах».

«Україна» продовжує хвалити мера Маріуполя Вадима Бойченка, ставленика олігарха Ріната Ахметова. «Качество воды дойдет до европейского уровня. Сегодня цена, себестоимость произведенной продукции через опреснительную станцию, которая будет — я уверен — построена в городе Мариуполе, составит 25 центов. Сегодня мы один куб воды продаем для жителей города Мариуполя за 50 центов», — радісно казав мер.

Тим часом у сюжеті «ТСН» про те, що іноземні донори припинили видачу коштів херсонській організації для переселенців, журналіст акцентує увагу на обуренні працівників і переселенців. Хоча в сюжеті міжнародні донори чітко сказали про неефективне використання коштів цією організацією. Однак цю, важливішу, тему кореспонденти «розкручувати» не захотіли.

«1+1» вкотре посилається на повідомлення Головного управління української розвідки, не ставлячи собі питання: чому секретна військова служба видає цінну інформацію? Також у репортажі з передової журналіст використовує оціночні судження й відокремлює окуповані території від України: «Нині, прикриваючись мешканцями села, ведуть вогонь по українцях». Цих питань не ставить собі й 5 канал, який цього дня також послався на розвідку.

«Інтер» продовжує нагнітати ситуацію навколо політичної кризи в Україні, активно використовуючи оціночні судження: «Утомленные торгами. Украина пошла на десятую неделю выживания в условиях политического кризиса. Политики снова кормят обещаниями, что вот-вот договорятся и изберут и премьера нового, и Кабмин обновят. И коалицию залатают. Но на сегодняшнем согласительном совете стало понятно — согласием в этом стане единомышленников и не пахнет. Пахнет только бартерными сделками».

29 березня, вівторок

«Інтер» продовжує дискредитувати партії колишньої коаліції тими ж оціночними судженнями й тоном повідомлень: «О вымогательстве политическом. Им усиленно занялись депутаты. В Раде продолжают воскрешать умершую коалицию, но пока как-то безрезультатно. Вдохнуть в нее жизнь мешают непомерные аппетиты возможных участников нового большинства. Условия выдвигают друг другу все новые и новые, и зачастую взаимоисключающие».

У цьому ж матеріалі про Раду канал недоречно дає коментар лідера «Опоблоку» Юрія Бойка: «Хотів би почати свій виступ короткою інформацією, оприлюдненій на сайті ЦРУ. За підсумками 2015 року Україна стала лідером за рівнем інфляції серед 225 країн з показником 49 %. Така оцінка — це результат роботи коаліції, яка його сформувала».

На «Україні» був подібний недоречний коментар Олександра Вілкула.

Підкріплювати почуття безнадії на коаліцію вкотре беруться політкоментатори, близькі до «Опоблоку». Знову і знову вони вкидають меседжі про те, що перевиборів не уникнути:

«Михаил Дяденко, политолог: …І уряд, і парламент досягли певної критичної точки, коли вже зубожіння громадян таке, що далі так не можна і потрібно провину на когось покласти і левова частка "заслуги" того, що ми зараз маємо — в уряді Яценюка. і щоб не нести відповідальності за це уряд. Все більше і більше і політичних представників політсил і чиновників схиляються до того, що перевиборів не уникнути, що такі перевибори можуть восени відбутися.

Денис Богуш, политолог: Кардинально, конечно, ничего не поменяется. И все это понимают. Другой вопрос, как надолго этой коалиции хватит. Исходя из того, как они собираются и с перерывами, каникулами, то до осени они дотянут точно. А вот до весны дотянут ли? Думаю, нет. Уже совершенно другие политсилы могли бы прийти в парламент. Если бы выборы смогли пройти сегодня».

Фінальним акордом став сюжет, присвячений екс-регіоналам: «Кто мог бы стать победителем, а кто аутсайдером в избирательной гонке? В "Оппозиционном блоке" говорят: все наглядно показали недавние выборы в Кривом Роге. Напомню, действующий мэр города Александр Вилкул победил с внушительным отрывом. За него проголосовали больше 74 % избирателей. На втором месте финишировал Семен Семенченко, который набрал почти 11 % голосов, на третьем — Светлана Сова. Ее результат — 4,67 %».

Далі в ефірі — великий коментар батька лідера «Опоблоку» Олександра Вілкула, який критикує «Самопоміч» у довгому синхроні, на який, зрозуміло, відповіді опонентів немає: «Псевдопатриоты и авантюристы сейчас бьются в истерике и пытаются показать свой сокрушительный проигрыш на выборах в Кривом Роге тем, что у нас какой-то неправильный народ. На самом деле, я думаю, что это они неправильные политики. И выборы в Кривом Роге сломали важнейший маховик который раскручивался последние два года, когда единственной правдой представлялась правда псевдо-революционеров, людей в балаклавах. А правда, на самом деле, другая. Люди хотят стабильности, люди хотят мира, люди хотят безопасности».

Тим самим займався його син, Олександр Вілкул, в ефірі «України». Політик слів не добирав, а ведуча й не пробувала його зупинити: «Полтора года назад прошли выборы в парламент, и туда прошли разные фракции, очень разные, зачастую неадекватные люди. Они сформировали коалицию и взяли на себя полностью ответственность. Я напомню, что оппозиции даже не дали предусмотренные законом контрольные функции. С тех пор полтора года они друг друга назначают, потом снимают, сажают, потом выпускают и так далее. Мы считаем, что, на самом деле, в отставку должны уйти все — и правительство, и Генпрокуратура, и силовые ведомства, и мы точно не хотим принимать участие в их внутренней кадровой чехарде».

Не забував син і батька похвалити: «Начиная от того, что до сих пор бесплатный проезд, так бесплатный проезд тоже сделан с 1 января, после того как Кабинет министров отменил дотации на льготный проезд. В Кривом Роге все льготники ездят. С 1 января Кабинет министров отменил бесплатное питание деток в школе, в Кривом Роге с 1 по 4 класс бесплатное питание. С 1 января Кабинет министров повысил заоблачно тарифы на теплоносители, на тепло, и город дал компенсации. На самом деле, просто в Кривом Роге люди организовались, громада организовалась и дала отпор проходимцам, авантюристам и всяким подонкам в балаклавах, которые узурпировали право на абсолютную истину».

Не забула «Україна» і про Гумштаб Ахметова.

Центральні канали продовжують активно використовувати оціночні непідтверджені судження в матеріалах із передової. До прикладу, «ТСН»: «Можливо, це пов'язано із передислокацією ворога. Частину сил перекинули під Авдіївку для повномасштабних дій. На решті території потуг не вистачає».

Оціночні судження використовує «1+1» і в сюжеті про прокурорів-реформаторів: «Протистояння старої та нової команди у Генпрокуратурі для Віталія Каська закінчилося рапортом про звільнення. Команду Сакварелідзе продовжують вичавлювати із кабінетів — кримінальні справи, арешти квартир, звинувачення у розкраданні грошей на реформи. Зрештою дійшла черга і до Сакварелідзе».

«Факти» в сюжеті про Фірсова / Томенка пропіарили Сергія Таруту: «Ініціатор створення міжфракційного депутатського об'єднання "Всеукраїнський діалог" Сергій Тарута переконаний: така ситуація — грубе порушення законів і Конституції України».

30 березня, середа

«Інтер» продовжує додавати в сюжети про Раду недоречні коментарі членів «Опоблоку»: «Наш прогноз подтвердился, коалиции как таковой нет, собрать ее они не могут, и я вижу, что ее и не будет. Поэтому, считаю, что выход должен быть конституционным, это перевыборы парламента, создание новой коалиции, и уже она будет формировать новое правительство. Причина основная — нет доверия людей к коалиции, к правительству».

І закріплювати ці меседжі словами політкоментаторів, близьких до «Опоблоку»:

«Вадим Карасев, политолог: ...Все таки интерес "Батьківщини" — досрочные парламентские выборы, а не простой замене Яценюка на Гройсмана, поэтому задача "Батьківщини" — уйти от создания коалиции — осенью 2016 года даже если все пройдет с формированием коалиции и обновлением правительства, нужно готовится к досрочным парламентским выборам.

Руслан Бортник, политолог: … Верховна Рада буде таким своєрідним ринком, де лідери депутатських фракцій будуть займатися работоргівлею, будуть торгувати депутатськими голосами, щоб забезпечити те чи інше голосування.

Виталий Бала, политолог: У цій ситуації, безумовно, виграє персонально Арсеній Петрович, але країна програє, тому що фактично Кабінет міністрів не діє і хто б нам що не говорив, які б нам картинки по телевізору не показували ці засідання — уряд, міністерства не працюють. Це не нормально».

У сюжеті «Подробностей» про одеського суддю, який стріляв у правоохоронців, коли ті прийшли до нього з обшуком, ведучий познущався з судді: «Сообразив, что стреляет он хуже, чем взятки гребет, решил покончить с собой».

«Інтер» продовжує піарити Федерацію роботодавців України, очолювану власником каналу Дмитром Фірташем: «Куда же девать свой товар? Если российский рынок практически закрыт, а отечественный все не осилит? Многие компании вынуждены сокращать производство и сотрудников — рассказывают участники круглого стола, организованного Федерацией работодателей».

Не забувають «Подробности» і про «Опоблок»: «Основные положения договора об Ассоциации с ЕС в его экономической части должны быть пересмотрены. На этом настаивают в Оппозиционном правительстве. И считают — квоты на экспортируемую украинскую продукцию должны быть увеличены. А если европейские партнеры на это не согласятся — Украине стоит заморозить экономическую часть Ассоциации на 5–7 лет».

Засідання тіньового уряду висвітлювали також ICTV і «Україна».

Наступний матеріал «України» — теж присвячений «Опоблоку»: «Установить мир на Донбассе позволит принятие закона об особенностях управления некоторыми территориями, заявили в "Оппозиционном блоке". Проект документа зарегистрировали больше года назад, но в сессионный зал он пока так и не попал. Политики настаивают — вернуть регион к нормальной жизни в составе Украине можно, возобновив инфраструктуру и работу предприятий. Нужны и выборы, но они должны стать завершающим этапом».

Не забуває знов канал і про Гумштаб Ахметова.

«UA: Перший» пропіарив Володимира Гройсмана: «Тиск олігархів і популістські вимоги під час переговорів про створення коаліції неприпустимі. Так заявив у зверненні на своїй фейсбук-сторінці голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Він закликав парламентарів до відповідальності перед народом, завдяки якому вони отримали свої мандати».

31 березня, четвер

«Інтер» продовжує випускати в ефір коментарі членів «Опоблоку», які не мають прямого стосунку до теми сюжету:

«Вадим Рабинович, народный депутат от партии "Оппозиционный блок": Коалиция вот этих тушек и лузеров сегодня опять ничего не делает. Мы с вами опять получим первого числа платежки, 9 недель они нам рассказывают, что у них готово правительство, каждые 2 часа они выступают, на самом деле мы с вами рассчитываемся за бездеятельность этого парламента, за бездеятельность этого правительства.

Юрий Бойко, глава фракции "Оппозиционный блок": У нас позиция не изменилась: мы не видим иного пути, кроме как проведения внеочередных парламентских выборов. В 2014 году также проходили внеочередные парламентские выборы, через 2 года после выборов 2012 года, ничего страшного не произошло. И те, кто сегодня говорят о каком-то расколе государства, каких-то страшных вещах, которые могут быть во время выборов, на самом деле неправы, поскольку выборы — это своего рода чистилище, это мнение людей, как отработали политики».

Аналогічні меседжі опозиціонерів лунали й на «Україні».

Далі думки опозиціонерів вчергове підхоплює політкоментатор, близькі до «Опоблоку», Кость Бондаренко: «Это уже наша парламентская традиция, меняются парламенты, меняется власть, режим, проходят революции, а как-то без тушек обойтись не могут. То, в чем оппозиция в свое время обвиняла Януковича и его команду, фактически она сейчас то же самое демонстрирует, придя к власти. (…) Ситуация может зайти так глубоко, что перевыборы станут единственным возможным вариантом выхода из ситуации», іполітолог Сергій Таран: «Зараз дуже важливо, щоб новостворена коаліція і уряд, особливо уряд, дуже чітко зуміли пояснити в чому саме буде результат, коли він буде очевидний людям і яким чином люди відчують, що ситуація покращилася. Ось якщо відповідь буде на ці питання, тоді в цієї коаліції буде шанс дожити до чергових виборів, а якщо немає, то будуть дострокові вибори».

Також «Подробности» піарять Сергія Капліна: «Бессрочная блокада основных украинских магистралей и международных дорог. Сегодня под Кабмин съехались работники областных автодоров и профсоюзов из разных регионов страны. Дорожники требовали встречи с премьером, ведь уже 4-й месяц им не платят зарплату. Яценюк к дорожникам так и не вышел. Тогда протестующие вместе с членом парламентского комитета по соцполитике, нардепом Сергеем Каплиным выдвинули ультиматум или людям выплачивают долги по зарплате, или с завтрашнего дня они начинают подготовку к масштабному перекрытию всех основных, крупных украинских дорог».

5 канал, висвітлюючи візит Порошенка до США, подавав в ефір інформацію про не лише важливі зустрічі з політиками, але й цілком «паркетні» повідомлення: «Після спілкування з військовими, з представниками Збройних сил України Президент Петро Порошенко поклав квіти до меморіалу голодомору». Цей же «паркет» вистелила «Україна», яка не забула про два матеріали в честь Гумштабу Ахметова.

Натомість «UA: Перший» у сюжеті про Ахметова використовував оціночні судження з натяками: «Цю історію можна було б вважати завершеною, якби не політична криза. Саме у той час, коли боротьба за прем'єрське крісло і нову парламентську коаліцію виходить на фінішну пряму, лідер однієї з ключових фракцій приїжджає в офіс олігарха Ахметова. Через день знову Ляшко і знову Ахметов одночасно перебувають у Кабінеті міністрів. Наступного дня після зустрічі фракція Ляшка відкликає підписи під коаліційною угодою, чим юридично розвалює парламентську коаліцію». Краще було б, якби такі кулуарні подробиці та припущення були озвучені, наприклад, експертом, а не журналістами.

1 квітня, п’ятниця

Напередодні одне з найвпливовіших світових видань, New York Times, видало редакційну колонку, в якій Порошенка назвали «продуктом старої системи»: «У цих обставинах Порошенко, схоже, погодився з постійною корупцією як ціною за можливість маленьких маневрів. Але Президент, прем'єр-міністр і парламент повинні зрозуміти, що Міжнародний валютний фонд і країни-донори, в тому числі США, не можуть продовжувати вкидувати лопатою гроші в корумповане болото», — написало видання. Однак цю заяву ВСІ канали проігнорували.

Висвітлюючи візит Порошенка до США, 5 канал знову вирізняється: «Вадим Мезниченко під час війни на сході України втратив ногу та руку. Після лікування на батьківщині його направили на реабілітацію в США. Цього ранку Вадим пропустив процедури і приїхав на зустріч української громади з Президентом України».

«Інтер» тим часом зневажливо розповідає про створену в Раді групу: «Так называемые "еврооптимисты" окружают трибуну, мол, из-за того, что выступают против конфискации активов без суда и следствия, на них начали давить». Що означає «так звані»? В цьому ж сюжеті — черговий коментар «Опоблоку». «Зачем, чтобы, например, воры у нас были в трех местах. Лучше один вор будет воровать на три зарплаты. Я думаю, что совершенно правильно они будут сидеть здесь, одновременно в Кабмине, одновременно еще в Администрации. А если, совсем серьезно, я считаю, что это преступление против Конституции, допускать этого нельзя», — казав Вадим Рабинович.

«Факти» тим часом піарять Юлію Тимошенко: «Сьогодні опівдні у ВР підписали меморандум про співпрацю фракція "Батьківщина" з асоціаціями та об'єднаннями вітчизняного бізнесу. Юлія Тимошенко підтримала ініціативу фахової дискусії на тему, як врятувати економіку».

Знову в ефірі ICTV — піар Леоніда Кучми: «Зросла не тільки кількість учасників, але й конкуренція. Голоси цьогоріч відчутно сильніші. Про це під час відбору подбали організатори конкурсу за підтримки президентського фонду Леоніда Кучми "Україна"».

«Україна» вкотре видає в ефір меседжі опозиції про необхідність дострокових виборів: «Ця коаліціяада, вона ще раз підтверджує, що Україні треба навчитися жити, поновлюючи постійну владу. Тому треба провести позачергові вибори», — переконував Михайло Папієв. Не забув канал і про два матеріали на честь Гумштабу Ахметова.

2 квітня, субота

«Інтер» продовжує піарити «Опоблок»: «В Кировограде не утихают топонимические страсти. Горожане восстали против второго варианта названия города, который им спускают из Верховной рады. Теперь им предлагают новую версию — Кропивницкий. Большинство хочет, чтобы город снова стал Елисаветградом. Это показал и общественный опрос, проведенный осенью прошлого года местными властями. Вот что по этому поводу думает бывший губернатор Кировоградской области и нардеп от "Оппозиционного блока" Сергей Ларин».

Також «Подробности» пропіарили Віталія Кличка: «Сейчас мы находимся на пейзажной аллее и, естественно, пожелания и художников, и активистов, и жителей близлежащих домов для того, чтобы сделать эту аллею по-настоящему жемчужиной города Киева. Чтобы она отвечала тем стандартам нашего города, который хочет стать по-настоящему европейским».

Тим часом «Україна» запросила до студії непублічного голову АП Бориса Ложкіна, запитання були гостю не ідеально зручними, але й не гострими:

«Ведущая: Будем смотреть. Что касается Кабмина: вас называют претендентом на должность вице-премьера или даже первого вице-премьера в новом Кабмине. Вы пока держите интригу — не говорите ни "да", ни "нет". При каких обстоятельствах скажете "да"?

Борис Ложкин, глава Администрации Президента Украины: Я уже отвечал на этот вопрос. Пока нет коалиции, пока нет кандидатуры премьер-министра и пока премьер-министр не предложил состав Кабинета и программу правительства, говорить о том, буду ли я работать в Кабинете министров, преждевременно.

Ведущая: Но, по крайней мере, такую возможность вы не отбрасываете?

Борис Ложкин, глава Администрации Президента Украины: Я никаких возможностей не отбрасываю».

Далі Ложкін піарив свою книгу: «Ведущая: Ну и, конечно, не могу не спросить вас о вашей книге — "Четвертая республика". Вот вы ее даже принесли с собой в студию.

Борис Ложкин, глава Администрации Президента Украины: Если можно.

Ведущая: Ее тема — почему Украина нужна Европе и наоборот. Ну в частности, целый раздел там посвящен Президенту. Расскажите, в чем политическая сверхзадача? (…)

Ведущая: И короткий ответ, если можно: какова цена книги в розничной сети?

Борис Ложкин, глава Администрации Президента Украины: 140–150 гривен».

Не забув канал і про два сюжети, які стосувались благодійності Ахметова.

«ТСН» піарить «Буковель»: «На Буковелі завершилися наймасовіші в Україні змагання з гірськолижного спорту серед дітей».

«1+1» вкотре використовує оціночні судження в сюжетах про передову: «Тут здогадуються, чого хочуть снайпери. Українські воїни ніколи першими не відкривають вогонь, однак і мовчати, коли кулі противника свистять над головами годинами, не будуть». Те ж стосується і «Інтера»: «В оккупированной Горловке назревает техногенная катастрофа. Разведка сообщает, что на одном из заводов произошла утечка химикатов».

ВИСНОВКИ

Загалом упродовж тижня ми нарахували 48 матеріалів із ознаками замовності, що майже вдвічі менше, ніж попереднього тижня. Впродовж чотирьох днів візиту Президента до США центральні канали передавали, з ким він зустрічався і для чого, однак фахового аналізу не продемонстрував жоден із каналів. Також цього тижня продовжив кампанію щодо дострокових парламентських виборів «Опозиційний блок», який використовував для донесення своїх меседжів «Інтер», «Україну» і близьких до себе політкоментаторів.

Найбільше матеріалів із ознаками замовності ми помітили в ефірі «Інтера» (17), далі — «Україна» (16), ICTV (6), «UA: Перший» та 5 канал — по три, «1+1» (два) і СТБ — один.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот Подробности
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3059
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду