Жодного дня без популізму

Жодного дня без популізму

27 Березня 2016
2903

Жодного дня без популізму

2903
Впродовж усього тижня випуски новин були наповнені пустопорожніми розмовами та обіцянками політиків. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», 5-го каналу впродовж 14–19 березня 2016 року.
Жодного дня без популізму
Жодного дня без популізму

14 березня, понеділок

Канал «Україна» продовжує відстоювати ДП «Донецька залізниця» уже третій тиждень поспіль: «Безработица и энергетический коллапс угрожают Донбассу в случае закрытия Донецкой железной дороги. Сотни тысяч жителей останутся без средств к существованию, а грузоперевозки через линию разграничения будут приостановлены. Руководители крупнейших производств региона обратились к властям с предупреждением о возможных катастрофических последствиях такого решения».

Для підтвердження «катастрофічності» ситуації кореспондент посилається на невідомих «експертів»: «Остановка железнодорожного сообщения между временно неподконтрольными территориями Донбасса и всей остальной Украиной грозит социальной и экономической катастрофой, заявляют эксперты».

Далі в ефірі — коментар опозиціонера Володимир Гусака: «"Укрзалізниця" не сплачує Донецькій залізниці за вже здійснені перевезення, а Донецька залізниця, відповідно, не зможе виплачувати заробітну плату. Якщо ситуація не зміниться, то є ризик повного припинення залізничного сполучення».

Після Гусака в матеріалі з’являється член Радикальної партії Віктор Галасюк, який є ще й головою профільного парламентського комітету з питань підприємництва: «Для того, щоб проаналізувати комплексно, які наслідки буде мати таке урядове рішення, чи є воно обґрунтованим, чи потрібно вносити сьогодні якісь зміни у двохсоту постанову Кабінету міністрів, щоб жодним чином не завадити функціонуванню української промисловості, яка сьогодні сплачує податки, яка сьогодні забезпечує експортну виручку, яка сьогодні зберігає робочі місця навіть в цих надскладних умовах».

Наприкінці сюжету — знову міфічні «металурги та енергетики»: «Вопрос о ликвидации железнодорожного сообщения надо решать только после прекращения антитеррористической операции на востоке, настаивают металлурги и энергетики».

Аналогічний матеріал із коментарем Галасюка вийде в ефірі «Фактів» на ICTV в п’ятницю.

Не забула «Україна» і про Гумштаб Ахметова.

«ТСН» («1+1») пропіарив «Буковель»: «Туристичний курорт "Буковель" віддав свої схили "пластунам"».

15 березня, вівторок

«Інтер» піарить «Опоблок» у матеріалі про викладачів та студентів одеських ПТУ, які третій місяць не отримують коштів: «Сегодня наши депутаты вместе с родителями обратились в облсовет с тем, что если государство, фактически, бросило этих воспитанников, то эти вещи должны решать областные власти и надо перераспределять средства с чего-то другого на то, чтобы спасти такие учебные заведения, — каже член “Опоблоку” Микола Скорик. — Это подготовленная качественная рабочая сила для нашей экономики — с одной стороны. А с другой — этот вопрос носит важный соцхарактер». При цьому в сюжеті є коментарі з поясненнями одеських чиновників, а слова Скорика фактично не мають сенсу.

Аналогічний матеріал вийшов і на «Україні».

Також «Подробности» («Інтер») пропіарили рух Сергія Капліна, який щось давно не з’являвся в ефірі каналу: «Растет недовольство и среди активистов "Тарифного майдана". Очередное повышение цен на электроэнергию, и газ, говорят митингующие — вынуждает их на крайние меры. Акция "Украина без Яценюка" — теперь охватит и регионы», «Треба визнати: в Україні сформувався режим Яценюка, активно паразитує на території України мафія корупційна Яценюка, ми повинні її прибрати, — переконує Сергій Каплін. — Люди об'єднаються щоб зробити три речі — негайно відставити прем'єра Яценюка і уряд, і прийняти єдино можливе рішення про нові вибори».

5 канал розповідає про події в житті Президента: «26 військовослужбовців батальйону імені Генерала Сергія Кульчицького Національної гвардії відзначив Державними нагородами Президент».

СТБ також уважний до Порошенка: «Сьогодні у Києві Президент зустрівся з трьома адвокатами Надії Савченко. Ілля Новиков, Микола Полозов та Марк Фейгин прибули в Україну саме на цю зустріч».

«Україна» піарить нардепа від партії «Наш край» Антона Кіссе: «Платить за декоммунизацию украинцы из своего кармана не должны, считают народные депутаты. В прошлой редакции закона была норма, которая предусматривала, что ни предприниматели, ни жители переименованных улиц и населенных пунктов за перерегистрацию документов платить не будут, но в действующем законе этой нормы нет». Атакожтрадиційно розповідає про Гумштаб Ахметова.

16 березня, середа

«Інтер» захищає екс-регіонала й нардепа від «Волі народу» Олександра Онищенка. Національне антикорупційне бюро провело в його приймальні обшук. Спершу журналісти «Подробностей», посилаючись на безіменних працівників, розповідають, що правоохоронці увірвалися до офісу без жодних пояснень, потім «сказали, что проводят следственные действия. При этом с лестницы столкнули охранника, рассказывают свидетели. Ему вызвали скорую и в больнице наложили несколько швов на руку». Далі мимоходом кореспондент дає короткий коментар прес-офіцера, після нього одразу — розлогу позицію самого Онищенка: «Ни бумаг, ни объяснения никаких нет. Это моя общественная приемная, туда не имели право врываться, никого туда не пускали — ни депутатов, ни меня, ни моих представителей. Они закрылись у меня в приемной, делали это все незаконно. […] Это у них такой способ, знаете, НАбУ является как политический карательный орган, там если нужно, чтобы депутат голосовал как-то правильно или если нужно — прикрыл какие-то цели политические, используют такой метод давления на депутатов».

Ідентичний матеріал вийшов і на «Україні».

Також «Подробности» продовжують висвітлювати позов «Опоблоку» проти Мінкульту. Опозиціонери виступають проти «чорного списку» міністерства. В матеріалі є позиція Мінкульту, як і величезний коментар члена «Опоблоку» Олександра Пузанова: «Мы считаем составление подобных списков и списков запрещенных фильмов — это незаконно и это нарушает права украинских граждан. […] Ну неужели фильм “Гараж” может нести какой-то вред национальной безопасности, или “Три Мушкетера” или “Чародеи”».

Далі камені летять у бік Миколи Княжицького: «Инициатором этого, мягко говоря, несовершенного "списочного" закона стал нардеп-фронтовик Николай Княжицкий, которого связывают с рейдерским захватом канала TVi. И, вполне вероятно, это только начало. В Минкульте не раз заявляли о возможном расширении списка запретных имен».

Аналогічний матеріал вийшов і на «Україні».

«Факти» тим часом пропіарили лідерку «Батьківщини»: «Юлія Тимошенко зустрілася сьогодні з адвокатом Надії Савченко Марком Фейгіним, і запевнила його, що партія Батьківщина" зробить усе для посилення міжнародного тиску на Кремль. Ну а в Україні, — повідомила лідерка "Батьківщини", — вона закликала всі парламентські фракції направити свої делегації до Росії на оголошення вироку українському офіцеру Надії Савченко, яку незаконно утримує Росія».

Також ICTV пропіарив форум «Новий суспільний договір». В ефірі виступили нардеп від «Батьківщини» Віталій Чудновський, якого протитрували як члена ГО "Конституційний конвент": «Мы хотим дать инструмент обществу для того, чтобы общественнй договор смог заработать. Для того, чтобы люди начали вовлекаться в процесс обсуждения самых главных вопросов, стоящих перед нашим обществом. По решению кризисных вопросов, решению всяких проблем, которые у нас существуют. Именно вовлечение людей позволяет нам быть уверенными в том, что документ в будущем будет выполняться», — беззмістовно казав нардеп. Другим ефірним спікером став  юрист Геннадій Друзенко: «Наша позиція викристалізувалася дуже чітка, що нам потрібно перед тим, як говорити про керманичів країни, умовно кажучи, — водіїв в парламенті, уряді, в президентському кріслі, нам потрібно подумати, як нам змінити саму автівку. Тобто, власне кажучи, домовитися, як нам жити далі».

«Україна» тим часом продовжує відстоювати металобрухт, який експортуватимуть, знову посилаючись на невідомих експертів: «Более одного миллиона тонн — такой объем лома черных металлов Украина будет экспортировать в этом году. Решение приняло Минэкономразвития. Эксперты уверены: действия министерства незаконны и обязательно приведут горнодобывающий и металлургический комплексы к еще большему кризису».

Експертом у темі знову і знову виступає голова Федерації металургів України Сергій Біленький: «У разі відсутності в достатній кількості брухту чорних металів — наші металургійні підприємства використовують або більш дорогий чавун, або залізо прямого відновлення, гаряче-брикетироване залізо. Все це вкрай негативно впливає на собівартість кінцевої металопродукції. Ми втрачаємо наші конкурентні переваги і останні конкурентні можливості на світових ринках збуту».

Наступним «експертом» вкотре є президент об'єднання "Металургпром" Олександр Каленков: «Поступления в бюджет от тоны лома, которая экспортируется, порядка двух с половиной тысяч гривен. Тонна лома, вывезенного из Украины, дает в десять раз меньше поступления в бюджет, чем та же тонна лома, переработанная в сталь и, соответственно, экспортированная».

«Закріпити» матеріал взявся лідер Радикальної партії Олег Ляшко: «Ми пропонуємо збільшити з 10 до 30 євро вивізне мито, на вивезення за тонну металобрухту, та з 5 до 0 євро встановити ввізне мито, щоб в Україну ввозили металобрухт. І навпаки, максимально обмежити вивіз металобрухту з України, бо це дасть можливість тоді цей металобрухт здавати і завантажувати роботою вітчизняні металургійні підприємства».

При цьому жодного коментаря незалежного експерта і урядовців в сюжеті немає.

Не забувають «События» («Україна») і про Гумштаб Ахметова.

«UA: Перший» недоречно пропіарив Порошенка: «Про мир говорити зарано через два роки після початку російської агресії на Донбасі. Про це сказав Президент України Петро Порошенко у виступі з нагоди другої річниці створення батальйону імені генерала Кульчицького».

17 березня, четвер

Уряд збирається затвердити «новий» споживчий кошик: замість масла пропонують купувати маргарин, лише один рулон туалетного паперу на місяць тощо. Про цю ініціативу розповів лише «Інтер», і то — з піаром «Опоблоку». Популістично коментував «новий» кошик Вадим Рабинович: «Дорогие украинцы! Я хочу обрадовать — оставили сало. Ровно по 5 граммов положено в день. С таким питанием 12 рулонов бумаги никому не нужно. Достаточно одного мотузка. Поэтому я считаю, что эта потребительская корзина должна быть принята. Правительство нужно посадить в большую-большую клетку, где они на наших глазах на всем этом пусть проживут хотя бы год. Они уже просто за уничтожение народа. Они считают, что человек должен кушать 5 граммов в день, ковыряться одной вилкой, а зубная щетка нам уже не нужна».

«Україна» тим часом вкотре розповіла про Гумштаб: «Сегодня эта семья едва ли сводит концы с концами. Ирину и еще тысячу переселенцев в Артемовске поддерживает Гуманитарный штаб Рината Ахметова».

«UA: Перший» продовжує видавати в ефір «паркет» про гаранта: «Пізніше Петро Порошенко зустрівся з президентом Європарламенту Мартіном Шульцом і передав йому український варіант списку Савченко. Про незаконно затриманих українців, зокрема і про Савченко, Петро Порошенко говорив під час тристоронньої зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом».

18 березня, п’ятниця

«Інтер» продовжує піарити «Опоблок»: «Профлицей Теплодара получит почти миллион гривен. Их выделят из городского бюджета. Сегодня за такое решение проголосовали местные депутаты. Контролировали процесс — депутаты-оппозиционеры. Они специально приехали на сессию. Выделенная сумма покроет часть задолженности перед учениками и преподавателями. Они три месяца не получают денег».

Також «Подробности» розповіли і про Український форум бізнесу. При цьому дали великий синхрон Дмитра Фірташа, який знаходиться поза Україною, у Відні, таким чином, що створювалося враження його безпосередньої присутності на Форумі. «Наш лозунг следующих 5-10 лет — это должен быть лозунг "стройка". Надо сшивать страну, — переконував Фірташ. — Мы должны сделать масштабную стройку в стране. Все должно быть в кранах, все должно строиться. Тогда все будет работать. Вы вспомните 90-е годы. К нам никто не шел, мы никому не были нужны. Мы уже переживали этот период. За счет чего мы выехали. За счет себя — украинцев. Если мы — украинцы — не будем верить в себя и не будем делать этого, к сожалению, иностранцы не пойдут. Как только они увидят, что мы что-то сами делаем, поверьте мне, они сразу придут». Далі в матеріалі пропіарили й Федерацію роботодавців України, яка долучилася до організаторів Форуму,  очолювану тим же Фірташем. В ефірі був коментар його заступника Олійника: «ФРУ має такий план, він називається: План модернізації України. При реалізації цього плану ми через 5 років можемо отримати 7 % зростання ВВП, при реалізація плану, як країна ми можемо отримати через 10 років до 300 млрд доларів інвестицій». Про цей форум розповіли також «Факти» і «События».

ICTV пропіарив гаранта: «Президент Петро Порошенко пише в соцмережах про Крим».

«Україна» тим часом знову і знову показує в ефірі Олега Ляшка, який не погоджується з рішенням Конституційного суду: «Изменять Конституцию парламент может на любой очередной сессии. Так решил Конституционный суд — и таким образом, позволил депутатам отсрочить принятие Основного закона в части децентрализации. Там прописан и особый режим самоуправления в отдельный районах Донбасса. Депутаты планировали принять закон до конца прошлой сессии, но не успели. Рассмотрение — отложили на неопределенный срок. Но с решением суда согласны не все». Далі ми бачимо обурення Ляшка: «Эти незаконные изменения преследовали одну цель, чтобы на следующей сессии,  а не на той, которая проходит сейчас, внести изменения в Конституцию и дать возможность принять особый статус для Донбасса. РП голосовала против, потому что порядок внесения изменений в Конституцию предусмотрен самой Конституцией и никакой другой закон не может менять Конституцию». Цікаво, що в матеріалі немає ані прихильників рішення суду, ані інших його противників, ані незалежних експертів.

Не забули «События» й Гумштаб Ахметова пропіарити (двома сюжетами), і про книгу Бориса Ложкіна повідомити: «Не денег ради. Глава Администрации Президента Украины Борис Ложкин написал книгу о трансформации страны после событий на Майдане. "Четвертая республика" — это рассказ о том, как изменилось общество за последние два года. Зачем Европе Украина и наоборот. Заработать на книге не удастся, — признался Ложкин. Ведь гонорар всего 100 гривен».

19 березня, субота

Авіакатастрофа в Росії, загинув увесь екіпаж, серед пасажирів були українці. «1+1», окрім сюжету про катастрофу, подав беззмістовну новину про хвилину мовчання: «Хвилиною мовчання розпочалося перше засідання Міжнародної дорадчої ради. Президент Петро Порошенко разом з європейськими політиками вшанував пам'ять загиблих у авіакатастрофі у російському Ростові-на-Дону, і внаслідок теракту у столиці Туреччини Анкарі. Колишні високопосадовці з Австралії, Польщі, Словаччини, Литви допомагатимуть Україні протистояти російській агресії та відновлювати український суверенітет».

Також «ТСН» піарить укропівця Віталія Купрія, який звинувачує Володимира Гройсмана: «Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман незаконно виплачує зарплати народним депутатам. Про це із трибуни Верховної Ради заявив нардеп Віталій Купрій. За його словами, через незаконні розпорядження Гройсмана було витрачено майже двісті мільйонів гривень державних коштів на зарплати нардепам. Згідно із законодавством, зарплату народні обранці мають отримувати з власного кошторису Верховної Ради, який формується з державного бюджету і який голова ВР затверджує щороку. Втім, жодного разу питання щодо голосування за власний кошторис Ради Гройсманом не ставилося. Реакції голови Верховної Ради на ці звинувачення поки що немає».

Дивною була і поведінка ЗМІ щодо зірваного «Фестивалю рівності» у Львові. Ніхто з них не розібрався в темі, не зачепив глибинних питань порозуміння і сприйняття / несприйняття різних спільнот.

«1+1» обмежився сухою інформацією: «Нікого з радикалів правоохоронці не затримали, мовляв, для цього не було жодних серйозних підстав. А сам інцидент, який виник навколо ЛГБТ-спільноти, копи назвали провокацією». Детальнішу інформацію, однак без жодних глибших пояснень, дали «Подробности» та «UA: Перший». Інші канали на цю подію уваги не звернули, хоча про неї навіть написали провідні світові ЗМІ.

5 канал продовжує випускати президентський «паркет»: «Звільнити українську льотчицю Надію Савченко закликали Росію учасники Міжнародної консультативної ради. Банер із написом Free Savchenko розгорнули просто під час відкриття першого засідання в Києві. Був там присутнім і Петро Порошенко. У своєму виступі президент зазначив: консультативна рада сприятиме проведенню реформ в Україні. З його слів — рекомендації міжнародних політиків та експертів допоможуть побудувати сильну країну із незалежною судовою системою, верховенством права, демократією та сприятливим інвестиційним кліматом».

«Інтер» теж пропіарив гаранта на хвилині мовчання: «К сожалению, сегодня у нас очень печальные новости с Анкары, — сказав Порошенко. — И из России. В Анкаре произошел теракт. А в России, в Ростове произошло крушение пассажирского "Боинга-737" компании Flydubai. И среди 62 погибших было 8 украинцев. Давайте почтим память погибших минутой молчания». Надмірну увагу Президенту приділили «Україна» та «Факти», які розповіли  про Порошенка і на цій зустрічі, і дали в ефір його думку з приводу дня народження Ліни Костенко.

«Подробности» також пропіарили опозиціонера в матеріалі про перший в Україні пам’ятник бійцям АТО, який відкрили в Кривому Розі. «Ми все робимо, щоб підтримати і наших бійців в АТО, і сім'ї загиблих. Ми це робимо і будемо завжди робити», — каже екс-регіонал і мер Кривого Рогу Юрій Вілкул, батько члена «Опоблоку» Олександра Вілкула.

Наступний сюжет теж присвячено «Опоблоку»: «На ближайшей пленарной неделе нардепы должны принять соответствующий закон и восстановить финансирование ПТУ на уровне прошлого года. С таким требованием выступает "Оппозиционный блок". Из-за решения правительства перевести профтехучилища на местное финансирование 78 ПТУ в 14 областях не получили ни копейки. Под угрозой вся отрасль профтехобразования, а это более 800 учреждений и более 300 тысяч учеников».

«ТСН» пропіарив «Буковель»: «Всі першокласники Івано-Франківська дружно вчаться кататися на лижах. Подарункові сертифікати на екіпірування і безкоштовні заняття з інструктором їм вручив туристичний курорт Буковель. Соціальна програма діє вже третій рік поспіль».

«События» вкотре запросили гостем у студію Олега Ляшка. Питання були для гостя максимально зручними:

«Ведущая: Ожидаем также переформатирования Кабмина. Расскажите, кем будет в новой конфигурации Олег Ляшко? Спикером или вице-премьером?

Олег Ляшко, народный депутат, лидер Радикальной партии: Зараз не обговорюється питання, ким буду я. Де треба людям, де треба Господу Богу, як кажуть, як написано — там і буду. Питання полягає в іншому — під що створюємо коаліцію, і під що створюємо уряд».

Впродовж свого популістського виступу лідер радикалів почав тиснути й на своє минуле в інтернаті: «Я з дитячого будинку-інтернату, всього в житті добився. Посади для мене — питання другорядні. Я хотів би про інше сказати: важливо, під що створюється коаліція і уряд, тому що, бачите, щойно був сюжет по переселенцям, і проблеми мільйонів українців повинні розв'язувати і коаліція, і уряд. Для цього Радикальна партія пропонує сформувати таку програму дій для коаліції і для уряду для того, щоб відновлювати економіку, підвищувати рівень життя людей, давати робочі місця, а для того потім уже а другому плані — посади, які дадуть можливість реалізувати цю програму».

Не забув канал «Україна»  і про два матеріали про Гумштаб Ахметова.

ВИСНОВКИ

Впродовж усього тижня політики активно лили популістські заяви й виступи на голови глядачів: Олег Ляшко тиснув на своє інтернатське минуле й захищав інтереси Ахметова в металургії, опозиційні канали активно висвітлювали бізнес-форум Тарути — Кінаха, у якому віртуально взяв участь Дмитро Фірташ. До цього додався піар руху «Конституційний конвент», Антона Кіссе, Сергія Капліна, Юлії Тимошенко та з десятка членів «Опозиційного блоку». Загалом ми нарахували 42 матеріали з ознаками замовлення або офіціозного «паркету». Найбільше — на «Україні» (17), далі — «Інтер» (10), ICTV (6), «1+1» (4), 5 канал та «UA: Перший» — по два, СТБ — один підозрілий сюжет.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот События
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду