Довести до відставки

Довести до відставки

7 Лютого 2016
2654

Довести до відставки

2654
«Інтер» і частково «Україна» впродовж усього тижня наповнювали свої ефіри заявами про відставку уряду й дострокові вибори до парламенту. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», 5-го каналу протягом 25–30 січня 2016 року.
Довести до відставки
Довести до відставки

25 січня, понеділок

«Інтер» продовжує критикувати уряд за бюджет і паралельно хвалити опозицію: «Принятый в прошлом году бюджет страны и налоговые изменения поставили в тупик пенсионеров, шахтеров и аграриев. Оппозиция предлагает рецепт, как проиндексировать зарплаты и пенсии на 200300 гривен. А еще — мораторий на ликвидацию льгот для фермеров».

Також у сюжеті про відкликання «Самопоміччю» міністра аграрної політики з Кабміну «Подробности» пояснювали ситуацію за допомогою політкоментаторів, близьких до «Опоблоку». До прикладу, Андрія Золотарьова: «Суть этого демарша в том, что "Самопоміч", очевидно, понимая логику развития ситуации, начала подготовку к предвыборной кампании. Об этом всуе мало кто говорит, но то, что сегодня происходит, мы видим углубляющейся конфликт между некогда единой коалицией, мы видим разность подходов, а все это неумолимо ведет к одному — к политическому кризису. А выход из политического кризиса, цивилизованный выход — это досрочные выборы».

Наступна новина — теж проти «Самопомочі», однак із піаром Борислава Берези: «Позиция "Самопомочі" относительно главы аграрного ведомства абсолютно непоследовательна. Об этом заявил одному из изданий нардеп Борислав Береза. По его словам, есть три причины отозвать министра — некомпетентность, выход фракции из коалиции или шантаж своих коллег по коалиции и премьера. Последний путь сейчас и выбрала "Самопоміч", считает Береза».

Ще один матеріал «Інтера» — піар «Опоблоку»: «Юлию Левочкину, члена делегации ПАСЕ, избрали в руководящий орган социалистов. Группа социалистов доверила ей должность члена Бюро группы, как представителя Украины на этот год».

«Україна» теж акцентувала на опозиціонерах, розповідаючи про майбутні перевибори в Кривому Розі. «Там замешаны люди, которые вообще не являются криворожанами. Неужели эти люди — это представители 700-тысячного города Кривого Рога? И Центральная избирательная комиссия, и шесть судов, которые были после проведения избирательного процесса, подтвердили легитимность проведения выборов в городе Кривом Роге. Поэтому на сегодняшний день есть полное понимание, что данный закон, даже если его подпишет и спикер, и Президент, будет абсолютно антиконституционным», — обурювався депутат від «Опоблоку» Костянтин Павлов.

Не забув канал і про щоденну порцію розповіді про гуманітарну допомогу від Ріната Ахметова мешканцям Донбасу.

«1+1» продовжує відстоювати інтереси Геннадія Корбана: «Апеляційний суд Києва вкотре відклав розгляд скарги щодо зміни запобіжного заходу на домашній арешт. Цього разу суддя Масенко аргументував своє рішення тим, що з’явилася змога обладнати для підозрюваного куб із прозорого скла замість металевої клітки і для цього потрібно 7 днів. А ще, що один із адвокатів подав доповнення до апеляції. Мовляв, суду та прокурорам потрібен час для ознайомлення. Захист обурений, бо каже, у рішенні суду немає логіки. Ще тиждень тримати підозрюваного під вартою лише для того, щоб посадити його в скляну заміст металевої клітки. В доповнені до апеляції, кажуть захисники, вони подали докази того, що Дніпровський суд Києва незаконно розглядав запобіжний захід Корбана і, отже, незаконно взяв його під варту». Є коментарі лише сторони захисту й обуреного Корбана. Відсутність позиції прокурорів «ТСН» аргументувала тим, що вони самі відмовилися від спілкування з пресою.

26 січня, вівторок

Спікер Володимир Гройсман підписав ухвалений ще в грудні закон про вибори голови Кривого Рогу. Телеканали зреагували на цю новину по-різному. «1+1» святкував: «Підпис він, нарешті, поставив після того, як парламент відхилив ініційовану "Опозиційним блоком" постанову про скасування результатів голосування за перевибори через порушення регламенту. Жителі Кривого Рогу, які до цього голодували під кабінетом Гройсмана, вимагаючи підписати закон, сьогодні весь ранок пікетували будівлю парламенту. Нині обов'язки голови в місті виконує представник "Опозиційного блоку" Юрій Вілкул, батько нардепа Олександра Вілкула. Їх звинувачують в численних фальсифікаціях виборів, внаслідок яких переможцем визнано Вілкула-старшого».

Неприховано святкував і 5 канал: «Кількамісячна епопея із виборами міського голови Кривого Рогу, нарешті, завершилася. Сьогодні Опозиційний блок зробив останню спробу відстояти свого ставленика. Незмінного Юрія Вілкула намагаються захистити заявами про правопорушення процедури і голослівними звинуваченнями на адресу опонентів».

«Інтер» натомість обурювався, наводячи для цього коментар опозиціонера Олександра Вілкула: «По вопросу Кривого Рога выступал некий Егор Соболев. Раньше его фамилия была Зимин. Поменял и фамилию, и отчество, и все остальное. Достаточно уникальный персонаж. Вы знаете, я очень хорошо познакомился с его биографией — бывают девочки по вызову, а он люстратор по вызову. В очередной раз партия "Самопоміч" хочет что-то где-то сторговать. Потому уважаемые коллеги, просто понимать, кто раскачивает ситуацию в стране, кто угрожает народным депутатам гранатами, вы все это видели. И что это за европейская партия "Самопоміч"».

Аналогічний матеріал із обуренням щодо перевиборів у Кривому Розі вийшов і на «Україні».

«UA: Перший» був найбільш нейтральним: «Протестувальники з Кривого Рогу перекрили виїзди з Адміністрації Президента через те, що Петро Порошенко не підписав ухвалений парламентом закон про перевибори міського голови. Якщо Президент не підпише його сьогодні, то зірветься термін — шістдесят днів для оголошення перевиборів, — повідомив телефоном “Новинам” на “UA: Перший” нардеп Семен Семенченко».

«ТСН» каналу «1+1» не припиняє відстоювати інтереси Геннадія Корбана: «Адвокатів Геннадія Корбана викликали на допит до столичної прокуратури протизаконно. Це визнав сам прокурор Олександр Неділько після бесіди з юристами». Однак коментарів самого прокурора в матеріалі немає.

«Інтер» про уряд: «Пустить кровь Кабмина хочет коалиция. Сразу три из четырех фракций большинства требуют правительство на ковер. Но отчета им уже мало — увольнения подавай». Раптом між заявами голів фракцій більшості з’являється голова «Опоблоку» Юрій Бойко, який до коаліції не має жодного стосунку, і пропонує їхнє рішення: «Враховуючи, що всі міжнародні експерти очікують інфляцію на рівні 28 % — відповідним чином доходи бюджету збільшаться на 84 млрд гривень. Ми вважаємо, що ці кошти мають бути спрямовані на індексацію доходів населення, в першу чергу — пенсій і зарплат бюджетників».

Далі «Подробности» для критики уряду знову опитують політкоментаторів, близьких до опозиції. До прикладу, ось коментар Костя Бондаренка: «У відносинах Президента з прем'єром намітилися просто незворотні процеси і, відповідно, прем'єр став не задовольняти президента, його політичну силу і тим більше, що до нього дуже багато претензій з усіх боків: це і повний провал Арсенія Яценюка і його економічної політики, соціальної політики, повне банкрутство Арсенія Яценюка на міжнародному рівні, його не сприймають ні в Європі, ні в Штатах, до нього є дуже багато критичних зауважень».

«Інтер» продовжує нагнітати кризу в Кабміні не лише думками політкоментаторів, а й позицією опозиціонерів: «Очевидной отставку правительства назвал Вадим Рабинович. На своей странице в Фейсбук политик заявил, что завтра внесет в парламент законопроект о запрете выезда за границу всех членов правительства до завершения расследования деятельности Кабмина».

ICTV пропіарив Леоніда Кучму: «Леонід Кучма зустрівся з представником ОБСЄ Тоні Фрішем». «Україна» традиційно похвалила Ахметова за благочинність.

27 січня, середа

«Росія — головна військова загроза для України у тривалій історичній перспективі». Таку заяву Петра Порошенка поширили центральні канали. Притому що ця новина не містить важливої інформації. Заяву Президента підхопили «1+1», 5 канал, «Інтер», «UA: Перший», «Україна».

Висловився Порошенко і про 66-ті роковини Голокосту. Цю його заяву підхопив лише «Інтер».

Також «ТСН» піарить одного з близьких до Ігоря Коломойського нардепів Віталія Купрія: «Сьогодні в Страсбурзі одразу кілька заходів, присвячених українському питанню. Депутат Віталій Купрій намагається донести до парламентарів альтернативну точку зору». Далі уже сам нардеп відстоює Корбана: «Сьогодні в ПАРЄ ми обговорювали проблему відсутності в Україні правосуддя. Ми зачепили питання не реформованої Генеральної прокуратури України і окремо ми посилалися на випадки, коли відбуваються політичні переслідування опонентів діючої влади і зокрема я представляв інтерес і кейс Корбана. Наша завдання зараз стимулювати наших іноземних колег для того, щоб вони посилили тиск на українську владу задля впровадження цих необхідних реформ».

Вийшов в ефірі «1+1» і корпоративний піар компанії Ігоря Коломойського МАУ: «30-мільйонного пасажира відправила в політ сьогодні авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України»».

Натомість «Інтер» у сюжеті про Раду дав опозиціонерам більше часу для трансляції їхніх меседжів, ніж іншим партіям: «Юрий Бойко, народный депутат, глава фракции Оппозиционный блок”: Абсолютно порожня порядок денний, не відповідає тому, чого хочуть люди. Сьогодні ми будемо домагатися того, щоб були внесені до порядку денного в найближчому часі наші зміни до бюджету...

Сергей Левочкин, народный депутат из фракции “Оппозиционный блок”: Бюджет, который представлен и проголосован, не является честным, в нем есть скрытые доходы, украинцы эти доходы не получают. Предложенные нами изменения, предполагают передачу 10 дополнительных миллиардов гривен на развитие регионов, дополнительных 5–6,5 миллиардов гривен — на медицину, порядка 6 миллиардов — на образование и 5 миллиардов мы хотим увеличить субвенции на ЖКХ. Коалиция этим заниматься не хочет, коалиция хочет делить портфели. Если они не перейдут к необходимой повестке дня, я считаю, что такой парламент должен быть распущен, что должны пройти перевыборы и должен быть избран новый парламент. Если правительство не хочет делать честный бюджет, значит, это правительство должно быть заменено другим правительством».

Перевагу опозиціонерам дала й «Україна».

З’явились у випуску «Подробностей» і особисті судження журналістів щодо уряду, яких не повинно бути в новинах: «Кабмин, в адрес которого из парламента уже который раз летят проклятия и угрозы, сохраняет покер-фейс. И особо отчитываться, похоже, не спешит. Нет, на камеру все готовы отчитаться перед депутатами хоть сегодня, но вот на деле дальше этого не идет».

Наступний матеріал «Інтера» — теж антиурядовий: «Дело “папередников” живет и процветает. В этом сегодня заверял экс-министр здравоохранения Олег Мусий. Нынешнее руководство МОЗа виновно в реинкарнации схем Януковича. Глава Минздрава Александр Квиташвили воскресил коррупционные схемы сына Януковича — Александра — в строительстве детской больницы “Охматдет”. Об этом заявил сегодня с трибуны Рады нардеп и экс- министр здравоохранения Олег Мусий».

«Україна» знову пропіарила Гумштаб Ахметова, і ще один сюжет присвятила компанії ДТЕК: «Утепление детсадов, строительство бюветов, ремонты клубов и дорог — на все это местные общины просят миллионы у спонсоров. В этом году энергетическая компанія ДТЭК решила не просто помочь деньгами, а научить их зарабатывать».

28 січня, четвер

«1+1» вкотре критикує очільника Одещини Михаїла Саакашвілі: «Керманич Одещини Міхеіл Саакашвілі опинився в центрі одразу двох скандалів — земельного та з елітною нерухомістю. Міжнародна хакерська група "Хінкалі" зламала пошту радника Саакашвілі і опубліковувала листування. З нього випливає — великий одеський забудовник надає команді грузинських реформаторів три елітні квартири в курортному районі Одеси. Замість цього отримує право будувати багатоквартирний комплекс на землях Міністерства оборони. Цю інформацію з трибуни Верховної ради оприлюднив народний депутат Дмитро Голубов. В самій ОДА відхрестилися від елітної нерухомості, а про землю заявили, що нею розпоряджається Міноборони». Сюжет викликає низку запитань: «докази» депутата Голубова ґрунтуються на інформації з недостовірних джерел, коментарів Міноборони немає.

«Інтер» у сюжеті про Раду недоречно дав антиурядовий коментар Сергія Капліна: «Прийшов час припинити практику, коли міністри, віце-прем'єри і прем'єри грабують країну на мільярди і з цими мільярдами йдуть на пенсію. Кожен повинен відповісти за кожну вкрадену копійку. Я зареєстрував такий проект постанови про створення тимчасової спеціальної комісії, робити висновки щодо повноти виконання і якості виконання коаліційної угоди, виконання програми уряду».

Лінію дискредитації Кабміну продовжив політкоментатор, близький до «Опоблоку», Вадим Карасьов: «Думаю, что президент не будет форсировать сейчас отставку Яценюка, хотя не исключена достаточно серьезная коррекция, не косметическая, Кабинета министров. Новые министры могут быть. Но... правительство уйдет в отставку». Його підхопив інший політолог Олександр Леонов: «Премьер-министр очень боится досрочных выборов, а слухи ходят и очевидно он не может игнорировать эту ситуацию. Сегодня досрочные парламентские выборы находятся целиком в руках самого Яценюка. От его позиции, от того, каким образом он будет работать дальше, от конструктива, от, опять же, системных изменений в правительстве».

Також у випуску «Подробностей» — піар «Опоблоку»: «В Одессе рухнула колонна перед входом в школу. Здание находится на улице Гоголя в историческом центре города и является памятником архитектуры». Цим одразу обурився опозиціонер Микола Скорик: «Когда наши представители власти говорят о том, как прекрасно наполнены бюджеты городские — это лишнее подтверждение тому, что это далеко не так. Действительно состояние фасадов, состояние старой Одессы фактически плачевное. И в этом плане ничего не делается».

ICTV пропіарив Президента: «Петро Порошенко проведе зустріч з канцлером Німеччини».

«Україна» не забула про Ріната Ахметова: «В Лебединском нет работы, многие жители покинули поселок. Большинство оставшихся остро нуждаются в поддержке. На днях волонтеры штаба Рината Ахметова доставили сюда гуманитарные наборы. Среди тех, кто получает помощь, и семья маленького Саши».

29 січня, п’ятниця

Заяви Петра Порошенка, не наповнені суспільно важливої інформації, знову вийшли на центральних каналах.

«1+1» подав дві:

«Сильна держава не можлива без сильної армії. І ми дуже добре засвоїли цей урок. І я тут, щоб дати вам, нашим дітям та онукам абсолютно чітку гарантію — армія завжди буде першим пріоритетом українського президента. Більше жодних пацифістських ілюзій».

«Який же сильний фантомний бій. Століття минуло, а втрачене і досі не дає покою Росії. Така імперська сверблячка створює безпосередню загрозу національній безпеці України» (промова на роковинах бою під Крутами).

Цю ж заяву подали й «UA: Перший», ICTV, «Інтер» та «Україна».

5 канал у сюжеті про Крути пропіарив і Президента, і міністра оборони: «Міністр оборони нагородив військових Збройних сил, які беруть участь у антитерористичній операції на Сході України з нагоди дня вшанування героїв Крут».

«Подробности» розповіли й про те, як Президент відкривав центр надання адмінпослуг у Рівному. Аналогічний матеріал вийшов і на «Україні».

«ТСН» додала в ефір, окрім виступів Порошенка, ще й неконкретну заяву Арсенія Яценюка: «Низький рівень інфляції, дешеві кредити для бізнесу та іноземні інвестиції — основні цілі на 2016 рік для стабільної економіки, заявляє Яценюк. Зокрема, приватизація має стати основою залучення інвестицій в Україну — переконаний прем'єр-міністр. Парламент має ухвалити закони, що дозволяють проводити прозору приватизацію. Першим у переліку на продаж стоїть Одеський припортовий завод». Ідентична новина вийшла й на «Україні».

«Інтер» вкотре подав в ефір критику уряду словами опозиціонерів: «Вадим Рабинович, народный депутат, "Оппозиционный блок": Решение, на мой взгляд, должно быть одно единственное, правильное для того, чтобы мы спасли страну — это не просто отставка, а посадка нынешнего правительства, которое довело страну до такого уровня коррупции, такого уровня бедности, до такого уровня разрешения экономики. Нет ни одного министерства, в котором нет коррупционных скандалов. А "Народный фронт", который рассказывает что-то, он имеет 0 % поддержки в обществе, и я не понимаю, от имени кого они вообще разговаривают.

Наталья Королевская, народный депутат от партии "Оппозиционный блок": Мы очень четко сегодня показали, откуда можно взять 62 миллиарда гривен. За счет чего сегодня можно увеличить доходы пенсионного фонда и проиндексировать пенсии и за счет чего можно на 20 миллиардов гривен увеличить расходы госбюджета и увеличить и проиндексировать заработные платы бюджетникам».

Наступний матеріал «Подробностей» — ще один матеріал на користь екс-регіоналів: «Окружной админсуд заблокировал проведение выборов (до райсоветов) в столице, они должны были пройти уже 27 марта. Районные советы в столице ликвидировали еще 6 лет назад. Но в прошлом году киевские депутаты решили воскресить все 10 райсоветов. В Комитете избирателей Украины считают, что эти выборы, как и в целом структуры, ни столице, ни другим городам не нужны. И прогнозируют: судя по опыту последних лет, явка киевлян не будет высокой». Експертом у темі виступив голова київського «Опоблоку»: «Райсоветы городу не нужны. Хватает тех 120 депутатов городского совета, которые работают и которые в состоянии выполнять свою функцию в интересах жителей города. Еще 630 или 520 депутатов, каждый из которых требует и персонального помощника, и секретаря, и автомобиль, и деньги, чтобы выполнять предвыборные обещания, город просто не потянет финансово. Гораздо лучше эти сотни миллионов гривен направить на решение социальных проблем. Город не настолько богат, чтобы выкидывать несколько миллионов на дополнительных депутатов».

«События» каналу «Україна» вкотре стають на захист металургів: «Металлурги бьют тревогу! Укрзализниця может повысить тарифы на железнодорожные грузоперевозки на 15%, для компенсации низкой рентабельности железной дороги. Представители бизнеса уверены, такой шаг способен остановить работу горно-металлургической отрясли». Впродовж усього матеріалу глядач бачить лише аргументи проти й жодного — за. Серед експертів — близький до Ахметова Юрій Риженков, а також Сергій Біленький та Олександр Калєнков, яких ми помічали в подібних матеріалах на підтримку бізнесу Ахметова.

Цю тему «Україна» розвиває з гостем у студії. Ним, логічно, виявився нардеп від «Опоблоку» Володимир Гусак: «Нагадаю, минулого року ми вже мали підвищення тарифів на залізничні вантажні перевезення на 30 %, а це підвищення зробило вагомий внесок у загальну інфляцію, інфляцію споживчих цін, цін для людей, яка в 2015 році склала 43 %», — сипав цифрами Гусак.

Не обійшлась «Україна» без традиційного піар-сюжету на користь Гумштабу Ахметова.

30 січня, субота

«1+1» продовжує святкувати призначення перевиборів в Кривому Розі: «Кривий Ріг 27 березня таки переобиратиме голову. Президент підписав закон про призначення позачергових виборів керівника цього міста. На торішніх місцевих виборах у Кривому Розі у другому турі переміг Юрій Вілкул від "Опозиційного блоку". Він обігнав свого опонента від "Самопомочі" Юрія Милобога за даними ЦВК лише на 750 голосів. Це збурило місцевих жителів. Вони запідозрили фальсифікації на користь Вілкула. Люди тисячами виходили на мітинги проти результатів виборів. Жителі Кривого Рогу та політики вимагали від Верховної Ради ухвалити закон про нові вибори міського голови…»

Натомість «Інтер» показав своє невдоволення таким рішенням: «Напомним, осенью прошлого года на местных выборах в этом городе победил кандидат от "Оппозиционного блока" Юрий Вилкул, а кандидат от "Самопомочи" Юрий Милобог проиграл. Это не понравилось "Самопомочи", представители которой и добились, чтобы парламент назначил перевыборы. Однако это решение оппозиционеры обещали обжаловать в суде».

«UA: Перший» став на бік «Самопомочі»: «Только высокая активность людей, голодание под кабинетом главы Верховной Рады, блокирование Администрации президента, высокий резонанс и журналистский интерес сделали возможным подписание этого закона, — сказав Семенченко. — ЦВК может заявить о том, что 60 дней, за которые нужно объявить выборы, уже истекли. Там, по-моему, 57-й сегодня. Однако, я думаю, что они не осмелятся».

5 канал тим часом піарить Міноборони: «Ну а Міноборони розробляє систему жорсткого контролю за якістю харчування у війську. Степан Полторак зустрівся з керівниками компаній-постачальників та представниками державних відомств, котрі відповідальні за страви у ЕК».

ICTV натомість запросив до студії Олега Ляшка: «Давайте начнем с голосования за изменения в Конституцию в части правосудия. Одна из главных правок — право отставки Генпрокурора остается за парламентом. Можете теперь отставки Шокина добиться, но вы все равно недовольны?» — питає ведуча. Олег Ляшко: «Ми не можемо добитися відставки Шокіна, адже для того, щоб внести питання на розгляд парламенту, треба 150 голосів, ми зібрали зараз десь 110 голосів. Інші депутати, на жаль, не підписують, хоча для мене очевидно, що, насправді, в Україні немає ні реальної реформи правосуддя, ні реформи прокурорської системи. Зокрема, із 160 нових так званих керівників місцевих органів прокуратури — всі ті самі прокурори, жодної людини не з системи».

«Україна» тим часом пропіарила Гумштаб Ахметова.

ВИСНОВКИ

Використовуючи кризу в коаліції та претензії до Кабміну, «Опоблок» ще активніше почав критикувати Кабмін на «Інтері» та частково «Україні». «Подробности» випускали в ефір матеріали, в яких відставки уряду й дострокових виборів вимагали політкоментатори, критики Кабміну та опозиціонери. При цьому урядовцям не давали можливості відповісти на звинувачення. На додачу центральні телеканали годували глядача заявами Порошенка, які не несли суспільно важливої інформації. Винятком стали СТБ та ICTV.

Загалом упродовж тижня ми нарахували 59 матеріалів із ознаками замовності. Лідером у цьому рейтингу порушників став «Інтер» (21), далі — «Україна» (16), «1+1» (11), ICTV та 5 канал випустили в ефір по чотири підозрілих матеріали, «UA: Перший» — три.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Скрін-шот Подробности
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2654
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду