Колеги про загиблого фотокора Сергія Ніколаєва: талант, бунтар Че Гевара і Людина

Колеги про загиблого фотокора Сергія Ніколаєва: талант, бунтар Че Гевара і Людина

1 Березня 2015
8460

Колеги про загиблого фотокора Сергія Ніколаєва: талант, бунтар Че Гевара і Людина

8460
Колеги про загиблого фотокора Сергія Ніколаєва: талант, бунтар Че Гевара і Людина
Колеги про загиблого фотокора Сергія Ніколаєва: талант, бунтар Че Гевара і Людина

Фотокореспондент Сергій Ніколаєв майже сім років працював у газеті «Сегодня». Він залишив виданню величезну кількість світлин - насамперед, із гарячих точок і Майдану.

 

Грузія, Кенія, Іран, Туніс, Лівія, Сомалі, Сирія і Туреччина стали країнами, про гарячі події і гострі теми яких фотокор також встиг розповісти українським читачам. За матеріалами поїздок у 2013 році Сергій Ніколаєв презентував першу персональну виставку «Недитяче дитинство» - про те, в яких умовах зростають діти під час війни. 

 

За словами його колег, Сергій був талановитим фотографом, видатним професіоналом своєї справи, який всього себе віддавав роботі. Чим він запам'ятався, розповідають колеги фотокора.

 

Інна Золотухіна, військовий репортер, співпрацювала із Сергієм Ніколаєвим під час поїздок у гарячі точки:

-Сергій захоплювався фотографією з юних літ. Здається, першим і останні його місцем роботи за цією спеціальністю була газета «Сегодня».

 

Війна для нього була не тільки можливістю виконати професійний обов'язок. Вона дозволяла побачити світ - втілити головну його мрію... (З першим  відгуком Інни Золотухіної можна ознайомитися на її сторінці у Facebook. - ТК).

 

Для нього був важливим професіоналізм - наприклад, у роботі над репортажем Сергій не допускав постановочних зйомок. А ще він був небайдужою людиною й легко знаходив контакт із героями. Мені запам'яталося, як під час поїздки до Лівії під час падіння режиму Каддафі ми спілкувалися із дружинами українських колишніх військових інженерів-контрактників. На час нашого відрядження їх огульно звинуватили  в тому, що вони - інженери - нібито брали участь у заворушеннях як снайпери та судили. І коли їхні українські дружини, які прибули до Лівії в якості медсестер, розповіли, що відбулося з їхніми чоловіками, на очах Ніколаєва були сльози, і мене це дуже вразило. Мало хто із військових фотографів чи журналістів так ставиться до своєї роботи, тому що ми вміємо трішечки відсторонюватися від чужого горя, щоби зберегти себе. А Сергій так не міг...

 

Валерій Мілосердов, більдредактор, співпрацював із Сергієм Ніколаєвим протягом двох років:

-У Сергія був і власний почерк, і відповідальність. Він брався за дуже серйозні зйомки, часто їздив у гарячі точки разом з Інною Золотухіною. На нього можна було покластися. Також це була дружня людина - завжди усміхався, завжди мав добрий контакт з людьми.

 

За першим фахом він дизайнер, і це стало йому в нагоді для роботи з фотокамерою: світлини Сергія Ніколаєва  грамотні й вишукані. Сергію була притаманна своя фотографічна мова, зрозуміла багатьом читачам. А такі речі як лінія, світло чи світлотінь він як художник розумів.

 

Гадаю, його робіт стане на багато фотовиставок. Де б він не знімав, привозив цікаві роботи. На півночі Росії зняв дуже гарні види. Втім, він умудрявся робити потрібні редакції знімки і в таких «закритих зонах», як Туніс чи інші східні країни. Там навіть фотоапарат зайвий раз не дістанеш, але Сергію вдавалося все.

 

Сергій багато років дружив з Антоном Кіреєвим - військовим фотокореспондентом та бійцем Правого сектора, який 5 жовтня 2014 року загинув у бою під Донецьким аеропортом. Напевне, ця подія стала для нього вирішальною, коли Сергій приймав рішення їхати висвітлювати події в зоні АТО.

 

Ірина Соломко, шеф-редактор документальних спецпроектів каналу ICTV, захоплювалася роботою Сергія Ніколаєва із часів її роботи в газеті «Сегодня»:

-Він був надзвичайно талановитою людиною, часто знімав в гарячих точках, а загинув на своїй землі - через це особливо боляче.

 

Це бунтар по своїй суті, що викликав асоціації з Че Геварою. Не в тому сенсі, що влаштовував у редакції «революції», такого не було. Але Сергію було притаманне своє відчуття життя і він нічого не боявся. Це треба було бачити: іін завжди обирав небезпечні відрядження, знімав найгарячіші години Майдану.

 

Він був дуже талановитим фотографом.

 

Його смерть надзвичайно вразила.

 

 

Нагадаємо, Сергій Ніколаєв загинув на 43-му році життя поблизу Пісків на Донеччині. 28 лютого, коли він вів фотозйомку, в нього влучили осколки міни. Фотографа доправили до лікарні, де він помер на операційному столі.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://www.segodnya.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8460
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду