112-ий – без балансу

112-ий – без балансу

5 Жовтня 2015
944

112-ий – без балансу

944
Більшість новинних сюжетів 112 каналу – незбалансовані: «паркет» про Порошенка, негатив – про парламент. Огляд щоденних випусків новин та ток-шоу 20-25 квітня 2015.
112-ий – без балансу
112-ий – без балансу

Під час моніторингу телеканалу 112 до уваги брались підсумкові щоденні випуски новин та ток-шоу, що виходили на каналі в період з 20 по 25 квітня 2015 року. Головна увага приділялася дотриманню каналом журналістських стандартів, збалансована подача матеріалів та наявність матеріалів з порушенням журналістських стандартів, що мають ознаки замовності або цензури.

Загалом, більшість сюжетів на телеканалі мають проблеми з дотриманням журналістських стандартів.

Матеріалів з ознаками прихованої комерційної реклами протягом тижня на каналі виявлено не було. Всі матеріали, що мають ознаки замовності, відносяться до політичних новин.

Як завжди, більшість матеріалів з ознаками замовності на каналі становили традиційні «протокольні» повідомлення про заяви та візити політичних діячів та представників влади, зокрема президента Петра Порошенка.  Так, сюжет від 20 квітня “Українсько-американські навчання відкрив президент Порошенко” один з таких матеріалів. На Яворівському полігоні у Львівській області  стартують українсько-американські командно-штабні навчання із залученням військ Fearless Guardian-2015. Але в сюжеті головним є те, що на церемонії відкриття навчань виступив Петро Порошенко. Насправді ж важливим є новина — факт про початок навчань. А чи був там президент Порошенко і що він при цьому сказав — інформація другорядна.

Типовий “паркетний” матеріал — сюжет від 22 квітня, основний зміст якого заява Петра Порошенка, яку він зробив під час зустрічі з президентом Фрації Франсуа Оландом в Парижі. “Політичну ситуацію на Донбасі треба нормалізувати якнайшвидше — заявив Порошенко”. Якоїсь особливої інформаційної цінності в цьому сюжеті немає, адже подібні заяви президент України робить майже щодня.

У подібних матеріалах надаються лише позиції представників влади, відповідно  ігноруються думки їхніх політичних опонентів. В цих матеріалах також немає необхідних експертних оцінок.

Протягом тижня канал подає декілька матеріалів про роботу Верховної Ради в одному ключі — депутати не можуть нормально працювати, не ходять на засідання та не вирішують дійсно важливі питання. Так в матеріалі  від 22 квітня “Верховна Рада — депутати ледь не побились через недоторканність” дуже незбалансовано подано звіт про роботу депутатів. А 24 квітня вийшов сюжет “Половина депутатів сьогодні проігнорувала засідання Верховної Ради” — репортаж про те як погано працюють депутати. Акцент зроблено виключно на негативних аспектах — депутати прогулюють засідання і тому Верховна Рада не може ефективно працювати. Нема жодного слова про причини — чому саме в цей день така низька явка. Також не надано можливості виправдатись самим депутатам-прогульникам — з сюжету зрозуміло, що зв'язатись з ними та отримати пояснення журналісти навіть не намагались.

В сюжеті про пікетування Верховної Ради шахтарями також роботу депутатів показано виключно в негативному аспекті — народні обранці не хочуть вирішувати важливі питання. В центрі сюжеті — виступ народного депутата Юрія Бойко з критикою уряду та керівництва Верховної Ради та момент, коли депутати від “Опозиційного блоку” покидають залу засідань і демонстративно йдуть спілкуватись із протестуючими шахтарями.

Сюжети про роботу Верховної Ради використовували невиправдані узагальнення, журналістські висновки й оцінки.

Взагалі незбалансоване подання інформації — головна проблема телеканалу. В багатьох сюжетах є лише один спікер, думка іншої сторони або подається у вигляді цитати з вуст ведучого або не подається взагалі.

Загалом, наприклад, з 14 сюжетів 24 квітня в 12 інформація подана незбалансовано.

Порушення стандарту балансу думок:

20 квітня

21 квітня

22 квітня

23 квітня

24 квітня

11

10

12

11

12

Особливо це можна побачити на прикладі висвітлення акції протесту шахтарів 23-24 квітня.

В центрі уваги сюжету від 23 квітня — початок пікету шахатрів біля Верховної Ради. Шахтарі вимагають звільнення міністра Демчишина та виплату заборгованості. Одразу кореспондент наголошує, що протестують біля Верховної Ради шахтарі приватної компанії ДТЕК, що належить Рінату Ахмєтову. Він підкреслює, що це підтверджують самі шахтарі, проте зі слів учасників пікету не можна однозначно зробити висновок, що протестують виключно працівники ДТЕК.

Частина депутатів, про це далі в сюжеті каже ведучий, впевнена, що мітинг організував Рінат Ахмєтов.

Наступний сюжет — продовження теми шахтарів. В сюжеті мова про людей в білих балаклавах, що приєднались до протесту шахтарів. Тут також наголошується, що пікет був організований керівництвом ДТЕК.

В обох сюжетах немає думки представників ДТЕК. Лише в першому сюжеті надане слово представникові пікетуючих Михайлу Волинцю, який спростовує звинувачення, що серед протестуючих є люди, які насправді шахтарями не є.

Випуск від 24 квітня розпочинається з сюжету про те, що депутати Верховної Ради вимагають від генпрокуратури розібратися з участю Ріната Ахмєтова у організації шахтарських мітингів у Києві.  Йдеться про якийсь секретний документ, який свідчить, що шахтарські протести є частиною плану  захисту позицій ДТЕК на енергоринку. Мета протестів — заплямувати репутацію президента та добитись відставки профільного міністра. А також наростити ціну за вугілля — до 1500 за тону.

Фактично єдине джерело інформації, на яке посилається канал — це народний депутат від БПП Мустафа Наєм. Він знайшов і опублікував цей документ. Ситуацію коментують урядовці, зокрема прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Слово представникам ДТЕК знов не було надане — лише наведено текст заяви з офіційного сайту.  Виходячи з сюжету, ДТЕК — метафізичне зло, яке хоче пограбувати державу.

Одразу ж далі йде другий сюжет про шахтарів — про напад на пікетувальників активістів Автомайдану. Балансу думок тут нема, адже слово надане лише Михайлу Волинцю.

Третій сюжет — про нечислений мітинг біля офісу ДТЕК, організатори якого вимагають від керівництва компанії та Ріната Ахмєтова припинити розхитувати ситуацію та прибрати шахтарський пікет з Києва. Можливість висловитись кореспонденти надали лише організатору акції, коментарів від представників ДТЕК знову немає.  Спікер та кореспонденти акцентують увагу на тому, що мітинг проплачений.

Натомість в сюжетах телеканалу немає згадки про те, що держкомпанія «Укренерго» попереджає, що через зниження потужності роботи енергокомпаніями Ахметова можливі масові відімкнення електрики. 24 квітня сюжет вийшов на інших каналах. Цю інформацію днями розповсюдили інші центральні телеканали.

Також в сюжетах про шахтарські протести фактично не висвітлюється позиція уряду, не надані коментарі міністра палива та енергетики Демчишина. Ситуацію коментують окремі депутати, які не є фахівцями в даному питанні.

Зазначимо, що позиція каналу у висвітленні даного питання суттєво відрізняється від позиції інших центральних телеканалів. Наприклад, «Інтер» та ICTV, на відміну від 112, замовчують факт, що більшість протестуючих шахтарів є працівниками ДТЕК. Також вони не згадують про оприлюднений Наємом документ.

Наслідком порушення балансу є брак повноти інформації в значній кількості сюжетів. Так, у випуску від 24 квітня з 14 сюжетів 12 також мають проблеми з повнотою подачі інформації.

Порушення стандарту повноти інформації:

20 квітня

21 квітня

22 квітня

23 квітня

24 квітня

11

11

12

11

12

Порушення стандарту відокремлення фактів від думок:

20 квітня

21 квітня

22 квітня

23 квітня

24 квітня

3

5

7

6

5

Стандарт відокремлення фактів від думок страждає менше — більше половини сюжетів цьому стандарту відповідають. Ведучий та кореспонденти зловживають використанням власних суджень найбільш помітно в сюжетах про роботу Верховної Ради. Наприклад, в сюжеті від 22 квітня ведучій каже, що в багатьох депутатів манія переслідування — вони вирішили, що за ними полює прокуратура.

Що стосується дотримання інших стандартів, то ситуація виглядає таким чином:

Порушення стандарту достовірності подачі інформації:

20 квітня

21 квітня

22 квітня

23 квітня

24 квітня

1

2

1

1

2

Порушення стандарту точності подачі інформації:

20 квітня

21 квітня

22 квітня

23 квітня

24 квітня

2

2

4

2

3

Серед новинних сюжетів найбільш відповідають дотриманню стандартів точності, достовірності та відокремлення фактів від думок репортажі з зони АТО. Протягом тижня всі підсумкові випуски (за виключенням випуску від 24 квітня) розпочинаються одним-двома сюжетами про події на сході:

20 квітня — Сюжет “Бойовики продовжують напади” про обстріл Авдіївки, 22 квітня про провокації бойовиків на лінії розмежування, 23 квітня - “Мешканці Маріуполя проти демілітаризації Широкіно” тощо.

Варто окремо зазначити, що  ток-шоу телеканалу досить різноманітно представлені спікери що представляють різні точки зору. Так, в ток-шоу Hard talk протягом тижня гостями були телеведуча Сніжана Єгорова, заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер, народний депутат Ігор Насалік. В програмі Made in Ukraine в якості гостей та учасників були народний депутат Ганна Гопко, народний депутат Олег Ляшко, Сергій Каплін, Сергій Гайдай. Не можна сказати, що в своїх ток-шоу канал надає перевагу певним спікерам чи представникам певних політичних сил. Таким чином, в питанні дотримання балансу ток-шоу якісно відрізняються від новинних сюжетів в кращий бік.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
944
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду