Ляшкопад

Ляшкопад

8 Березня 2015
7444

Ляшкопад

7444
Тимошенко і Ляшко повертаються в новини з піаром, схожим на передвиборний. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах каналів «1+1», “Інтер», СТБ, ICTV, «Україна», 5-й та Перший національний 23-28 лютого 2015 року.
Ляшкопад
Ляшкопад

Цього тижня, крім звичних порушень стандартів, піару, корпоративної джинси та маніпуляцій, досить гостро постала проблема професійної етики в діях журналістів. Перш за все це стосується репортажів із війни. Попри численні дискусії, настанови та методичні вказівки, фронтові кореспонденти присилають, а редактори ставлять у випуск кадри з тілами загиблих, сцени вбивства і смерті. А дехто дає ефір терористам. Іще одна проблема – безвідповідальна поведінка теленовинарів у дні, коли суспільство було охоплене панікою через величезний стрибок курсу долара та зростання цін на імпортні (і не лише) товари. Той важливий момент, коли журналісти мали б разом з експертами та політиками якомога тверезіше аналізувати ситуацію, шукати шляхи виходу й підказувати суспільству, як найправильніше діяти. Натомість, деякі телеканали – особливо ті, що виступають в інтересах «Опозиційного блоку», - відверто роздмухували конфлікт у владі та змальовували ситуацію найчорнішими барвами, покладаючи відповідальність за неї на уряд Арсенія Яценюка.

23 лютого, понеділок

Головні теми дня – жертви терористичного акту в Харкові, звільнення Михайла Чечетова під заставу у 5 мільйонів гривень.

Схоже, Олег Ляшко стурбований своєю недостатньою присутністю в телевізійному ефірі. Після доволі тривалої перерви він повернувся в ефір «Подробностей» на «Інтері» з відвертим піаром своєї політичної сили: «Бронированные автомобили, теплая одежда - очередная помощь нашим военным в зону АТО. За последние 4 месяца на Донбасс "Радикальная партия" отправила около 60 ЗИЛов, УРАЛов и КАМАЗов». А «Україна» запросила Ляшка гостем до студії, де зазвичай бувають переважно представники «Опозиційного блоку». Запитання лідерові Радикальної партії ставили більш ніж зручні:

«По операции отхода военных из Дебальцево мы услышали оценку комитета по Нацбезопасности. Вы согласны, что она прошла успешно?

Вы отправляете технику в зону конфликта? Вы думаете, что война закончится не скоро?

Вопрос о вчерашних событиях в Харькове. У вас есть своя версия, кто устроил теракт, есть и доказательства?».

Тим часом «1+1» гостро критикує Радикальну партію: «Амністію злочинцям. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає звільнення людей, що перебувають під слідством за тяжкі і особо тяжкі злочини. Автори законопроекту троє нардепів від Радикальної партії Олега Ляшка. Своє дитя вони аргументують тим, що ці підозрювані ні в чому невинні, натомість є патріотами України. Чи має право парламент підміняти собою судову гілку влади…». У матеріалі Дмитра Фурдака – лише критика законопроекту, натомість можливості відповісти на закиди та сказати слово на захист проекту представникам партії Ляшка не дали.

Втім, попри Ляшка, не забули «Інтер» з «Україною» і про «Опозиційний блок». «В Попасной депутаты «Оппозиционного блока» договорились с руководством местных предприятий о начале восстановительных работ В разрушенный город необходимо вернуть электро и водоснабжение. Ремонтные и строительные бригады начнут работать уже на этой неделе», - хвалять своїх політичних патронів «Подробности». До студії «України» запросили також Наталію Королевську, яка розповідає про досягнення партії: «Правительству мы передали план, мы зарегистрировали законопроект в парламенте, мы дали план экономического развития в правительство, мы готовы, если они не в состоянии сами сегодня провести реформирование. А мы видим, к сожалению, что пока нет никаких здравомыслящих инициатив, мы готовы им в этом помочь, потому что такая ситуация, когда, кончено мы моем все думать о нашем европейском будущем, но сегодня нужно реагировать на день сегодняшний».

Гарячою темою залишаються колишні регіонали, яких намагається притягти до відповідальності Генеральна прокуратура. У відповідь на запевнення Олександра Єфремова у непричетності до пропаганди сепаратизму «Вікна» СТБ зібрали відеодокази його провини:  «Квітень 2014-го. Єфремов закликає до референдуму мешканців Донбасу […] Ось що Єфремов каже у травні минулого року. […] А це вже червень. […] У липні навіть приносить на погоджувальну раду осколки від снарядів, які нібито падали у двір його будинку у Луганську. Таких виступів ще багато». Інші канали також згадували про давні заяви Єфремова, однак не наводили документальних свідчень.

Квітне в теленовинах корпоративна джинса. На «1+1» знову реклама курорту «Буковель», що належить власникові каналу Ігорю Коломойському: «На «Буковелі» втретє пройшов фестиваль снігових скульптур. Бійці, ангели, квіти та  птахи – усе зі снігу. На «Буковелі» втретє пройшов фестиваль снігових скульптур». На СТБ – матеріал про виставу, профінансовану фондом Пінчука: «Французький журналіст і письменник Бернар-Анрі Леві підготував унікальну моно-виставу "Готель Європа". Присвятив її річниці Революції гідності. Моно-виставку Леві за підтримка Президента вже бачила вся Україна. А в Києві француз її показує у день річниці революції гідності. Підтримав проект Фонд Віктора Пінчука».

«Україна» ж не припиняє боротися за те, щоб українські блокпости пропускали гуманітарну допомогу фонду Ріната Ахметова. В матеріалі «Событий» на цю тему відбувається нагнітання емоцій – мовляв, люди голодують, часу залишилось небагато: «Ни представители Антитеррористического центра, ни представители государственной фискальной службы Украины не могут нам объяснить процедуру получения такого специального разрешительного документа. Поэтому вопрос пока что повис в воздухе. У нас есть складские остатки в Донецке на нашей распределительной базе, и пока мы используем эти запасы. Но они заканчиваются». Водночас про реальні причини, з яких вантажі були затримані на блокпостах, глядачам залишається хіба що здогадуватись.

24 лютого, вівторок

Головні теми дня – відсторонення керівництва Державної фіскальної служби, домовленості з Об’єднаними Арабськими Еміратами щодо постачання зброї та техніки в Україну, обстріли з боку сепаратистів на Донбасі.

Новина про відсторонення керівництва фіскальної служби стала приводом для зіткнення інтересів та, відповідно, різновекторного висвітлення цієї події різними каналами. Так, «Інтер» та Перший національний називають причину розслідування: «Нагадаю, на початку лютого журналісти в парламенті сфотографували смс-листування народного депутата Віталія Хомутинника з губернатором Одеської області Ігорем Палицею. Вони обговорювали суми поборів та видатків на митниці в смс-повідомленнях. Називалися не лише конкретні цифри, а і прізвища кураторів. Зокрема Макаренка, заступника голови Державної фіскальної служби та його зама Мухіна. Після оприлюднення листування, ГПУ доручила прокуратурі Києва перевірити факти, викладені в смс. Зараз триває досудове розслідування». Інші канали, натомість, прізвища Хомутинника не називають. Окрім «1+1», який намагається захистити Хомутинника (за неофіційною інформацією, близького до Ігоря Коломойського)  й показати саме його борцем із корупцією: «Тема звинувачень у корупції на адресу Фіскальної служби з новою силою спалахнула після величезного листа зі скаргами бізнесменів, які народний депутат Віталій Хомутиннік відніс у Генеральну прокуратуру. Там він розписує, як митники вимагають за машину з горіхами по 10 тисяч доларів хабарів і ще велику кількість подібних фактів. Хомутиннік звинувачує у покриті цих схем найвищих керівників Фіскальної служби».

А ось СТБ побудував матеріал виключно на синхронах прем’єра Яценюка: «Одного з основних відповідальних за наповнення бюджету – головного податківця України, а заразом і його заступників відсторонено від виконання обов’язків. Рішення оприлюднив особисто прем’єр Арсеній Яценюк і заявив: проти керівника Фіскальної служби Ігоря Білоуса, головного податкового міліціянта Володимира Хоменка та очільника митниці Анатолія Макаренка розпочате службове розслідування. Прем’єр пояснив свій крок постійними скаргами підприємців, що у відомстві, як і раніше, квітне корупція». Загалом не можна сказати, що бодай одна служба новин нормально впоралась із закономірним у такому випадку завданням – пояснити глядачам, що відбувається, хто винен і хто стоїть за конфліктом у фіскальній службі, навівши позиції всіх сторін.

Випадок із матеріалом Олександра Загороднього з Пісків, який став приводом для серйозної професійної дискусії (про це детальніше далі), змусив нас приділяти більше уваги порушенням не лише стандартів журналістики, але й загальнолюдської та журналістської етики в матеріалах із зони збройного конфлікту. Як ми побачили, випадок 28 лютого не поодинокий.

У сюжеті про передачу бойовиками тіл українських військових з окупованих територій кореспондент «1+1» Олександр  Загородний, по-перше,  показує кадри, на яких військові тягнуть мішок із тілом загиблого солдата. Самого тіла не видно, однак потім журналіст показує фото загиблого бійця. Тим часом рідні могли не знати про те, що їхній солдат загинув чи що його тіло було у сепаратистів. І ще одне грубе порушення – діалог журналіста з терористом, у якому Загородний, замість ставити запитання, починає сперечатись на політичні теми:

 «Кундуз», бойовик «ДНР»: «Давайте Путина попросим».

Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Я не хочу Путина.

«Кундуз», бойовик «ДНР»: «А я его уважаю, знаете почему? Потому что он последовательный человек».

Олександр ЗАГОРОДНИЙ, кореспондент: Потому что вот столько трупов?

«Кундуз», бойовик «ДНР»: «Это не от него. От меня?»

До слова, в матеріалі «Інтера» на цю саму тему немає ані образливих кадрів із мішком, ані розмов із бойовиками.

Тим часом із «Подробностей» не зникають промо-матеріали «Опозиційного блоку»: «Оппозиционный блок» тем временем просит собраться немедленно на внеочередное заседание парламента Из-за гривны. Ее курс меньше чем за месяц упал на 75%, с 20 до 34 гривен за доллар. На ковер фракция зовет руководство Нацбанка. А также - руководство энергетического блока правительства. Хотят услышать их планы по приватизации нефтетранспортной системы Украины. А нардеп Вадим Рабинович заявил: с момента прихода правительства Яценюка, а это почти год, гривна обесценилась минимум в четыре раза. Обещанных реформ - нет, тарифы повышаются, выплаты – урезают». Позицію Яценюка чи Кабінету Міністрів у матеріалі не висвітлили. Далі вихваляють зусилля «Опозиційного блоку» з відновлення Донбасу в новинах «України»: «Пока же о начале восстановительных работ в Попасной с руководителями местных предприятий договорились представители "Оппозиционного блока". Прежде всего, возьмутся за электро- и водоснабжение». Цікаво, що, крім «Опозиційного блоку», у новинах «України» вперше за досить тривалий час – власне, по завершенні виборчої кампанії, - була зафіксована прихована реклама «Батьківщини» та її лідерки Юлії Тимошенко: «Перший крок, який ми пропонуємо, це щоб була оподаткована земля під монополіями. Під великими підприємствами, а крім того, треба так як в Європі, так як на заході в США оподатковувати дивіденди багатих заможних людей, які можуть бути спрямовані в доходну частину». Неупередженої експертної оцінки ініціатив «Батьківщини» глядачі не дочекалися.

На СТБ – «сімейна» джинса Пінчуків-Кучмів: «В Україні відкрили перший музей таємного політичного товариства - Кирило-Мефодіївського братства. […] По допомогу у відкритті експозиції музейники зверталися до меценатів. Першим відгукнувся президентський фонд Леоніда Кучми. Коментарі Кучми, як завжди, розмиті, але з патріотичними нотками: «Напевно, кожна людина, яка хоть чуть-чуть має відношення до історії України, то вона розуміє, наскільки важливо знати істоки історії, у тому числі те, що пов’язано з Тарасом Шевченко. Не було жодних вагань, щоб допомогти створити таку кімнату».

Не обійшлися «События» без традиційного матеріалу про доброчинність Ріната Ахметова.

25 лютого, середа

Головна тема дня – паніка через різке падіння обмінного курсу гривні.

«Фестиваль паніки і істерики», що розпочався в українському суспільстві вслід за обвалом гривні, радо підхопили ЗМІ, наближені до опозиції. Адже це чудова нагода наголосити на тому, що в усьому винна влада. Вірніше, найменш симпатична «Опозиційному блокові» її частина. «Валюту активно покупают и продают на черном рынке. Здесь курс сегодня доходил до 45 за доллар, и 51 за евро. На этом рынке активно скупают и капусту и картошку, и яйца. Фрукты – уже роскошь», «Все надежды теперь на помощь МВФ. Тогда курс мог бы значительно упасть. Давать ли нам транш должны были решить на этой неделе. Но украинский парламент не принял необходимые законы и не пересмотрел бюджет. Если этого не сделать в ближайшее время – экономика может дать крах – говорят эксперты», - йдеться в матеріалі «Інтера». Попри те, що Арсеній Яценюк вимагав зустрічі з головою Національного банку та пропонував заходи для припинення обвалу курсу, «Інтер» покладає провину саме на уряд: «Доллар поставил на уши всех Планы правительства перечеркнуло стремительное пике национальной валюты. И резкое прозрение премьера».

Заслуговує на увагу й добір спікерів, що коментували ситуацію з курсом. Перш за все, це Юлія Тимошенко, чия позиція, попри статус усього лише голови однієї з парламентських партій,  визнана «інтерівцями» першочерговою в цій темі. Далі – нардеп від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул: «Сегодня надо не просто временную следственную комиссию создавать, я ее инициировал, но фракции большинства пока заблокировали, сегодня необходимо уже сажать руководителей Нацбанка за то, что они предали страну. Банковскую систему надо развивать не за счет обнищания людей. Оппозиционный Блок предлагает принять программу развития промышленности, в том числе и через госзаказ. Для того, чтобы заработали предприятия и людей не выгоняли на улицу». Далі – близький друг і лобіст «Інтера» Сергій Каплін із «Блоку Петра Порошенка», який повторює звинувачення на адресу Яценюка: «Яценюк так і не спромігся провести реформи в країні. І ми не маємо внутрішнього ринку. Гонтарєва додала перцю до всього цього своєю безвідповідальною політикою. Роздавала протягом півроку гроші олігархам». І на десерт – Олег Ляшко. В цьому меню немає ні Яценюка, ні представників «Народного фронту», що могли б відповісти на критику.

«Україна», на відміну від «Інтера», скерувала вістря критики на голову Національного банку:  «Валерию Гонтареву в злоупотреблении служебным положением обвинил адвокат Ростислав Кравец. Уверен: глава НБУ причастна к валютным махинациям в августе 2014. Мол, продавали доллары подешевле, а покупали подороже». Свої звинувачення на адресу Гонтарєвої в матеріалі озвучують голова секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання «Депутатський контроль» Вадим Руденко та нардеп від Блоку Порошенка Віталій Купрій. Позиції самої Гонтарєвої або Національного банку в матеріалі немає. 

Пізніше «События» також озвучують претензії «Опозиційного блоку» до голови Нацбанку: «Четкого плана стабилизации гривны требует от НБУ и парламентская оппозиция.  Причем, предоставить его нужно срочно. Иначе, говорит Александр Вилкул, финансовой системе страны грозит возвращение к забытым уже купонам. По мнению оппозиции, парламенту следует экстренно собраться на заседание, чтобы заслушать отчет Гонтаревой». До студії програми запросили нардепа від «Опозиційного блоку» Миколу Скорика, який критикував уряд і голову Нацбанку. А після нього в ефірі новин «України» знов вигулькнув Олег Ляшко – тепер уже з ультиматумом: «Уволить главу Нацбанка требует лидер Радикальной партии Политику НБУ Олег Ляшко назвал грабительской и заявил: если Гонтарева останется на посту его политсила выйдет из коалиции. Из 4 сил парламентского большинства на заявление Ляшко отреагировала только Самопоміч. Там посчитали, что до реального развала дело не дойдет».

ICTV для свого загалом не маніпулятивного, але нестриманого матеріалу обрав тон, що найкраще відповідає духові Дня Паніки: «Обвал національної валюти і позначка 40 гривень за долар змусила нарешті керівництво держави терміново рятувати ситуацію, і сконцентруватися на стабілізаційних заходах. Якщо сказане Арсенієм Яцеюком правда, а він сьогодні прямо заявив – валюту досі купували і продавали заради спекуляцій, то це відверте і негідне прикриття війною заради наживи. І цинічне руйнування крани з середини. Ось уже буквально за останніми даними, на міжбанку долар уже впав до 22,27 гривень за долар. Тому це зайвий раз підтверджує, що все, що відбувалося з доларом до цього – це відверті спекуляції. Але навіть у цьому випадку українцям варто пояснити чому так довго і мляво спостерігали за падінням гривні та зубожінням українців». Саме тоді, коли від журналістів вимагалася максимальна витримка, моральна стійкість і адекватність, щоб загасити хвилі паніки та пояснити суспільству, що відбувається й чого чекати, вони доклались до нагнітання емоцій.

Юлія Тимошенко скористалась новинами «України» як дошкою оголошень: «Поддержать надежду Савченко призвала и лидер фракции "Батьківщина" Юлия Тимошенко. И пригласила всех 1 марта на Софийскую площадь на всеукраинскую акцию». Також у «Событиях» - один піар-матеріал фонду Ріната Ахметова.

26 лютого, четвер

Головні теми дня – відведення важкої техніки на Донбасі, допит судді Печерського районного суду Оксани Царевич у прокуратурі, зникнення дніпропетровського чиновника Олександра Величка.

У Дніпропетровську зник чиновник Олександр Величко, пішовши на зустріч із заступником голови облдержадміністрації Геннадієм Корбаном. Каналам ворогів Ігоря Коломойського це дало привід для нападок на команду дніпропетровського губернатора.  «В понедельник у меня состоялся достаточно острый разговор с Геннадием Корбаном в результате, которого фактически мне была объявлена война, - каже в сюжеті «Інтера» в.о. голови Дніпропетровської міськради Максим Романенко. - Конфликт возник из-за кадрового вопроса. На предстоящую сессию выносится решение о назначении заместителем городского головы Днепропетровска Александра Шикуенка представителя блока». СТБ та ICTV подають інформацію так, ніби заяву у міліцію написала не дружина Величка, а саме Романенко: «У Дніпропетровську вчора посеред білого дня зник керівник одного з департаментів міської ради – Олександр Величко. Про викрадення підлеглого повідомив виконувач обовязків міського голови Максима Романенка». Інші телеканали, зокрема  й «1+1», про цю подію навіть не згадали. 

Тим часом «1+1» після регулярних матеріалів про те, що переведення зарплатних проектів державних службовців із приватних банків у державні не є законним, нарешті відверто сказав про те, про що всі й без того здогадувались: це кампанія в інтересах «Приватбанку». Герої матеріалу - п'ять тисяч співробітників Головного київського військового шпиталю, яким не подобається зміна банку, але відкрито протестувати вони бояться: «Я сам у такій самій ситуації! Я у «ПриватБанку». По сервісу обслуговування, по всім іншим – не один з банків даже не приближається на йоту до «ПриватБанку», розумієте? Але у нас є телефонограма про те, що переходьте на державні», - нарікає керівник установи, якого «для хоробрості» знято прихованою камерою.

Тим часом «Інтер» не полишає своїх намагань скомпрометувати «Приватбанк», розповідаючи історії про обманутих вкладників: «Больше покупатель ей не звонил. Елена поняла - попалась на уловку мошенников - и сразу же обратилась в "Приватбанк". Ее несколько дней гоняли из одного отделения в другое. Заявление о пропаже денег так и не приняли».

Далі клієнтка звернулась до міліції. За її словами, лише цього року в центральному районі Миколаєва схожих злочинів уже більше 50: «Почти все потерпевшие - клиенты Приватбанка. Что же с системой защиты вкладчиков?», - обурюється автор сюжету. Увесь компромат на «Приватбанк» у матеріалі поданий із недостовірними посиланнями: «Позже женщина узнала из интернета - именно этим телефонным номером мошенники пользуются еще с 2013. И схему обмана не меняют. Елена подозревает - их кто-то надежно "крышует". Иначе как объяснить факт, что за два года, милиция и служба безопасности банка, так и не разыскали мошенника с активным номером?».

Мусимо зазначити, що зусилля як «1+1», так і «Інтера» із привертання уваги до «Приватбанку» (з позитивного чи негативного боку) відбуваються на тлі цілковитої відсутності в теленовинах згадок про будь-який інший банк, - окрім Національного, звісно ж.

«Інтер» не припиняє піарити Олега Ляшка, якого цього разу зображає рятівником співробітників Південного машинобудівного заводу:  «Впервые за полгода сотрудники Южмаша получат зарплату Кабмин выделил 90 млн. гривен, чтобы на предприятии рассчитались с людьми, сообщил лидер Радикальной партии после встречи с премьер-министром. Кроме того Олег Ляшко призвал правительство сделать заказ на заводе, который может работать на военные нужды». Як саме причетний Ляшко до рішення виділити Південмашу зарплату, не зрозуміло, але у глядачів може скластися враження, що це сталося завдяки Ляшкові.

ICTV та СТБ вихваляють свого власника Віктора Пінчука, який замість держави профінансував участь української делегації у Венеційському кінофестивалі: «Держава відмовилася фінансувати участь України в 56-й Венеційській бієнале. Це чи не найпрестижніший у світі мистецький майданчик, що відбувається раз на два роки. Участь у бієнале, шанс сказати всьому світові про події в Україні мовою митців, та Міністерству культури давати грошей на бієнале стало не до снаги. Відтак, національний павільйон України в Венеції у травні представить «Pinchuk art Centre», а витрати на все покриє головний фонд Віктора Пінчука».

Також ICTV разом із «Україною» та «Інтером» продемонстрували ідентичний рекламний сюжет фонду Ріната Ахметова: «Українці запозичують іноземний досвід допомоги. Для цього форум благодійників за партнерством Фонду Ріната Ахметова зібрав у столиці десятки волонтерів зі всього світу. Вони діляться власними напрацюваннями роботи в умовах війни». Показово, що однією з героїв цього матеріалу є дружина Петра Порошенка, чий синхрон наводять телевізійники, хоча в ньому немає нічого важливого чи корисного для глядачів: «Це величезна відповідальність, це величезна роль, яку ви виконуєте. І я дуже вдячна вам за ваші зусилля, за вашу працю. Без вас державна служба в тому стані, в якому вони існували до сьогоднішнього дня, не впоралися б з наявними масштабами проблем».

«Україна» також не припиняє нарікати на блокування гуманітарних вантажів через нові правила пропуску через лінію фронту: «Вот уже вторую неделю машины с продуктами не пропускают на блок постах требуя все новых документов. Проблемы доставки пока не решена и уже в ближайшее время полки начнут пустеть». Традиційно вже обходячись без балансу та пояснень, чого саме вимагають від перевізників. У цьому ж випуску до студії «України» запросили народного депутата від «Опозиційного блоку» Юрія Павленка, якому ведуча запропонувала прокоментувати курс гривні, державний бюджет і «Вы можете коротко сказать насколько сильным будет кризис? Он будет хуже чем в 90-х? Или обойдется?». І Юрій Павленко, який багато років був уповноваженим Президента з прав дитини, а до того міністром молоді і спорту, й аж ніяк не є експертом в економічних питаннях, береться впевненим голосом коментувати дії уряду: «Не хочеться не лякати. Не говорити якихось райдужних прогнозів. Я думаю, що буде дуже не просто і уряд показав, що він не здатний сьогодні давати відповіді на всі виклики з якими Україна стикнулася. Він повинен піти у відставку і це було би чесно по відношенню до громадян. Завтра як раз річниця Яценюк прем’єр-міністр. Я думаю, що було би доцільно в понеділок уряд сказав чесно, що відбувається і подав у відставку і прийшли професійні люди».

Його колега по фракції Вадим Рабинович, який став гостем ефіру «Інтера», сказав щось подібне: «Надо парламенту собраться и сделать 3 простые вещи. Запретить политические разборки в период стабилизации экономики, отправить правительство как минимум в отставку, создать новое правительство национального спасения и представителей отраслевых региональных представительств, выбрать новую экономическую модель, которую мы уже год предлагаем, год». Загалом і «Інтер», і «Україна» зосередились на пошукові та тавруванні винних, а не поясненні глядачеві суті процесів, що відбуваються у фінансовій сфері.

27 лютого, п’ятниця

Головні теми дня – ситуація на Донбасі, річниця призначення Арсенія Яценюка Премєр-міністром.

Річниця прем’єрства Яценюка стала для «Інтера» зручним приводом для розлогого критичного (і, звісно ж, жодною мірою не збалансованого) сюжету про головного політичного опонента. Окрім представників «Опозиційного блоку» - Наталії Королевської та Олександра Вілкула («Пустые цеха, забастовки в трудовых коллективах, тысячи закрытых предприятий и сотни тысяч людей на улице. Всего за год промышленное производство упало более, чем на 10%. А во многих отраслях и на 20%. Полный развал банковской системы. Это правительство блогеров, которое больше времени проводит в Интернете») – роботу Яценюка приблизно в тому ж дусі оцінили політкоментатори Вадим Карасьов і Сергій Таран. Дошукатись у сюжеті думок експертів, більш прихильних до Яценюка, годі, як і позиції самого Яценюка. Приблизно такий самий матеріал вийшов на цю тему в новинах «України».

Окремий матеріал у цьому випуску «Подробностей» присвячений відповідальності уряду за обвал гривні. Тут навіть цитують Віктора Ющенка: «Слабость гривны - дело рук правительства  Это мнение третьего президента Украины Виктора Ющенко. В интервью изданию "Зеркало недели" он называет сразу несколько причин стремительного падения гривны. […] Ну и еще одна проблема - это недоверие людей к экономической политике Кабмина и банковской системе».

«Україна» запросила до студії «Событий» нардепа від «Опозиційного блоку» Нестора Шуфрича. Тема, звісно ж – критика уряду: «Ответственность за все, что происходит в стране в первую очередь за резкое падение темпов ростов, уже не просто темпов роста, а падение нашей экономики 7% в прошлом году и 6% в этом году ожидается и это оптимистический прогноз. Это действия сегодняшней власти, действия сегодняшнего правительства». Слова представникам уряду чи самому Яценюкові в новинах «України» так і не дали.

На «Інтері» - чергова атака на Коломойського через Укрнафту. «10 октября 2014-го "Укрнафта" пообещала выплатить государству дивиденды за предыдущие три года - это почти 2 миллиарда гривен. На то время - 137 миллионов долларов. Но деньги так никто и не заплатил. А по сегодняшнему курсу эти 137 миллионов уже превратились в 55. Их "Укрнафта" тоже не спешит отдавать». Спікерами в сюжеті є політкоментатори Руслан Бортник і Геннадій Рябцев, які висловлюються все в тому ж дусі.

Так само без явного інформаційного приводу (і з явним порушенням стандарту оперативності) звинувачує Коломойського в рейдерстві телеканал ICTV: «Останнім часом в Україні почастішали рейдерські захоплення підприємств. Зокрема напередодні на Рівненщині озброєні люди намагалися захопити Ливарний завод. На територію увірвалися 20 бійців батальйону Дніпро-1, який фінансує очільник Дніпропетровщини Ігор Коломойський». Загалом мусимо констатувати, що «бойові дії» проти Коломойського, які за останній місяць майже зійшли нанівець навіть на «Інтері», знову посилились.

Телеканал СТБ, який кілька місяців тому демонстрував в ефірі самохвальські відвертощі лідера самопроголошеної Донецької народної республіки Олександра Захарченка, цього разу, порушуючи одне з головних табу для медіа часів війни, дає слово іншому ватажку терористів:

 «І тут керівництво терористичної організації ЛНР придумало новацію – трудодні. Оголошує про це людям головний сепаратист Плотницький».

Ігор ПЛОТНИЦЬКИЙ: "Как раньше были трудодни. Есть работа, которую мы не можем оплатить, потому что неизвестно чем платить. Вечером получили набор питания и так далее. Вот такая система будет потихонечку введена адресно для всех"».  Навіть якщо метою демонстрації цього синхрону було висміювання або демонстрування маразматичних порядків у самопроголошеній республіці, терористи не повинні промовляти до країни з телеекранів за жодних умов.

На «Інтері» - «сімейний» піар Дмитра Фірташа, який, коментуючи поточну ситуацію в економіці, говорить речі загальні й позбавлені будь-якої новинної цінності:  «Все компании, большие, маленькие, средние, они пережили ужасную ситуацию 14-го года. Они верили сначала в президентские выборы, думали, что-то произойдет, потом ждали парламентские выборы, верили, что что-то произойдет. Вера - это хорошо, это правильно. Но надо что-то делать. Поэтому я думаю, что бизнес находится сегодня в тяжелой ситуации, очень сложной. Но я уверен, что они готовы будут бороться, сражаться, им надо хотя бы показать какой-то свет в конце тоннеля. И они будут заниматься». І ще одну дозу піару «Подробности» подарували своєму позафракційному другові Бориславу Березі, висвітливши його пересічну поїздку до Львова.

У новинах «України» - традиційний піар-матеріал фонду Ріната Ахметова.

28 лютого, субота

Головні теми дня – убивство Бориса Немцова та самогубство Михайла Чечетова, загибель у Пісках фотокореспондента газети «Сегодня» Сергія Ніколаєва.

«1+1» використав смерть Чечетова як нагоду для критики колишніх урядовців та близьких до минулої влади олігархів: «Фонд держмайна забезпечив корупційну приватизацію «Криворіжсталі». Умови конкурсу були виписані під єдиного інвестора холдинг Пінчука-Ахметова. Він щедро давав свідчення на колишніх поплічників, зокрема розповів і те, як Віктор Медведчук брутально забирав держдачі у Пущі-Водиці, як на прохання Януковича допомагав з приватизацією потрібних підприємств Ахметову, а на прохання Кучми Єфремову». Поза тим жоден із телеканалів не використав череду смертей для маніпуляції. Згадувана вище історія в Пісках, де знімальна група «ТСН» зафіксувала останні хвилини життя Сергія Ніколаєва, стала приводом для серйозної дискусії не лише про те, що дозволено журналістові в сюжеті з зони збройного конфлікту, а й про рівень підготовки  військових кореспондентів до надання першої допомоги та відповідальність власників та топ-менеджерів ЗМІ.

На «Інтері» знов піар-матеріал Дмитра Фірташа, який розповідає власні рецепти з відбудови України: «Мы видим, как строилась Польша, как она меняла свою экономику. Мы видим Германию. Германия потратила на восстановление Восточной Германии порядка 20 лет и около 2 триллионов европейских денег. Украина под стать больше. Приблизительно за 25 лет надо положить такие деньги. На мой взгляд, 300-400 миллиардов будет достаточно для того, чтоб начать этот старт». А на «Україні» вперше за тиждень не один, а два матеріали на користь Ріната Ахметова: один – про гуманітарний штаб, другий – про надлюдські зусилля компанії ДТЕК: «Энергетики работают с последних сил, - скаржиться в.о. головного інженера ДТЕК Сергій Фесак. - Обращаются к Президенту, Минэнергоуглю, к правительству разобраться в ситуации, и наладить стабильные поставки в угле антрацитовой группы Луганского и Донецкого региона. Поставки угля должны быть стабильными. Не имея стабильных поставок угля, нельзя прогнозировать работу блоков, работу генерации».

Висновки

Посилилась агресія проти Ігоря Коломойського та його команди в новинах «Інтера» та «України», до яких епізодично долучається ICTV. Також істотно зросла кількість корпоративної джинси на каналах Віктора Пінчука. Серед героїв піар-сюжетів на деяких каналах з’явились Юлія Тимошенко та Дмитро Фірташ, а також відчутно побільшало Олега Ляшка. Загалом можна констатувати, що замовні матеріали стали розмаїтішими. Ймовірно, це пов’язано з прийдешніми місцевими виборами. Хоча кількість матеріалів з ознаками замовності в порівнянні з минулим тижнем майже не змінилась: 45, із них 18 на «Україні», 16 на «Інтері», по чотири на СТБ та «1+1», три на ICTV.

Також, з огляду на ситуацію з гривнею та річницю прем’єрства Яценюка, посилились атаки з боку каналів «Опозиційного блоку» - «Інтера» та «України» - в бік уряду та прем’єра особисто. При цьому атакованим, звісно ж, слова не давали. Загалом, що жорсткішим стає політичне протистояння, важчою економічна ситуація і ближчими вибори, то міцніше представники цих двох телеканалів забувають про стандарт балансу думок.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот sobytiya.tv
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7444
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду