Каски від Ахметова

Каски від Ахметова

3 Травня 2015
10145

Каски від Ахметова

10145
Некомпетентність та небажання журналістів центральних телеканалів глибше розібратися в темі протестів гірників призвели до викривлення інформації.
Каски від Ахметова
Каски від Ахметова

Протести гірників під парламентом та Кабміном стали головною темою тижня. Однак жоден із телеканалів за всі дні протестів так і не розібрався в ситуації. Коли інтернет-видання публікували яскраві репортажі з глибоким аналізом, телеканали поверхово використовували коментарі мітингувальників для заповнення ефірного часу. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го та Першого національного каналу 2026 квітня 2015 року.

20 квітня, понеділок

Цього дня ICTV, СТБ та «Інтер» коротко відзвітували про друге засідання тіньового уряду. Він представив дорожню карту своєї роботи. Однак у матеріалах названих телеканалів був виключно коментар голови тіньового уряду Бориса Колесникова, й жодного експерта чи компетентної особи, яка могла би фахово проаналізувати їхні ініціативи. «Україна» пішла набагато далі: в ефірі каналу з’явився повноцінний сюжет із коментарями тіньових міністрів, їхніми планами й законопроектами. Аналізувати діяльність тіньового уряду запросили політкоментатора, близького до «Опозиційного блоку», Вадима Карасьова. Однак після короткого реверансу в бік опозиціонерів («Сейчас мы как раз наоборот нуждаемся в альтернативах. Потому что мы видим некоторые тупики, ловушки, в экономической, социальной сфере. Нет уверенности в экономическом будущем страны...») ведуча переходить до зовсім іншої теми — вугілля, у якому Карасьов некомпетентний. Усі його відповіді були розмитими і нечіткими. Для прикладу:

«Елена Кот, ведущая: Ну, за собственный уголь мы платим значительно дешевле, нежели за импортный. Мы продолжаем инвестировать в чужые экономики, вот за это политическую ответственность кто-то должен нести?

Вадим Карасев, политолог: Да, конечно. Во-первых, надо показать, почему мы должны все-таки инвестировать в свои шахты и прекратить дотировать или субсидировать другие экономики. Вкладывать в другие экономики. Нам надо развивать свою экономику».

Додаткова реклама опозиціонерів вийшла в «Подробностях» на «Интере»: «Кто хотел обеспечить безбедную жизнь Давиду Сакварелидзе? И за какие услуги? О том, что предлагали взятку и он отказался — Сакварелидзе рассказал одному из украинских изданий. Вот только имен и фамилий меценатов не назвал. Огласить фамилию коррупционера потребовали от замгенпрокурора нардепы».І далі — беззмістовний коментар нардепа від «Опозиційного блоку» Вадима Рабиновича: «Человек, который не доносит, госслужащие о том, что ему давали взятку является соучастником преступления, поэтому я все же надеюсь, что уважаемый наш замгенерального произведет арест необходимый, покажет людям кто этот человек, что 10 миллионов ему собирается в месяц платить. Значит можно подумать либо самопиар, либо объявление таксы — что мне это мало, или мне это много».

Отже, опозиційні канали продовжуть працювати прес-службами «Опозиційного блоку».

Починає з’являтися в новинах телеканалів і піар Юлії Тимошенко. В ефір «Інтера» та ICTV вийшло таке повідомлення: «Тарифи на житлово-комунальні послуги для населення треба зменшити. Але водночас вони мають бути вигідні для підприємств, які їх надають. Про це на засіданні робочої групи з питань обслуговування тарифів, яке відбулося сьогодні у профільному комітеті парламенту, заявила лідер парламентської фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко. Вона наполягає — або формування тарифів на газ, тепло, гарячу воду було прозорим, і вартість відповідала ринковій. Або документально довести захищеність нинішніх тарифів на комунальні послуги депутати і створили робочу групу» (ICTV). Аналогічне повідомлення з’явилося на «Україні», але замість Тимошенко позицію партії висловлювала Олександра Кужель.

Не відкидають «Подробности» і свої «старі-добрі» теми — концерн РРТ і Мінкульт. У цьому випуску — черговий сюжет проти екс-голови концерну Олександра Півнюка про судове засідання проти його діяльності на посаді керівника РРТ. Слова обвинуваченому канал не дав, натомість нізвідки виринає постійний інтерівський коментатор Сергій Каплін. Він не має жодного стосунку до справи, однак прийшов «підтримати» колектив концерну й завуальовано покритикувати прем’єра Яценюка: «Зробити все, аби людина, яка, на мою думку є дійсно сепаратистом і реально є агентом Кремля і реально працювала в системі уряду Яценюка, пішла з цієї посади в тюрму».

Аналогічна ситуація з Міністерством культури: «Воскресить один из диктаторских законов от 16 января — пытаются в Кабмине Там хотят, чтобы сим-карты мобильного оператора продавались только при предъявлении паспорта. Тогда все абоненты мобильной связи будут обязаны раскрыть свои персональные данные. Все это — якобы в целях борьбы с сепаратизмом и терроризмом. Этот проект разработали в Госслужбе спецсвязи. По поручению министра культуры Вячеслава Кириленко». Можливості пояснити свою позицію пану Кириленку не дали, зіславшись лише на те, що він усе заперечує. Натомість дали слово мобільним операторам, які активно критикували ініціативу відомства.

«ТСН» «1+1»Кириленка не зачіпає, в них свої антигерої. У випуску — черговий укол в бік Леоніда Кучми: «Інший потерпілий від режиму Кучми екс-депутат Єльяшкевич нагадує нинішньому керівництву держави, що справа Гонгадзе — це лакмусовий папірець для будь-кого лідера країни».

Також «1+1» піарить близького до Ігоря Коломойського Геннадія Корбана, який чомусь коментував відкриття меморіалу загиблим захисникам Батьківщини у Дніпропетровську: «Этот памятник, это символ нашей памяти и нашей благодарности этим людям, которые отдали самое дорогое, что у них есть».

«Україна» не обійшлася без традиційного матеріалу про благодійника Ріната Ахметова.

21 квітня, вівторок

Цього дня в столиці відбувся третій з’їзд гірників. Телеканали протрактували подію кожен по-своєму. Перший національний дав коментар голови Волинської профспілки працівників вугільної промисловості Юрія Калістратова про те, що компанія Ахметова ДТЕК забирає державне вугілля на свої приватні збагачувальні фабрики: «Дуже великі проблеми є у збуті нашого вугілля і ціну на вугілля. Наше державне підприємство "Волинвугілля", виявляється, державне. А вугілля ми відправляємо на збагачувальну фабрику "Львівська вугільна компанія". Потім відправляємо її на Добротвірську, Бурштинську ТЕС, яка знаходиться в ДТЕК, це часна структура». Але як так трапилося, кореспондент не пояснює. Немає й позиції ДТЕКу чи профільного міністерства.

«1+1» теж робить наголос на Ріната Ахметова: «Заборгованість гірникам держава сплатить уже в травні , але спершу повернути борги державі має енергохолдинг Ахметова. Так пояснив причину несвоєчасної виплати зарплатні шахтарям міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. На всеукраїнському з'їзді шахтарів у Києві він запевнив: робітникам хвилюватися не варто, гроші з держбюджету вже виділили». І знову позиція ДТЕКу в сюжеті відсутня.

ICTV висвітлив зустріч дуже поверхово, і вже з іншими акцентами, наголосивши, що, мовляв, нардепи гірників підтримали: «Ми заставимо через Верховну Раду виконувати, по-перше, коаліційну угоду. Такі непродумані дії уряду, які на сьогодні відбуваються, вони ведуть до повного знищення енергетики України. А це є абсолютно неприпустимо», — запевнив народний обранець Олег Мусій. І тут позиції міністерства не було. Як і позиції тих, хто гірників не підтримує.

«Україна» взагалі агресивно виступила проти міністра Демчишина: «Крик и освистывание Такой была реакция шахтёров на доклад министра энергетики и угольной промышленности Владимира Демчишина. Сегодня в Киеве начался съезд шахтёров. Такого события в Украине не было 17-ть лет. Горняки требуют увольнения профильного министра».

Замість експертів — нардепи, які не мають жодного стосунку до галузі. Однак критикують міністерство що є сили:

«Владимир Гусак, народный депутат, фракция партии "Оппозиционный блок": На жаль, в Україну повернулося ганебне явище — це багатомісячна заборгованість по заробітній платі. За останній рік вона зросла втричі і зараз перевищує півтора мільярди гривень. І 500 млн з цієї заборгованості — це заборгованість перед шахтарями державних шахт за яку нинішньому уряду має бути просто соромно.

Олег Ляшко, народный депутат Украины, лидер фракции Радикальной партии: Ви не на своєму місці. Ви людина, яка завалила енергетику, людина яка абсолютно нічого не шарить в національній безпеці країни і в енергетичній безпеці, яка є складовою національної безпеки.

Сергей Каплин, народный депутат Украины, фракция партии "Блок Петра Порошенко": Потрібно створювати міністерство вугільної промисловості. Не буде міністерства, не буде галузі. Звичайно краще і простіше красти купуючи за кордоном».

Жодних коментарів політиків з іншоюпозицією чи коментарів фахових незалежних експертів у цьому матеріалі не було. Однак далі у студії з’явився голова «Укрелектропрофсоюзу» Сергій Шишов. Ведуча Олена Кот постійно провокувала його на критику уряду:

«Елена Кот, ведущая: Вы считаете, вот если Демчишин уйдет, ситуация сразу наладится?

Елена Кот, ведущая: В общем ситуация выглядит так, что государство не может рассчитаться с шахтерами. Шахтеры не платят энергетикам, энергетики не могут купить уголь и проводить плановые ремонты. И как сказал ваш коллега, лидер профсоюза горняков Волынец: ситуация, когда все всем должны. Дальше бартер, криминал, лихие 90-е. Вот спасет ли энергетику повышение тарифов? Чего, в частности, вы добиваетесь?»

Відповіді гостя ведучу не влаштовували і вона продовжувала на нього тиснути:

«Елена Кот, ведущая: Мы об этом знаем, но в НКРЕ на сегодняшний день не собираются повышать тарифы, и считают, что ТЕС ставят завышенные ожидания. Сейчас цена за киловатт 85 копеек, хотите 1,12. Вот как вы объясните, почему вам отказывают?

Сергей Шишов, глава ЦК "Укрэлектропрофсоюза": Отказывают и правильно отказывают. Отрасль энергетика, уже так сказать, спасала все правительства. Все уряды. Но в энергетику надо же вкладывать. И тариф отпускной, он должен быть выше. Почему выше, потому что мы же... Я вам пример один приведу. Вот, март месяц, один март месяц. Значит, тариф 94,9 копейки. Нам установил НКРЕ 80,4. То есть ниже себестоимости аж на 12 копеек.

Елена Кот, ведущая: Об этом мы тоже знаем. Но скажите, по вашему, государство не может или не хочет повышать тарифы?

Сергей Шишов, глава ЦК "Укрэлектропрофсоюза": Не может, я не понимаю. Если отрасль валится, если мы получим ноль в энергосистеме, это буде хуже АТО. И отвечать будут невинные люди. А развал системы, вы представляете, что это такое?».

Таким чином, своїми запитаннями й перебиваннями гостя Олена Кот навіть не дала йому можливості висловитись і надати фаховий коментар.

Натомість «Інтер» у матеріалі про з’їзд гірників узагалі заплутався у своїх словах. Сюжет починається лайфовою історією: є Ольга Долбня, яка приїхала на з’їзд із Донеччини. Працює в шахті. Їй нібито затримують зарплатню, а працюючим гірникам ще й пенсії урізали, тому й протестує. Однак працює жінка не на державній шахті, а «на шахте "Алмазная" Добропольеуголь ДТЭК». То які претензії можуть бути до влади? Однак кореспондент на місце роботи Ольги не звертає уваги й критикує уряд словами голови профспілки гірників України Віктора Турманова та традиційного критика Кабміну Сергія Капліна:

«Виктор Турманов, председатель профсоюза горняков Украины: Правительство, вместо поддержки отечественной промышленности, закупает уголь за рубежом, поддерживая экономику и сохранение рабочих мест в других странах. Такие действия власти направлены на уничтожение отрасли.

Сергей Каплин, представитель профсоюзов в Верховной Раде: На жаль, уряд не має сьогодні програми порятунку галузі, і це відповідальність не тільки міністра, це відповідальність і Прем’єр-міністра України».

Міністр енергетики Демчишин на час зйомки матеріалу в залі був, однак журналісти не захотіли з ним поспілкуватись і дізнатися позицію відомства.

Опозиційні телеканали далі продовжують рекламувати прихильних до себе депутатів. Цього дня, висвітлюючи роботу Верховної Ради, канал «Україна», замість дати детальну інформацію про закон про прокуратуру (який був головним у порядку денному), будує матеріал навколо заяви «Опозиційного блоку»: «К работе в первую очередь внутри страны призывают оппозиционеры. Предлагают сконцентрироваться на законах, которые объединяют украинцев — экономических и социальных, а то, что вызвало разногласия в частности так называемый декоммунизационный закон наоборот отемнить».

Продовжують матеріал обуренням щодо закону про прокуратуру. Нардепи проголосували, аби його прийняття перенести, допоки не будуть діяти відповідні зміни. Однак «Подробности» каналу «Інтер» беруть коментар експерта з політико-правових питань Олександра Банчука, який розпливчасто критикує владу: «Нема гарантії того, що знов перед 17 липням, знову зберуться парламентська коаліція і скаже — не встигли ми реалізувати, давайте ще відкладати. Є очевидне бажання політичних сил не відпускати з під контролю свого політичного цю систему».

Далі «Інтер» додає ще й обурення «Батьківщини»:

«Юлия Тимошенко, народный депутат, "Батькивщина": Тарифи, які сьогодні встановлені, не є ринково обґрунтованими, не є оптимальними і об’єктивними, вони сьогодні є ще одним потужним податком, який збирають з країни.

Андрей Кожемякин, народный депутат, "Батькивщина": Прокуратура позбавляється двох основних моментів, і це головне: того нагляду, який дозволяв прокурору втручатися в будь-яке життя нашого суспільства, а другий — це прибирання в неї функції слідства. І все. Комусь це не подобається. Закон повинен був вступити в дію через три дні, а після того будуть вносити в нього необхідні поправки».

Натомість «ТСН» у своєму матеріалі, присвяченому закону про прокуратуру, дала лише коментар Олега Ляшка — про те, що через неприйняття цього закону він покидає посаду координатора коаліції. Взяти коментарі в когось з представників більшості чи експертів, які могли б пояснити прийняття депутатами такого рішення, журналісти каналу не захотіли. Тим часом в їхньому ефірі вийшла корпоративна реклама «Приватбанку».

«Подробности» натомість рекламують Анатолія Кінаха: «В Брюсселе открывается представительство Украинского Союза промышленников и предпринимателей», «І ми впевнені, що, коли об’єднається політична воля, прагматизм, вміння працювати, створювати умови для інвестора, робочі місця, то користь від цієї співпраці буде для всіх: і для України, і для наших партнерів в Європейському Союзі», — сказав голова Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах.

ICTV хвалить Леоніда Кучму: «Чотири українські школярки стали абсолютними переможницями на європейській олімпіаді з математики у Білорусі Наші дівчата вибороли першість серед 109 учасниць із 30-ти країн світу. Ця поїздка для українок стала можливою за допомогою президентського фонду Леоніда Кучми "Україна"».

Канал «Україна» — банк «Надра»: «Деньги будут. Клиентам Надра банка с сегодняшнего дня начали выдавать депозиты. А вот вкладчикам других проблемных финучреждений (VAB, — ТК) повезло меньше. Люди месяцами ждут компенсации». Також у випуску — порція благодійності від Ахметова — він дав кошти на лікування шахтаря з шахти імені Засядька.

«Інтер» та «Україна» обурені перевірками підприємств: «Эксперт Александр Савченко в прошлом сам ходил по властным кабинетам. Он — бывший заместитель министра финансов. Говорит, в правительстве не могут не знать о несанкционированных проверках. Во времена Януковича было четко определено, кто, кому и за что платит, теперь, говорит эксперт, с этим борются. Но "благодарности" ревизорам все же остались».

Замість пояснення відповідних структур — скарга голови Федерації українських роботодавців та співвласника «Інтер» Дмитра Фірташа. Він підкреслює: «Деятельность контролирующих структур должна быть направлена на упрощение работу предприятий и развитие экономики. Ну, а чтобы бизнес продолжал развиваться, стоит продлить мораторий на проверки до конца этого года. Пока он действует до лета».

22 квітня, середа

Шахтарський протест набирає обертів. Цього дня гірники вийшли під стіни парламенту. На диво, телеканали висвітлили цей пікет дуже поверхово.

«1+1» додав лише пасаж, натякнувши на інтереси Ахметова в таких пікетах: «Серед обурених держава заборгувала не усім. Про це зізнаються самі ж профспілкові лідери. Наголошують, представники приватного енергохолдингу Ріната Ахметова ДТЕК отримують гроші своєчасно, а їх тут більшість. Деякі не приховують: прийшли помітингувати для профілактики».

На «Інтері» — знову ляп. Знову коментують вимоги не працівники державних шахт, а ДТЕКу: «Конкретно просим, чтобы не разваливалась угольная промышленность. Конкретно просим, чтобы были сохранены рабочие места. Чтобы пользовались электроэнергией нашей, углем нашим, украинским, а не закупляли у тех сепаратистов, как они называют российских, по дорогой цене. А наш уголь лежит, у нас не берут», — обурюється голова профспілки ПАТ «ДТЕК Павлоградвугілля» Ольга Гриб.

Далі кореспондент наголошує — про шахтарів у парламенті нині говорить лише опозиція, і додає коментарі нардепів від Опозиційного блоку Михайла Папієва: «Представители “Оппозиционного блока”, народные депутаты подали законопроекты по мораторию на банкротство шахт и мораторий на закритие шахт», та Михайла Гусака: «Уряд намагається списати багато проблем на війну. Але має місце багато місячна заборгованість і перед державними шахтарями “Львіввугілля” та “Волиньвугілля”». Далі в матеріалі таки з’являється представник державних шахт, і не лише він. «Підтримати» шахтарів виходить постійний «інтерівський» коментатор і нардеп від БПП Сергій Каплін: «Те, що відбувається у галузі — це спільна відповідальність міністра енергетики разом з прем’єр-міністром України. Ми не маємо чіткого розуміння, як убезпечити країну від занепаду вугільної галузі…».

Другий день поспіль «Подробности» замовчують, що серед протестувальників є гірники приватних шахт, які не мають дотичності до заробітної плати працівників державних копалень.

ICTV та СТБ обійшлися лише коротким повідомленням, без згадки приватних шахт чи Ахметова взагалі. 5-й канал намагався згладити конфлікт, наголосивши на тому, що «на перемовах в Адміністрації Президента домовляються — найближчим часом уряд розгляне програму розвитку вугільної галузі. А шахтарі зможуть долучитися до її розробки». А «Україна» — навпаки: завершила сюжет тим, що «к митингующим Премьер не вышел, но от профильного министра Владимира Демчишина потребовал срочно рассчитаться с шахтерами и провести реформу угольной отрасли. Чтобы люди не остались без работы, а страна — без угля. А значит, без света и тепла».

Ситуацію нагнітала «Україна» разом з головою Незалежної профспілки гірників України Михайлом Волинцем, якого запросили гостем у студію:

«Михаил Волынец, председатель Независимого профсоюза горняков: Было столкновение с милицией с утра возле Администрации президента. Пришлось сдерживать тех горняков, которые сутки ехали сюда, не спали, и почему-то милиция построила кордон там, где шахтеры должны были проводить мирный митинг. Без конца какие-то провокации. Поэтому горняки возмущены и все это люди видят в регионах. Не решают вопросы, пытаются прикрыться милицией. Готовы сейчас в Киев ехать со всех регионов до 10 тысяч шахтеров".

Михаил Волынец, председатель Независимого профсоюза горняков: Понимаете, вот, по сути, вчера (міністра Демчишина, — ТК) его снимали с самолета, чтобы он явился на съезд. Но он ничего конкретно не сказал. Его шахтеры освистали. Это позор. Мне стыдно, что мы имеем такого министра. Что всем понятно, что человек не на месте, человек не компетентен. Не понятно, почему президент его держит. Ну, пусть забирает его обратно в свой бизнес, семейный бизнес Может быть, он там успешный, но он же гробит всю экономику. Он гробит всю энергосистему. Придет зима — мы будем замерзать. Почему должно так случиться, почему должна развалиться вся энергосистема?».

Відповісти на ці закиди, зрозуміло, ні Демчишин, ні міліція не мали змоги.

Також цього дня у Верховній Раді заговорили про зняття депутатської недоторканості з семи народних обранців. Серед них у списку — опозиціонер. Це обурило його партію: «Выносят “Народный фронт”, радикалов, и наконец нашли Папиева, который на митинге что-то не так сказал, — скаржиться нардеп, член ОБ Вадим Рабинович в ефірі “Інтера”. — Если все проблемы нашего блока в том, что один человек что-то не так сказал — это не самое плохое, пусть теперь смотрят на себя». Його підтримав уже звичний коментатор каналу «Інтер» Сергій Каплін.

У цьому ж випуску «Подробностей» — піар «Опозиційного блоку». У ПАРЄ знову обговорювали ситуацію в Україні: «Для украинской делегации — все сказанное в зале — не просто камень в украинский огород, а прямое указание на слабые места — ту же коррупцию, пиар без конкретных действий». Цю тезу активно розвивають противники уряду — Борислав Береза та Юлія Льовочкіна: «На словах украинские власти продвигают государство в сторону евроинтеграции, безвизового режима и выполняют минские соглашения и приносят стране мир. На деле же совершенно обратное: мы продолжаем нарушать права человека мы не выполняем минские соглашения мы дальше двигаемся от Европы и евроинтеграции в противоположную сторону…».Інших думок кореспонденти в матеріалі не представили.

«События» знову рекламують Ріната Ахметова: «Почти две тысячи тонн гуманитарной помощи Рината Ахметова доставят на этой неделе мирным жителям Донбасса».

23 квітня, четвер

Шахтарські мітинги тривають. Канали знову кардинально по-різному показують те, що відбувається під парламентом.

Перший національний повідомив, що під ВР «стояли переважно гірники приватних копалень. Зарплату вони отримують, але переживають за завтрашній день».

І дають врешті коментар гірника з шахти Ахметова «Сташкова». Він частково дає розуміння, для чого ці мітинги: «Скоро закончатся средства, выделение финансов на наши шахты, потому что так как заморожены активы Рината Ахметова и нечем будет платить людям зарплату. Мы добиваемся того, чтобы хотя бы разморозили какую-то часть финансовых его ну то есть отложений каких-то, и он мог бы выплачивать людям регулярную зарплату».

Заяви «ТСН» ще різкіші: «В коаліції заявили, що в щирість організованих Ахметовим протестних акцій не вірять. Гірників вкотре використовують для політичного тиску на владу олігархи з донецького клану». Частково пояснює присутність гірників з приватних шахт голова профспілки шахтарів Михайло Волинець: «Сегодня энергорынок задолжал 10 миллиардов гривен электрогенеруючим компаниям. Они не могут рассчитаться с шахтерами. Завтра предприятия ДТЭК, они буду выплачивать зарплату своим шахтерам».

Однак взяти коментарі в Міненергетики кореспонденти каналу не захотіли.

Та переплюнув за рівнем критики усіх 5 канал, давши коментар нардепа від фракції БПП Ірини Геращенко: «Я пропоную, щоби ми сьогодні публічно оголосили адресу тієї людини, яка і заборгувала шахтарям. Ріната Ахметова та інших власників шахт, які насправді винні гроші шахтарям». Потім журналістка Ольга Снісарчук припускає, що «останнього (Ахметова. — ТК) міг рознервувати законопроект, який вдарить по його бізнесу. Із цим і пов’язує появу людей під Радою пропрезидентська фракція». Можливу причину пояснює лідер БПП Юрій Луценко: «Сьогодні на порядку денному Закон про транслятивне ціноутворення, який нанесе ще один удар по олігархам. Природно, що їм це не подобається. Вони намагаються стикнути між собою фракції і коаліції. І використовують будь-які методи. Інтриг, скандалів, і виводу підневільних роботяг на площі, які вимагають відставки міністра, котрий раз і назавжди припинив доїти український бюджет в інтересах одного донецького клану!..». Однак варто було б детальніше пояснити законопроект аудиторії, яка так і не зрозуміла, в чому ж там інтерес олігарха. Та й самій компанії ДТЕК слова не надали, порушивши принцип балансу думок. Також не було коментарів депутатів — представників «Опозиційного блоку».

Цього ж дня «Опозиційний блок» та близькі до нього нардепи покинули парламент. Мотивували тим, що не можуть працювати в умовах, коли влада не слухає шахтарів. Це сповна використав «Інтер», аби дати можливість нардепам звернутися до своїх виборців: «Если депутаты сегодня не понимают, что такое престижность шахтерского труда, какой это шахтерский труд, то идите вместе с мужиками и сходите туда в шахту, и поймите, что такое каждый день рисковать жизнью и не получать за это зарплату», — обурюється Наталія Королевська. До неї приєднався вже знаний аудиторією каналу Сергій Каплін. Аналогічний сюжет, лише з іншими коментаторами (замість Королевської — Бойко, замість Капліна — Ляшко) вийшов і на «Україні».

Тему продовжив в ефірі «Подробностей» також постійний учасник ефірів на «Інтері» Вадим Рабинович: «Вы сегодня сами видели — что творилось в годе. Мы пытались вернуть вот этих депутатов так называемой бильшости к работе — хотя бы шахтеров послушать, хотя бы послушать вообще экономические проблемы в стране. Но видите — они не успевают. Они либо бьют друг друга, либо что-то решают такие глобальные вопросы. […] Поэтому мы хотели обратить внимание хоть каким-то образом на проблему людей. Потому что оппозиции законы не принимают, которые дают. Оппозиции вообще не дают слово в парламенте, не дают контрольных функций. И поэтому что нужно сделать? Мы седлали что могли. Поэтому я хочу, чтобы никто не спекулировал, зарплату за сегодняшний день мы все перечислили в детский дом». Ведуча йому лише підтакувала.

«Україна» теж не пасла задніх. У випуску вийшли ще два сюжети про шахтарів: «Подержали митингующих и депутаты. Говорят, — постановление об отставке Демчишина зарегистрировали еще полтора месяца назад». Коментували нардеп-опозиціонер Артур Матовицький та Ігор Насалик із Блоку Петра Порошенка: «Я завжди говорив, що повинні бути професіонали. Не може бути, якщо ви подивитесь зараз у виконавчих органа палива і енергетики, то ви не побачите там жодного професіонала. А це дуже погано». Коментарів депутатів з іншою точкою зору й тут глядачі не побачили.

У наступному матеріалі знову в центрі проблем шахтарів — опозиціонери. Цього разу обурювався голова тіньового опозиційного уряду Борис Колесников: «Ну, власть обязана их услышать. Когда, допустим, есть министры, особенно в том правительстве, которое было с 14 года до новой коалиции, которое мягко говоря, вообще не понимает что такое государство. Все-таки Демчишин — это экономист-международник. И когда он несет такой бред…»

СТБ показав своїм глядачам лише коротке повідомлення про те, що «протестувальники зустрічалися із спікером Гройсманом і домовилися: парламент розгляне мораторій на закриття шахт». Однак знову ж таки коментував не представник державної шахти, а ДТЕКу, гендиректор «Павлоградвугілля» Артур Мартовицький: «Маргарет Тетчер подготовила программу — точно так, как и в Польше, — ‘то создание новых рабочих мест, это перепрофилирование экономики: если закрывать, то нужно поучиться у Маргарет Тетчер или поучиться у поляков, и не делать это в один год. Подняв и опустив руку. Вот об этом говорят люди». Незалежних фахівців у матеріалах телеканалів знову не було.

«Подробности» знову відстоювали свою тему з легалізацією бурштину: «А в перерыве между разбирательствами с законопроектом депутаты начинают борьбу с незаконной добычей янтаря. Об этом у нас было уже много сюжетов. Эти кары сняты в Ривненской области. Такие ямы остаются после нелегальной добычи янтаря», і додали протести студентів та пенсіонерів: «Всего около трех тысяч человек. Требуют отменить новые тарифы ЖКХ».

«Опозиційний блок» на «Інтері» піарився на чорнобильцях: «Хотя бы назначить руководителя Государственного Агентства по зоне отчуждения, которого уже нет несколько месяцев, — вимагає в ефірі «Інтера» опозиціонерка Наталія Королевська. — Принять в парламенте пакет законопроектов по защите чернобыльцев. Вернуть оздоровление, убрать налог на пенсию, дать сегодня людям возможность получить необходимое медицинское сопровождение». Однак жодних конкретних пропозицій чи рішень за популістичними заявами не прозвучало. Ідентичний сюжет вийшов і на «Україні».

«Вікна» СТБ рекламують Леоніда Кучму: «Їй десять, вона ще грається улюбленим ведмедиком, але грає, як ніхто інший. Марія-Луїза Плешакова — зірка рояля європейської величини, що сходить під опікою Президентський фонд Леоніда Кучми — «Україна». Не забуває «Україна» про чергову порцію благодійності від Ріната Ахметова.

А «1+1» нападає на «Опозиційний блок», порушуючи принцип балансу думок: «Генеральна прокуратура України розпочала досудове розслідування у справі про так звані вишки Бойка і у справі компанії “Укргазвидобування”, фігурантами яких є народні депутати — Бакулін, Бойко, Єремеєв, Москаленко та Онищенко-Кадиров. […] Слідчими ГПУ встановлено, що одинадцятого року, коли Міненерго очолював Юрій Бойко, компанія “Чорноморнафтогаз” закупила бурові установки за завищеними цінами. Через це завдано збитків державному бюджету на суму 200 мільйонів гривень. Крім цього, Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею «фінансування тероризму» під час придбання п’ятнадцятого року офшорними компаніями Фірташа і Льовочкіна 30% акцій телеканалу “Інтер” російського телеканалу ОРТ». Однак на жодне з цих звинувачень обвинувачені відповісти не змогли — журналісти «ТСН» не дали їм слова.

24 квітня, п’ятниця

Пристрасті навколо шахтарів поволі стихають. Цього дня їх мітингувало в рази менше. Однак телеканали вперто трактували події кожен на свій лад.

Перший національний та «1+1» — єдині телеканали, які додали до інформації про мітингувальників-шахтарів документи, які оприлюднив нардеп Мустафа Найєм: «Усе це — заходи, які розробила дирекція ДТЕКу. Вони розписані у проекті під кодовою назвою "Крепость". Документи оприлюднив нардеп Мустафа Найєм. З них виходить, що Рінат Ахметов, власник холдингу, хоче продавати державі вугілля по півтори тисячі гривень за тонну замість нинішніх 1100. Згідно із цими документами, все це для того, щоб мати кошти на виплату своїх доларових кредитів. У плані прописано і про монополізацію вугільної галузі» (Перший національний).

«Україна» далі працює прес-секретарем «Опозиційного блоку»: «Срочные реформы в горнодобывающей отрасли из-за массовых шахтерских протестов требует Оппозиционный блок. Его депутаты подготовили план действий».

«Подробности» з новою силою взялися критикувати прем’єра Яценюка. В цьому випуску — двома матеріалами:  «В парламенте Яценюк надолго не задерживается. Спустя 25 минут уходит. Депутаты негодуют». «Другий раз приходиться звертатися до пустого місця, — обурюється опозиціонер Юрій Левченко. — Хай він відповість — куди ділися мільярд доларів, які він сам прозвітував, які він передав в ДНР так зване і ЛНР? Коли він особисто буде сплачувати 10 тисяч гривень зі свого маєтку в місяць податку на розкіш». «Мені стало відомо, що уряд України через підконтрольні структури купує вугілля у ДНР і ЛНР, — впевнено заявив нардеп Сергія Каплін. — І ви розумієте, що ці кошти фактично потім направляються на закупівлю зброї. Сьогодні я направив депутатське звернення до ген прокурора України, до керівника СБУ і до президента України з тим, щоб було почато кримінальне провадження по фактам фінансування тероризму з боку Арсенія Яценюка і Кабміну».

На жодне з обвинувачень урядовцям відповісти не дали.

Натомість далі у випуску «Інтера» — дві реклами «Опозиційного блоку»:

1)    Уже звична для цього тижня інформація про опозиціонерів, які борються за права чорнобильців: «Все фракции парламента дали согласие, что они за него (законопроект щодо чорнобильців. — ТК) проголосуют, — впевнена Наталія Королевська. — Там восстанавливаются выплаты и по зонам, восстанавливаются выплаты на питание, на оздоровление деток, на статус вдовы-чернобыльца на статус ребенка-чернобыльца». Ідентична інформація прозвучала від Королевської і в ефірі «України»

2)   «В Днепропетровске сегодня презентовали документальный фильм о майоре Вихре, украинце Евгении Березняке, который в годы второй мировой помог предотвратить взрывы в польском Кракове. […] Продюсер картины — нардеп Александр Вилкул — анонсировал выход фильма в ближайшее время, в эфире украинских каналов». Аналогічний сюжет вийшов на «Україні».

Також на «Україні» — традиційний сюжет про благочинність Ріната Ахметова.

25 квітня, субота

Цього дня компанії Ахметова взялися масово за прибирання в громадських місцях. На «Україні» про це з’явилося два сюжети. До впорядкування території долучився і «Опозиційний блок». На «Інтері» та «Україні» вийшло по одному матеріалу з прибиральником Олександром Вілкулом: «Это наш ответ тем, кто задает вопрос сегодня, что делать? Надо просто работать. Засучив рукава ремонтировать, восстанавливать, благоустраивать. И мы будем жить в нормальной стране». Ще по одному матеріалу «Подробности» і «Cобытия» присвятили благодійнику Рінату Ахметову.

ВИСНОВКИ

Журналісти центральних телеканалів вкотре демонструють, що інтереси власників важливіші за стандарти професії. «Інтер», «Україна», ICTV та СТБ активно працюють піар-службою «Опозиційного блоку». Включилася в приховану передвиборчу медіагонку і Юлія Тимошенко. «Інтер» та «Україна», відкидаючи стандарти балансу думок та повноти інформації, відверто приховували наявність серед мітингувальників-гірників шахтарів із приватних шахт, що значно викривило картинку дійсності. Як і приховування матеріалів, оприлюднених Мустафою Найємом. «1+1» та Перший національний, у свою чергу, не давали позиції депутатів-опозиціонерів стосовно протестів шахтарів. Тож на кожному з каналів була однобока інформація.

Загалом упродовж тижня ми нарахували 58 матеріалів із ознаками замовності. Лідирує традиційно «Інтер» — 23 джинсові сюжети, далі — «Україна» (21), за ними — ICTV та «1+1» (по 5), СТБ (2), а Перший національний та 5 канал видали в ефір по одному підозрілому матеріалу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот Вікна-Новини СТБ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10145
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду