Каплін за Капліним…

Каплін за Капліним…

15 Лютого 2015
6380

Каплін за Капліним…

6380
Боротьба за право показувати російське кіно збільшила кількість замовних матеріалів на «Інтері» вдвічі. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах каналів «Інтер», «1+1», СТБ, ICTV, «Україна», 5-й та Перший національний 2-7 січня 2015 року.
Каплін за Капліним…
Каплін за Капліним…

Законодавчі ініціативи представників «Народного фронту» зворохобили «Інтер» та «Україну», змусивши їх до активних інформаційних контратак. Окрім величезної кількості представників «Опозиційного блоку»  вони були гостями ефірів практично щодня, і це попри рясні синхрони в сюжетах, — пацифікувати «Народний фронт» допомагав нардеп від Блоку Петра Порошенка Сергій Каплін. А також Микола Томенко і ще кілька лояльних до «Опозиційного блоку» політкоментаторів, яких новинарі традиційно позиціонують як незалежних експертів. Про те, що звинувачений у корупції, порушенні прав та принципів демократії «Народний фронт» має право виправдатись і пояснити свою позицію, на «Інтері» та «Україні» «забули»…

2 лютого, понеділок

Головні теми новин дня — евакуація мирних мешканців Дебальцевого, пікетування Міністерства оборони представниками батальйону «Айдар», загибель Андрія Кузьменка з групи «Скрябін»

Спротив «Народному фронту» й Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, які намагаються притягнути телеканал «Інтер» до відповідальності за демонстрацію російських програм у новорічну ніч, набуває на цьому тижні характеру скоординованої кампанії. Крім «Інтера», в ній бере участь «Україна».

Випуск «Подробностей» 2 лютого розпочався з трьох поспіль матеріалів, які можна розцінювати як частину цієї кампанії. Спершу заява: «Телеканал “Интер”, группа “Старлайт-медиа”, в которую входят, в том числе ICTV, СТБ, Новий канал, телеканал “Украина”. Все сегодня просят не принимать законопроекты, списанные депутатами “Народного фронта” с российского законодательства. В России авторами этих законопроектов выступали Жириновский и Зюганов». Аналогічне повідомлення з’явилось у «Событиях» каналу «Україна».

«Інтер» також наводить коментар лідера «Опозиційного блоку» Юрія Бойка: «Мы считаем, что это завуалированный метод подготовки рейдерского захвата, причем не только телеканала "Интер". Под эту схему можно подвести любое средство массовой информации». Після цього автор сюжету між іншим повідомляє, що «документ коснется многих медиа, в том числе — телеканала "Интер". Поскольку 29% акций принадлежит российскому "Первому каналу". Причем это право собственности без права влиять на редакционную политику». Після чого устами представника Блоку Петра Порошенка Миколи Томенка озвучено тезу, яка надалі постійно повторюватиметься в новинах «Інтера» та «України»: «Абсолютно очевидно, вносить ці законопроекти одна група. Навіть не одна партія, а одну група всередині однієї партії. І тому тут абсолютно очевидно, що, прикрившись Путіним, взяли закон Путіна, звернулись до комуністів і займаються тим, що в одного забрати канал, і на тим закінчиться».

Наступний матеріал складається з добірки думок одностайних політкоментаторів, які хором засуджують Нацраду й «Народний фронт»: Руслан Бортник («Інформаційна політика "Інтера", вона, на мою думку, абсолютно проукраїнська. Навіть тут не має ніяких застережень», Андрій Золотарьов («Рейдерство сегодня приобретает беловоротничковые формы, когда с помощью законодателей, с помощью системы правосудия можно решить те же задачи захвата собственности»), нардеп-ляшківецьІгор Попов, політологи Вадим Карасьов, а також Кость Бондаренко: «Це канал №1 на сьогоднішній день за кількістю глядачів (про «Інтер», — ТК), за глядацькою аудиторією. Очевидно, що у декого, хтось, сам вибудовує свою політичну кар'єру в майбутньому, хоче, щоб створити і медіапідгрунття для себе». Всі ці люди раніше були помічені в активній співпраці з політичними проектами Сергія Льовочкіна. Втім, майже ідентичні коментарі виходять на «Україні».

Також до студії «Інтера» запросили нардепа від «Опозиційного блоку» Юрія Павленка, ще одну людину, наближену до Льовочкіна. Компетентність Павленка в обговорюваному питанні пояснюється його членством у комітеті Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики. Ведуча, посилаючись на анонімних «експертів», каже: «Мы, когда задаем экспертам вопрос относительно законопроекта 1768, помимо того, что они отвечают, что он не соответствует европейским нормам, звучит два очень четких и коротких меседжа. Это цензура, и рейдерство. Вы, как член комитета можете объяснить как внутри комитета по свободе слова продуцируются такие понятия?» Далі скеровує депутата суто на потрібний каналу законопроект:

«Наталья Белашева: Вы сейчас имеете в виду закон 1768-1?

Юрий Павленко, член комитета в Верховной Раде по свободе, по вопросам свободы слова, информационной политики: Я маю на увазі 1768. Він навіть не вноситься завтра в порядок денний.

Наталья Белашева, ведущая: А который тире один, можете о нем?».

На що Павленко відповідає належним чином: «Цей законопроект є альтернативний тому, який внесений головою комітету пані Сюмар, і він приводить дану норми законопроекту до європейських стандартів нормальної логіки».

«Україна» тим часом запрошує до розмови в студії чи не найвідвертішого лобіста інтересів представників колишньої влади та олігархії у парламентській коаліції — порошенківця Сергія Капліна. Відповідаючи на запитання ведучої Анни Панової, він також завзято критикує дії «Народного фронту»:

«Вот есть ли у вас информация, кто вообще придумал дать Нацсовету полномочия до решения суда приостанавливать лицензию телеканалов. Чья это инициатива?»

Сергей Каплін: «Путіна.[…] Ті, хто програв інформаційну війну на сході і в Криму, коли тільки ми обрали нове керівництво Ради Національної безпеки і оборони України, більш ніж рік тому, при перехідному президенті, виконуючого обов’язки Турчинові, коли продали Крим», «В країні існує така 5 колона Кремля. І це не обов’язково ті, кого Путін фінансує, це і, хто не здатні сьогодні бути владою».

Готовність представника партії Порошенка говорити вигідні для «Опозиційного блоку» речі настільки очевидна, що викликає в його співрозмовниці спалах дитинного захвату:

«Анна Панова, ведуча: Если 50% и больше акций принадлежит гражданам страны агрессора. То есть если 49% собственности российской, это еще не так страшно?

Сергей Каплін: Якщо у вас є 50% акцій телекомпанії, тоді я, як власник, можу вас вигнати з роботи. І на ваше місце посадити того, хто буде говорити про путінські проросійські речі, хто буде лити цей пропагандистський бруд і лайно. А якщо у вас немає, то ви цього не можете робити. І все.

[…]

Анна Панова: Как вы считаете? Каковы риски для Украины, есть ли они? Репутационные и для медиа бизнеса? Есть ли будет принят закон?

Сергей Каплін: Катастрофічні. Знаєте, я представник профспілок у Верховній Раді України. спілкуюся кожен день з сотнями людей, простими, звичайними людьми, трудовими колективами. Вони мені кажуть: Сергію, все країни немає? Що робити? Опозиції в Раді фактично немає. Опозиційний блок — це партія білбордів,ну це не є опозицією. Опозиція залишилася, яка може контролювати прем'єра, міністрів, навіть президента і депутатів від більшості від коаліції тільки канали. Ви можете говорити правду.

Анна Панова: Так здорово, когда представитель пропрезидентской партии поддерживает оппозиционеров!»

Зауважмо, що позиція представників Нацради та ініціаторів змін до законодавства, що дозволять розпорядчому органу призупиняти ліцензії, якщо й була представлена в матеріалах «України» та «Інтера», то в доволі приблизному переказі непрямою мовою. Хоча логічно було б запросити до студій саме їх.

2 лютого частина бійців добровольчого батальйону «Айдар» агресивно пікетували Міністерство оборони, протестуючи проти розформування цього підрозділу та вимагаючи зберегти статус командира батальйону за народним депутатом Сергієм Мельничуком. Телеканали інтерпретували цей конфлікт та позиції сторін настільки вільно, що, переглянувши сюжети про пікетування на різних каналах, можна подумати, що йдеться про різні протести.

За версією Першого національного, айдарівці під міністерством захищали Сергія Мельничука. В сюжеті зазначено, що протестувальники та чиновники Міноборони дійшли згоди: «Ближче до обіду айдарівці починають бити в бочки і підпалюють шини. Пізніше пожежники полум’я загасили. Після цього мітингарів запрошують до міністерства на перемовини. […] Поки в міністерстві тривають переговори, пікетники не розходяться. Уже підвечір до бійців підходить представник міністерства та Сергій Мельничук», який повідомляє: «ВЧ 0624 залишається, ВЧ 2950 теж залишається. Тобто буде дві частини: ті, хто захоче служити Пташнику, будуть служити в одній частині; ВЧ 0624 буде окремою частиною». До коментування цього конфлікту до студії новин Першого запросили представника міністерства Сергія Галушка. Ведуча Ілона Довгань спрацювала професійно, не задовільнившись розпливчастими відповідями чиновника та змусивши його прямо сказати, що міністерство не визнає протестувальників айдарівцями. Галушко сказав, що з учасниками протестів не велися жодні переговори, ба навіть назвав їх злочинцями.

«1+1», натомість, ккаже про два окремі пікети, що відбулися в один час в одному місці — айдарівців та матерів бійців 25-го батальйону: «“Айдар” прийшов уже вдруге вимагати статусу та озброєння. Жінки бійців 25-го батальйону “Київська Русь” переконують, їхні чоловіки і діти між Дебальцевим та Вуглегірськом. Їх, мовляв, взяли в оточення. Мітингувальники перехопили радника міністра внутрішніх справ, поки той в Міноборони йшов у своїх справах. Про “Айдар”, каже, знає. Ситуацію вирішують законним чином, а от про котел під Дебальцевим не чув». Про домовленості пікетувальників із міністерством і про роль Сергія Мельничука в організації протесту тут немає ні слова. Інші телеканали висвітлили цю подію відносно адекватно.

Тим часом під стінами Вищого господарського суду тривав іще один пікет — проти голови суду Богдана Львова, якого протестувальники звинуватили в хабарництві та ухваленні неправосудних рішень. Цим протестом зацікавився лише «Інтер», що подав звинувачення на адресу Львова прямою мовою одного з пікетувальників: «Львова поймали на взятке в гостинице "Континенталь". Мы требуем немедленной его отставки». Пошуком якщо не офіційних доказів, то бодай публікацій у пресі про цю історію «Інтер» себе не обтяжив. Натомість навів іще один коментар-обвинувачення на адресу Львова — від нардепа Олега Осуховського: «Депутатські звернення ми додаємо постійно, зокрема і Вищу раду юстиції. І вищу кваліфікаційну комісію суддів на всіх тих суддів. Тому, що не є дуже багато звернень від підприємств, які реально рейдерським способом через господарські суди забирають». Баланс у матеріалі зімітовано, проте насправді коментар обвинуваченого судді не є відповіддю на закиди і не є зрозумілим узагалі: «Я официально обратился в органы службы безопасности Украины. С целью мероприятия и движущими силами — разберутся компетентные органы».

«Україна», як і на минулому тижні, продовжує інформаційну оборону міської влади Кривого Рогу, де протестувальники заблокували міськраду, добиваючись відставки мера Юрія Вілкула. «Депутатам пришлось проводить заседание в другом здании. После чего, а марш вышли представители демократических сил Криворожья. Они называют людей захвативших горсовет проплаченными радикалами раскачивающими ситуацию в городе», — йдеться в матеріалі «України». На захист Вілкула стає представниця партії «Свобода» Тетяна Соловйова, протитрована як представниця «Об’єднання патріотичних сил Кривого Рогу»: «Ми проти того, аби на ці протестні акції приводили людей кримінальних кіл, котрі використовуються організаторами таких акцій за гроші». Як і в попередніх матеріалах на цю тему, «Україна» використовує синхрон колишнього дніпропетровського губернатора, а тепер нардепа від «Опозиційного блоку» Дмитра Колесникова: «Целью есть раскачивание ситуации в мирном, трудовом, мощнейшем промышленном центре Украины и городская власть во главе с Юрием Григорьевичем Вилкулом мэром города, к слову сказать, этот человек в прошлом году пережил два сердечных приступа, пытается удержать 700 тысячный город. Вот в чем проблема. И вы знаете, Анечка, я вам хочу сказать о том, что за 4 года в городе Кривой Рог было сделано больше, чем за 20 предыдущих лет. Новейший перинатальный центр, новейший вокзал, 30 новейших амбулаторий, полностью укомплектованных медицинским оборудованием. И все это было сделано за 4 года». Далі Колесников прямо каже про те, що мета протестувальників — дошкулити бізнесу Ахметова: «Мы не понимаем заслуг этой горстки радикалов. Избить женщину — они готовы, избить пожилого человека — они готовы, захватить горсовет — они готовы. Они готовы испортить работу крупнейшему предприятию Метинвест-холдингу в городе Кривой Рог, а других заслуг нет».

Якщо «Україна» захищає інтереси свого власника та наближених до нього політиків, то «1+1» безпосередньо рекламує бізнес Ігоря Коломойського. Один матеріал у «ТСН» цього дня — реклама акції «Приватбанку»: «Для того, чтобы стать участником олимпиады, необходимо в любом отделении “ПриватБанка” получить бесплатную карту “Юниора” и зарегистрироваться на сайте “ЮниорБанка”». І ще один — апологія компанії «Міжнародних авіаліній України» та піар  її домовленостей із адміністрацією аеропорту «Бориспіль»: «Сприяти найбільшому авіаперевізнику України, надати торгові площі для ресторанів, крамниць, артек та іншого сервісу і заробляти на цьому гроші — натомість, зменшивши вартість обслуговування авіакомпаній. Це зумовить і зменшення цін на квитки, і підвищеня комфорту для пасажирів. Такі плани у керівництва найпотужнішого аеропорту країни».

«Інтер» знов піарить Сергія Капліна (можливо, розплачуючись таким чином за його активну участь в обороні від «Народного фронту»?) в матеріалі про полтавський конфлікт — Каплін виступає безкомпромісним критиком місцевого мера Мамая: «Він (міський голова Полтави, — ТК) злякався людей, простих, звичайних людей і їх позиції. І проголосували так, як цього вимагає 99, 9% усіх полтавців. Нам потрібно зробити все, щоб скинути з влади з крісла мера сепаратиста. Я вже зареєстрував проект постанови, і буду вимагати від усіх фракцій прийняти рішення».

На каналі «Україна» — два піар-матеріали про благодійність Ріната Ахметова: 1) «Сегодня для безопасности волонтеров и получателей гуманитарной помощи — штаб Ахметова приостановил работу пунктов по всему городу, а также в Макеевке и в Ясиноватой»; 2) «Учитывая потребности, штаб Ахметова уже привез в Святогорск 700 детских наборов. Пакеты с детскими кашами, пюре, соками и подгузниками завтра раздадут тем, кто приехал из Горловки, Дебальцева и Углегорска». Натомість повідомити про результати виклику Ахметова до прокуратури «Україна» забуває; про це згадує лише 5 канал.

3 лютого, вівторок

Головні теми дня — візит голови Венеціанської комісії в Україну, посилення обстрілів на Донбасі

Іще напередодні «Інтер» розповідав про те, що міноритарний пакет у власності росіян нічого не означає, а вже у вівторок рапортує про те, що «Інтер» більше не має російських власників: «Телеканал "Интер" отныне полностью принадлежит украинцам. 29 процентов акций, которыми владел российский "Первый канал", за 100 миллионов долларов выкупил основной акционер "Интера" — "Group DF" — компания украинского бизнесмена Дмитрия Фирташа. […] "Интер" был и остается независимым украинским телеканалом». Проте ця новина не означає кінця протистояння «Народному фронту» та Нацраді. Тези, що лунали напередодні, повторюються знову: коментарі Юрія Павленка та Сергія Капліна: «Той закон, який вноситься Сюмар, повністю списаний у Путіна. Це дує планована, унікальна за своїм цинізмом спецоперація»; Юрій Бойко: «Запропоновані законопроекти посталять на коліна всі незалежні мас-медіа. По суті це підготовка рейдерського захоплення неугодних ЗМІ. Нацрада може прийняти право без рішення суду зупиняти ліцензію каналу або радіостанції», а також інші друзі «Інтера» — Микола Томенко, Вадим Рабинович і Борислав Береза. Цікаво, що коментарі Миколи Томенка та Юрія Павленка, за змістом ідентичні наведеним напередодні, повторюються двічі — очевидно, для закріплення сказаного у свідомості глядачів.

Далі у «Подробностях» іще один аргумент проти законодавчої ініціативи «Народного фронту» — лист екс-президентів: «Закон 1768 — калька с российского закона. Об этом в открытом письме заявили три президента Украины. Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Ющенко предостерегают власти от введения цензуры». Здавалося б, чотирьох матеріалів на неблизьку аудиторії, хоч і важливу для журналістів тему на початку випуску досить, проте «Інтер» демонструє ще один: «Ситуацией обеспокоена "Фридом Хаус" — известная американская организация, которая занимается исследованиями гражданских и политических свобод по всему миру. Их рейтинги изучают, к ним прислушиваются. В последнем у Украины бал средний, отнесли к частично свободным странам, но все же уровень лучше, чем в России. Антижурналистские законы создают иной тренд». Загалом істерична гіперактивність «Інтера» у висвітленні цієї теми засвідчує, що новинарі цього каналу абсолютно не орієнтовані на інтереси аудиторії.

Крім того, в матеріалі про приїзд до України голови Венеціанської комісії Джанні Букікі «Інтер» піарить сестру свого акціонера, народного депутата від «Опозиційного блоку» Юлію Льовочкіну, яка виступає проти закону про люстрацію: «Мы считаем, что есть необходимым немедленное изменение закона. И что есть еще вопрос о том, что же сделать с теми людьми, которые были незаконно люстрированы. Мы нашли полное понимание со стороны Венецианской комиссии, и главы этой комиссии Дани Букиккио, который сказал, что он поднимет эти вопросы». Аналогічний матеріал з’явився на «Україні», яка дедалі частіше працює синхронно з «Інтером».

Повернулися «Подробности» до ще однієї своєї улюбленої теми — незаконного видобутку бурштину на Рівненщині, який начебто відбувається під «дахом» місцевої міліції. Як завжди, зміст матеріалу зводиться до звинувачення правоохоронців — не лише міліції, але навіть ДАІ. Іще один сюжет на цю саму тему, так само незбалансований і явно заангажований, вийде в ефір «Інтера» 5 лютого.

Не до речі в «Подробностях» вигулькує наближений до Сергія Льовочкіна політкоментатор та співтворець «Опозиційного блоку» Андрій Єрмолаєв, який коментує тривалі мінські переговори: «Это украинский парламент, представитель президента, власть на местах в Донецкой и Луганской областях, самоуправление, уполномоченная делегация сепаратистов, дипломатическое представительство России, Евросоюза и международные организации — это ОБСЕ и ООН. Задача: выработка более детализированного плана со сроками, ответственными в отношении линии разграничения, прекращения огня, порядка хозяйственной деятельности, гарантий соблюдений режима мира».

«Факти» ICTV вихваляють народного депутата Ольгу Богомолець: «Лікарі готувати пацієнта до ампутації. Тоді племінник попросив допомоги в активісти Майдану Ольги Богомолець. Вона розуміла — зберегти ногу хворому зможуть у столичному інституті хірургії і трансплантології ім. Шалімова. Місцеві ескулапи не підвели». Що, втім, є доволі нетиповою картиною для ICTV, на відміну від піару нардепа від «Опозиційного блоку» Ольги Богомолець на «Україні». Вона стала гостею студії каналу, який найчастіше запрошує до розмови саме представників «Опозиційного блоку», та жорстко критикувала владу: «Мы критикуем о том, что у нас систематически вводятся новые административные барьеры, которые сегодня нарушают права человека. Это касается как переселенцев, так касается и других людей в нашей стране. Ну, вот буквально недавно было заявление одного из военных деятелей, который сказал, что те, кто подлежат мобилизации, не смогут выехать за пределы административных округов. Это нарушение прав человека? Да, нарушение». Можливості відповісти на цю критику представники влади не отримали.

Також у «Событиях» на каналі «Україна» — два хвалебні матеріали про доброчинність Ріната Ахметова.

4 лютого, середа

Головні теми дня — рішення Верховної Ради про позбавлення Віктора Януковича статусу Президента України, ситуація на Донбасі.

Антинацрадівська істерія на «Інтері» не припиняється. Цього разу це чотири матеріали поспіль на не надто важливу й не досить зрозумілу для аудиторії — адже об’єктивного бекґраунду глядачі не отримують — тему:

«После вчерашнего провального голосования за дополнительные полномочия Нацсовету по вопросам телерадиовещания — сегодня зал снова говорит о СМИ. За трибуной депутаты уговаривают принять другой закон», — йдеться в матеріалі, де використані синхрони все тих самих захисників-порошенківців: «Боротися треба з руськими каналами, а не з українськими, які критикують уряд чи владу» (Микола Томенко), «Той закон, який вноситься, він призведе до того, що ось тут біля мене буде лише три мікрофони, і на кожному мікрофоні можна сміливо писати — Яценюк, Яценюк, Яценюк. Це закон «Народного фронту» для того, щоб «Народний фронт» разом з прем’єром і його урядовцями воло ділили повністю усім інформаційним полем України. Ви просто не знатиме правду» (Сергій Каплін). Аналогічний за змістом матеріал вийшов і в новинах «України».

Далі «Інтер» використовує пул політкоментаторів, близьких до «Опозиційного блоку», які створюють ілюзію експертної думки, цього разу переконуючи в тому, що до ініціатив «Народного фронту» несхвально поставиться Захід: «Какой информационный фон для переговоров с госсекретарем США в Украине — создает голосование одиозного медийного закона, какими могут быть официальные и неофициальные цели визита Керри в Киев и что вообще ожидать от встреч — мнение политологов». При цьому всі «політологи» — крім Костя Бондаренка («Кэрри, очевидно, приедет в Киев и столкнется с целым рядом моментов — радикализация настроений в окружении Яценюка, например, в среде так называемых "ястребов", инициатива этой среды относительно фактически новых диктаторских законов — в том числе, в сфере медиа») висловилися також Андрій Золотарьов та Віталій Бала — мають одну позицію. В іще двох матеріалах ідеться про ситуацію зі свободою слова в різних країнах, яку глядачі мають зіставити з нашим «наступом на свободу слова».

Завжди уважний до новин із життя «Опозиційного блоку» «Інтер» оминув увагою той факт, що ця партія не проголосувала за звернення до Гаазького трибуналу щодо розслідування злочинів Росії. «Україна», натомість, дала представникові партії змогу виправдатися перед своїми виборцями. «Те, що зараз відбувається, на жаль, більше схоже на піар, а не на реальне вирішення цієї проблеми, — каже нардеп Нестор Шуфрич. — Це має бути зроблено згідно із норм міжнародного законодавства і згідно із нормою Конституції України». А ось СТБ гостро розкритикував «Опозиційний блок»: «“Опозиційний блок№ за це не голосує. Натомість пропонує свій законопроект за назвою “Забезпечення миру та стабільності на сході України”. Фракція, яка завжди прикривається у висловлюваннях жителями Донбасу, пропонує прямі перемови з Росією і введення миротворчого контингенту на схід».

А 5 канал у цей день трохи познущався з екс-регіоналів, опитавши їх про книгу Миколи Азарова:

«Юрій Бойко, народний депутат, Опозиційний блок: Что?

Ольга Снісарчук, кореспондент: Книжку Микола Азаров написав, він вам не надсилав?

Юрій Бойко, народний депутат, Опозиційний блок: Не.

Ольга Снісарчук, кореспондент: Не хочете?

Юрій Бойко, народний депутат, Опозиційний блок: Ні. Я перший раз чую. Ну, якщо вона з’явиться в продажі, то мабуть прочитаю.

Ольга Снісарчук, кореспондент: Надішле Микола Янович примірник своєї книжки?

Олександр Вілкул, народний депутат, Опозиційний блок: Не надсилав.

Ольга Снісарчук, кореспондент: Очікуєте? Може з автографом?

Олександр Вілкул, народний депутат, Опозиційний блок: Я вчора узнав це так, як і ви з преси».

Із надмірною серйозністю потрактувала більшість телеканалів рішення Верховної Ради позбавити Януковича статусу Президента України. Лише Перший національний та «Україна» чітко ствердили, що рішення є суто популістським і не має жодних реальних наслідків.

«Інтер», розповідаючи про засідання Верховної Ради, відверто піарить «Опозиційний блок». «Закат рабочего дня — парламент перешел к предложениям оппозиции. И их мирному плану». «Мы призываем признать, что военными действиями ситуацию не урегулировать. что нужно сегодня приложить усилия всех сторон для того, чтобы вернуть мир в нашу страну», — цитують «Подробности» нардепа Наталію Королевську; ані цей синхрон, ані подальші коментарі Юрія Бойка та самого співвласника «Інтера» Сергія Льовочкіна («Мирный план оппозиции очень прост. В первую очередь это обеспечить жизнедеятельность регионов, дать людям то, что они должны получить — это пенсии, социальные выплаты, дать им возможность при необходимости покидать зону проведения военных действий, то есть защитить людей — социально и физически. Второе — это начать честные прямые переговоры со всеми сторонами, которые могут повлиять на быстрейшее достижение мира») не дають глядачам розуміння, що саме — не на рівні гасел, а на рівні конкретних дій, — пропонує опозиційна партія.

І знову «Інтер» критикує закон про люстрацію, також вустами Сергія Льовочкіна: «Под его действие попали — в том числе — и кадровые военные, которые сейчас как никогда нужны стране. На востоке»; «Прекрасные профессионалы, честные офицеры и генералы были лишены права служить своей родине. Это несправедливо. И я очень рад, что это прекращено».

Банк «Надра», що належить співвласнику «Інтера» Дмитрові Фірташу, в цей день перестав видавати готівку через банкомати. Перший національний присвятив цій події цілий сюжет, «Україна» згадала коротким нейтральним повідомленням. Натомість «Інтер» сам факт припинення видачі грошей приховав, а про «Надра» згадав у контексті чергового наїзду на Державну іпотеку: «Банк “Надра” обвиняет Государственное ипотечное учреждение в беспрецедентном давлении. Сегодня в очередной раз Высший хозяйственный суд перенес рассмотрение кассации банка на иск в 228 миллионов гривен. В ГИУ, а им до сих пор руководят нелюстрированные чиновники времен беглого Януковича, утверждают — это неоплаченные финучреждением проценты по кредиту». Іще одна стара улюблена тема «Інтера» — концерн РРТ: «Подробности» радісно підхоплюють звинувачення в допомозі сепаратистам, які пролунали в Кабміні на адресу керівника РРТ Півнюка, й принагідно згадують свого ворога Миколу Княжицького: «“Подробности” не раз рассказывали, что сотрудники концерна неоднократно требовали уволить руководителей РРТ как ставленников бывшего замглавы СНБО Сивковича и нынешнего нардепа от "Народного Фронта" Княжицкого». Позиції ані Сівковича, ані Княжицького, ані Півнюка в матеріалі немає.

«1+1», у свою чергу, регулярно повертається до справи Ґонґадзе, яка є лише приводом зачепити екс-президента Леоніда Кучму, а насправді — його зятя Віктора Пінчука, з яким судиться власник каналу Ігор Коломойський. Цього разу Кучму звинувачують устами нардепа Андрія Денисенка: «За цією справою стоять тодішнє керівництво української держави, екс-президент Кучма і керівник його адміністрації Литвин. Саме для того, щоб ці люди уникли передбаченої законом кримінальної відповідальності, і засекречені всі матеріали цієї справи. Це моя особиста думка». Коментарів обвинуваченого в матеріалі немає.

До студії «Событий» каналу «Україна» запросили нардепа від «Опозиційного блоку» Євгена Мураєва, із яким ведуча Анна Панова говорила «про все на світі». А піар-сюжет про доброчинність Ахметова у середу в новинах «України» був лише один.

5 лютого, четвер

Головні теми дня — подання до Конституційного суду проекту закону щодо позбавлення народних депутатів недоторканності, заборона трансляції російських фільмів і серіалів на українському телебаченні, зустріч Ангели Меркель та Франсуа Олланда з Петром Порошенком у Києві.

Епопея з самозахистом «Інтера» та «України» триває, тільки тепер вони обороняються від рішення нардепів заборонити демонстрацію російського телекінопродукту. «Інтер» залучає до коментування свого постійного героя, нардепа від «Опозиційного блоку» і, до речі, також медіавласника Вадима Рабиновича: «Просто болтовня! Давайте создавать украинскую продукцию, давайте идти с украинской продукцией на рынок и побеждать, чтобы наш сериал был лучше русского. Будет опять, как в советское время, по вечерам собираться и смотреть кассеты, вы этого хотите?». У цьому випуску «Подробностей» цій темі присвячено два матеріали.

Обороняється й «Україна», вдаючись до недостовірного посилання на «юристів»: «Депутаты запретили трансляцию российских фильмов снятых после 91 года. Формальный повод — защита информационного пространства. При этом юристы уже говорят: такое решение противоречит Конституции, да и принимался с нарушением регламента». Критикувати рішення Верховної Ради до студії запросили вже третього за чотири дні нардепа від «Опозиційного блоку» — Юрія Павленка:

«Юрий Павленко: Нібито заборона російських фільмів чи підтримка виробництва українських фільмів, це насправді лише фон. А по суті, через цей закон може бути встановлена дуже жорстка цензура. Більше того, там є цілий ряд моментів достатньо корупційних. Крім того, розмови про підтримку українського фільму, нема жодного слова щодо стимулів, які би призвели до збільшення українських фільмів чи українських телевізійних серіалів. Просто замість російських з'являться там африканські. Натомість українських як не було, так і не буде. Ну і це дуже серйозний удар по українському телебаченню по українських телеканалах.

Ведущая: Скажите скольких телеканалов то может коснуться и как будет выглядеть эфир?

Юрий Павленко: Це стосується всіх українських телеканалів.

Ведущая: Да, но какие-то возможно транслируют меньше российских фильмов. Хотя трудно представить. Время от времени транслируют все», — каже ведуча, порушуючи всі можливі стандарти — від достовірності до точності.

«Інтер» також не припиняє війни з «Народним фронтом»: «Законопроект “Народного фронта”, списанный с российского законодательства, запрещал иностранцам быть совладельцами украинских телеканалов. И коалиция в таком виде отказалась за него голосовать. Настаивала, чтобы лицензию мог забирать только суд, а не Нацсовет. И чтобы у СМИ было время переоформить документы. Но сегодня — в перерыве — комитет собрали. Экстренно».  Критикує він і закон про люстрацію — для цього у режимі прямого включення в ефір був виведений народний депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв, який досить довго говорив, критикуючи люстраційну політику влади. «Цей закон не має права на існування в країні-члені ради Європи, — каже нардеп. — А Україна є членом ради Європи. Що цей закон треба зупинити в дії. Саме тому «Опозиційний блок», який послідовно наголошував на антиконституційному характері цього закону, коли мільйон людей просто призначили винуватими. Ми внесли сьогодні нову редакцію закону України про люстрацію. Який пробачає відповідальність посадових осіб за дії чи бездіяльність в період з 29 листопада 2013 року — це коли розгін був студентів до 6 червня 2014 року…».

Не забуває «Інтер» і про Сергія Капліна, нардепа від Блоку Петра Порошенка, чиї заяви та висловлювання останнім часом аж занадто часто суголосні з потрібними каналу та його власникам меседжами:

«Сергей Каплин народный депутат, Блок Петра Порошенко: Чи є правдивою інформація проте, що прем’єр-міністр України на селекторній нараді дав доручення звільнити до 5% бюджетників, яких в нашій країні 1,5 мільйони.

Корреспондент: Спустя минуту, нардепов уже успокаивали. Оказалось, все из-за критики премьера.

Сергей Каплин народный депутат, Блок Петра Порошенко: До мене підійшов Пашинський і погрожуючи розправою, сказав, що це мій останній антиурядовий виступ».

Також уже традиційно в «Подробностях» використана пряма мова політкоментаторів, які озвучують вигідні «Опозиційному блоку» меседжі: «Українська сторона вимагає від США надання летальної зброї, що може значно посилити розміри конфлікту на сході. І вчорашнє голосування у ВР, яке відхилила постанову опозиції щодо мирного врегулювання конфліктів на Донбасі — воно теж могло бути показовим для європейських політиків» (Михайло Дяденко); «Мирное решение сегодня может быть только частичным. Это заморозка конфликта. По приднестровскому сценарию. То есть, прекращение огня, миротворцы, миротворческие силы, которые следят за реальным режимом прекращения огня, чтобы были гарантии прекращения огня, и линия разграничения» (Вадим Карасьов). Позиції інших експертів, які мають інші думки щодо поточної ситуації, в програмі не подані.

Долучається «Інтер» і до інформаційної підтримки криворізької міської влади, яку до того на цьому тижні забезпечувала «Україна». «Там уже вторую неделю группа радикалов блокирует работу органов местного самоуправления и не дает депутатам горсовета провести сессию. Здание исполкома захватили еще 28 января. Сотрудники милиции не смогли остановить агрессивных парней — те выломали дверь и ворвались в сессионный зал. Прокуратура возбудила уголовное дело — по статье "Захват государственных зданий". Депутаты горсовета заявляют, что направили обращение Президенту Украины, с требованием восстановить законность в городе. Поддержали их местные организации "Свободы", "Правого сектора" и других партий. Теперь вот и евродепутаты требуют прекратить давление на местное самоуправление в Кривом Роге», йдеться в повідомленні «Інтера».

«Україна» цього дня явно поступилася в активності «Інтерові» — у «Событиях» лише одне повідомлення про те, як гуманітарний штаб Ахметова допомагає дітям.

6 лютого, п’ятниця

Головні теми дня — година уряду у Верховній Раді, обстріли українських позицій на Донбасі.

«Інтер» не припиняє агресивно критикувати рішення Верховної Ради про заборону російського телеконтенту: «На сайте проекта до сих пор нет. Поэтому в кулуарах депутаты гадают. Одни говорят, запретили все российские фильмы и сериалы, другие — что только те, которые популяризируют военных и правоохранителей страны-агрессора. […] Оппозиционеры считают, что этот закон был принят с нарушением регламента». Зауважмо, що тлумаченням закону мали б займатися правники, й замість розповідей про «гадання» депутатів логічним було б звернутись до них, а також до тих, хто цей закон писав. Натомість, «Інтерові» явно вигідна ситуація невизначеності. А також відсутність достовірних посилань — наприклад, абстрактні узагальнені кінознавці, що беруться за голову: «А вот киноведы берутся за головы. Если запрет коснется продукции с прошлого года, тогда мало кто увидит нашумевший "Левиафан". Который в Кремле считают непророссийским…».

Нарешті в кінці матеріалу називають винуватця: «Секрет может быть в другом законопроекте этого же депутата. Княжицкий уже предложил сборы от лотерей направлять на развитие отечественного кинопрома. Для этого создать специальный Фонд. И в его ведение направлять все деньги. А вот что с этими деньгами там будет происходить не знают пока что ни в комитетах Верховной Рады, ни общественность. Не исключено, что именно в ней может крыться коррупционная составляющая». Це звинувачення-припущення мали б коментувати правоохоронці; право на відповідь є й у самого Княжицького, проте слова йому не дають.

Аналогічний матеріал, лишень без прямого обвинувачення Княжицького, вийшов на каналі «Україна». Тут рішення депутатів критикує нардеп від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв, також натякаючи на корупцію: «Це такі хунвейбіни періоду китайської революції. І люди намагаються ввести цензуру. Більше того є ознаки того, що цей закон має корупційні ознаки».

Іще одна представниця «Опозиційного блоку» — Наталія Королевська — фігурує в критичному матеріалі про генерального прокурора Віталія Ярему. «Срочно провести расследование и разобраться, и наказать виновных, которые допустили сегодня в стране задолженность по заработной плате на 1 января 2015 года в сумме 2 миллиарда 436 миллионов гривен», — каже вона, проте ані відповіді прокуратури, ані бекґраунду, що міг би пояснити аудиторії озвучені Королевською цифри, в матеріалі немає.

Після тривалого періоду забуття «1+1» знов зачіпає Олега Ляшка та його партію. : «Апеляційний суд Київщини постановив повернути «Бучанське Межигір’я» державі. […] Серед власників, які незаконно заволоділи ділянками, а потім перепродували їх родині Калетників, крім інших є і члени «Радикальної партії» і сам Олег Ляшко з родиною. Активісти сьогодні оприлюднили документи…», — йдеться в сюжеті. Позицій ані Ляшка, ані його однопартійців у матеріалі немає.

У новинах «України» — два піар-сюжети про доброчинність Ріната Ахметова.

7 лютого, субота

На «Інтері» — чергова незбалансована критика на адресу уряду: «Только спустя почти месяц бюджетники спохватились: оказывается, тогда премьер дал указания облгосадминистрациям уволить 3% работников бюджетных структур. Но об этом сказано только в протоколе совещания». І знов бомбардувати Яценюка та його підлеглих інтерівцям допомагає член парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін: «Це всупереч чинному законодавству, це всупереч багатьом вимогам міжнародного права. Не можна робити реформи за рахунок простих людей. Я не дозволю нищити трудовий клас». Не обійшлось і без нардепа від «Опозиційного блоку», проте цього разу це порівняно непопулярний на «Інтері» Ігор Шурма.

Телеканал «Україна» видав в ефір у цей день лише один матеріал про доброчинність Ахметова. І забув згадати про те, що в гості до Ріната Леонідовича в суботу їздив «Автомайдан». Єдиним каналом, що розповів про цю виправу активістів, був «1+1».

Висновки

На тлі порівняно чистих новин СТБ, ICTV, 5-го каналу та Першого національного особливо помітною є активізація «Інтера» та «України», що їхні власники та «Опозиційний блок» використовують як інструмент у боротьбі з Кабміном та «Народним фронтом». Цього разу інтереси опозиційної партії та олігархічних груп збіглися з корпоративними інтересами, адже законодавча ініціатива щодо зарубіжних власників медіа стосувалася перш за все «Інтера», а заборона трансляції російських фільмів загрожувала збитками та втратою російськомовної аудиторії в першу чергу тим-таки «Інтеру» та «Україні». Проте слід зауважити, що телеканали груп Пінчука (ICTV, СТБ та Новий) та «1+1» (значна частина програмного наповнення «2+2» — російські серіали) також потерпатимуть від заборони, однак відреагували на законопроект Княжицького спокійно.

27 заангажованих, небезсторонніх, відверто замовних матеріалів із критикою на адресу «Народного фронту» та Національної ради з питань телебачення і радомовлення вийшли протягом тижня в ефірі «Інтера» та «Україні». Це створило істотну диспропорцію в тематичному порядку денному випусків новин: боротьба за право транслювати російські фільми або мати російського власника затьмарила навіть війну на Донбасі… У процесі цієї боротьби також виразно заявили про себе лобісти інтересів «Інтера» в таборі чинної влади: Микола Томенко та Сергій Каплін із «Блоку Петра Порошенка». Тим часом представникам «Народного фронту», що також входить до коаліції, не дали змоги відповісти на звинувачення та прямою мовою озвучити свою позицію.

Загострення на «Інтері» спричинило зростання абсолютного показника кількості замовних матеріалів: загалом протягом тижня було зафіксовано 62 сюжети та повідомлення з ознаками замовності, з них 37 — на «Інтері», 19 — на каналі «Україна». Ще чотири вийшли в ефірі «1+1» та два — на ICTV.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Скрін-шот Подробности
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6380
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду